Bu baþlýk altýnda bitkilerin saðlýklý büyümesi için ihtiyaçlarýný tercüme ettiðim kaynak kitaptan veriyorum.
Daha sonraki günlerde aþaðýdakileri vereceðim:
Fotosentezi Etkileyen Faktörler, Fotosentezi Sýnýrlandýran Faktörler (Isý, Iþýk, Karbon Diyoksit), Besin Müsaitliði, Solunum Ve Oksijen Seviyeleri
Bitkiler sualtýnda geliþmeden önce karada geliþtiler ve akvatik bitkiler su altý ortamýna çok iyi adapte olmuþ olsa da birçok fiziksel özellikleri kara geçmiþlerine izlenebilir. Bazý özellikler ise kaybedilmiþtir; nemi yakalamak için imce kýllar ve yapraklarý destekleyecek sert güçlü dallara su altýnda ihtiyaç yoktur. Akvatik bitkiler su altýnda hayatta kalmaya yardýmcý olmasý için daha az dikkat çeken özellikler geliþtirmiþtir. Bunlardan birçoðu bitkinin besin almasý için substratý uygun þekle getiren kimyasallar ve hayvanlar tarafýndan yenmeyi engelleyen kimyasallarý temel alýr. Fiziksel deðiþiklikler su altý ortamýndaki sert þartlarda hayatta kalmayý saðlayan bitki tarafýndan alýnan ýþýðýn miktarýný artýrmak için tasarlanmýþ komplike yaprak yapýsýdýr.
Akvatik bitkilerin biyolojisini ve yapýsýný incelemek bazý þartlara neden akvaryumda ihtiyaç olduðunu anlamamýzý saðlar ve akvaryum bitkilerinde karþýlaþtýðýmýz problemlerin sebepleri ve çözümlerini bulmamýza yardýmcý olur.
FOTOSENTEZ
Bitkilerin sahip olduðu benzersiz fonksiyon güneþ ýþýðý, karbon dioksit ve sudan fotosentez iþlemini kullanarak enerji elde etmektir.
Yapraklar ve sap dokularýndaki fotosentez hücreleri suyun (H20) moleküler yapýsýný hidrojen ve oksijene ayýrmak için ýþýk enerjisini yakalayan pigmentler içerir. Hidrojen glikoz yapmak için önce karbon dioksite sonra da oksijene baðlanýr ve glikoz önemli bir enerji kaynaðý olan þekerin temel bir þeklidir. Bu iþlemden bir miktar oksijen artar ve ya bakteri ve hayvanlar tarafýndan kullanýlmak ya da su yüzeyinden atmosfere karýþmak için suya býrakýlýr.
Fotosentezde üretilen glikoz suda çözülebilir ve eðer büyük miktarlarda depolanýrsa su emer ve içinde bulunduðu hücreleri büyütür. Tabi ki bu bitkiler tarafýndan tercih edilmez ve glikoz çabucak çözülmeyen bir niþasta bileþimine dönüþtürülür ve depolanmasý için bitkinin çeþitli yerlerine gönderilir, çoðu durumda üst kök bölgesine. Bazý bitkiler özel tasarlanmýþ kök yapýlarýnda büyük miktarda niþasta biriktirebilir. Belirgin bir örnek muz bitkisidir (Nymphoides aquatica). Birçok bitki yumrular, köksaplar ve soðanlarda niþasta depolar. Niþasta kolayca glikoza dönüþtürülebilir ve gerektiðinde bitki içinde nakledilebilir.