Konu: Bitkili akvaryumda baþarý ve Bitki türlenin ihtiyaçlarý  (Okunma says 10020 defa)

alicanaka

• Üye
  • **
  • leti: 37
Bitkili akvaryumda baþarý  ve Bitki türlerinin ihtiyaçlarý

Bitkili akvaryumda  baþarý saðlamak için öncelikle çok profesyonel  çalýþýlmasý gerekir .Birinci aþama öncelikle ihtiyaçlarý birbirine yakýn olan  bitki türlerini seçmektir ona göre bitki ihtiyaçlarý da þekillenecektir .

Anubias ve java türleri : ýþýk ihtiyacý az ama demir ve eser element ihtiyaç fazla bitkilerdir.Bunlarý akvaryumun en az ýþýk alan yerinede ekseniz verim alýrsýnýz.Çok fazla co2 desteðine de ihtiyaç yoktur.Anubiaslarýn gövdelerinin kuma gömmek onlar için en acý sonuçlardan birini doðurur oda ölümle sonuçlanýr.Onlar için  en iyi ekim biçimi  gövdenin dýþta köklerin kum altý yada kaya veya kütük üstü  olmasýdýr.Ayný þeyleri de java türleri içinde söyleyebiliriz.Özellikle  belirtmek isterim ki  anubiaslarýn çiçek açmasýný  görmek verdiðiniz zahmete  deðecektir.

Cryptocoryne : Bu bitkiler  þahsen benim akvaryumlarýmda görmek istediðim en güzel bitki ailesidir .Çok kolay bakýmý olan ama bazý konularda hassas olan bitkilerdir, birçok türü akvaryuma adapte edilmiþtir
Bu bitkiler çoðu su dýþýnda yetiþtikleri için akvaryumcudan ilk aldýðýnýz bitkiler  bir süre sonra þekil deðiþtiriler.Ne oldugunu anlamassýnýz bile ama bazý ithal edilen bitkiler uzak dogu dýþýnda akvaryum içerisinde yetiþtirilirler o yüzden pahalý ve çok güzeldirler.Criptolar için iyi bir taban kumu þarttýr ve çok kalýn kum kullanmamalýsýnýz Bu bitkiler ani ph deðiþikliklerine karþýda  çok hassastýrlar o yüzden ani ph deðiklikleri onlarýn erimelerine sebeb olurlar.Benim akvaryumda 10 çeþidi var sayý ileride de artacak tabi ýþýk ve c02 ihtiyacý orta derecedir ama bakýn bu türlerin demir ve eser element ihtiyaçlarý çok fazladýr o yüzden demir ve eser element karýþýmý gübreler kullanmalýsýnýz .

Echinodorus : bu türlere gelince akvaryum bitkileri içlerinde en gösteriþli ve ihtiþamlu olanlarýdýr. bu bitkiler bazý birkaç tür küçük türleri hariç büyük akvaryumlar tercih ederler  ve kullanýlan kum besin bakýmýndan oldukça saglýklý olmalýdýr ki zaten çok güçlü bi kök yapýsýna sahip olna bitki dahada geliþip büyüye bilsin genelde boylarý çok uzuyan ve geliþen bitkilerdir ýþýk þiddeti küçük türlerde daha fazladýr ama genede ýþýk küvvetli olmasýnda yarar vardýr

Devam edecek.......saygýlar,   

« Son Dzenleme: Kasm 30, 2007, 09:42:22 Gnderen: alpinho »

sedatceyhun

• Üye
  • **
  • leti: 29
Bilgi için teþekkürler, devamýný bekliyorum.

Akes69

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: Bitkili akvaryumda baþarý ve Bitki türlenin ihtiyaçlarý
« Yantla #2 : Ekim 22, 2007, 15:23:55 s »
Bilgi için teþþekkürler

alicanaka

• Üye
  • **
« Yantla #3 : Ekim 22, 2007, 17:20:07 s »
Baþka türler hakkýnda bilgi isterseniz yardýmcý olabilirim bana burdan ulaþablirsiniz.
« Son Dzenleme: Kasm 30, 2007, 09:43:03 Gnderen: alpinho »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #4 : Ekim 22, 2007, 21:46:20 s »
Echinodorus : bu türlere gelince akvaryum bitkileri içlerinde en gösteriþli ve ihtiþamlu olanlarýdýr. bu bitkiler bazý birkaç tür küçük türleri hariç büyük akvaryumlar tercih ederler  ve kullanýlan kum besin bakýmýndan oldukça saglýklý olmalýdýr ki zaten çok güçlü bi kök yapýsýna sahip olna bitki dahada geliþip büyüye bilsin genelde boylarý çok uzuyan ve geliþen bitkilerdir ýþýk þiddeti küçük türlerde daha fazladýr ama genede ýþýk küvvetli olmasýnda yarar vardýr

Bilgiye ilave olarak: Echindorus türlerinin bir çoðu su dýþýna çýkardýklarý yapraklarý ile su dýþýndada hayatýný sürdürebilirler. Bunun için bu türlerde üstü tamamen açýk akvaryumlar önerilir. Su dýþýna çýkan yapraklar için kurur diye panik yapmaya gerek yoktur.

devam edecek ......

devam edecek ......

alicanaka

• Üye
  • **
Evet dogru bende Echinodorus grandiflous vardý.Yaklaþýk  60 cm oldu ve akvaryumun dýþýna çýktý.Çok güzel ve harika bir þey ama ne yaptýysam akvaryumu yýkadýktan sonra oldu.Bitkide bir kýsalma ve boyunda küçülme oldu ve giderek zayýfladý,sonra da öldü.Sizce sebeb ne olabilir?Þartlar ayný sadece taze su mecburdum akvaryum yýkamaya.

« Son Dzenleme: Kasm 30, 2007, 09:45:48 Gnderen: alpinho »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Evet haklýsýnýz ayný sorunu bende yaþadým. kýsa sürede eridi  (çürüdü) ancak küçük bir sürgününü kurtarabildim.

Bence yerinden oynatmak mevcut köklere zarar verdiði için geliþmiþ olan bitki yeterli beslenemediði için  çürümeye baþlamýþtýr,ben öyle düþünüyorum.

alicanaka

• Üye
  • **
« Yantla #7 : Ekim 23, 2007, 12:57:52 s »
Bakýn öncesinde tabanda midye kýrýðý ve peat  vardý.Sonra tetra kum,ince çakýl ve aqua clay koydum.Sonra bu hale geldi.Beslenmeden çok adabtasyon galiba problem!!!
« Son Dzenleme: Kasm 30, 2007, 09:47:06 Gnderen: alpinho »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Ekim 23, 2007, 14:53:01 s »
bakýn öncesinde tabanda midye kýrýgý ve peat  vardý sonra tetra kum ve ince çakýl ve aqua clay koydum sonra bu hale geldi beslenmeden çok adabtasyon galiba problem.

Aslýnda Ben'ce tabanda en alta, bitki topraðý (torf) kullanmak, ve araya karýþmamasý içininde bir elyaf sererek üstüne Aquaclay kum kullanmak bitkili akvaryumlar için en ideali. Kuvvetli kök salan bitkileride en iyisi hiç yerinden oynatmamak. Böylece bitkileri yeniden adaptasyona zorlamamak.

vatoz

• Üye
  • **
  • leti: 29
« Yantla #9 : Kasm 29, 2007, 16:43:58 s »

Selam ben akvaryumumda C. balansae düþünüyorum.Doðru,bilinçli ve saðlýklý ekimi nasýl yapýlýr kuma ve nasýl çoðaltabilirim???
« Son Dzenleme: Kasm 30, 2007, 09:49:00 Gnderen: alpinho »