Konu: Arka fon uygulamasý  (Okunma says 52192 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Arka fon uygulamasý
« : Temmuz 07, 2009, 19:29:15 s »
Akvaryumumuz ve içinde nasýl bir görünüm elde etmek istediðimiz belli olduðuna göre þimdi peyzajý tamamlayacak farklý bir unsur üzerinde duralým. Derinlik, kontrast, renk uyumu gibi pekçok açýdan kuracaðýmýz akvaryumla bütünleþecek bir arka fonun gerekliliði açýk. Bu konuda neler yapýlabilir acaba?

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
Ynt: Arka fon uygulamasý
« Yantla #1 : Temmuz 07, 2009, 21:00:09 s »
Yýldýrým Bey arka plan için bir taným verebilir misiniz? Bu genelde Akvaryumun arka duvarýnýn dýþýný istenen renkte bir fon kaðýdý yapýþtýrmak olarak bile algýlanabiliyor.

yýlmaz sað

• Üye
  • **
  • leti: 32
« Yantla #2 : Temmuz 07, 2009, 23:14:56 s »
Yýldýrým Bey arka plan için bir taným verebilir misiniz? Bu genelde Akvaryumun arka duvarýnýn dýþýný istenen renkte bir fon kaðýdý yapýþtýrmak olarak bile algýlanabiliyor.

Aslýnda ayný þey Deniz haným, arka fon olarak kullanmak istediðimiz malzeme tamamen bize kalmýþ.

Oliver KNOTT genelde aðaç gövdesi þeklinde üç boyutlu arka fonlar kullanýrken bkz. http://www.pbase.com/plantella/image/109148322

Takashi AMANO ise düz renkli fon kaðýtlarý kullanmaktadýr bkz. http://gallery.aquanubis.com/slideshow.php?set_albumName=album14

Bizim yapmamýz gereken nasýl bir arka fon kullanacaðýmýza karar vermek, kuracaðýmýz akvaryum çok yoðun bitkili olacaksa, arka duvarýn görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse kompozisyona uygun renkte düz fon kaðýdý, Üçgen yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarýnda büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor vb. malzemeden yapýlmýþ fon kullanabiliriz.
« Son Dzenleme: Temmuz 07, 2009, 23:15:50 s Gnderen: yýlmaz sað »

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Temmuz 08, 2009, 00:09:49 »
Bu konuyu merakla izleyeceðim. Aslýnda son derece kararsýz kaldýðým bir konu. Bir hayalim iki oda arasýndaki duvarýn bir akvaryum oluþu ve beni  sanki akvaryumun içinde gibi bir dünyaya sürüklemesi. Akvaryumu hep þeffaf bir su dünyasý olarak düþündüm. Yönlendirmelerinizi merakla bekliyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : Temmuz 08, 2009, 00:41:41 »
Ben aslýnda hiç arkafon kullanmamak taraftarýyým. 3 boyutlu olmayan bildiðimiz kaðýttan fonlarda ise mavi veya siyah tercih edilebilir. Ancak siyah fon ýþýktan alacaðýmýz verimi de düþürebilir diye biliyorum, ayrýca kimi akvaryumlarda derinlik hissini sýnýrlandýrabiliyor. Bu fonlarýn parlak olmamasýna da özellikle dikkat etmeliyiz fotoðraf çekimlerinde sorun yaratbileceði için.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #5 : Temmuz 08, 2009, 09:40:27 »
Arka tarafa kaðýt fon yerine tamamen doðal bir arka fon yapsak diyorum,Mesela bitkilerle arka tarafý tamamen kaplasak(Javamoss veya küçük yapraklý bitkilerle) veya Yýldýrým beyin daha güzel bir görüntü olacaðýný bildiði bir bitki türü ile yeþillendirsek  daha þýk olmazmý ?.
Eðer arka fon kullanacaksak açýk renk olsun derim ;)
« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 09:43:27 Gnderen: soners »

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yantla #6 : Temmuz 08, 2009, 12:19:56 s »
Ben camda oluşan algeleri bulaşık teli ile siliyorum. Arka camı hiç silmesem sanırım aşırı doğal bir arka planım olur. Ancak yeşil fon yeşil bitkileri tam olarak ortaya çıkarmaz. Yeşili ön plana çıkaracak ve gözü rahatsız etmeyecek bir kontras sağlamak gerek.
Benim tercihim derin su havası verecek ultramarin olurdu. Aşağıya doğru tonun açılması derinlik verebilir.:

Veya nötr bir kaya rengi ve görüntüsü de bitki renklerini öne çıkarır. Hatta kaya görüntüsünün bir kısmı yosunlaşmış olabilir.

Ama bu daha çok Malawi  ;D akvaryumuna uyar sanki.

Düz bir fon kağıdı yerine uygun büyütülmüş bir fotoğraf daha iyi olmaz mı?
« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 12:25:14 s Gnderen: denizboro »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #7 : Temmuz 08, 2009, 14:05:45 s »
Fotoðrafý normal standartlarda bir kaðýda yazdýrmak gerekir sanýrým. Fotoðraf kaðýtlarýnýn parlak olmasý bir dezavantaj. Bu arada bulaþýk teli camý çizebilir, bence akvaryumcularda satýlan sileceklerden edinmeniz daha güvenli olur. Kýrýkkale'de bir akvaryumcu zamanýnda hep bulaþýk teliyle camlarý temizlemiþ, akvaryumcudaki bütün akvaryumlarýn camlarý çizik doluydu ;D Gerçi siznki arka cam ama bence dikkatli olmak gerekir yine de.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Temmuz 08, 2009, 14:34:21 s »
fotoðraf uygulamalrýna bir kaç örnek;

Son fotoðrafta görünen arka fon alttan açýk býrakýlarak ýþýk verilmiþtir.
« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 14:37:11 s Gnderen: MALTEPE AKVARYUM »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #9 : Temmuz 08, 2009, 15:47:34 s »
Arka onda uzunca süre tercihim mavi ve özellikle siyah arka fon'lardý. Son ufak akvaryumumda üç farklý renk'ten (beyaz, açýk mavi ve gri) kartonlar denedim ve beyaz o kadar iç açýcý geldiki onu kullandým. Siyah kum ve siyah fon bitkileri çok canlý ve güzel gösteriyor ama hem içimi karartýyor hemde sanki biraz detaylarý öldürüyor. Resim uygulamasýnda ise öncelikle seçilecek resmin yüksek çözünürlüklü olmasý þart ki büyük kaðýda basýldýðýnda resim bozulmasýn. Ýstenilen her resim (kaya, aðaç, bitki) kullanýlabilinir bence. Yeterki akvaryumun iç dizayný da fona uyum saðlasýn. Sanýrým fon'un seçiminde en önemli faktörlerden biriside seçilen akvaryum boyutu ve bu akvaryuma uygulanacak tarz ile bu tarz için düþünülen bitki ve dekorasyon malzemeleri. Kayalýk aðýrlýklý bir akvaryumda bitki resimli bir fon sýrýtacaktýr ayný þekilde kök kullanýmý aðýrlýklý bir akvaryumda da üzerinde kök resimleri olan bir fon çok karýþýk bir görüntü yaratabilir. Tek rek fonlarda bu kýsýtlama pek yok ama onlarýnda çok fazla bir çekiliði yok. Son zamanlarda aydýnlatma ile kullanýlan fonlarda oldukça revaçta ve çok güzel uygulamalarýný görmek mümkün.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: Arka fon uygulaması
« Yantla #10 : Temmuz 08, 2009, 18:26:23 s »
Beyaz kumun balıklarda stres yaptığını okumuştum biryerlerde. Akvaryumda balık ta varsa beyaz fon aynı etkiyi yapmaz mı?

Birkan bey hiç bulaşık yıkamadığınız ortada. Bulaşık teli ile porselen ve kristal bile temizlenir. Camı bozulan zaatın muhtemelen camı zaten bozukmuş
« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 18:28:27 s Gnderen: denizboro »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #11 : Temmuz 08, 2009, 19:16:21 s »
Evet hiç yýkamadým. Onlar SkoçPrayt ;D da kullanmýþ olabilir. Belki o çiziyordur  ::) Beyaz kum belki yansýmadan dolayý strese yol açýyordur, fon o kadar etkili olamaz bence, ayrýca bitkilermizden çok az görünecek fon  :D

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Temmuz 08, 2009, 20:11:26 s »
Bitki akvaryumlarýnda kullanýlan balýklar genellikle bitkilerle aralarýnýn iyi olmasýndan dolayý Güney Amerika/Amazon kökenli balýklardýr. Bu balýklarýn genel karakteristikleri ve habitatlarý açýsýndan koyu renk zeminleri sevdikleri ve çok yüksek ýþýk ve parlak zeminden rahatsýz olduklarý ise elbette doðrudur. Bol bitkili ve koyu renk zeminli ortamlarda daha keyifli olacaklardýr. Zemin hazýrlanmasý sýrasýnda bu konulara zaten deðineceðiz. Þu anda daha ziyade arka fona odaklanalým. Arka fonda ne kullanýlacaðý tamamen kiþisel takdire baðlýdýr. Bitki akvaryumlarýnda arkadaki fonun genellikle zeminle yada temayla uyumlu olmasý pek mümkün deðildir. Aralarýnda her zaman bitkiler ve peyzaj elemanlarý olacaðý için genellikle birbirlerine pek yaklaþamayacaklardýr. Düz renk fon kullanýmýnda küçük akvaryumlara derinlik kazandýrýlmasý için açýk renk, büyük akvaryumlarda ise koyu renk tercih edilmesi derinlik açýsýndan daha güzel olacaktýr kanýmca. Birkan kardeþimiz zaten akvaryumun içinde filtre ve diðer ekipmanlarýn görünmesinden de pek rahatsýz olmadýðý için ;-) arka fon kullanmaya da gerek görmüyor olabilir. Bana zoracak olursanýz mat siyah fon benim her zaman favorim olmuþtur (her ne kadar çok yoðun bitkilendirmeyi tercih etmemden ötürü arka duvar pek görünmüyor olsada). Beyaz fon bence su içindeki serbest partikülleri, bulanýklýðý ve arka camda oluþabilecek ve genellikle zor eriþilen algleri de daha göz önüne çýkarýyor. Yukarýdaki örnek resimlerdeki gibi bir bütünleyici manzara da düþünülebilir. Ancak bu gerçekten zahmetli bir uðraþý. Ýki tarafý da açýk olan akvaryumlar da her zaman favorim olmuþtur. Bu tür akvaryumlarda sadece tek bir ön cepheyle sýnýrlý kalmýyorsunuz, fakat daha geniþ akvaryumlar ve daha iyi bir peyzaj becerisi gerektirdikleri de açýk. 3D fonlar ise yüksek maliyetlerinden ve buna raðmen peyzaj tarafýndan büyük kýsmýnýn görünmez hale gelmesinden ötürü bence bitki akvaryumlarýna pek uygun deðiller. Cam temizliði konusunda ise scotch-brite yada sünger yada miknatýslý silgiler.... hiçbirisi bir kredi kartýnýn yerini tutamaz :-)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #13 : Temmuz 08, 2009, 20:52:14 s »
Ýþte kredi kartýnýn bir faydasý daha :-) Fon seçiminde son olarak açýk renk'e kayma sebebim tamamen koyu renk'ten sýkýlmýþ olmam ve ada'nýn ve Takashi AMANO'nun sitesinde inceledeðim bazý tanklardaki açýk renk fonun ferahlatýcýlýydý. Aslýnda aklýmda üst kýsmý gökyüzü mavisi alta doðru daha uçuklaþan bir fon vardý ama koyu mavi'yi bile zor bulduðumdan onu hiç aramadým. Yukarda saydýðým 3 fon arasýndan seçim yapmak için üçünüde akvaryumun arkasýna yerleþtirdim ve resimlerini çektim. Daha sonra bilgisayar'da resimleri inceledim ve en güzelinin beyaz olduðuna karar verdim. Akvaryum 20 litre civarýnda birþey olduðundan ve içinde sadece bir erkek Betta olduðundan bir problemde yaratmadý. Aksine kullandýðým kayalarla da oldukça hoþ durdu. Ama ayný þeyi büyük akvaryumda uygulamaya kalksam sanýrým ayný güzelliði yakalayamazdým. O yüzden sanýrým bende büyük akvaryumlarda Yýldýrým abi gibi mat siyah renklere devam edeceðim.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Temmuz 08, 2009, 22:12:13 s »
Yýldýrým beyin verdiði fotoðraflý arka planlar beni çok etkiledi. Özellikle de bulutlu olan.
"Az çoktur" düþüncesine gücümüz yetiyorsa ve "hayal dünyamýz" sonsuz bir otlaksa bu çok etkileyici. Ama zaten 110 litreniz ve dikmek istediðiniz birçok bitki varsa açýkçasý boþ alanlara karþý bu kadar bonkör davranamýyorsunuz :-[
Aslýnda evinizde bir tarayýcý varsa 5 TL'ye alacaðýnýz bir paket A4 kaðýt ve 60 TL tutarýnda alacaðýnýz renkli printer kartuþu istediðiniz arka planý yaratmanýzý saðlayabilir. Devletlumuzun da söylediði gibi yüksek pixelli bir resmi indirip karelere ayýrýp yapýlabilir bu. Ama bazen DIY kredi kartýndan pahalýya mal oluyor yine de bence daha zevkli oluyor. Söz konusu olan hobi ise zaten amaç hoþ vakit geçirmek.

Bulaþýk teli kullanýmý ve bulaþýk yýkama tekniklerini baþka bir foruma taþýyacaðým. Araya parça olarak "akvaryumumu nünük bastý, naapýcam abi" de karýþabilir. Zaten sakal yosun v.s. konusunda aþýrý doluyum.

Ama bence önce hangi akvaryumlarda arka plan güzel durur, hangilerinde durmaz onu konuþalým. Örneðin Endlerlerin fosforlu renkleri ancak gün ýþýðýnda ortaya çýkýyor.

Benim aklýmda tutmaya çalýþtýðým konu akvaryumun 3 boyuta sahip olduðu. Arka planýn ise buna kýsýtlama getirebileceði. Arka planýn kýsýtlama getirmektense 3 boyuta katký saðlamasý gerektiðine inanýyorum. Bulutlu arka planda olduðu gibi.