Barýþ Bey,
765'in diyagramýný bulamamýþtým, paylaþtýðýnýz için teþekkür ederim. Açýkcasý bu kadar farklý bir spektral diyagrama sahip olacaðýný tahmin etmiyordum. Fakat yinede 865 ve 965'in diyagramlarý birbirlerine gerçekten yakýn. Ýlk mesajýmda söylemeye çalýþtýðým; eðer 965 bulamazsak düþük modellerin de gönül rahatlýðýyla kullanýlabileceði idi. Þu durumda 765'i kategori dýþý býrakýrsak, 865 gönül rahatlýðý ile kullanýlabilir. 765'in 965 ile ayný lümen deðerine sahip olmasý beni þaþýrttý açýkcasý, genel de ampullerin CRI deðerleri arttýkça Lümen/Watt deðeri düþmektedir. Yani CRI deðeri daha düþük olan ampulün daha parlak olmasý beklenir. 965 ve 865 arasýndaki farkta görüldüðü gibi. Dediðiniz gibi 965'ler bu ampuller arasýnda ek kaliteli olanlarýdýr en yüksek renk geri verimine sahip olduklarý için. Bu arada akvaryumlarda kullanýmýný pek duymamýþ olsamda bir üst modeli daha mevcut; Graphica serisi 6500K ampullerin CRI deðerleri 98Ra'dýr. Buna baðlý olarak lümen/watt deðeri de düþmekte tabi.Dediðiniz gibi yeþil dalga boyu ile lümen deðerinin alakasý olabilir, o konu da bir bilgim olmadýðýndan yorum yapmak istemem. Benim kafamý kurcalayan acaba yüksek CRI deðerine sahip ampullerin, sýrf gözümüze hitap ettikleri için kullanmak ne kadar doðru? (yanlýþ anlamayýn bende 9xx serisi ampuller kullanýyorum akvaryumlarýmda)
Akvaryumunuzdaki ampul kominasyonunuz güzel görünüyor. Bir noktadan sonra ampul seçimi göz zevkine kalýyor, örneðin ben 950'lerden pek memnun deðilim. Diðer ampullerin renklerini domine eden bir sarýlýmsý görüntü veriyor akvaryuma. Kiþisel olarak, 6500-10000K aralýðýndaki ampullerin göze daha çok hitap ettiklerini düþünüyorum.
Henüz yerli ve yabancý akvaryum forumlarýnda karþýlaþmamýþ olsam da, Osram'ýn bir ampulü var Luminux 880 Skywhite isimli, 8000K renk sýcaklýðýna sahip. Malum 8000K ampuller Takashi Amano sayesinde oldukça popüler oldular. Osram'ýn bu ampulünü henüz bulmuþ deðilim. Belki benim gibi denemek isteyen arkadaþlarla toplanýp bir kutu satýn alýnabilir?
Açýkcasý Aquarelle-880-965, kombinasyonunu denemek isterim.
Osram LUMILUX 880 SKYWHITE:
Spektral diyagramýna bakýnca, bana bitkili akvaryumlarda baþarýlý olabilecek bir ampul gibi geldi.
Saygýlar.
Not: Marka isimlerini vererek mesaj yazdým, biraz reklam yapýyormuþ gibi oldu. Fakat umarým yanlýþ anlaþýlmam. Bu markalar ile hiçbir baðlantým yok, sadece kendi tercih ettiðim ürünler