Konu: Quartz ve silis kansere yol açýyormuþ  (Okunma says 12898 defa)

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 414
Quartz ve silis kansere yol açýyormuþ
« : ubat 03, 2009, 13:39:12 s »
Þu an bir tankýmda kullandýðým bazaltýn ne olduðunu araþtýrýrken ulaþtýðým þu ifadeden sonra ;

Minerolojik Analiz Raporunda da görüleceði gibi bazaltýn yapýsýnda, ‘Serbest Silis (SiO2), Zeolit Gurubu ve Serpantin guruplarýna ait lifsi mineraller bulunmamaktadýr.’ Bilindiði gibi, serbest silis içeren silis kumu ve kuvars kumu kullanýlan raspa sektöründe ve yapý kimyasallarý sektöründe bu kumlarýn tozlarýnýn solunmasýndan kaynaklanan silikozis hastalýklarý yaygýndýr. Serbest silis içermeyen bazalt kullanýmý ile bu riskler ortadan kalkar.

Silikozis neymiþ , ne gibi riski varmýþ diye küçük bir araþtýrma beni dehþete düþürdü.Sizinle paylaþmak fikir alýþveriþinde bulunmak istedim.

http://www.ttb.org.tr/STED/sted0300/03003.html

http://www.saglik.im/silikozis/

http://www.journalagent.com/z4/vi.asp?pdir=tubtoraks&plng=tur&un=TUBTORAKS-46220&look4=

Quartz kum ve silis kumu tanklarýmýzda kullanýyoruz.Peki bize zararý olmuyor mu sizce?

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Quartz ve silis kansere yol açýyormuþ
« Yantla #1 : ubat 04, 2009, 15:43:51 s »
Ben þimdiye kadar akvaryumlarýmda aquaclay ve Hagen kullandým hiç silis ve quartz kullanmadým. Bu kumlarla ilgili böyle bir risk olduðunuda bilmiyordum. Hiç araþtýrmadým. Ama bu kumlarýn kullandýðýmýz miktarýnýn çok fazla bir risk oluþturacaðýnýda sanmam biz hobiciler için. Sanýrým bu risk bu gibi malzemelerin iþlendiði iþletmelerde daha yüksek. Yani sürekli o maddeyle etkileþim halinde olan kiþiler için. Tabi sonuçta saðlýk bu hiçbir þekilde riske girmeye deðmez. Kullanmamakta fayda var.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : ubat 04, 2009, 21:43:31 s »
Serbest elementler, iþlenmiþlik iþlenmemiþlik gibi faktörler muhtemelen bizim kumlardan farklýdýr. Ya da olay bu tozlarýn bileþimi deðil de solunumla cigerlere yapýþmasýyla alakalýdýr. Konu hakkýnda fikrim olmadýðýndan bol keseden atýyorum ;D

fehmi

• Üye
  • **
  • leti: 48
« Yantla #3 : ubat 05, 2009, 10:29:38 »
Tüm arkadaþlara selamlar. (Uzun zamandýr forumdan uzak kaldýðým için bu þekilde baþladým.)

Barýþ bey, yine çok güzel bir araþtýrma ile bizleri aydýnlattýnýz. Teþekkürler!

Quartz kumlarýn akvaryumlarýmýzdan çok, yüzme havuzu suyu arýtmalarýnda kullanýldýðýný hepimiz biliyoruz. Eðer dediðiniz gibi bir tehlike varsa bizler asýl riski, yüzme havuzlarýna girerek alýyoruzdur. Sonuçta akvaryum suyu ile sadece ellerimiz temasta. 

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : ubat 05, 2009, 11:54:23 »
Bence bir tehlike olsa benim akvaryumda 3 yýl kalan rasboralarým o kadar dayanamazdý ;D

Tr-Merces Letifer-Tr

• Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
« Yantla #5 : Aralk 03, 2011, 12:46:00 s »
Ona bakarsanýz karbon ve zeolitde de kanser riski var. ???