Konu: CO2 Tüplü Sistem Kurulumu  (Okunma says 27666 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: CO2 Tüplü Sistem Kurulumu
« Yantla #15 : Nisan 06, 2009, 12:58:52 s »
1. Bir sitede co2 yangýn söndürme tüplerinin kullanýlmamasý gerektiði bunun yerine bu iþ için olan tüplerden alýnmasý gerektiðini okumuþtum.. bendede 5 lt'lik co2 yangýn söndürme tüpü var kullanabilir miyim ?

Yangýn söndürme tüpünüz çelik çekme dikiþsiz borudan yapýlan türden ise elbette kullanabilirsiniz. Ancak içinde kuru toz kullanýlmýþ ise dolumdan önce mutlaka yýkattýrýlmasý gerekiyor. Ayrýca tarihi çok eski ise doldurmak istemeyebilirler.

2. Bu regülatörlerin tipleri yada baþka cinsleri var mý acaba ? Benim bulduðum birinde sanayi tipi olduðunu söylediler ve iþimi görmez diye vermediler.. Bunu ararken adlandýrabileceðimiz bir çeþidi var mý acaba ?

Tüpünüzle birlikte kullanabileceðiniz regülatörler CO2/Karýþým yada Argon gazlarý için kullanýlan regülatörler olabilir. Üzerinde hassas ayar vanasý olan türleri tercih etmeniz uygun olacaktýr. Ayrýca Ista marka CO2 regülatörleri hem fiyat hem de kullanýþlýlýk açýsýndan gayet güzel ve sorunsuz iþ görüyor.

3. Regülatörü üzerinde ki vanadan ayarlarken basýncý kaça getirmemiz lazým ? deðiþken bir deðer midir yoksa bir derecesi var mýdýr ?

Vereceðiniz gazý monometre ile deðil araya baðlayacaðýnýz bir damla sayacý ile yapmanýz daha doðru olacaktýr. Verilen gaz çok düþük miktarlarda olacaðýndan (saniyede 1-5 kabarcýk gibi) çoðu manometrede bu kadar düþük basýncý göremezsiniz. Vereceðiniz gaz miktarý ise tamamen akvaryuma özeldir. Bunu bitki sýklýðý, akvaryum hacmi, ýþýklandýrma miktarý, gübreleme rejimi gibi faktörler belirler.

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yantla #16 : Nisan 06, 2009, 13:09:48 s »
Çok teþekkür ederim Yýldýrým Bey verdiðiniz bilgiler için.. Yangýn söndürme tüpünü çelik çekme ve dikiþsiz borudan olup olmadýðýný bir sorayým bilmiyorum çünkü.. Anlamamýzýn bir yolu var ise bilgilendirilmeye hazýrým :) Ýçinde kinin sývý co2 olduðuna eminim onu özellikle sormuþtum.. ISTA marka regülatörü eðer uygun olursa mevcut yangýn söndürme tüpümde kullanabilir miyim acaba ? Standartmýdýr baðlantý yerleri ?

Saygýlar

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #17 : Nisan 06, 2009, 13:37:34 s »
Merhabalar. Eðer içindeki gaz sivi CO2 ise çelik çekme tüptür, ayrýca bu tüpler boþ iken bile oldukça aðýrlardýr. Ista regülatörlerin baðlantýlarý ise standart olup tüm CO2 tüplerine uymaktadýr.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #18 : Nisan 06, 2009, 14:45:48 s »
yeni gördüm ama Yýldýrým Abi en doðru þekilde cevaplamýþ :)

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yantla #19 : Nisan 06, 2009, 14:51:23 s »
Harun Bey size bu konuyu açtýðýnýz Co2 baðlantýsýný çok güzel bir þekilde ve açýklayýcý bir biçimden anlattýðýnýz için Yýldýrým Bey'ede sorularýmý cevapladýðý için çok teþekkür ederim.. Acaip ihtiyacým olan ve ne zamandýr araþtýrýp bulamadýðým çok deðerli bilgiler edindim sayenizde..

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #20 : Nisan 06, 2009, 15:02:34 s »
yardýmcý olabildigimiz icin ayrica mutluyum. cunku ben bu sisteme gecmek istedigimde sizin gibi cok zorlanmistim. ilcede oturmaninda dez avantajlari malzeme tedariki v.s. sistemi kurdugumda ilk isim paylasmakti. guzel bir duygu :) biz tesekkur ederiz
« Son Dzenleme: Nisan 06, 2009, 15:19:12 s Gnderen: Punk@rt »

CATBALCA

• Yeni üye
  • *
  • leti: 15
« Yantla #21 : Mays 03, 2009, 01:50:27 »

Harun bey gerçekten bana da çok yardýmcý oldunuz .Ýnsanýn foruma huzurla güvenle girmesini saðlýyorsunuz...

Sevgiler...
 Hakan Güleç.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #22 : Mays 03, 2009, 16:21:39 s »
Estagfurullah ne yaptik ki. Umarim basarili olursunuz.

sldgrnd

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #23 : Austos 14, 2009, 02:28:37 »
Harun Bey, bu sistemde hep kafama takýlan birþey var. Neden hem regülatör hem de inca ayar vanasý kullanýlýyor?  Yani regülatör sayesinde istenilen çýkýþ miktarý saðlanmýþ olmuyor mu? Yani regülatör ve ince ayar vanasý ile tam olarak ne yaptýðýmýzý anlatýrsanýz çok sevinirim. Malum mayalý sistem bir yere kadar, eninde sonunda sistem kurmamýz gerekecek:)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #24 : Austos 14, 2009, 10:07:59 »
 Sorunuzu ben cevaplayayým. Ragülatör tüp'ten gelen 40-70 bar arasý basýncý 4-8 bar seviyesine indirmemize yardýmcý oluyor. Eðer arada ince ayar vanasý olmaz ise bu 4-8 bar arasý gelen gaz doðrudan tanka giderki buda çok fazla bir miktar. Ýnce ayar vanasý ile istenilen seviyeye düþürülen basýnçlý gaz saniyedeki istenilen miktarda ayarlanýz. Bazý regülatörlerin çýkýþ kýsmýnda ekli ince ayar vanasý bulunmaktadýr. (Özsoy) Bazýlarýnda ise yoktur ve bir tane almak gerekir. Ýnce ayar vanasý ne kadar kaliteli ise ayar yapmak o kadar kolay olur.

sldgrnd

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #25 : Austos 14, 2009, 14:39:26 s »
Anladým, teþekkür ederim. Ama bir sorum daha var, ince ayar vanasý ile regülatör arasýndaki kýsa baðlantýda oluþacak basýnç sorun olmuyor mu? Ya da selenoid vana kapandýðý zaman regülatör ile selenoid vana arasýndaki baðlantýda da ayný durum var.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #26 : Austos 16, 2009, 18:01:47 s »
O dediginiz selenoid valf ile regülatör arasýnda cok fazla bir basýnc olmuyor. Cunku arada kalan kýsým hacim olarak cok degil. Basýnc olusturacak bir durum olmuyor. Mutlaka bir gaz sýkýþmasý var ama bu tehlike arz edecek kadar degil. Bu zamana kadar ben saglikli bir sekilde kullanýyorum bir sorun ile karsýlasmadým.

San Mames

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
« Yantla #27 : Eyll 28, 2009, 19:43:01 s »
Bir þey sormak istiyorum.Bu Özsoy marka olan regülatöre selenoid valfi nasýl monte edilecek ya da ne tarafona monte ediliyor,bunun için ayrýca bir aparat almak durumundamýyýz,bu aparatýn ismi nedir acaba?þimdiden teþekkür ederim.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #28 : Ekim 02, 2009, 15:07:55 s »
Bazý modellerde aparat kullanýlýyor. Bana gelen aparatlarin adi 'rekor' aradaki baglantilari sagliyor. Selenoid valf ve regulator arasýna takiliyor.