Aslýnda bitkili akvaryum tarzýndan önce, bitkili akvaryum kurulumu yapacaklarý bilgi seviyesine göre sýnýflandýrmak ve kurulým yapacaklarý buna göre yönlendirmek daha yerinde olur kanaatindeyim.
Bitkili akvaryum kurulumunda, kurulumu tecrübe seviyesine göre 4 kýsýmda düþünülmesi kanaatindeyim.
A-Yeni baþlayanlar
B-Orta seviyede deneyim sahipleri
C-Ýleri seviyede deneyim sahipleri
D-Porofesyonel anlamda deneyim sahipleri
Kýsaca açýklamak gerekirse, sýrasýyla düþüncelerimi paylaþayým.
A-Yeni baþlayanlar için bitkili akvaryum kurulumu
Bu katagoride olan bitkiciler ilk etapta deneyim kazanmak için kolay beslenebilen ve kolayca bulunabilen bitkilere yönelerek herhangi bir uygulama tarzýna (altýn oran , tek yönlü simetri, genel simetri, derinlik persfektiði, bitki biyotopu) baðlý kalmadan sadece kolay diye tabir edebileceðimiz bitkiler ile bitkili akvaryum kurma yoluna gitmeli ve bu arada bilgi ve tecrübe kazanmaya çalýþmalýdýr. Bu seviyede ki hobiciler, kesinlikle low tech (DÜÞÜK DESTEKLÝ) tank kurulumuna yönelmelidir.
B- Orta seviyede bilgi ve deneyime sahip olanlar için bitkili akvaryum kurulumu
Bu katagoride olduðunu düþünen bitkiciler daha zor diye tabir ettiðimiz ýþýk, gübre, co2 sistemini birbiriyle uyumlu hale getirebilecek, minimum kuralýna göre akvaryum daki düzenlemeleri ve ayarlamalarý yapabilecek kadar deneyime sahip olmalýdýr. Hemen, hemen genel bitki türleri ve yetiþtirme þartlarý hakkýnda bilgi sahibi olmalýdýr.
Bu seviyedeki bitkiciler daha çok türe odaklý ve biyotop aðýrlýklý bitkili akvaryum kurulumuna yönelmeli yarý high tech diye tabir edebileceðimiz bitki ihtiyaçlarýný orta seviyede karþýlyabilecek bitkili akvaryum sistemlerini kurarak bunlarý idame ettirme yoluna gitmelidir.
C-Ýleri seviyede bilgi ve deneyime sahip olanlar için bitkili akvaryum kurulumu
Bu seviye de olan bitkiciler için artýk bizim söyleyebilecek fazlaca bir þeyimiz yok. Yine de yeni baþlayanlar için bilgi olmasý bakýmýndan affýnýza sýðýnarak birþeyler yazacaðým.
Genellikle High tech (YÜKSEK DESTEKLÝ) akvaryum kurulumunu tercih ederler. Deneme yanýlma yöntemi, gözlemlemeyle içerik tahmin yöntemi gibi baz yöntemleri uygulayabilir, gerektiðinde su deðerlerini ve gübreleme deðerlerini bitkilerin istediði seviyelere çýkarabilir, yüksek olan deðerleri normal deðerlere düþürebilir, akvaryumda baþgösteren olumsuzluklara anýnda müdahale ederek olumsuzluklarý büyük oranda ortadan kaldýrabilecek bilgi birikimine sahip olurlar.
Genellikle türe odaklý, ayný habitat bitkileri ile farklý habitat bitkilerini kullanarak, karma bitkili akvaryumlarý kurarak uzun süre devamlýlýðýný saðlayabilirler.Bitkili akvaryumlarda uygulanan birçok uygulama kriterini (altýn oran, derinlik persfektifi, tek yönlü simetri, genel simetri) baþarýyla uygulayabilir. Bir çok uluslararasý yarýþmada gördüðümüz, bitkili tank dizaynlarý genellikle bu katagoride ki akvaristlerindir.
D- Porofosyonel anlamda bitkili akvaryum deneyim sahipleri
Takashi Amano, Oliwer Knott, Tunç Sönmezoðlu, gibi, her bitkili akvaryum dizaynýný aðzýmýz açýk izlediðimiz akvaristlerdir.