Konu: Adým Adým Bitki Akvaryumu Kurulumu ve Ýdamesi  (Okunma says 27509 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Adým Adým Bitki Akvaryumu Kurulumu ve Ýdamesi
« : Temmuz 02, 2009, 15:21:04 s »
Arkadaþlar tekrar merhaba. Ýlk iki makalemizle bitki akvaryumlarýnda yaþanan bazý sorunlara deðinmeye çalýþmýþtýk. Þimdi üzerinde duracaðýmýz 3. makalemizde biraz daha baþa dönerek bir bitki akvaryumunun kurulmasýnda ilk günden baþlayarak nelere dikkat edilmesi gerektiðine, kurulmuþ olan bu akvaryumumuzun idamesi için neler yapmamýz gerektiðine deðineceðiz.

Ýlk olarak bir anlam kargaþasýný ortadan kaldýrmak istiyorum. Bitki akvaryumu ve bitkili akvaryum. Bu iki kavram ayný anlamý taþýmaz ve farklý uygulamalar gerektirir. Benim burada ve tüm diðer yazýlarýmda üzerinde durduðum kavram bitki akvaryumlarýdýr. Bu akvaryumlar bol bitkili, bol ýþýklý, gübre ve CO2 takviyeli akvaryumlardýr. Bunlara ayný zamanda High-Tech akvaryumlar adý da verilebilir. Bu tür akvaryumlar kuruluma ilk baþlangýç anýndan itibaren bazý özel uygulamalar ve uyulmasý gereken bazý kurallar gerektirir. Aþaðýda kurulum aþamasýnda dikkat edilmesi gereken bu adýmlarý sýrasýyla belirtmeye çalýþtým. Peki bu aþaðýda sýraladýðým adýmlar neden bu sýrayla. Örneðin bitki akvaryumlarý kurmayý düþünen arkadaþlarýn pek çoðu bir akvaryumdan yada bir resimden etkilendiði için buna heves etmiþtir ve kýsmen de olsa bunu oluþturmaya çalýþýr. Ancak gerek teknik, gerek mali, gerek beceri ile ilgili olsun bu pratikte her zaman mümkün olmayabiliyor. Yada öyle yada böyle her açýdan projenize uygun bir akvaryum ve teçhizatý elde ediyorsunuz ancak bunu mekanýnýzda koyacak bir yer bulamýyorsunuz. Yada kurulum esnasýnda önceden hesaba katýlmamýþ bir nedenden ötürü çýkmaza giriyorsunuz. Ýþte bu nedenlerden ötürü (inanýn buna, yýllarca tecrübe ile bu olumsuzluklarýn hepsinin karþýnýza çýkmýþ olma olasýlýðý %100dür diyebilirim) aþaðýdaki gibi bir sýralamayý uygun görmekteyim. Öyle ya, önce mekanýnýza en uygun gelecek, size ileride sorun çýkarmayacak ölçülerde bir akvaryum ile iþe baþlamalýsýnýz. Buna karar vermenizin ardýndan ne yapmak istediðinize karar vermelisiniz. Nasýl bir dizayn olacak, o dizaynda ne tür bitki ve peyzaj unsurlarýna ihtiyacýnýz olacak. O dizayný tercih ederken elbette akvaryum ölçülerinize uyup uymayacaðý da önemli. Ardýndan bu peyzaj için ne þekilde bir aydýnlatma gerekecek, zemin nasýl hazýrlanacak ve filtrasyon nasýl yapýlacak. Her þey kaliteli bir filtre almakla olmuyor elbette. Tüm bunlar hazýrlandýktan sonra akvaryuma nasýl yerleþtirilecek. Ýþte bu donanýmsal unsurlarýn gerçekleþtirilmesinin ardýndan artýk iþ bitkilere geliyor (iþte ancak bu aþamada iþ bitkilere geliyor). Bu aþamada neredeyse birkaç ciltlik kitap olabilecek bazý konularý çok kýsa bir þekilde ele alacaðýz. Son adým olarak ise bu kurulmuþ olan akvaryumun bakým gereksinimlerinin neler olabileceðine ve devamlýlýðýnýn nasýl saðlanacaðýna deðineceðiz.

Þimdi bu adýmlarý sýrasýyla detaylý bir þekilde ele alýp neticede bir kýlavuz oluþturmaya çalýþacaðýz. Çalýþacaðýz dememin nedeni bu konuyu biraz daha katýlýmlý bir hale getirmek istemem. Bu konularda kendi bilgilerimi direk aktarmak yerine öncelikle konular hakkýnda madde madde ele alarak, sizlerin görüþ ve önerilerinizi alýp, bunlar belli bir yoðunluða ulaþtýktan sonra kendi fikirlerimi de ekleyerek bir sonraki maddeye geçmek olacaktýr. Daha sonra derlenen bu bilgiyi ilgili maddenin altýna ekleyeceðim. (Birkan sen de duy. Bu konu çok uzun bir süre benim düzenlememe açýk olmalý sonucu çýkýyor buradan) Bu þekilde bir süre sonra sizlerin de katýlýmýyla güzel bir çalýþma ortaya çýkarabiliriz diye düþünüyorum.

ADIM ADIM BÝTKÝ AKVARYUMU KURULUMU

Konuyla ilgili iki bölüm açtým. Birinci bölümde bitki akvaryum kurulumunu ikinci bölümde ise idamesini ele alacaðýz.

Þimdi ilk bölüm olan adým adým bitki akvaryumu kurulumuna geçelim.

1.   Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi
•   Bazý mesajlarda örnek akvaryum boyutlarý verilmiþ, ancak bu kiþiye özel uygulamalarda tamamen göz ardý edilebilecek bir durum diye düþünüyorum. Neticede aþaðýda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alýnmasýyla herkes kendisine özel, istediði þartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çýkarabilecektir. Belli bir akvaryumu alýp ben bunu nasýl aydýnlatabilirim, bunu nereye sýðdýrabilirim/uydurabilirim diye düþünmek yerine önce uygun akvaryum ölçülerini çýkarýp buradan hareketle akvaryumu kurmaya baþlamak en doðrusu olacaktýr.
•   Tankýn kurulacaðý yer: Harici ýsý ve ýþýk kaynaklarýndan etkilenmeyecek bir yer olmasýnýn akvaryumu sadece kendi belirleyeceðimiz þartlarla kontrol altýnda tutabilmemiz açýsýndan faydasý aþikârdýr. Bu þekilde bitkilerin fotosentez faaliyetlerinin düzenli bir þekilde gerçekleþmesi, bitkilerde farklý ýþýk kaynaklarýna doðru yönelmelerin neticesinde ortaya çýkabilecek duruþ bozukluklarýnýn önüne geçilmesi saðlanmýþ olacaktýr. Yer seçimindeki diðer dikkate alýnmasý gereken faktörler arasýnda akvaryumun konulacaðý zeminin akvaryum ebadýna uygun saðlamlýkta olmasý gerektiðini, altýna konacak sehpa/dolabýn akvaryum ekipmanlarýnýn tamamýný kullanýma uygun þekilde barýndýrabilmesini, bakým iþlemleri sýrasýnda gerektiðinde akvaryum ebadýna baðlý olarak yanlardan müdahale edebilme imkânýnýn da mevcut olmasýný, su deðiþimleri sýrasýnda mümkün olan en az karýþýklýða neden olacak bir uzaklýkta ve konumda olmasýný, görsellik açýsýndan önünün baþka bir takým eþyalarla bloke edilmemesini sayabiliriz. Elbette bir ev yada ofiste bu þartlarýn tamamýnýn saðlanmasý her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bunlardan en fazlasýna olanak verecek bir konum saðlandýðýnda bu bölgeye bütçeniz ve kafanýzdaki tasarýma en uygun düþecek büyüklükte akvaryuma karar verebilirsiniz.
•   Kullanýlacak aydýnlatma ekipmaný tercihi: Akvaryumu koyacaðýmýz yerle ilgili sorunu aþtýðýmýza göre þimdi ilk aþamada vermiþ olduðumuz kararý akvaryumun boyunda ince bir ayarla netleþtirelim. Bitki akvaryumlarýmýzda en önemli unsurlardan biri olan aydýnlatma http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html konusunda zaten detaylý bir þekilde ele alýnmýþtý. Burada biraz daha farklý bir özelliðini ele alacaðýz. Lamba boylarýný öyle seçmeliyiz ki akvaryumun tüm yüzeyi homojen bir þekilde aydýnlansýn ve kör noktalar kalmasýn. Bu durumda lamba boylarýný bilmemiz gerekiyor. Lamba boylarýna her iki taraftan baðlantý için 5’er cm eklenmesi gerektiðini de unutmayalým. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarýnda, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarýnda bulunmaktadýr. Metal Halide lambalar kullanýlacaksa 30cm yüksekliðe yerleþtirildiðinde etkili aydýnlatmayý 90cmlik bir yüzeye yayabildiði dikkate alýnmalýdýr. Ledle uygulanacak aydýnlatma ise tamamen bölgesel olacaðýndan burada sadece led sayýlarý artýrýlarak ayarlama yoluna gidilecektir.
•   Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayýnýn dikkate alýnarak derinlik ve yüksekliðin belirlenmesi: Akvaryumlarýn pek çoðunda görselliði öne çýkaran unsur kademelendirme, teraslama, kaya ve kütüklerin etkin kullanýmý gibi yöntemlerle elde edilebiliyor. Çok özel peyzaj yetenekleriniz yoksa burada ne kadar geniþlik (derinlik) fazla ise o kadar rahat ve yaratýcý olabilirsiniz. Geniþliðin boþ akvaryumda çok fazla görünmesi sizi yanýltmasýn, neticede akvaryum dolduktan sonra gözün algýladýðý derinlik gerçek derinliðin %60’ýna düþecektir. Ancak derinlik 70cm ve yukarýsýna çýktýðýnda suyun daha dar akvaryumlardaki kadar berrak görünmeyeceðini de ihmal etmeyiniz.
•   Balýk tercihi: Eðer akvaryumu nasýl kuracak olursanýz olun kafanýzda içinde besleyeceðiniz canlý türüyle ilgili bir ön fikriniz var ise buda ölçülerde belirleyici olacaktýr. Neticede 60cm bir akvaryumda discus, melek beslemek ne kadar sorunlu ise 150cm bir akvaryumda sadece karides beslemek te o kadar sorunlu olacaktýr.
•   Akvaryuma ayrýlacak vakit: Ýþte büyük akvaryumlarýn tek dezavantajý. Bakým, su deðiþimleri, buda, vs… gibi konulara fazla ayýracak zamanýnýz yoksa yada biraz üþeniyorsanýz bu durumda ölçüleri daha küçük tutmak daha uygun olacaktýr.
•   Maliyet faktörü: Ayaðýmýzý yorganýmýza göre uzatmak her konuda olduðu gibi hobilerimizde de geçerli. Ölçüleri büyüttüðümüz sürece kurulum ve idame maliyetlerimiz de ayný þekilde artýþ gösterecektir. Bu konuyla ilgili söylenecek fazla bir þey yok gibime geliyor. Herkes kendini bilir.

2.   Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
•   Bir üst maddede mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edindik. Bu aþamada da bu akvaryumumuzu nasýl bir BÝTKÝ AKVARYUMU’na çevireceðimize karar vermek üzereyiz. Sanýrým siz de ne yapýlacaðýný bilmeden yola çýkýlmasýnýn yanlýþ olacaðý konusunda hemfikirsinizdir. Bu açýdan 11 adýmýmýz içinde bence en önemli adýmýmýz bu olacaktýr.
•   Tarzýn belirlenmesi: Bu adýmda izleyebileceðimiz 3 metot var. Bunlardan ilki en yaygýn uygulama olan belirli bir tasarýmý örnek alýp benzerini yaratmaya çalýþmak. Bunu hemen kötü anlamda kopya çekmek olarak ele almamak gerekir. Bu iþi daha önce defalarca yapýp tecrübe kazanmýþ arkadaþlar dýþýnda pek çok hobici gerek bitki türleri ve gerek peyzaj açýsýndan yeterli birikime sahip olmadýðýndan bu yöntem daha akla yatabilir. Bu þekilde hobici de tecrübe kazanýp kendi düzenlemeleriyle beraber kendi tarzýný yaratabilecektir. Ýkincisi kendi dizaynýnýzý yaratmak. Doðaçlama olarak ta yapabileceðiniz yada bir kaðýt üzerine deneme çizimleri ile bir þekil ortaya çýkarabileceðiniz bu yöntemde esas bitkileri ve temel peyzaj unsurlarýný çok iyi tanýmaktýr. Iwagumi, Zen, Dutch, karma gibi pek çok yöntemi altýn oran, karelere bölme gibi tekniklerle þekillendirip kendi manzaranýzý belirleyebilirsiniz. Bu tarzlarýn her biri ile ilgili olarak net üzerinden pek çok resme ve kaynaða ulaþmanýz mümkündür. Son yol ise hoþunuza giden türleri akvaryumunuza yerleþtirip gerisini zamana býrakmak. Bu yöntem de pek çok hobici tarafýndan uygulanan bir yöntem olsa da bunlar genellikle görsellikten uzak, ancak kiþinin kendini geliþtirmesi ve sisteme adapte olabilmesi açýsýndan büyük önem taþýr.
•   Kullanýlacak bitki türleri tercihi: Ýþte 2. adýmýn en önemli maddesi de bence bu. Aydýnlatma, filtrasyon, zemin seçimi, gübre kullanýmý gibi pek çok takip eden adým üzerinde de belirleyici etkisi olacaktýr burada yapýlacak tercihin. Baþka bir akvaryumu örnek alarak kuruluma geçecek arkadaþlar için bitki seçimi belki sorun olmayacaktýr ancak hem bu yöntem hem de diðer iki yöntemi tercih edecek arkadaþlarýn kullanýlacak bitki türlerini tercihinin ardýndan bu bitkilerle ilgili her türlü bilgiye de sahip olmalarý büyük önem taþýmaktadýr. Bu bilgi sadece bitkilerin saðlýklý bir þekilde büyütülebilmesi için deðil ayný zamanda akvaryumdaki konumlarýnýn belirlenmesi açýsýndan da büyük önem taþýr. Örneðin aldýðýnýzda küçük ve þirin gözüken bir Echinodorus türünü çok beðenerek akvaryumun en önüne dikebilirsiniz. Ancak 1-2 ay sonra bir deve dönüþtüðünde ne yapacaðýnýzý bilemeyebilirsiniz. Akvaryumda bitkilerin yerlerini sýk deðiþtirmek de bitki saðlýðý ve akvaryumun dengesi açýsýndan çok büyük bir sorun olacaktýr. Yan yana diktiðiniz iki bitkiden birinin fazla büyüyerek diðerinin alanýný da istila etmeye baþlamasý yada onu gölgede býrakmasý/boðmasý da hep bu aþamalarda yapýlan hatalardan kaynaklanmaktadýr. Bir bitkiyi sadece beðendiðiniz için akvaryuma koymak istemeniz yanlýþ bir davranýþ olacaktýr. Pek çok türü barýndýrmak yerine akvaryumunuzda saðladýðýnýz þartlara uyum gösterebilecek, bir arada geliþebilecek türleri seçmeniz en doðrusu olacaktýr. Bitkinin pek çoðunuza zor gelen orijinal isimlerini bilmek burada bir avantaj saðlayacaktýr. Bitki adýný yazarak netten yapacaðýnýz görsel aramalarda ayný bitkinin farklý ortamlarda pek çok resmini görebilir, ne þekilde kullanabileceðinize karar verebilirsiniz. Sadece bu bitki tercihi tek baþýna bir kitap olabilecek kadar geniþ bir konu olmasýna raðmen burada ana hatlarýný ortaya koymaya çalýþtýk. Ortaya çýkan tek sonuç ise kullanacaðýnýz bitkiler her ne olursa olsun hakkýnda edinebildiðiniz her türlü bilgiye (geliþim ihtiyaçlarý, geliþim paterni, akvaryuma konulabilecekleri konumlar, çoðaltma/budama þekli gibi) ulaþmaya çalýþýn.
•   Balýk tercihi: Akvaryumda barýndýracaðýnýz balýklar da genellikle bitki türlerinin seçiminde önemli rol oynarlar. Pek çok balýk türü bitkileri týrtýklamayý severler. Ana besin grubu sadece bitki olan balýklar da vardýr. Ayrýca ebatlarýndan dolayý bitkilere zarar verebilecek balýklar da olduðunu unutmamak gerekir.
•   Akvaryuma ayrýlacak vakit: Düþünülmesi gereken bir baþka konu da bu. Ýçinde yüzlerce stem bitkinin yer aldýðý bir akvaryumda haftalýk bakým süreniz birkaç saat sürebilecekken, crypto, echinodorus gibi türlerin olduðu bir akvaryum sadece birkaç dakika sürebilir.
•   Acelecilik: Bu aþamada en sýk yapýlan hatalardan biri bir þeye karar verir vermez hemen harekete geçmektir. Bitkileri diktim güzel görünsün hemen gibi bir yaklaþým pek doðru olmaz. Dikilen bitkilerin kendilerini düzeltip yapraklarýný açmalarý 2-3 gün sürebilir sadece. Oluþturduðunuz kurulumun ardýndan hedeflediðiniz görüme ulaþmak düzenli bakým kurallarýnýn hepsini uyguladýðýnýz halde 2-3 ay gibi bir zaman alabilir. Bitki akvaryumu bir sabýr iþidir.

3.   Arka fon uygulamasý
•   Bir üst maddede mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edinip nasýl bir peyzaja sahip olacaðýna karar vermeye çalýþtýk. Bu aþamada da bu akvaryumumuzun arka fonunun nasýl uygulanacaðýna karar vereceðiz. Bu adýmýn bu þekilde baþlarda olmasýnýn en büyük nedeni kurulu akvaryumlarda arka fon ile uðraþmanýn boþ akvaryuma göre daha zor olmasýdýr. Dolayýsýyla akvaryumu doldurmadan önce daha boþ iken arka fonumuza karar verip yerleþtirmemiz uygun olacaktýr.
•   Öncelikle arka fonun görünürlüðü üzerinde durmak gerekir. 2. adýmda belirlediðimiz peyzaj tarzýna göre yapýlmýþ bir akvaryumda arka fonun ne kadar bir kýsmýnýn görüneceði, burada nasýl bir fon kullanýlýrsak mevcut peyzaja bir tezat oluþturmadan, görüntüye bir bütünlük kazandýrabileceðine karar vermeliyiz. Kuracaðýmýz akvaryum çok yoðun bitkili olacaksa, arka duvarýn görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse, kompozisyona uygun renkte düz fonlar, üçgen, alçak, zen, iwagumi yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarýnda büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor, taþ vb. malzemelerden yapýlmýþ fonlar kullanabiliriz. Örneðin 3D fonlar kullanýlmasý düþünüldüðünde yüksek maliyetleri nedeniyle büyük bir kýsmý görünür kalacaksa tercih edilmelidir. Arka camý dýþarýdan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede ayný renk sýkýcý olabilir ve tekrar deðiþtirme þansýnýz da olmayabilir. Düz fon kullanýmýnda ise pek çok fikir var. Ancak genel kaný sanýrým küçük akvaryumlarda açýk renk fonlarýn, büyük akvaryumlarda ise siyah fonlarýn tercih edilmesi þeklinde. Açýk renk, özellikle de beyaz renk arka fonlar için sudaki serbest partikül ve tortularla, camlarda oluþabilecek alglerin çok daha belirgin olacaðýný hatýrlatmak isterim. Burada kullanýlacak fonlarda düz renk poster kullanýp yanlardan bantlarla tutturmak yada tabelacýlarýn kullandýðý ve daha dayanýklý olan tüm cama yapýþan folyolarýn kullanýlmasý düþünülebilir. Ancak folyo kullanýmýnda yüzeye tam yapýþmanýn, hava boþluðu ve kat izlerinin olmamasý gerektiðine dikkat etmek gerekir. Bunun için önceden yüzeyi köpükle/suyla iyice ýslatmak iþi kolaylaþtýracaktýr. Bir baþka alternatif olarak mukavva, hasýr, farklý duvar kâðýtlarý (örneðin duvar, tuðla desenli) gibi malzemeler de kullanýlabilir. Son zamanlarda kullanýlan bir baþka yöntem ise açýk renk arka fonu camdan biraz açýk tutarak alttan farklý renklerde verilebilecek ýþýklarla deðiþik görünümler elde edilebilmesidir. Bu þekilde oldukça çarpýcý görünümlere sahip yarýþma akvaryumlarý ortaya çýkarýlabiliyor.
•  Yapabileceðiniz bir baþka uygulama ise kendi çektiðiniz yada netten bulduðunuz bir resmi kullanmanýzdýr. Resim uygulamasýnda ise öncelikle kullanýlacak resmin yüksek çözünürlüklü olmasý gerekir, böylece büyük kâðýda basýldýðýnda resim bozulmayacaktýr. Ýstenilen her resim (kaya, aðaç, bitki) tonlarýyla bir tezat oluþturmadýðý yada ilgisiz bir obje içermediði sürece kullanýlabilir. Burada baskýyý kendinizin yapmasý yerine herhangi bir baský merkezinde dýþ cephe malzemelerine dijital baský yaptýrmanýz daha uzun ömürlü ve net bir çözüm saðlayacaktýr.
•   Kullanýlacak bitki türleri tercihi: Koyu renk bitkilerden oluþan ve daha az ýþýklandýrmalý bir akvaryumda açýk renk, yüksek ýþýklandýrmalý ve parlak yeþil, ince yapraklý yada kýrmýzý renklerde bitkilerin yoðun olduðu akvaryumlarda ise koyu renklerin kullanýlmasý daha iyi kontrast elde etmenizi saðlayacaktýr.
•   Balýk tercihi: Bu konu çok önemli bir unsur olmasa da siyah zemin ve fona sahip bir akvaryumda black molly balýðýnýn pek te iyi bir görünüm vermeyeceðini de düþünmek gerekir.
•   Fotoðraflama: Fotoðraflamada sorun çýkarmamasý açýsýndan mümkün olduðunca parlak olmayan, mat/yarý mat arka fon kullanýlmasý uygun olacaktýr.

4.   Aydýnlatma seçim ve uygulamasý
•   Bitki akvaryumlarýnýn oluþturulmasýnda en zor adýmlardan biri olmasýna raðmen aydýnlatmanýn adýmlarýmýz arasýnda 4. sýrada yer almasý yadýrganmamalýdýr. Öncelikle ne yapmamýz gerektiðini tam olarak belirledikten sonra aydýnlatma gibi maliyetli ve zahmetli bir aþamaya geçilmesi gerekir. Bu aþamaya kadar nasýl bir akvaryum kuracaðýmýzý kesin olarak kararlaþtýrdýðýmýza göre artýk bu kuruluma uygun aydýnlatmaya karar vermeye ve bunu uygulamaya geldi sýra.
•   100*40*50 bir akvaryumuma uygun ýþýklandýrma nasýl olabilir diye sormak yerine 100*40*50 akvaryumumda bakmak istediðim þu tür bitkileri içeren bir kurulum için ýþýklandýrmayý nasýl saðlayabilirim diye sormak daha doðru olacaktýr. Yukarýda da deðindiðim gibi uygulanacak tarz ve peyzaj belli olduðuna göre artýk bakýlacak bitkiler hakkýnda bulunulabilecek her türlü bilgiye ulaþmak en doðrusu olacaktýr. Bitki türleri hakkýnda bilgi araþtýrýlýrken karþýnýza genellikle bir aralýk çýkacaktýr. Orta-yüksek gibi. Burada amaç hýzlý geliþim, doðru renklenme ve yaprak þekli gibi olacaksa her zaman o aralýðýn yüksek ucunu saðlamanýz gerekecektir. Bu konuda en basit kural olarak yeþil dýþýnda renkteki bitkilerin, iðne yapraklý bitkilerin ve boy olara tabana çok yakýn olan bitkilerin %99 gibi bir genellemeyle en fazla miktarda ýþýða (yüksek ve parlak) ihtiyaç duyacak olan bitkiler olduðunu unutmamak gerekir. Genellikle düþük ýþýk seviyeleri 0,4 w/lt, orta ýþýk seviyeleri 0,4-0,8 w/lt, yüksek ýþýk seviyeleri 0,8-1,2 w/lt, parlak ýþýk seviyeleri ise +1,2 w/lt olarak düþünülebilir. Bu temel bilgi ve üzerine katacaðýnýz araþtýrmalar neticesinde (http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html) kurmayý planladýðýnýz akvaryum için ne güçte bir aydýnlatmaya ihtiyacýnýz olduðuna karar verebileceksiniz.
•  Aydýnlatmaya da karar verdiðimize göre þimdi bunu akvaryumun üzerine yerleþtirmeye geliyor sýra. Bu aydýnlatmayý saðlarken hobicilerin büyük kýsmý beceri ve imkânlar doðrultusunda DIY-Kendi yapýmlarý çözümlere yönelmektedirler. Standart akvaryum kapaklarý asla bitki akvaryumuna (bazý bitki türleri dýþýnda) yeterli gelmeyecektir. Bunlara alternatif olarak son zamanlarda piyasalarda büyük çeþitlilik ve ölçülerde hazýr armatürler de bulunmaktadýr. Sýk karþýlaþýlan sorunlardan birisi ise aydýnlatma ile taban arasýndaki mesafede karþýmýza çýkýyor. Aydýnlatmanýn su yüzeyine olan mesafesi ýþýðýn havada kaybedeceði gücün suda kaybedeceði gücün yanýnda tamamen göz ardý edilebilecek oranda olmasý nedeniyle çok önem taþýmaz. Ancak su yüksekliði dikkate alýnmasý gereken bir konudur. Flüoresan aydýnlatma en fazla 45cm mesafede etkili aydýnlatma yapabilecektir. Daha yüksek kurulumlarda MH lambalar yada kaliteli reflektörlere sahip daha fazla sayýda flo tüpler neredeyse tek çözüm olarak kalmaktadýr. Flüoresan aydýnlatmada T5-HO lambalar T8 lambalara göre çeþitlilik/maliyet/güç gibi pek çok konuda artýk daha fazla tercih nedeni olmaktadýr. Son zamanlarda adýndan bahsettirmeye baþlayan bir baþka tercih led aydýnlatma ise yüksek kurulum ancak son derece düþük iþletme maliyeti ile dikkat çekmektedir.
•   Konu lamba sýðdýrmak, kapak tasarlamak, hesap/kitap olduðunda önce flo türlerini iyi bilmekle iþe baþlayabiliriz. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarýnda, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 30W/90cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarýnda bulunmaktadýr. Metal Halide lambalar kullanýlacaksa 30cm yüksekliðe yerleþtirildiðinde etkili aydýnlatmayý 90cmlik bir yüzeye yayabildiði dikkate alýnmalýdýr. Ledle uygulanacak aydýnlatma ise tamamen bölgesel olacaðýndan burada sadece led sayýlarý artýrýlarak ayarlama yoluna gidilecektir. Burada bahsettiðimiz ýþýk düzeneklerinin çok yüksek aydýnlatma gerçekleþtirdiðini unutmamak gerekir. Kapaðýn iyi izole edilmesi gerekir ki dýþarýya ortamý rahatsýz edici miktarlarda ýþýk yayýlmasýn. Bu izolasyonu gerçekleþtirirken fan yada soðutucu gibi uygulamalarla akvaryumun üzerinde kalacak olan ýsýnýn da uzaklaþtýrýlmasý/daðýtýlmasý gerekeceði açýktýr.
•   Kullanýlacak bitki/balýk/ölçü türleri tercihi: Bu maddede bu ve daha önceki konulara da atýfta bulunmakta bir kez daha fayda görüyorum. Neticede biraz araþtýrarak birbirlerine uygun olmayan balýk ve bitki türleri, sizin verebileceðiniz ýþýklandýrmaya uygun olmayan balýk ve akvaryum dizaynlarý, dizaynýnýza uygun olup akvaryum ölçülerinizin karþýlayamayacaðý aydýnlatma ihtiyaçlarý ile karþýlaþabilirsiniz. Bu tür konularý her zaman iþe koyulmadan önce iyice düþünüp kararlaþtýrmak gerektiðini göz ardý etmeyelim lütfen.

5.   Zemin seçim ve uygulamasý

6.   CO2 tertibatý
7.   Filtrasyon tertibatý
8.   Kaba dekor (Kaya/Kütük) uygulamasý
9.   Akvaryuma su basýlmasý
10.   Bitkilendirmeye baþlangýç
11.   Akvaryumu idame rejiminin belirlenmesi
« Son Dzenleme: Eyll 13, 2009, 14:10:27 s Gnderen: YILDIRIM ÖZDEMÝR »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Adým Adým Bitki Akvaryumu Kurulumu ve Ýdamesi
« Yantla #1 : Temmuz 02, 2009, 15:21:18 s »
Bölüm 2: DAHA SONRA
« Son Dzenleme: Temmuz 02, 2009, 15:28:04 s Gnderen: MALTEPE AKVARYUM »

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Adým Adým Bitki Akvaryumu Kurulumu ve Ýdamesi
« Yantla #2 : Temmuz 03, 2009, 16:42:50 s »
 Yýldýrým abi'ye bu yeni ve etkileþimli kurulum aþamalarý yazýsýndan dolayý Teþekkür ederim. Konuyu ilk mesajdan itibaren böldüm ve yeni konunun linkini maddeye ekledim. Bundan sonraki mesajlar ve konu baþlýklarýnýda ayný þekilde yaparsak daha düzenli ve saðlam bir kaynaðýmýz olacaktýr. Her açýlan maddenin linkini maddenin kendisine týklayarak takip edebilirsiniz. Lütfen direk bu baþlýk altýna cevap yazmayýn. Yazýlan cevaplar silinecektir.
« Son Dzenleme: Temmuz 04, 2009, 10:20:21 Gnderen: Devletabi »