Konu: Ekonomik Taban oluþturulmasý  (Okunma says 11033 defa)

Ozgur70

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
  • Ad Soyad: Özgür KOÇAK
Ekonomik Taban oluþturulmasý
« : ubat 22, 2012, 11:22:57 »
Merhabalar...
Forumlarý okuduktan sonra 500 litrelik bir akvaryumun tabaný için oldukça yüksek maliyetler olduðunu anladým. O yüzden daha az maliyetli bir plan oluþturdum ve görüþlerinize sunmak istiyorum...

En alta: Normal çiçek torfu (iyice yýkanýp renk salýnýmý en aza indirildikten sonra) 0,5 cm kadar. (VE sonbaharda dökülmüþ ceviz, kiraz, çýnar (Sert yapraklý aðaçlar) yapraklarýndan ince bir katman)
Üstüne 0,5 cm kadar sýva kumu
Üstüne 8 cm derekumu... (1-2 mm çaplý) (Doðal ortamýndan bulunabilirse lav kýrýðýyla karýþtýrýlacak)

CO2 için mayalý sistem + Difüzör.
Aydýnlatma: 3 adet 60 cm OSRAM FLORA + 2 Adet OSRAM blue
Dýþ filtre (Tetratec 1200) (Bu filtreyi almýþ bulundum ve kullanýyorum ama kimseye önermiyorum)
1 Adet hava motoru.
Ayrýca bitkilerin demir ihtiyacý için bebeklere verilen demir ilaçlarýndan kullanmayý düþünüyorum... Çok ucuz... Magnezyum için ise yine eczanelerde satýlan magnezyumlu efervasen tabletler var.  Böylece taban malzemesi için para harcamamýþ olduk. Aydýnlatma ve CO2 daha önemli gibi.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Ekonomik Taban oluþturulmasý
« Yantla #1 : ubat 24, 2012, 00:31:10 »
Güzel düþünmüþsünüz ancak iki noktaya deðinmek isterim. Ýlki tabanda çok ince kum kullanmamaya dikkat etmeniz, özellikle sýva kumu falan çok ince materyallerse alt tabakalarda anaerobik bir tabaka oluþabilir bu da su ve bitki köklerinizin saðlýðý için iyi olmaz, tabanýn hava almasý kum inceldikçe güçleþir.

Ýkinci olarak da demir ve magnezyum tabletleri. Zamanýnda ben de bu demir tabletlerinden kullanmayý düþünmüþtüm. Magnezyumu bilmiyorum ki akvaryuma eklenmesi ne kadar gerekli bilemiyorum ancak demirin suda çözünmesi ve bitkilerin kullanabileceði iyonlar þeklinde bulunabilmesi için özel olarak þelatlanarak gübrelere katýlýyor. Bunun dýþýndaki demir formlarý suda çok çok düþük pHlar altýýnda çözünebiliyor, bu nedenle o demir tabletlerin bitkiler tarafýndan kullanýlamama ihtimali var ama bu benim varsayýmým bu demir farklý formlarda tabletleþtiriliyor olabilir, insan midesindeki düþük pHlarda da kana karýþacak hale geçiyor olabilir bunu bir araþtýrmak lazým diye düþünüyorum.

Ozgur70

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
  • Ad Soyad: Özgür KOÇAK
Ynt: Ekonomik Taban oluþturulmasý
« Yantla #2 : ubat 24, 2012, 14:40:49 s »
Merhabalar...
Aslýnda bazý forumlarda ince kum (sýva kumu) yanýda bir de kil kullanýmý söz konusu... Herhalde bitkinin demir ihtiyacý için. Kili iyice kuruttuktan sonra kullanýlmasý önerilmiþ. Ancak bu kilin su doldurulmasý sýrasýnda yüzeye çýkmasýna sebep olabilir. Bu þekilde kullanan var mý ve verim alýyormu bilemiyorum. Ama bence kil kullanýlacaksa hamur hale getirilen kil ince bir katman olarak dibe yayýlabilir. Bu þekilde su içerisinde yüzmesi de engellenir. Ama dediðiniz gibi anaerobik ortam ince kumda da kilde de oluþacaktýr ve bu durum kökler için daha tehlikeli olacaktýr. Uyarýnýz için teþekkürler. Ancak bu anaerobik ortam torf kullanýmýnda da oluþmaz mý?