Torf bitki geliþimi için yaralý olan humik ve fulvik asit içeriði nedeniyle bitki yetiþtirmede kendini ispatlamýþ bir ürün.
Ancak, akvaryumlarda kullanýmý konusunda kötü tecrübeleri olan bir çok kiþi var. Sanýrým kullanýlan torfun cinsi ve kullaným miktarý konusunda oldukça problem yaþanýyor.
Bahçe malzemeleri satan yerlerdeki torf isimli ürünler akvaryum ortamýnda problemler yaratýyor ve oldukça riskli!
Bu nedenlere akvaryum için olmayanlarý bir kenara ayýrmak istiyorum.
Sera, Jbl gibi markalý torflar, (Kh'ý düþürmek) suyu yumuþatmak ve Ph deðerini düþürmek amacýyla filtrelerde kullanýlmak üzere üretilmiþler. Torflar suya salgýladýklarý maddeler nedeniyle renkte sararma (çay rengi) oluþtururlar.
Coco peat ya da Hindistan cevizi torfu hindistan cevizi kabuðunun öðütülmesiyle elde ediliyor. Antalya'da cocopeat firmasýndan külçeler halinde, akvaryumculardan Prodac fertil plates ticari ismiyle alýnabilir. Pahalý bir ürün deðildir.
Bitki akvaryumunun en alt kýsmýna serilmelidir. Suyu alýnca þiþecektir bu nedenle geniþleme faktörü göz önünde bulundurulmalýdýr. 100 lt akvaryuma 100 gr torf (sera, jbl) ve 200 gr Cocopeat miktar olarak tavsiye edilmektedir.
Kullanýlan torfun üzeri mutlaka 6-8 cm'lik bir inert kum ile kaplanmalý, akvaryum suyuna salýným yapmasý engellenmelidir!
Torf kullanýmýnda en önemli nokta aþýrýya kaçmamaktýr! Aksi durumda bitkilerin köklerinde aþýrý asitik bir ortam oluþacak, köklerinden baþlayarak bitkiler çürüyeceklerdir.
Saygýlarýmla