Konu: Ekonomik Akvaryum  (Okunma says 15490 defa)

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
Ekonomik Akvaryum
« : Temmuz 28, 2009, 10:23:59 »
Þu küresel kriz ortamýnda böyle birþey var mý diye bu konuyu açmak istedim. Bu baþlýk akvaryum hedefimizden vazgeçmeden nasýl ekonomi yapabileceðimize yönelik bir konu. Örneðin Aquatan'ýn yerine daha ucuz bir çözüm bulabilir miyiz? (mesala B complex tabletleri) Veya sývý bitki gübreleri için alternatif bir sistem var mý?
Filtre, aydýnlatma ve ýsýtmada nasýl ekonomik davranabiliriz. Örneðin floresandan gelen ýsý akvaryumu 24 derecede tutar mý?
« Son Dzenleme: Temmuz 30, 2009, 10:27:16 Gnderen: Devletabi »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: EKONOMÝK AKVARYUM
« Yantla #1 : Temmuz 28, 2009, 12:00:21 s »
Ben Aqutan yerine Percell Tap Water Conditionar kullanýyorum. Klor gidermekse hepsi gideriyor ;D Zaten Aqutanýn içerdiði B vitamininden bir hayýr beklemiyorum.

Gübre için Maltepe'de bir süredir satýlan Bloom&Bloom benim hoþuma gidiyor. Fiyat/performansý çok iyi. Bence hazýr satýlan gübrelerin yanýnda DIY gübreleri birinci planda kullanmak da oldukça karlý, ben öyle yapýyorum.

Akvaryumu ýsýtmada T5'ler bir numara. 120lt'de çin malý 100w ýsýtýcý ile evin giriþindeki akvaryumumu 28 derecede bile rahatlýkla tutabiliyorum.

Yem olarak Sera'nýn kutuda deðil zarfta satýlan yemlerini alýyorum, 2 zarf ile bir kutu doluyor zaten. Standart fiyatlarda muhtemelen pek karlý bir iþ deðildir ama bizim akvaryumcular standartlarý aþmýþ insanlar genelde.

Filtre içinse biyolojik malzeme olarak küp küp doðranmýþ süngerler geliyor aklýma. ben Scooch Prite mýdýr nedir onu doðradým ama þahsen pek verim alamadým. Biyolojik sünger gerekmekteymiþ.

Tabii bazý altenatif uygulamalarý da akvaryuma göre þekillendirmek lazým. Ýhtiyacýn boyutuna göre. En baba bitkilerin olduðu tanký maden suyuyla idare ettirmeye çalýþsanýz bir hafta dayanmazlr galiba. Ya da 100lt'de 30 balýk varsa sünger doðramakla kurtulunabilir mi ?

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #2 : Temmuz 28, 2009, 12:27:34 s »
Aydýnlatma da kendi yapmýþ oldugum diy asma kapak t8 florasanlarla kullanýyorum. 130 lt akvaryuma 60 cm lik t8 florasanlardan toplam 6 adet toplam 108 w.  Günde 9 saat ýþýklandýrma yapýyorum. Fan kullanmadýðým zaman ýsý 30 derece civarlarýnda seyrediyor. Su an fan kullanýyorum ýsý 26 derece.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Temmuz 28, 2009, 15:48:11 s »
DIY gübre tarifiniz var mý?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Temmuz 28, 2009, 16:25:59 s »
Bizim sitede tarif yok ancak hassas tartý, lise sayýsal düzeyinde kimya bilgisi ayrýcý büyük bir kimyasal satýcýsý gerektiren bir hadise.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #5 : Temmuz 28, 2009, 17:05:38 s »
Ekonomik bir high tech tank pek düþünemiyorum. Adý high olduðu gibi maaliyetide high maalesef. Ne kadar kýsmaya çalýþsak da belli þeylerden feragat etmeden maaliyeti high tech'lerde düþüremeyiz. Kýþ zamaný benim akvaryumun durduðu yer itibari ile içerdeki floresanlar ýsýtmada yetersiz kalýyor ve 300 Watt'lýk ýsýtýcý çalýþýyor. Yaz zamaný ise aþýrý ýsýnmadan fan kullanmak zorunda kalýyorum. Filtresi, aydýnlatmasý, gübresi, bitkisi, balýðý derken maaliyetler alýyor baþýný gidiyor. Hobi'ye yeni baþladýðým zamanlar "Odamdaki Biyotop" diye bir yazý okumuþtum. O zamanlardan beri o akvaryuma hayranýmdýr. Kurulum maaliyeti çok düþük devamlýlýk maaliyeti ise sýfýra yakýn ve çok güzel bir akvaryum. O tarz birþey kurmadýktan sonra maaliyetleri de düþürmek çok fazla mümkün deðil.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Temmuz 29, 2009, 00:46:52 »
Ben de taþýnýnca benim akvaryumu o hale getirmek istiyorum abi. Hatta Ýhtilal yapýp dýþ filtreyi sökmeyi düþünüyorum bazen. KAfamda bir planlama oluþturup ya bismillah diycem :D

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: EKONOMİK AKVARYUM
« Yantla #7 : Temmuz 29, 2009, 14:45:27 s »
Bitki gübreleri konusunda yolda kaldığım mevzu besinini topraktan değil sudan alan bitkilerle ilgili. Doğada bu bitkilere birileri gelip düzenli gübre dökmüyor ya... :-\
Muhtemelen yıllık taşkınlar ve sellerle gelen çökeltiden yararlanıyorlar.
« Son Dzenleme: Temmuz 29, 2009, 14:46:41 s Gnderen: denizboro »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #8 : Temmuz 29, 2009, 15:06:07 s »
Doða'da bizim eklediðimiz gübreyi ekleyecek onlarca etmen var. Yaðmur'lar, gel gitler, mevsimsel deðiþimler, Suda çürüyen bitkiler vs vs.. Akvaryumlarda ise bunu baþarabilmek oldukça zor. Kapasite sýnýrýmýz olduðu için bu tip uygulamalarý yapmaya kalkýþmak genelde hüsranla sonuçlanacaktýr gibi geliyor bana.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Temmuz 29, 2009, 20:28:22 s »
Su üstü bahçeciliðinde bahçede bir fýçý vardýr. Tüm organik çöpler bu fýçýya atýlýr ve en az 2 sene sonra burada birikenler gübre olarak kullanýlýr. Bu aslýnda bekletilmiþ güvercin gübresinin çok deðerli olmasýndan farksýzdýr. Ýlk kullanýlan gübrenin "tezek" olduðu düþünülürse balýklarýn da bir "tezeði" olduðunu düþünmek bana mantýklý geliyor.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Temmuz 30, 2009, 02:03:32 »
Zaten balýk dýþkýlarý tezeðin görevini görüyor. Akvaryuma çoðumuz ne nitrat ne de amonyum türevleri ekliyoruz. Sorun eser elementler, o da su üstü bahçeciliðinde pek sorun deðil.

Timur Eker

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 77
« Yantla #11 : Temmuz 30, 2009, 09:57:54 »
www.hidrobotanik.com adresinde gübre tarifleri var.
Çok doðru, balýk dýþkýsý,yem artýðý,bitki çürüntüsü bize nitrat ve phosphat saðlar. Yapýlan su deðiþikliði ile akvaryuma birtakým mikro besinler katmýþ oluruz. Geriye potasyum ve demir kalýr.Bunlarý da belli aralýklarla ya sývý gübre ya da misket gübre þeklinde akvaryuma dahil edersek,ihtiyaçlar karþýlanmýþ olur.
Fakat böyle bir yöntemin high tech düzenlemede iþleyeceðini sanmýyorum. Güçlü bir ýþýk ve CO2 gübrelemesiyle bitkiler hýzlý büyümeye ve hýzlý besin tüketimine yöneleceðinden bu yöntem yetersiz gelir.Belki 0.4-0.5 watt/lt de mayalý sistem CO2 vererek olabilir,ama bunun üstü saðlýklý bitki yetiþtirmek için yetersiz kalýr diye düþünüyorum.
Potasyum ve demiri akvaryuma ilave etmenin en ekonomik yöntemi bence odun külü ve kil.