Konu: Bitki akvaryumlarýnda Led kullanarak aydýnlatma yapmak  (Okunma says 31993 defa)

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
SMD (Surface Mounted Device - yüzeyden montajlý devre elemaný) demektir. Diðer led türlerinden farký, 130 derce geniþ açýyla ýþýk verbilmeleri ve ýsýnmamalarýdýr. Tek tek alýp monte etmeniz pek mümkün deðildir ama 5 metrelik þeritler halinde piyasada satýlmaktadýr.

Önemli olan Led'in yaydýðý ýþýðýn dalga boyu ve ýþýk akýsý miktardir. Led' ler çok yüksek verimle elektrik enerjisini ýþýk enerjisine çevirirler. Dalga boylarý neyse o ýþý verirler, yani mavi led mavi 465 nm, yeþil 520 nm ve kýrmýzý 630 nm dalga boyunda ýþýk verirler.

3,2 V anma gerilimlerinde çalýþýrken  100 mA akým çekerler. Doðru akým (+ - iþaretleri olan, pil, akü, dinamo ve güç kaynaklarý tarafýndan üretilen) ile çalýþýrlar. Genelde 3'lü gruplar halinde seri baðlanýp bir ön dirençle beraber 12 V ile beslenirler. Ne yazýk ki elimde ýþýk akýlarý hakkýnda bir bilgi yok ama güç tüketimi ve ýþýk verimliliði olarak floresan lambalarýn 50 Watt gücündekinin 5 Watt'lýk SMD led ile denk olduðunu söyleyenler var.

Bu konuda Led Grow Light ismiyle anýlan ticari ürünler zaten mevcut ve seracýlýkta kullanýlýyor. Hatta olayý bir sonraki boyuta taþýyýp, güneþ ýþýðýndan aldýðý enerjiyi depolayýp, bitkiler için sürekli kontrollü bir aydýnlatma saðlayan sistemler bile kullanýlýyor.

Aþaðýda Grow Light

Led aydýnlatma ile bitkili akvaryum kuran ve gözlemlerini bildiren olursa bizler de bilgi sahibi oluruz. Ancak ülkemizdeki üniversiteler, bilim adamlarý, araþtýrmacýlar, ticari olarak bu iþin içinde olanlarýn her zaman olduðu gibi ortalarda yoklar! Bir de Led armatür alýrsak o kadar flouresan lamba ne olacak?
Piyasadaki meþhur firmalarýn bitki için sattýðý ampuller 30-40 TL arasý, balast, armatür vb girince pazarýn oldukça büyük paralarla döndüðünü söyleyebiliriz.

Aþaðýda Smd Led

Aþaðýda SMD Iþýk verirken

Baþka forumlarda bu aydýnlatmayý kullannarak bitkili tank deneyleri yapanlar olduðunu duydum, mesela maltepepet'ten Yýldýrým bey yapmýþ ve herkes sonuçlarýn çok baþarýlý olduðunu söylüyor. Bilgisi olan arkadaþlarýn görüþlerini ve önerilerini bekliyorum.
« Son Dzenleme: Ekim 02, 2009, 12:15:18 s Gnderen: fantastik3 »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Bitki akvaryumlarýnda Led kullanarak aydýnlatma yapmak
« Yantla #1 : Ekim 02, 2009, 15:10:32 s »
Eðer iþe yararlýlýðý kanýtlanýrsa hem kurulum hemde iþletme maaliyetleriyle biz hobicileri büyük bir dertten kurtaracaktýr. Led aydýnlatma zamanla hayatýmýzda her yerde kullanýlmaya baþlandý. Demekki her geçen gün geliþtiriliyor ve daha iþlevsel hale getiriliyor. Yýldýrým abi'de bizimle tecrübelerini paylaþýrsa çok memnun olurum.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Ekim 02, 2009, 23:01:11 s »
Merhaba Barýþ Bey,

Forum Birkan Bey, siz ve benim gibi bir kaç kiþinin etrafýnda dönüyor galiba. Keþke daha yoðun bir katýlýmla beyin fýrtýnalarý yaratsak, yeni bilgiler edinsek.
SMD led 'lerin ýþýk akýlarý (parlaklýklarý) 30-50 lümen arasýnda deðiþiyor. Beyaz (daylight), kýrmýzý ve mavi spektrum peak olanlar zaten var. Buna göre 20 W bir floresan ampule karþýlýk yaklaþýk 20 SMD led eþdeðer ýþýk akýsýný verebilmektedir. Iþýk 120 derece açýyla daðýldýðýna göre hiç bir sorun olmadan (120 açý reflektörün görevini doðal olarak yapacaktýr ve reflektör derdi kalkar) gün ýþýðý, kýrmýzý ve mavi SMD Led' ler kullanýlabileceði teorik olarak ortaya çýkýyor.
Ýþin uygulamasýna gelince, yarýn Ýstanbul'daki Led fuarýna gidiyorum. Bu konudaki araþtýrmalarýma orada devam edeceðim. Sizleri de elimden geldiðince heberdar edeceðim.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Ekim 06, 2009, 22:01:43 s »
SMD Ledler kullanarak bir süredir iki akvaryumu idame ettirmeyi baþardýk. Hatta yaklaþýk 6 ay kadar oldu ve sonuçlar gayet tatminkar. Ancak bu deneylere baþlamadan önce pekçok led hakkýnda detaylý araþtýrmalar yaptým. Bitki fotosentezine denk gelecek tayflarda ledleri bulmaya çalýþtým ve ithalatçý bir firmadan bazý ledler edindim. Barýþ malesef maliyet açýsýnda seninle tamamen hemfikir olamýyacaðým. Lakin kurulum maliyeti oldukça yüksek oluyor. Ancak diðer yandan iþletme maliyeti ise oldukça düþük. Ayrýca 17 sene gibi bir süre sabit ýþýk vermesi ise lamba deðiþtirme sorununu tarihe gömüyor. Bunlarý da gözönüne alýnca 1.5-2 sene gibi bir süre içerisinde elektrik tasarrufu ve lamba tasarrufu neticesinde kurulum maliyeti kendini tamamen amorti ediyor ve kalan yýllar daha huzurlu geçecek diye düþünüyorum. Bir baþka avantaj ise akvarymunuza vermek istediðiniz renk tonunda aydýnlatmayý da saðlayabilmeniz. Kýrmýzý, sýcak beyaz ve soðuk beyaz ýþýklardan yapýlacak kombinasyonla bunu saðlayabiliyorsunuz. Hiçbir þekilde ýsýnma derdi olmamasý da cabasý. Özel bir tüp içinde geldiðinden rutubet te sýkýntý olmaktan çýkýyor. Metresinde 36 adet SMD led bulunan bu kitler 10cm ve katlarý þeklinde hazýrlanabildiðinden her akvaryum boyuna da karþýlýk getirilebiliyor. Bu çubuklardan kaç adet kullanýrsanýz kullanýn tek bir harici güç kaynaðýndan gelecek bir kabloya baðlanarak kullanýldýðýndan kurulum da son derece basit. Mutlaka hepinizin aklýnda ayný soru cümlelerimin en baþýndan beri dönüp duruyordur. Kaç para? 75 USD/Metre + Adaptör

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #4 : Ekim 06, 2009, 22:53:39 s »
 Yýldýrým abi bilgilendirmen için çok teþekkür ederim. Gerçekten faydalý bilgiler vermiþsin. Evet kurulum da maaliyet ilk sefer için daha yüksek ama seninde belirttiðin gibi ama özellikle T8 kullanýmýnda çok kýsa sürede kendini amorti edecektir. Kendimden örnek verecek olursam Bursa'da tek grolux ve Aquarelle bulabildiðim bayide fiyatlar 18 Watt'lýk model için 10 tl civarýnda ve bunlardan 7 adet kullanýyorum. Zaten 6 aylýk bir periyotta 70 tl yada daha üstü bir maaliyet getiriyor bana. Yýlda 140-150 iki yýlda 300 lira'dan fazla bir maaliyet.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Ekim 07, 2009, 00:31:10 »
Burada izlenebilecek bir alternatif yol olarak, fazla sayýda lamba içeren kuruluma sahip hobicilerin lamba deðiþim zamanlarýnda deðicekleri lambalarýn örneðin 2 tanesini lede çevirerek biraz uzun vadede tamamen ledli sisteme geçmesi düþünülebilir.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Ekim 07, 2009, 00:46:50 »
Hangi tip SMD led kullandýnýz (1çipli, 2çipli, 3çipli) merak ettim.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Ekim 07, 2009, 01:01:39 »
1 deðil pardon. 3 çipli.
« Son Dzenleme: Ekim 13, 2009, 09:37:04 Gnderen: YILDIRIM ÖZDEMÝR »

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Ekim 07, 2009, 01:27:54 »
Tek çipli SMD ledler, ýþýk akýlarý en yüksek olan 120 derece açýlý beyaz renklerde bile maksimum 200 mcd (milicandela) =  0,628 lümen verebilmektedir. 1 metrede 36 led ile 22,608 lümen ýþýk akýsý alýrsýnýz.
Dünyada 220V gerilim altýnda 100W bir lambadan 1300 lümen alýnacaðý stanadrt olarak kabul edilir. 
Üç çiplilerde 3500 mcd'ya (11 lümen) kadar ýþýk akýsý çýkabilmekte, 1W Power ledlerde ise led baþýna 100 lümen ýþýk alýnabilmektedir.
Aralarýndaki farklar oldukça fazla!
Not: Bu deðerleri dijital firmasýnýn ürünlerine göre hesapladým, standart ürünlerin dýþýndakilerde hasaplarým farkli olacaktýr. 

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Ekim 08, 2009, 23:55:40 s »
Sýradan elektronikçilerde metresi 30 TL'ye satýlan smd þerit, yanýnýzda bu iþlerden anlayan birisi olmak koþuluyla Karaköy'den  çoook daha ucuza alýnabilir!
Benim merak ettiðim: taban bitkisi (heaminatus, Parvula, Glosso vb) yetiþtirmede ne gibi sonuçlar alýnabilir?
Bu arada SMD ledlerin'de farklý farklý tipleri olduðunu, her birinin ýþýk akýsý ve güç deðerlerinin farklý olduðunu unutmayalým.
Geçen hafta 1-4 Ekim tarihleri arasýnda Ýstanbul-Yeþilköy'de yapýlan Led fuarýndan eðitim amaçlý olarak aldýðým SMD led sunum kartýný size göstermek, 1 çipli ve 3 çipli ayný tipteki SMD ler arasýndaki göreceli farklarý daha iyi kavramanýzý istiyorum.

Cree firmasýnýn ürünlerini tanýtmak için kullandýðý sunum kartý ön yüzü

1 çipli smd led

3 çipli smd led

1 çipli çalýþýrken

3 çipli çalýþýrken

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #10 : Ekim 09, 2009, 16:18:19 s »
 Görsel olarak anlatýmýn etkisi bir kere daha belli oluyor. Teþekkür ederiz Mutlu bey. Resimlerden de anlaþýldýðý gibi 3 çipli 1 çipliye kýyasla oldukça güçlü ýþýk veriyor. Bende sizin gibi özellikle Hemianthus Callitrichoides gibi yüksek ýþýk isteyen bitkilerde verim alýnabilinir mi. Özellikle yüksekliðin 40 cm'yi geçtiði 50 cm yüksekliklerdeki büyük akvaryumlarda T8'lerin yetersiz kaldýðý akvaryumlarda verim alýnabilinirmi. Ufak akvaryumlarda pek problem yaþanacaðýný düþünmüyorum ama yüksek akvaryumlarda test etmek lazým.