Konu: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi  (Okunma says 31533 defa)

yýlmaz sað

  • Üye
  • **
  • leti: 32
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
« Yantla #15 : Temmuz 07, 2009, 23:00:01 s »
Aslýnda bitkili akvaryum tarzýndan önce, bitkili akvaryum kurulumu yapacaklarý bilgi seviyesine göre sýnýflandýrmak ve kurulým yapacaklarý buna göre yönlendirmek  daha yerinde olur kanaatindeyim.

Bitkili akvaryum kurulumunda, kurulumu  tecrübe seviyesine göre 4  kýsýmda düþünülmesi kanaatindeyim.

A-Yeni baþlayanlar
B-Orta seviyede deneyim sahipleri
C-Ýleri seviyede deneyim sahipleri
D-Porofesyonel anlamda  deneyim sahipleri



D- Porofosyonel anlamda bitkili akvaryum  deneyim sahipleri

Takashi Amano, Oliwer Knott, Tunç Sönmezoðlu,  gibi, her bitkili akvaryum dizaynýný aðzýmýz açýk izlediðimiz akvaristlerdir.




Böyle bir sýnýflandýrma ne kadar doðru olur bilemiyorum, zira bazý yeni baþalayan arkadaþlar deneyimli akvaristlerden çok daha iyi iþler ortaya çýkartabilmektedir. Yanlýþ hatýrlamýyorsam Cenk SÝNOR'  ilk bitkili  akvaryumunu kurduðunda yeni baþlayan genç bir akvaristti ve bitkilerinin geliþim hýzýný farklý bir portalda paylaþtýðýnda deneyimli akvarist arkadaþlar biz yapamýyoruz senin gibi dünkü çocukmu yapacak bu iþi tarzý yaklaþýmlar göstermiþlerdi. Burada yapmamýz gereken asýl sýnýflandýrma; Ýlgili akvarist yada Özenti akvarist olabilir. Çünki ilgili insan araþtýrmadan iþe baþlamaz ve çok iyi iþler ortaya çýkartabilir.

Deneyimli akvarist sýnýflandýrmanýza gelince, Takashi AMANO ve Oliver KNOTT kendilerini dünyaya kanýtlamýþ insanlar ama Tunç SÖNMEZOÐLU kimya mühendisi olduðu için kendisini dýy gübre konusunda geliþtirmiþtir, ben yarýþmaya katýldýðý akvaryum dýþýnda bir akvaryumunu göremedim. Zaten bu profesyonellik konularý yüzünden forumlarda adam gibi adam kalmýyor o yüzden bu platformdada baþkalarýnýn reklamýný yapmayalým, eðer profesyonelse gelsin platformda paylaþýmla görelim bunu ama ticari paylaþýmlarla deðil.



 Konuya geri dönecek olursak, akvaryum tarzýný belirlemek için bizim kullanacaðýmýz yöntem bence akvaryumun kuruluþ amacý olmalý. Biz genelde yoðun çalýþma temposunun ardýndan eve gittiðimizde günün stres ve yorgunluðunu atabileceðimiz karþýsýnda çay, kahve vb. bir þeyler içebileceðimiz bir akvaryum kurmak için iþe baþlarýz, bu baðlamda altýn oranýn çokta önemi yoktur aslýnda önemli olan göze hoþ görünmesi, karþýsýna geçince haz vermesidir, hal böyle oluncada genelde hollanda tarzý akvaryumlar ön plana çýkýyor. Altýn oraný ise genelde yarýþma için hazýrlanan akvaryumlarda görüyoruz ama derece alan akvaryumlarýn büyük bir bölümündede altýn oran yok.
« Son Dzenleme: Temmuz 10, 2009, 00:15:20 Gnderen: yýlmaz sað »

denizboro

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 137
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzına karar verilmesi
« Yantla #16 : Temmuz 08, 2009, 19:42:16 s »
Yılmaz bey, ben ilk akvaryumumu 76 yaşındaki annem huzur bulsun diye almıştım. Bazı insanlarda balık bazı insanlarda bitki artan bir merak yaratıyor. Hollanda tipi karma bir akvaryum yapmak için "Beyin fırtınasına" gerek yok. Zaten bu insanlar X boy akvaryum da pek almazlar. Maksimum 60 litre alıp gül ekerler. Veya heveslenip araştırmadan aldıkları başka bitkiler zamanla ölür ve yeniden alırlar. Ben de bu süreçten geçtim hala da geçiyorum. Sonuçta akvaryumları bir nevi bitkilerin biraz daha uzun süre yaşadıkları şeffaf vazolara dönerler.
Bir kısmı bıkar bırakır bir kısmı da benim gibi "bağımlısı" olur. Bu asit testi geçenlerin yarışma için olmasa bile daha iyi bir akvaryum için her türlü bilgiyi hoş karşılayacağına inanıyorum.
Türkçe akvaryum kitabı çok az. Ancak bu gibi sitelerden bilgi edinilebiliyor.
Yanlış anlamadıysam "beyin fırtınası (brain storming)" konuyu bilen kişilerin bir araya gelip birçok teorik alternatif çözüm yaratmasıdır. Hatam varsa lütfen düzeltin.

« Son Dzenleme: Temmuz 09, 2009, 19:37:10 s Gnderen: denizboro »

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
« Yantla #17 : Temmuz 08, 2009, 23:25:55 s »
Hollanda tarzý bir akvaryum kurmak için beyin fýrtýnasý yapmýyoruz, hep birlikte bir akvaryum kurulurken bunun tarzýna nasýl karar verilir ve uygulanýrý masaya yatýrýyoruz. Beyin fýrtýnasýndan kastýmýz da bunu hep birlikte bütün üyeler yazarak ortaya koymamýz.

gulay

  • Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
« Yantla #18 : Temmuz 09, 2009, 12:10:29 s »
Bunlarýn dýþýnda dizayn olarak pek ele alýnmayan bir yöntem daha var. Açýk akvaryumlar. Güzel ve saðlýklý bitkilerle dolu bir akvaryumun üstten nasýl göründüðüne hiç dikkat ettiniz mi? Asýl ihtiþam iþte burada. Bunlarýn yanýna suyun dýþýna uzanan kütükler ve emerse geliþebilen bitkiler ile su üstü bitkileri yada açmýþ olan çiçekler de eklenince bambaþka bir görünüm elde etmek mümkün.

Bu noktaya kesinlikle katýlýyorum... Bitkili hele de büyük hacimli bir bitkilinin üstten görünüþü inanýlmazdýr. Üstü kapaklý akvaryumlarýmýzda bu görüntüyü pek çoðumuz ýskalýyoruz, belki su deðiþimlerinde belki de bitkilerin budanma zamanlarý geldiðinde farkedebiliyoruz. Akvaryumumu farklý geliþim aþamalarýnda tepeden fotoðraflamýþtým, muhteþem bir manzaraydý. Bir de tecrübe ettiðim bir olay var, þimdiye kadar sonuç hep ayný oldu onu da paylaþayým. Malum bazý insanlar bitkili akvaryumu bakýmý zor ve uðraþýlamayacak bir uðraþ olarak görür, akvaryumun önüne geçip yüzünü de hafif ekþiterek eleþtirel sorularý sýralar ;D Ben böyle misafirlerle karþýlaþtýðýmda ilk birkaç sorudan sonra kapaðý açýp bir de yukarýdan gösteriyorum artýk, o zaman oldukça güzel tepkiler veriyorlar hatta bir tanýdýðýmýz ufak bir bitkili tank kurmaya bile karar verdi bu sayede. Tabii hiçbir þekilde akvaryumdan hoþlanmayan birine denk gelirseniz, kapaðý açtýðýnýzda gözü ilk olarak floresan sayýsýna da takýlýp muhabbet elektrik sarfiyatýnýn fazlalýðýna da kayabiliyor... ;D

Bunlarý da eklemek istedim 3. konudan hemen önce...

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
« Yantla #19 : Temmuz 09, 2009, 12:39:03 s »
Malum bazý insanlar bitkili akvaryumu bakýmý zor ve uðraþýlamayacak bir uðraþ olarak görür, akvaryumun önüne geçip yüzünü de hafif ekþiterek eleþtirel sorularý sýralar ;D Ben böyle misafirlerle karþýlaþtýðýmda ilk birkaç sorudan sonra kapaðý açýp bir de yukarýdan gösteriyorum artýk, o zaman oldukça güzel tepkiler veriyorlar hatta bir tanýdýðýmýz ufak bir bitkili tank kurmaya bile karar verdi bu sayede. Tabii hiçbir þekilde akvaryumdan hoþlanmayan birine denk gelirseniz, kapaðý açtýðýnýzda gözü ilk olarak floresan sayýsýna da takýlýp muhabbet elektrik sarfiyatýnýn fazlalýðýna da kayabiliyor... ;D
Bu bahsettiðiniz gibi 3. türden enteresan yaklaþýmlar herhalde hepimizin baþýna geliyordur. Sizin cevabýnýzý görünce aslýnda bu þekilde bir konu açalým, biraz da eðlence olsun diye düþünmekten kendimi alamadým. Katýlýyorsanýz, paylaþmak istiyorsanýz buyurun.
http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,1177.0.html

yýlmaz sað

  • Üye
  • **
  • leti: 32
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
« Yantla #20 : Temmuz 10, 2009, 00:11:56 »
Deniz haným; biz (dutch) hollanda tarzý bir akvaryum için beyin fýrtýnasý yapmýyoruz. Ama göz önünde bulundurmamýz gereken faktörlerde var, öncelikle nüfusun yarýsýndan çoðunun asgari ücret ile çalýþtýðý bir ülkede yaþýyoruz, herkesin maddi durumu uygun olmadýðý için yüksek bütçeli high tech bitki akvaryumlarý kurulamýyabiliyor. Konunun baþlýðý high tech bitki akvaryumlarýný kapsadýðý kadar low tech bitki akvaryum'larýnýda kapsýyor  ben sadece konuda bu noktayada deðinme ihtiyacý duydumki (dutch) hollanda tarzý akvaryumlar genelde low tech akvaryumlardýr. Benim tanýdýðým hollanda tarzý low tech bitki akvaryumu sahiplerinin tanklarý þeffaf vazolara dönemeyip aksine son derece baþarýlý tanklar oldularki farklý portal tanýtýmlarý 30-35 sayfayý bulanlar vardýr .


Ayrýca sanýrým burada anlatmak istediðim nokta tam olarak anlaþýlamadý

Böyle bir sýnýflandýrma ne kadar doðru olur bilemiyorum, zira bazý yeni baþalayan arkadaþlar deneyimli akvaristlerden çok daha iyi iþler ortaya çýkartabilmektedir. Yanlýþ hatýrlamýyorsam Cenk SÝNOR'  ilk bitkili  akvaryumunu kurduðunda yeni baþlayan genç bir akvaristti ve bitkilerinin geliþim hýzýný farklý bir portalda paylaþtýðýnda deneyimli akvarist arkadaþlar biz yapamýyoruz senin gibi dünkü çocukmu yapacak bu iþi tarzý yaklaþýmlar göstermiþlerdi. Burada yapmamýz gereken asýl sýnýflandýrma; Ýlgili akvarist yada Özenti akvarist olabilir. Çünki ilgili insan araþtýrmadan iþe baþlamaz ve çok iyi iþler ortaya çýkartabilir./color]
« Son Dzenleme: Temmuz 10, 2009, 00:16:00 Gnderen: yýlmaz sað »

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Bitki türlerine / akvaryum tarzýna karar verilmesi
« Yantla #21 : Temmuz 10, 2009, 01:34:15 »


Böyle bir sýnýflandýrma ne kadar doðru olur bilemiyorum, zira bazý yeni baþalayan arkadaþlar deneyimli akvaristlerden çok daha iyi iþler ortaya çýkartabilmektedir. Yanlýþ hatýrlamýyorsam Cenk SÝNOR'  ilk bitkili  akvaryumunu kurduðunda yeni baþlayan genç bir akvaristti ve bitkilerinin geliþim hýzýný farklý bir portalda paylaþtýðýnda deneyimli akvarist arkadaþlar biz yapamýyoruz senin gibi dünkü çocukmu yapacak bu iþi tarzý yaklaþýmlar göstermiþlerdi. Burada yapmamýz gereken asýl sýnýflandýrma; Ýlgili yada Özenti olabilir. Çünki ilgili insan araþtýrmadan iþe baþlamaz ve çok iyi iþler ortaya çýkartabilir.

Deneyimli akvarist sýnýflandýrmanýza gelince, Takashi AMANO ve Oliver KNOTT kendilerini dünyaya kanýtlamýþ insanlar ama Tunç SÖNMEZOÐLU kimya mühendisi olduðu için kendisini dýy gübre konusunda geliþtirmiþtir, ben yarýþmaya katýldýðý akvaryum dýþýnda bir akvaryumunu göremedim. Zaten bu profesyonellik konularý yüzünden forumlarda adam gibi adam kalmýyor o yüzden bu platformdada baþkalarýnýn reklamýný yapmayalým, eðer profesyonelse gelsin platformda paylaþýmla görelim bunu ama ticari paylaþýmlarla deðil.
 

 BÝR ÞEYÝ HEP GÖZ ARDI EDÝYORUZ.

 Bu gün isteyen herkes  bir saatlik araþtýrmayla ve cepteki bol parayla, en zor diye tabir edilen bitkileri baþarýyla yetiþtirebilir.  Burda anlatmak istediðim, her ne þekilde olursa olsun, bitkili akvaryumlarda baþ gösteren her sorunda ticari markalar altýnda satýlan ürünlere deðilde, doðal seleksiyonlarda ki gibi tamamen doðal yolla akvaryuma müdahhale etmektir.  Guruplama bu düþüncelerim göz önüne alarak yapýlmýþtýr. Guruplama daki katagorilere dikkat ederseniz, her gurupta genellikle kiþisel birikimler  ön planda tutulmuþ,  kesinlikle ticari bir yönlendirme yapýlmamýþtýr.
 Küçük bir örnek vermek gerekirse; bitkilerin temel besin ihtiyaçlarýndan demir ve calsiyum elementini x ticari firmasýnýn ürünü yerine  1x1 cm3lük kurutulmuþ kil parçalarý ile akvaryuma kazandýrabilmek, temiz bir su kýyýsýnda  sular çekildikten sonra oluþan balçýðý kuruduktan sonra akvaryuma bitki köklerinin yanýna gömerek bir çok temel mineralide kök dibine koymuþ olduðunu  bilmektir bilgili olmak.

Ýnþallah anlatmak istediðim anlaþýlmýþtýr.

Takashi Amano, Oliwer Knott, Tunç Sönmezoðlu  olayýna gelirsek;
 
Gerek Oliver Knott, gerek Takashý Amano gerçekten akvaryum dizaynýnda dünyada öncü kiþilerdir. Buna katýlmamak elde deðildir zaten bu yüzdende porofosyoneller gurubunda zikrettim.

 Þimdi, Amano veya Oliwer Ustanýn tanklarý dizaynýnda detaylý olarak kullandýklarý malzameler, (gübre, taban malzemesi co2 sistemi ýþýklandýrma kombinasyonu, filitrasyon, su özellikleri) hakkýnda kendi reklamlarýný yapmadan bilgi verdiklerini gördünüz mü? Binlerce $ a dizayn ettikleri tanklarýn müþterileri, bu tanklarýn   devamlýlýðýný  baþarýlý bir þekilde saðladýklarý hakkýnda bilgi sahibimiyiz.
Tamam adamlar porofesyonel,  Bu açýklama mý  bir üst paraðrafta anlattýðým yönler ele alýnarak yorumlamanýz dileðiyle.

Tunç Sönmezoðlu na gelince,amatör ruha sahip olduðundan, kurduðu bitkili akvaryumlarda yýllarca devamlýlýk saðladýðý göz önüne alýnýrsa ülkemiz insanýnýn kendi araþtýrmalarý ile (kimyacý olmasý da bir avantaj) kýsýtlý bütçeler ile yabancý ustalardan hiçte aþþaðý yanlarý olmadýðý kanaatindeyim. (Yiðit Semerci, Faruk Gençöz,ve adýný hatýrlayamadýðým diðer ülkemiz bitkili akvaryum ustalarýný da unutmamalýyýz)

Bitkili akvaryum dizayný ile kurulum yapýlmýþ tankýn sürdürülebilirliði birlikte düþünülmeli. Yoksa biraz tecrübe sahibi ve parasý olan herkes en az onlar kadar ( hatta daha baþarýlý) bir bitki akvaryumu kurabilir. Ama asýl mesele kurulan bu akvaryumun devamlýlýðýdýr. Ýþte gerçek anlamda bilgili ve tecrübeli olmak budur.

A.D.A. ve A.G.A  Yarýþmalarýnda  Bitki akvaryumlarý deðil onlarýn orijinal resimleri yarýþmaktadýr. Tanklarýn akibeti ise meçhuldur.  Bolca emek ve para ile iyi bir bitkilendirme dizayný yaparak ( 10-15 gün oturmasý beklenmeli)  deðiþik açýlardan usta bir fotoðrafçýya  fotoðraflarýný çektirterek yarýþma merkezine göndermek yeterli. Fotoðraflarý çekilen tankýn  ertesi gün  iflas etmesinin yarýþmada hiçbir önemi yok. 

Konumuza dönersek, mükemmel dizayn deðil, dizaynýmýzla birlikte bitkili akvaryumumuzun, biz býkana kadar veya farklý dizayna karar verene kadar sorun çýkarmamasý. Ya da çýkan sorunlarý sisteme zarar vermeden çözümleyerek, normal düzenine döndürmektir!!! BAÞARILI OLMAK.