Konu: 100 LT LÝK BÝTKÝ AKVARYUMU KURACAÐIM  (Okunma says 10349 defa)

ukalagringo

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
100 LT LÝK BÝTKÝ AKVARYUMU KURACAÐIM
« : Aralk 26, 2007, 14:48:59 s »
Arkadaþlar öncelikle böyle bir site için tüm kurucularýna ve üyelerine teþekkür ederim. Çok çeþitli ve faydalý bilgilerle karþýlaþtým. Bu siteye tam da chicled akvaryumundan vazgeçip bitkili canlý doðurana geçmeye karar verme aþamasýnda rastladým. fazla uzatmadan konuya gireyim. 100*27*43 ölçülerinde akvaryumum var. bitkili akvaryum konusunda hiçbir tecrübem yok. bana telefonla msnle ya da mesaj yardýmýyla detaylý bir bilgi verecek uzman akvaristler arýyorum. þimdiden herkese çok teþekkür ederim. msn adresim u_ozpek@hotmail.com

alpinho

Ynt: 100 LT LÝK BÝTKÝ AKVARYUMU KURACAÐIM
« Yantla #1 : Aralk 26, 2007, 15:11:29 s »
Hoþ geldiniz,
Msn inizi ekleriz telefonunuzuda alýrýz ama burda forumda bunlarý paylaþmak daha uygun olacaktýr.Bu þekilde paylaþým artacaktýr.Bu topic altýnda sorularýnýzý bekliyoruz.

saygýlarýmla

ukalagringo

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Aralk 26, 2007, 15:28:38 s »
doðru haklýsýnýz bende burda paylaþýlmasýndan yanayým. ama konunun anlatýmý çok uzun sürer diye o yüzden öyle düþünmüþtüm.
yardýmlarýnýzý bekliyoruz o zaman

ukalagringo

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Aralk 27, 2007, 13:27:43 s »
forumun bu bölümünde yardýmcý olalým denildi de hani hiç yardým eden yok.
bu site yanlýþ bir tercihmi ?
 :(

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : Aralk 27, 2007, 17:24:42 s »
Soru sormadýnýz ki yardým edelim. Soru sorun cevaplansýn.

ukalagringo

• Yeni üye
  • *
« Yantla #5 : Aralk 27, 2007, 18:29:41 s »
Yukarýda anlatmaya çalýþmýþtým ama sorayým tekrar.
Þu anda 100 litrelik zebralý, mücevherli akvaryumum var. Cikletlerden vazgeçip bitkili canlý doðuran akvaryumu yapmak istiyorum. Bitkili akvaryumla ilgili hiçbir tecrübem yok. Bitkili akvaryumun kurulumundan, bakýmýna kadar bilgi sahibi olmak istiyorum. forumlardan gördüðüm kadarýyla biraz maliyetli bir iþ. bu yüzden temkinli davranýyorum.
bu konuda yardýmlarýnýza istirham ediyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #6 : Aralk 27, 2007, 18:31:13 s »
Öncelikle uygun bir kum almanýz ve aydýnlatmanýzý ona göre ayarlamanýz gerekmekte. Daha sonra da CO2 kaynaðý olarak ne kullanacaðýnýzý belirlemelisiniz. Iþýklandýrmanýza, akvaryum boyutunuza ve imkanýnýza göre bitki seçimi yapýlýr.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #7 : Aralk 27, 2007, 18:46:10 s »
Arkadaþlar öncelikle böyle bir site için tüm kurucularýna ve üyelerine teþekkür ederim. Çok çeþitli ve faydalý bilgilerle karþýlaþtým. Bu siteye tam da chicled akvaryumundan vazgeçip bitkili canlý doðurana geçmeye karar verme aþamasýnda rastladým. fazla uzatmadan konuya gireyim. 100*27*43 ölçülerinde akvaryumum var. bitkili akvaryum konusunda hiçbir tecrübem yok. bana telefonla msnle ya da mesaj yardýmýyla detaylý bir bilgi verecek uzman akvaristler arýyorum. þimdiden herkese çok teþekkür ederim. msn adresim u_ozpek@hotmail.com

Bitkili akvayum kurulumu hakkýnda forumumuzda bir çok bilgi mevcuttur.
 Yinede biz size kurulum hakkýnda bilgi verelim.
Kendi kurmuþ olduðum ve bu güne kadar herhangi bir sorun çýkarmayan tankýmdaki sistemi size anlatayým

Tabanda  4-5 cm bitki topraðý (torf) ve üstünede 6-7 cm aquaclay kum bulunmakta.  Litre baþýna yaklaþýk olarak 0,5watt olacak þekilde düzenlenmiþ  ýþýklandýrma, ve günde 12 saat ýþýklandýrma yapýlmakta. Co2 fermante sistem olarak  2  saniyede 3 kabarcýk olarak verilmekte. DIY sistem vorteks reaktör dýþ filitre çýkýþýna baðlý. 15 günde bir %20 su deðiþimi yapýlmakta,
 Bitki gübresi þimdilik kullanýlmamakta, sadece her hafta  100 litreye bir maden suyu hesabý maden suyu kullanýyorum, ayrýca kökten beslenen bitkiler için kurutulmuþ balçýk ve kurutulmuþ kil parçacýklarý kullanýlmakta
Havalandýrma ve dip çekimi yapýlmamakta. Sýcaklýk 25 derece sabit. Yaklaþýk olarak 20 tür ve 100 kök çeþitli bitki mevcuttur   þimdilik 5 melek ve altý adet çöpçü bulunmaktadýr.  Sera Aqutan haricinde herhangi bir kimyasal  kullanýlmamaktadýr.

Anlatýmdaki amacým bitkili akvaryum hakkýnda bilgi sahibi olmanýz içindir. Yinede aklýnýza takýlanlarý buradan sorabilirsiniz.  Forumdaki cevaplar ve sorulan sorular paylaþýldýðýndan, daha detaylý bilgiler alabilirsiniz.

fqwfwqf

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • leti: 18
« Yantla #8 : Aralk 27, 2007, 21:28:10 s »
Öncelikle yeni baþlayan birisi için gerekli olan mazemeleri yazýyorum.Baþka sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin.

1.Kum:Tabaný katman olarak yapmanýzý önermem.Katman olarak yapýlan kumlar bitki edimi dikimi sýrasýnda çok çabuk karýþabilir.Bunun için yeni baþlayan birisi çok kararsýzdýr.En azýndan ben yeni baþladýðýmda her hafta bitkilerin yerlerini deðiþtiriyordum.Bunun için deneyiminizi atabilecek ama sorun yaþamayacaðýz bir taban gerekecektir.Bun için aquaclay veya hagen'nin siyah kumunu tek baþýna kullanmanýzý öneririm.Ayrýca tabaný desteklemek için taban gübresi kullanabilirsiniz.

2.Co2:Co2'yi 100 litrelik bir akvaryum için mayalý sistem yetecektir.Forumlardan tarifini bulabilirsiniz.Co2'yi çözmek için farklý yollar vardýr.Piyasada birçok pasif diffüzörler satýlmaktadýr.Ancak benim size önereceðim Tunç Sözmezoðlu'nun yapmýþ olduðu vortez anafor çözümleyicidir.Düzgün yaptýktan sonra son derece baþarýlý bir üründür.Co2 verme oranýnýzý bitki yoðunluðu, ýþýklandýrma, gübrelemeye göre deðiþiklik olduðu için akvaryumu kurduktan sonra gözlemlerle karar verilecek birþeydir.

3.Balýk seçimi:Öncelikle biyotop mu yoksa  karma bir akvaryum mu kuracaksýnýz karar vermelisiniz.Öncelikle karma ve Asya biyotopu akvaryumlarýn bakýmý Güney Amerika biyotopuna göre çok daha kolaydýr.Güney Amerika akvaryumlarý gerek su kimyasý, gerek balýklarýn hassasiyeti bakýmýndan daha zordur.Bunun için size karma veya Asya biyotopu akvaryumu öneririm.Balýk seçimini ise bakýmý zor olmayan, seçeceðiniz bitkilerle sýcaklýk ve diðer su deðerlerinin uygun olan olmasý lazýmdýr.Baþlangýç balýðý olarak fazla atýk üretmeyen ufak balýklardan seçebilirsiniz.Bitkiler çoðalýp, organik atýklarý düzgün tüketmeye baþlayana kadar ortamda oluþacak özellikle nitrat yosun problemlerinin ortaya çýkmasýna neden olacaktýr.Yosun problemleri yeni baþlayanlarýn özellikle yaþadýðý, bitkilerin çürümesine neden olan bir problemdir.Bunun için bitkilere yetecek kadar balýk ile yosun problemini azaltmýþ olacaksýnýz.Ýlk önce akvaryuma vatoz,çöpçü ve karides türleriyle baþlayabilirsiniz.Akvaryum'un biyolojik dengesi oturduðunda yavaþ yavaþ asýl beslemek istediðiniz balýklarý ekleyebilirsiniz.Ama birden aþýrý yüklenme aþýrý nitrat oluþumuna ve alg sorunu yaþamanýza neden olacaktýr.Bunun için grup grup eklemek daha akýllýca olacaktýr.

4.Gübreleme:Gübreleme için çeþitli markalarýn birçok ürünü mevcuttur.Ama bu markalar arasýnda sera ve seachem'in ürünleri kalite ve içeriði saðlamdýr.Bitkilerin bazýlarý besini sudan bazýlarý ise kökleriyle alýr.Bunun için sadece sudan veya kumdan besinini bitki bakmayacaksanýz iki çeþit gübrelemede yapmanýz gerekcektir.Bunun için sývý gübre ve tablet gübre kullanmanýz gerekcektir.Sývý gübreyi kullanma talimatýnýn yazdýðý ölçüyü hergüne eþit miktarda düþecek þekilde yapabilirsiniz.Tablet gübreyi ise 8-10 gün gibi bir arayla yapabilirsiniz.Tabi bu normal oranda bitkilendirmiþ, orta düzeyde besine ihtiyacý olan bir akvaryum için geçerlidir.Sadece anubias olan akvaryumla sadece eledoa olan akvaryuma ayný gübreleme kullanýlamaz.

Diðer ýsýtýcý, filitre gibi mazemelerin özelliklerini akvaryum sahibi olduðunuz için bilmiþ farz ediyorum.Eðer sorularýnýz varsa diðer arkadaþlar ve ben cevaplamaya çalýþacaðýz.Saðlýklý bitkiler.

Saygýlar.

ukalagringo

• Yeni üye
  • *
« Yantla #9 : Aralk 28, 2007, 08:55:26 »
çok teþekkür ederim saðolun

fqwfwqf

• Yeni üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Aralk 28, 2007, 12:57:16 s »
Dikkat ettiyseniz ýþýklandýrma konusuna girmedim.Eðer 27 mi 43 mü olduðunu söylerseniz ýþýklandýrma konusundada önerilerde bulunabilirim.

ukalagringo

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : Aralk 28, 2007, 14:08:22 s »
yükseklik 27 cm
derinlik 43 cm

fqwfwqf

• Yeni üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Aralk 28, 2007, 19:29:36 s »
Iþýklandýrma:Iþýklandýrma için 27 cm yükseklik olduðu için sorun olmayacaktýr.Piyasadaki akvaryumlar için üretilmiþ t8'ler yeterli gelecektir.Marka konusunda sylvania, sera, philips iyidir.Benim size önerim 90 cm'lik florasanlar olacak þekilde 2 adet sylvania grolüx, 1 adet sylvania daylight ve 1 adet sylvania aquastar çok fazla ýþýk isteyen bitkiler hariç yeterli gelecektir.Bitki seçimlerinize göre eklemeler olabilir.Florasanlarý seçerken 6500-10000 kelvin deðerleri arasýnda olmasýna ve kullaným süresinin geçmemesine dikkat etmek gerekir.