Konu: Bir sorunum var!  (Okunma says 9155 defa)

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Bir sorunum var!
« : Mays 05, 2010, 09:49:22 »
Merhaba,

Her þey çok güzel giderken misafirlerimiz gelince su deðiþimi aksadý. Ýki haftada bitkilerimde belirgin sorunlar baþ gösterdi.

Ludwigalarýn genç/yaþlý bütün yapraklarý üzerinde kahverengi benekler, yer yer delinmeler görülüyor. Yaþlý, köke yakýn yerdeki bazý yapraklar sarardý ve döküldü!

Parvulalarýn yaþlý yapraklarýnda algler (sakal yosun) oluþtu. Budama sonrasý makro çekim.

Diðer bitkilerin eski-yaþlý yapraklarýnda alg ve delinme sorunu görülüyor.

Tanktan genel görünümler...

GÜBRELEME TAKVÝMÝ

Cumartesi
 20 lt su deðiþimi             
15 ml Potasyum
2 ml Bakteri kültürü

Pazar
 Sabah

5ml Nitrat
4ml Fosfat
4ml Demir   
5ml Mikropro             

Pazartesi
 Sabah

Bloom&Grow 4 ml
-------------------------

UV gece açýk

Salý
 Sabah

4ml Demir     

Çarþamba
 Sabah

5 ml Potasyum
5ml Nitrat
4ml Fosfat
5ml Mikropro           

Perþembe
 Sabah

4ml Demir
-----------------------

UV gece açýk   

Cuma
Sabah

Bloom&Grow 4 ml

CO2 aydýnlatmadan 2 saat önce devreye girip, 2 saat sonra çýkýyor, sn'de 1 kabarcýk.
5-4-5 aydýnlatma 80 W 2 grolüx, 2 daylight
70x35x35 cm 70lt Fluval 205, Ýsta M reaktor
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sakal yosunun CO2 miktarýnýn azlýðýna veya düzensizliðine baðlandýðýný, Excel kullanýmý ve SAE ile giderilebileceðini okumuþtum.

Ýlk olarak su deðiþimi, cam temizliði ve alg tutan yapraklarýn bazýlarýnýn ve cansýz yapraklarýn temizliðini yaptým. Bu sorunlarý aþmak için yardýmlarýnýzý bekliyorum.

Saygýlarýmla.
« Son Dzenleme: Mays 05, 2010, 12:03:31 s Gnderen: fantastik3 »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Bir sorunum var!
« Yantla #1 : Mays 05, 2010, 21:48:07 s »
Kullandýðýnýz gübrelerin içerik ve çözeltileri belli olmadýðýndan dozlamanýza dair bir yorum yapmam pek mümkün deðil. Ancak su deðiþimini aksatýr aksatmaz problemle karþýlaþtýðýnýza göre verdiðiniz katkýlardan bir tanesi normal uygulama esnasýnda da dengesizliðin eþiðinde demektir. Böyle bir durumda dozlamanýzýn ve suda biriken kimyasallarýn deðerlerini anlayabilmek ve bu nedenle de test (NO3 ve PO4) yapmak en doðrusu olacaktýr. Çýkan sonuçlara göre daha farklý bir dozlama geliþtirmek gerekebilir. Bunun dýþýnda þu anki sorunu düzeltmek için yapýlmasý gerekenlerin bir kýsmýný mesajýnýzýn en son kýsmýnda belirtmiþsiniz zaten. Potasyumun eksik olduðu ise tartýþmasýz.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Mays 06, 2010, 11:18:05 »
Yýldýrým bey merhaba,

Kullandýðým gübreler Tunç Bey tarafýndan imal edilmiþ gübreler.

Özellikleri:

Mikro element gübresi:
Sývý gübre 21 element, 17 amino asit, 6 vitamin, 4 yardýmcý madde, 6 organik madde ve 2 koruyucu madde içermektedir. Þelat maddesi olarak 3 farklý þelatör kullanýlmýþtýr.
Kullaným Dozu
Low tech tanklarda haftada 2 defa 100 litre suya 4-5 ml.,
High tech tanklarda haftada 3 defa 100 litre suya 8-9 ml. olarak kullanýlmalýdýr.

Nitrat Gübresi
1  ml gübre, 50 litre suya  akvaryum suyuna 1 ppm nitrat katar

Fosfat Gübresi
1 ml gübre, 50 litre suya  akvaryum suyuna 0,1 ppm fosfat katar.

Potasyum Gübresi
 5 ml gübre, 50 litre suya akvaryum suyuna 5 ppm potasyum katar.

Demir Gübresi
2 ml gübre, 50 litre suya  akvaryum suyuna 0,1 ppm demir katar.

Yapraklardaki kahverengi noktalarý ve delinmeleri Potasyum eksikliði olarak mý yorumluyorsunuz?

Tankýmdaki Hydrocotyle Leucocephala bitkisinin yeni çýkan yapraklarýnda damarlar yeþil iken aralarý sararma gösteriyor. Bu demir eksikliði belirtisi mi? Buna raðmen sakal yosunu tetikleyen kullanýlan demir miktarý olabilir mi?

Bazý bitkilerde noktalar ve delinme varken hiç bir sakal yosun olmamasý, baþklarýnda ise tam tersinin yeni sakal yosun varken noktalanma olmamasýný neye baðlayabiliriz?
Son olarak, K2SO2 tuzu ve saf su kullanarak sývý potasyum gübresi hazýrladým. 900 ml saf suda 100gr K2SO4 erittim, Chucks Planted Aq. Calc. hesabýna göre, çözeltinin 1ml'si 50lt akvaryum suyuna 1ppm Potasyum katýyor. Acaba elde ettiðim ürün ile piyada satýlan potasyum ürünleri arasýnda sizce ne gibi bir fark olacaktýr?

Saygýlarýmla...
« Son Dzenleme: Mays 06, 2010, 11:21:19 Gnderen: fantastik3 »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #3 : Mays 06, 2010, 22:04:05 s »
Kullandýðým gübreler Tunç Bey tarafýndan imal edilmiþ gübreler.
Bu konuda yorum yapmýyorum.

Yapraklardaki kahverengi noktalarý ve delinmeleri Potasyum eksikliði olarak mý yorumluyorsunuz?
%99.

Tankýmdaki Hydrocotyle Leucocephala bitkisinin yeni çýkan yapraklarýnda damarlar yeþil iken aralarý sararma gösteriyor. Bu demir eksikliði belirtisi mi? Buna raðmen sakal yosunu tetikleyen kullanýlan demir miktarý olabilir mi?
Demir ve/veya magnezyum eksikliðinde bahsettiðiniz türden sorunlar ortaya çýkabileceði gibi yüksek fosfor ve/veya düþük potasyum mecudiyetinde de bu minerallerin kullanýmýna iliþkin sorunlar yaþanabilir. Sakal yosununa dair (daha doðrusu tüm alg türlerine) en büyük etken CO2 den baþlayarak tüm makro besinlerde ortaya çýkabilecek bir dengesizliktir.

Bazý bitkilerde noktalar ve delinme varken hiç bir sakal yosun olmamasý, baþklarýnda ise tam tersinin yeni sakal yosun varken noktalanma olmamasýný neye baðlayabiliriz?
Bitkilerin farklý oranlarda tüketim ve ihtiyaçlarý olmasýna. Ayrýca yaprak yüzeylerinde yosun oluþumunu hýzlandýran nedenlerden birisi yüzey hareketinin düþük olmasýdýr. Yani yüzey alanýnda bir büyüme olmadýðý durumlarda yapraklarda alg oluþumu hýzlanacaktýr.

Son olarak, K2SO2 tuzu ve saf su kullanarak sývý potasyum gübresi hazýrladým. 900 ml saf suda 100gr K2SO4 erittim, Chucks Planted Aq. Calc. hesabýna göre, çözeltinin 1ml'si 50lt akvaryum suyuna 1ppm Potasyum katýyor. Acaba elde ettiðim ürün ile piyada satýlan potasyum ürünleri arasýnda sizce ne gibi bir fark olacaktýr?
Çok önemli bir fark olmayacaktýr.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Mays 06, 2010, 23:18:33 s »
Yýldýrým bey merhaba

Öncelikle açýklayýcý ve yön verici bilgiler için teþekkür ederim.
Ýmkaným olsa yazýn aqua-botanic'de staj yapmak isterdim :)

Sorulara devam...

Sakallar yerlerde sürünüyor. Bütün bitkilerde sakal yok ve sakal olan bitkinin bütün yapraklarýnda da sakal yok!

Potasyum ilavesi miktarýný arttýrdým.
Sýk su deðiþimine baþladým.
CO2 sistemim tüplü, selenoid valfli, ince ayar vanalý, ista M reaktörlü. Sn'de 1 kabarcýk (Kh/Ph testlerine göre tabloya bakýnca 25-28 ppm arasý CO2 çýkýyor)

Iþýklar yanmadan 2 saat önce devreye girip, ýþýklar söndükten 2 saat sonra devre dýþý kalýyor.

CO2 verme planým sizce yeterli ve uygun mu?
Sakala kaptýrdýðým yapraklara,

a) kesip atma
b)H2O2 (hidrojen peroksit) lokal enjeksiyonu uygulama
c) Excel lokal enjeksiyonu uygulama
d)Diþ fýrçasý ile fýrçalama
+Ayrýca sakallý bitkilerin alt yapraklarýný budayýp, bitkiyi kökten budayýp üst kýsmýný ekmek de iþin içinde var.

iþlemlerinden hangisini uygulamamý tavsiye edersiniz?

Prodac'ýn PO4 ve Fe testlerini almýþtým, çok kötüler hiç bir iþime yaramadýlar! :(
Tetra'nýn 5in1 çubul testi ile her hafta su deðiþimlerinden önce ölçüm yapýyorum.
NO3 5ppm civarý çýkýyor.  :-\

Bana doðru, kolay ve ucuz ölçüm yapabilmem için hangi markalarýn fosfat, nitrat ve demir test kitlerini önerirsiniz?

NPK gübreleri kendim imal edebilecek durumdayým. Makro ve demir ilaveleri için hangi ürünleri tavsiye edersiniz?

Saygýlarýmla...
« Son Dzenleme: Mays 07, 2010, 08:34:10 Gnderen: fantastik3 »