Konu: Bu iþin Ustalarýndan Yardým Lütfen  (Okunma says 10384 defa)

turquise

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
  • Ad Soyad: arif bildirici
Bu iþin Ustalarýndan Yardým Lütfen
« : Haziran 20, 2010, 12:59:31 s »
Merhaba, konu kirliliði yaptýðým için tüm forum yoneticilerinden ve üyelerden özür dilerim. Sanýrým biraz özürlü olduðum için aradýðýmý hala bulamadým. Bitki formlu bir akvaryum kurmaya niyet edeli 20 gün oldu neredeyse ama hala tabandan çýkamadým yukarýya :(
Bir çok konu baþlýðýnda ve içeriðinde her üyenin kendine has bir dizayn þekliyle karþýlaþtým. Kimisinde torf gayet iyi kimisinde salýným yapýyor deniliyor, kimisinde aqualay gayet baþarýlý bir ürün kimisinde muadilleri daha baþarýlý. Yada kimi baþlýkta lav kýrýðý çok güzel bir ürün hatta gerekli bir ürün kimisinde o olmasa da olur deniliyor. :( :( :( Forum yöneticilerinden yada üyelerden sabit konu olacak þekilde böyle bir baþlýk açýlabilirmi acaba? Eminim benim gibi bir çok arkadaþ bitkiliye gönül vermiþ olsada taban malzemesinin o kadar çok farklý olmasýndan ve herkesin fikrinin farklý olmasýndan dolayý bu fikirden vazgeciyor. Halbuki güzel bir taban dan sonra eminim bir çoðu çok güzel iþler baþarýp yeni yada eski bir çok bitkili gönüllüsüne ilham olacak iþler çýkartabilir. Benim elimde siyah hagen kum, sera floredepot ve lav kýrýðý var bunlar iþime yararmý + birþey ilave etmem gerekirmi (sadece taban dan bahsediyorum) dere kumu, bitki topraðý  yada baþka bir kum. Ve yardýmýný esirgemeyecek gönüllülerden bir de dizilim sýrasýný istirham ediyorum. Bir arkadaþým hediye olarak cuba getirtmiþ onlarý tabana yerleþtirmeyi düþünüyorum. co2 ve ýþýklandýrma iþi tabaný bitirir bitirmez hazýr hale getireceðim. Bu arada akvaryumum 100x50x55 ölçülerindedir.

Þimdiden yardýmýný esirgeyenden de esirgemeyende Allah razý olsun :)

Herkese bol bitkli&saðlýklý kazançlý günler dilerim...

Konya, arif

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bu iþin Ustalarýndan Yardým Lütfen
« Yantla #1 : Haziran 20, 2010, 20:57:46 s »
Her malzemenin avantajlarý, dezavantajlarý, kullaným alanlarý var. O nedenle herkesin tercihi farklý oluyor. Örneðin aquaclay ve lav kýrýðý gibi ürünler tabanýný iyi hava almasýný saðlayarak bitki köklerinin geliþimini olumlu yönde destekler ancak iri taneli ve hafif olduklarýndan glossogtima gibi bazý bitkilerin dikimi problem yaratmakta özellikle aquaclay. Bir de bu tip kýzýl ürünleri dekoratif bulmayanlar var (mesela ben ;D) BEnce lav kýrýðýný hiç karýþtýrmadan siyah hagen kum kullanýn. Altýna besleyeci taban malzemelerini tercihinize göre seçebilirsiniz. Torf, Sera floradepot gibi ürünleri karýþtýrarak bir besleyici katman oluþturulabilir en altta. Bu tip þeyler genelde biraz tercih meselesi. O yüzden kesin formüller aramak, þundan ne kadar þundan mý bundan mý diye çok da mantýklý deðil, genel bir fikir edinip tabanda ne kullanacaðýnýza karar verebilirsiniz.

kijthae

• Yeni üye
  • *
  • leti: 8
  • Ad Soyad: Emre Gözalan
Ynt: Bu iþin Ustalarýndan Yardým Lütfen
« Yantla #2 : Austos 06, 2010, 17:51:09 s »
 Bu konuda detaya inerseniz iþin içinden çýkamazsýnýz.Basit düþünmenizi öneririm. Tabanda önemli bir kaç nokta var. Birincisi kullanacaðýnýz malzemenin partikülleri ( kumsa taþlarýn büyüklüðü ) çok büyük olmuyacakki bitkiler kök salacak ve çok küçük olmayacakki sirkülasyon saðlanacak. Ýkincisi kesinlikle salýným yapmayacak. Suya kalsiyum eklemeyecek. Bunu üzerine tuz ruhu dökerek test edebilirsiniz. Eðer köpürüyorsa uygun deðildir. Salýným yapan malzemelerle sadece sert su bitkileri ( anubias , cryptolar vs ) yetiþir .

Bir kaç örnek. Peyzajcýya gidin tonlarca malzeme bulursunuz , tuz ruhuyla test ederek uygun büyüklükteki partiküllere sahip kumlardan ihtiyacýnýz kadar alýp gelin bu bulabileceðiniz en ucuz malzeme. Biraz daha bütçe ayýrýsanýz ve bulabilirseniz sýrasýyla Hagen kum ( istanbulda 25 litresi 50 lira ) ve profyosyonel akvaryum topraklarý ( kil bazlý ) onlarýnda  10 litresi 120 lira gibi fiyatlara bulabilirsiniz.

Fakat siyah hagen kumlar , dazs soiller gibi malzemeleri kullanýrsanýz ilerde sýkýlmaya baþlayacaksýnýz. Size önerim Peyzajcýlarý dolaþýn kuvars , oniks  gibi salýným yapmayan malzemeler bulun. Bu malzemelerin altýna misket gübre yada lav kayasý veya hindistan cevizi torfu gibi þeyler ekleyebilirsiniz. Dere kumlarýyla yapýlan tabanlarda bir alternatif fakat söylediðim gibi kesinlikle tuz ruhu testini geçmeli. Ben kolayýna kaçtým oliver knott ve dazs soil kullandým :=)

akvaryumumum 2 ay önceki halinden bir fotograf