Konu: Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi  (Okunma says 37075 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi
« : Temmuz 02, 2009, 15:21:42 s »
Evet, ilk madde olan uygun akvaryumun seçimi ile çalýþmamýza baþlýyoruz. Bu madde ile ilgili hepinizin görüþlerini bekliyorum. Lütfen katýlýmcý ve açýk fikirli olalým. Bu arada ana listeye eklenmesi gereken bir madde olduðunu düþünüyorsanýz yada sýralamada deðiþiklik olmasý gerektiðine inanýyorsanýz bu konudaki önerilerinizi de bekliyorum.
« Son Dzenleme: Temmuz 03, 2009, 16:29:44 s Gnderen: Devletabi »

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
Ynt: Adým Adým Bitki Akvaryumu Kurulumu ve Ýdamesi
« Yantla #1 : Temmuz 02, 2009, 16:05:55 s »
Ölçü olarak bitkili tanklarda geniþliðin çok önemli olduðunu düþünüyorum bence en uygunlardan biride 60*50*40(h) ölçüsü ...

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #2 : Temmuz 02, 2009, 19:05:13 s »
Bende Cenk kardeþimle ayný fikirdeyim. Tankta ölçü seçilirken geniþlik bence de çok önemli. Daha rahat derinlik çalýþmasý yapýlabilir dizaynda ayný zamanda.  Yüksekliði ise bakýlmak istenen bitki çeþitleri doðrudan etkiler diye düþünüyorum. Arka fon için bakýlmak istenen bitki türlerinin boylarý da bence yükseklikle doðrudan alakalý olacaktýr.
« Son Dzenleme: Temmuz 02, 2009, 19:10:19 s Gnderen: Punk@rt »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Temmuz 02, 2009, 19:22:39 s »
Derinlik elbette önemli. Ne kadar fazla olursa o kadar büyük avantaj saðlýyor. Neticede taban alaný ne kadar geniþ olursa peyzaj ve derinlik, kütük, kaya gibi dekoratif elementlerin yerleþimi daha kolaylýkla saðlanabilecektir. Ancak gene de burada sanki ilk akla gelen konunun bu olmamasý lazým. Örneðin akvaryumu evde koyacaðýnýz yerin seçimi (duvarda müsait olan yer, o bölgenin dýþ ýsý/ýþýk kaynaklarýndan etkilenme olasýlýðý, vs...) ve buna göre ölçülerin belirlenmesi gerekebilir. Bunun ardýndan ise akvaryumun boyutuna uygun lambalar düþünülerek lamba boyuna en uygun gelecek þekilde (lamba boyu + 5 yada 10cm gibi) akvaryum ölçülerinin netleþtirilmesi düþünülebilir.

volkans

• Üye
  • **
  • leti: 26
« Yantla #4 : Temmuz 03, 2009, 01:12:29 »
Genelde yaygýn olan "Þimdilik küçük bir akvaryumla baþlayalým da ustalaþýnca daha büyüðüne geçeriz" düþüncesi yerine imkanlarýn el verdiði en büyük hacimle baþlanmasýný daha doðru buluyorum. Yaygýn kanýnýn aksine büyük akvaryumlarýn idare edilmesi küçüklerine göre çok daha kolay (ama tabiki daha masraflý) olmaktadýr ve küçük hacimler çok daha fazla ustalýk gerektirmektedir.

Bu nedenle gerek görsellik, gerek mevcut lambalara uygunluk, gerekse de idame açýsýndan 100x50x50 (h) veya 130x60x55 (h) boyutlarýndaki akvaryumlarýn bitki akvaryumu için uygun boyutlar olduðunu düþünüyorum (Her ne kadar standart akvaryumlarda bu ölçülere pek rastlanmasa da). Böylece hem hesaplý ve kolay bulunabilir olan 90cm veya 120cm boyundaki T8 floresanlar kenarlarda uygun boþluklar kalacak þekilde kullanýlabilir, hem de hacmin yeterince büyük olmasý nedeniyle su deðerleri çok daha rahat korunabilir. Ancak yukarýda da belirttiðim gibi bu ölçüler için kullanýlacak malzemelerin (kum, bitki, gübreler, filtre, lambalar, vb.) miktarýndaki artýþýn da bir miktar maddi soruna yol açacaðý tabiki aþikar.

« Son Dzenleme: Temmuz 03, 2009, 01:19:32 Gnderen: volkans »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Temmuz 03, 2009, 02:55:10 »
Bence de büyük olmalý ama büyük derken 100lt altý olmalý her halukarda. Daah büyük tanklarda olaya hakim olmak çok kolay deðil bence. Ama 10lt nano gibi birþey kurup beklemek de akýl iþi deðil. Bence 50-60 litre dolaylarý ideal. Bu arada 90cm floresanlar pek standart sayýlmaz. 60cm ve 120cm genel standartlar.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #6 : Temmuz 03, 2009, 09:55:11 »
Akvaryumu kuracaðýmýz yerin kesinlikle yanlardan veya arkadan ýþýk almamasý gerekir diye düþünüyorum,Benim akvaryumum oda camýnýn sað tarafýnda ve bana büyük sýkýntýlar yaþatýyor ýþýk gelen tarafta camda sürekli nokta algler oluþuyor ve bunlarý temizlemek sanýldýðý kadar kolayda olmuyor,ikinci önemli sorun ise bitkilerimin sürekli sað tarafa uzamasý tankda istemediðim sorunlar oluþturuyor kesinlikle ýþýk almayan bir noktaya koyalým ki görselliði güzel olsun.Boyutuna gelincede 100 lt.den az olmasýn.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Temmuz 03, 2009, 13:59:38 s »
Birkan kardeþimizin herhalde en büyük sorunu akvaryuma yeetrince vakit ayýramamak olmuþtur bugüne kadar. Onun için büyük akvaryumlara pek sýcak bakamýyor olabilir. Ancak bu konuda Volkan Bey'in görüþlerine katýlýyorum. Soner arkadaþýmýzýn yorumu ise gerçekten dikkate alýnmasý gereken önemli etkenleri içeriyor. Genel olarak yorumlarýnýzý yaparken hepiniz bazý ölçüler üzerinde duruyorsunuz. Ýþte bu yanlýþ bir baþlangýç noktasý. Önce uygun yeri bulmak önemli. Verilen ölçüler oraya denk gelmeyebilir. Uygun yeri bulduktan sonra lamba boylarýna göre ölçü tercihinin yapýlmasý doðru olacaktýr. Aydýnlatma olarak T5 tercihi giderek yaygýnlaþan bir uygulama. 24W/55cm, 39W-85 cm yada 54W-115cm ve baðlantýlar için her iki tarafa eklenecek 5cm extra pay burada ilk hareket noktasý olabilir. Bunlarýn dýþýnda yer seçiminde gözönüne alýnmasý gereken baþka noktalar da var sizler tarafýndan deðinilmesini beklediðim. Örneðin bakým iþlemlerinin sorun yaratmayacaðý bir yer olmasý, zeminin akvaryum aðýrlýðýný taþýyabilmesi (örneðin parke bir sorun yaratabilir), sehpanýn tasarlanmasý, görünümünün hoþ ve her zaman açýk bir alanda olmasý gibi. Deðil mi?

sabiht

• Yeni üye
  • *
  • leti: 19
« Yantla #8 : Temmuz 03, 2009, 15:19:26 s »
Merhabalar ...
Uzun süredir yazmýyordum, zaten bitkili akvaryumumu da fes edip calvus akvaryumu kurdum
Ancak ; amano'nun en ideal ölçüsü 90 x 45 x 45 , bu ölçülerde en iyi sonucu aldýðýný yazýyordu...

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #9 : Temmuz 03, 2009, 16:15:43 s »
Merhabalar,

Bildiðim kadarýyla 1 - 1/2 - 1/2 (en - boy -yükseklik) oranlarý bitki akvaryumlarýnda tercih ediliyor.
T. Amano en çok 70 - 35 -35 ölçülerini tercih ediyor (nano) Tabii bu kriterler deðiþmez deðidir! Ýstediðiniz ölçülere
göre bir tank hazýrlayýp "bitki akvaryumu" oluþturabilirsiniz. Ancak;

1-Iþýk
2-Co2 daðýlýmý
3-Isýtma
4-Taban Malzemesi  konularýnda "sýradýþý" olmanýz gerekecektir.
Tabanda Hemianthus, Parvula gibi yüksek ýþýk gerektiren zemin bitkilerini yaþatmak ve büyütmek istiyorsanýz flouresan lambalarýn ýþýk etkinlikleri azami 50 cm olduðundan aydýnlatma olarak metal halide lambalara yönelecek maliyeti arttýracaksýnýz demektir. Metal halide'ler daha çok ýsýnacak, soðutucu masrafýna katlanacaksýnýz demektir.
T8 Flouresanlar akvaryumcular dýþýnda da satýldýðýndan fiyatlarý T5 lere göre çok daha uygun olup, ekipmanlarý da her yerde vardýr.
Bana göre tank ölçüleri, eðer "fantastik düþünmeyeceksek" 60 cm (T8 lamba 18W tüp boyu) + 10 cm, 120 cm (T8 lamba 36W tüp boyu) + 10 cm olabilir. Tabii 100 cm 'de olabilir. O zaman 30 W T5 flouresan Sera marka 55 TL vermelisiniz, 36W T8 Slyvana Grolüks 12 TL vermelisiniz. Yani maddi iþin maddi yönünü de düþünmek gerek (en azaýndan bazýlarýmýz için)
Taban malzemesi olarak tank büyüdükçe ihtiyaç artar, yýldýrým bey Hagen siyah kum önerir, 60 lt akvaryumda sadece tabana 100 TL ödersiniz demektir.

Sonuçta imkansýz diye bir þey yok parasý , ilgisi olana !

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #10 : Temmuz 03, 2009, 16:22:18 s »
 Yýldýrým abi etkileþimli derken nasýl birþey yapacaðýný merak ediyordum bu kurulum makalesinde, demek böyle olacakmýþ :D Aslýnda etkileþimli olay kýsmýný ayrý baþlýklarda tartýþýp genel oluþan kanýlarý buraya yazmak daha iyi olurdu gibi bence. Böylece hem ayrý tartýþma konularýmýz hemde toplu bir baþlýðýmýz olurdu. Ben bir ara bu olaya el atayým.
 Tank seçimi ile ilgili konuya dönecek olursak da þimdiye kadar okuduðum mesajlardan bana uygun olanýný toparlarsak; tank ölçülerinde önemli etkenler:

• Tankýn kurulacaðý yer.
  • Kullanýlacak aydýnlatma ekipmaný tercihi.
  • Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayýnýn dikkate alýnarak derinlik ve geniþlikðin belirlenmesi.
  • Maaliyet faktörü
  • Akvaryuma ayýrýlacak vakit

þeklinde bir özet yapabiliriz. Maddeler dahada arttýrýlabilir.

Ben derinliðe önem verdiðim için ikinci ve üçüncü tanklarýmda derinliði arttýrdým. Ýkinci tankýmý camcýya 80-45-50 ölçülerinde 3. tankýmý ise kendim 35-30-30 ölçülerinde yerim ve elimdeki ekipman izin verdiðince yaptým
« Son Dzenleme: Temmuz 03, 2009, 16:23:59 s Gnderen: Devletabi »

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Uygun akvaryum ölçülerinin belirlenmesi
« Yantla #11 : Temmuz 03, 2009, 17:19:50 s »
Tam da þu sýralar yeni bir bitkili nano kurarken güzel bir rastlantý oldu bu konu... :)

Yeni bir akvaryum almadan önce ne tür bir bitkili akvaryum istiyorum ona karar veririm çünkü içinde yer alacak bitkiler dýþýnda diðer canlýlarýn da bu karara etkisi büyük. Örneðin bitkili melek ile bitkili karides tankýnýn minimum ihtiyaçlarý farklý olacaktýr.

Ýkinci olarak besleyeceðim bitki ve balýklara göre koyabileceðim yerleri saptarým, burada en azýndan boy ve en ölçüleri belli olur. Koyulacak yerin oda sýcaklýðýný muhafazasý ve güneþ gelip gelmediði önemli. Kýþlarý çok soðuk olan bir yerde kýþýn ýsýnma için elektrik masrafýný, yazýn çok sýcak olan yerlerde beslenecek bitki ve balýklarýn ýsýya dayanýklýlýðýný (tabii burda soðutma amacýyla klima kullanýlýrsa bunun da masraflarýný) gözönünde bulundurmak þart. Güneþin direk geldiði kýsýmlarda camlarda nokta yosunu oluþurken, bitkilerde de yosun mutlaka oluþuyor. Güneþ ýþýðý kesilmediðinde bunu önlemek imkansýz sanýrým...

Üçüncü sýrada ise beslenecek canlýlara ve özellikle de bitkilere göre yükseklik seçimi var. Yüksekliði belirlerken seçeceðim ýþýklandýrma tipini de düþünmem lazým. Örneðin T5 floresan ve metal halide kullanýlacaksa yükseklik 50 cm'in üzerine çýkabilirken, T8 floresanlar bu durumda yetersiz kalabilir. Benim þahsen en çok kararsýz kaldýðým aþama burasý oluyor... Hazýr alýnan tanklarla yeterli ýþýklandýrma saðlanamadýðýndan, ilave floresan devresi veya sýfýrdan yeni kapak alýmý bu noktada devreye girmekte  ;D

Dördüncü kýsýmda kum, filtre, ýsýtýcý gibi malzemelerin ve sonunda canlýlarýn nereden ve ne kadara alýnabileceðinin kesinleþtirilmesi geliyor. Tabii þunu da belirtmek gerek, bu aþamalarýn her birinde maddi tutarlarý da düþünüyor ve uygun elemeleri yapmaya çalýþýyorum... :)

Herkese selamlar...

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Temmuz 03, 2009, 20:31:39 s »
Evet arkadaþlar. Hem foruma hareket gelmiþ oldu, hem de biraz daha beyin fýrtýnalý bir yaklaþýmla daha fazla unsuru ele almýþ olduk. Aþaðýda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alýnmasýyla herkes kendisine özel, istediði þartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çýkarabilecektir. Þimdi buraya kadar olan mesajlarý bir araya toplayacak olursak:
•   Bazý mesajlarda örnek akvaryum boyutlarý verilmiþ, ancak bu kiþiye özel uygulamalarda tamamen göz ardý edilebilecek bir durum diye düþünüyorum. Neticede aþaðýda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alýnmasýyla herkes kendisine özel, istediði þartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çýkarabilecektir. Belli bir akvaryumu alýp ben bunu nasýl aydýnlatabilirim, bunu nereye sýðdýrabilirim/uydurabilirim diye düþünmek yerine önce uygun akvaryum ölçülerini çýkarýp buradan hareketle akvaryumu kurmaya baþlamak en doðrusu olacaktýr.
•   Tankýn kurulacaðý yer: Harici ýsý ve ýþýk kaynaklarýndan etkilenmeyecek bir yer olmasýnýn akvaryumu sadece kendi belirleyeceðimiz þartlarla kontrol altýnda tutabilmemiz açýsýndan faydasý aþikârdýr. Bu þekilde bitkilerin fotosentez faaliyetlerinin düzenli bir þekilde gerçekleþmesi, bitkilerde farklý ýþýk kaynaklarýna doðru yönelmelerin neticesinde ortaya çýkabilecek duruþ bozukluklarýnýn önüne geçilmesi saðlanmýþ olacaktýr. Yer seçimindeki diðer dikkate alýnmasý gereken faktörler arasýnda akvaryumun konulacaðý zeminin akvaryum ebadýna uygun saðlamlýkta olmasý gerektiðini, altýna konacak sehpa/dolabýn akvaryum ekipmanlarýnýn tamamýný kullanýma uygun þekilde barýndýrabilmesini, bakým iþlemleri sýrasýnda gerektiðinde akvaryum ebadýna baðlý olarak yanlardan müdahale edebilme imkânýnýn da mevcut olmasýný, su deðiþimleri sýrasýnda mümkün olan en az karýþýklýða neden olacak bir uzaklýkta ve konumda olmasýný, görsellik açýsýndan önünün baþka bir takým eþyalarla bloke edilmemesini sayabiliriz. Elbette bir ev yada ofiste bu þartlarýn tamamýnýn saðlanmasý her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bunlardan en fazlasýna olanak verecek bir konum saðlandýðýnda bu bölgeye bütçeniz ve kafanýzdaki tasarýma en uygun düþecek büyüklükte akvaryuma karar verebilirsiniz.
•   Kullanýlacak aydýnlatma ekipmaný tercihi: Akvaryumu koyacaðýmýz yerle ilgili sorunu aþtýðýmýza göre þimdi ilk aþamada vermiþ olduðumuz kararý akvaryumun boyunda ince bir ayarla netleþtirelim. Bitki akvaryumlarýmýzda en önemli unsurlardan biri olan aydýnlatma http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html konusunda zaten detaylý bir þekilde ele alýnmýþtý. Burada biraz daha farklý bir özelliðini ele alacaðýz. Lamba boylarýný öyle seçmeliyiz ki akvaryumun tüm yüzeyi homojen bir þekilde aydýnlansýn ve kör noktalar kalmasýn. Bu durumda lamba boylarýný bilmemiz gerekiyor. Lamba boylarýna her iki taraftan baðlantý için 5’er cm eklenmesi gerektiðini de unutmayalým. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarýnda, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarýnda bulunmaktadýr. Metal Halide lambalar kullanýlacaksa 30cm yüksekliðe yerleþtirildiðinde etkili aydýnlatmayý 90cmlik bir yüzeye yayabildiði dikkate alýnmalýdýr. Ledle uygulanacak aydýnlatma ise tamamen bölgesel olacaðýndan burada sadece led sayýlarý artýrýlarak ayarlama yoluna gidilecektir.
•   Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayýnýn dikkate alýnarak derinlik ve yüksekliðin belirlenmesi: Akvaryumlarýn pek çoðunda görselliði öne çýkaran unsur kademelendirme, teraslama, kaya ve kütüklerin etkin kullanýmý gibi yöntemlerle elde edilebiliyor. Çok özel peyzaj yetenekleriniz yoksa burada ne kadar geniþlik (derinlik) fazla ise o kadar rahat ve yaratýcý olabilirsiniz. Geniþliðin boþ akvaryumda çok fazla görünmesi sizi yanýltmasýn, neticede akvaryum dolduktan sonra gözün algýladýðý derinlik gerçek derinliðin %60’ýna düþecektir. Ancak derinlik 70cm ve yukarýsýna çýktýðýnda suyun daha dar akvaryumlardaki kadar berrak görünmeyeceðini de ihmal etmeyiniz.
•   Balýk tercihi: Eðer akvaryumu nasýl kuracak olursanýz olun kafanýzda içinde besleyeceðiniz canlý türüyle ilgili bir ön fikriniz var ise buda ölçülerde belirleyici olacaktýr. Neticede 60cm bir akvaryumda discus, melek beslemek ne kadar sorunlu ise 150cm bir akvaryumda sadece karides beslemek te o kadar sorunlu olacaktýr.
•   Akvaryuma ayrýlacak vakit: Ýþte büyük akvaryumlarýn tek dezavantajý. Bakým, su deðiþimleri, buda, vs… gibi konulara fazla ayýracak zamanýnýz yoksa yada biraz üþeniyorsanýz bu durumda ölçüleri daha küçük tutmak daha uygun olacaktýr.
•   Maliyet faktörü: Ayaðýmýzý yorganýmýza göre uzatmak her konuda olduðu gibi hobilerimizde de geçerli. Ölçüleri büyüttüðümüz sürece kurulum ve idame maliyetlerimiz de ayný þekilde artýþ gösterecektir. Bu konuyla ilgili söylenecek fazla bir þey yok gibime geliyor. Herkes kendini bilir.

Kanýmca yukarýdaki derlemenin ardýndan akvaryum boyut seçimi ile ilgili karar vermede göz önünde tutulmasý gereken unsurlarý ele aldýk. Bunlara ilave edilmesi gereken bir þey olduðunu düþünüyorsanýz tartýþma her zaman açýk olacaktýr. Burada dikkat edilmesi gereken sadece akvaryum ölçülerinin belirlenmesi üzerinde durduðumuzdur. Maliyet konusu dýþýnda akvaryumun içiyle ilgili hiçbir konuyu bu baþlýk altýnda ele almýyoruz.
« Son Dzenleme: Temmuz 03, 2009, 20:33:18 s Gnderen: MALTEPE AKVARYUM »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #13 : Temmuz 03, 2009, 21:29:43 s »
Yýldýrým abi etkileþimli derken nasýl birþey yapacaðýný merak ediyordum bu kurulum makalesinde, demek böyle olacakmýþ :D Aslýnda etkileþimli olay kýsmýný ayrý baþlýklarda tartýþýp genel oluþan kanýlarý buraya yazmak daha iyi olurdu gibi bence. Böylece hem ayrý tartýþma konularýmýz hemde toplu bir baþlýðýmýz olurdu. Ben bir ara bu olaya el atayým.
 Tank seçimi ile ilgili konuya dönecek olursak da þimdiye kadar okuduðum mesajlardan bana uygun olanýný toparlarsak; tank ölçülerinde önemli etkenler:

Konuyla alakasýz olacak bu mesajým o yüzden þimdiden kusura bakmayýn :)

Barýþ Abi ben olayý anlamadým burada bilgiler toparlanýp sabit makale mi yapýldý ? Biz akvaryumportal batmadan önce Tamer(Aygün) Abinin önerisiyle Makale Yazým forumu açmýþtý. Orada belli aralýklarla konular açýlýr, tartýþýlýr, toplanýp makale olarak bir araya getirilirdi. Öyle bir forum mu açsak, ben hadiseyi tam olarak kavrayamadým þu an ama ;D

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #14 : Temmuz 04, 2009, 10:11:52 »
Dur anlatayým. Yeni Baþlayanlar bölümümün altýndaki sabit baþlýðý görmüþsündür. Yýldýrým abi'nin oraya sýraladýðý maddeleri ayrý birer baþlýk olarak açýp o baþlýklarýn linkini o maddelere ekleyeceðiz ve o konuda sadece Yýldýrým abi'nin mesajlarý gözükecek. Maddeler hakkýndaki fikirleri okumak isteyenler de maddelere týklayýp ilgili konuya gidecekler. Yani aslýnda olaya makale boyutu karýþtýrmadan anlatýrsak böyle. Makale demekten ziyade düzenli bir fikir alýþ veriþi ortamý diyelim biz. Yýldýrým abi ilgili madde ile ilgili konuyu baþlatacak bizde linkini sabit konuya ekleyeceðiz.

Yýldýrým abi son mesajýnda gelen cevaplarý harmanlayarak olaya makale hali vermiþ. Bence bu etkileþimli makale olayý sabit bir makaleden çok daha iyi olmuþ. Sizi bilmem ama ben sayfalarca yazýyý katýlýmsýz olarak okumakan çok sýkýlýyorum. Ama bu þekilde olunca herkezin bir fikri konunun içinde oluyor ve zannederim ki katýlýmcýlarda benim gibi sýkýlmadan konu hakkýnda bilgi edinip bilgi paylaþýmý yapýyor. Tekrar eline saðlýk Yýldýrým abi.