Konu: Kapak ve aydýnlatmada düþündüðüm sistem ...  (Okunma says 8001 defa)

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
Kapak ve aydýnlatmada düþündüðüm sistem ...
« : Kasm 22, 2007, 22:20:04 s »
Düþündüm taþýndým siteden birkaç kiþidende fikir alarak yapmak istediðim ve baþladýðým kapaðý anlatmak istiyorum ...

1) Akvaryumun arkasýna kenarlara suntalarý silikon yardýmý ile yapýþtýrdýk ...
2) Suntaya L þekilli demirleri çaktýk ( ama bu arada bütün suntalarý siyaha boyadýk )
3) L þekilli demirlere kestirdiðimiz ve siyaha boyadýðýmýz suntay yerleþtirdik ...
4) Elektrikçiyle anlaþarak akvaryumu götürdük ve floresanlarý taktýrdýk ...

Anlatma biçimim biraz yanlýþ oldu ben sadece 1. maddeyi yaptým birde elektikçiyle anlaþtým diðer maddeler yapacaðým þeylerdir ... Eksiklerim varsa bildirin birde floresanlarýn nemlenmemesi ve kireç tutmamasý için ne yapmalýyým ???

Saygýlar ...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Kapak ve aydýnlatmada düþündüðüm sistem ...
« Yantla #1 : Kasm 23, 2007, 17:45:40 s »
Floresaný elektrikçiye baðlatma bence. Mutlaka elektronik balast al derim sana. Nemlenmemesi için ya suyun biraz üstünde olacak ya da koruyucu cam gibi birþey olacak arada. Bende ikisi de yok ama floresanýn uçlarýný çok iyi izole ettiðim ve kalýn, kaliteli kablo kullandýðým için sorun olmuyor. Ýnce dandik kablolar yosunlanabiliyor ama seninki zaten suyun üstünde ve kenarlarýnda epey açýklýk olacak gibi.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #2 : Kasm 23, 2007, 17:53:39 s »
Balast konusunu araþtýracaðým , ama balastlar kaç floresan kapasiteli oluyor ve fiyat olarak ne kadardýr . Birde elektikçiye baðlatmam gerekir çünkü hiç bir bilgim yok bu konuda ...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Kasm 23, 2007, 18:04:57 s »
Bir balast bir floresan
Ýki balast iki floresan
Üç balast üç floresan
Dört balast dört floresan

ama elektrikçi ne edeceksin elektronik balastý diyebilir

1-Çok aðýr.
2-Ateþleyicisi bilmem nesi hep kalabalýk.
3-Floresan yanarken baþta yanýp yanýp sönüyor

Ayrýca floresanlarlar bir balasta iki floresan þeklinde paralel baðlantýyla da baðlanabiliyor ama biraz sakat sanýrým.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #4 : Kasm 23, 2007, 18:07:04 s »
3 adet balast alýrým o zaman , peki fiyat olarak ne kadardýr Birkan bir bilgin varmý ... ???

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #5 : Kasm 23, 2007, 18:20:54 s »
Benim iyice kafam karýþtý nasýl bir aydýnlatma yapmam gerektiðini bir hayýrsever  ;D malzeme olarakta anlatýrsa çok sevinirim bu hafta sonu bitirmek istiyorum aydýnlatmayý ...

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #6 : Kasm 23, 2007, 23:26:18 s »
Sevgili Cenk,
Ne yapmak istediðini ben anlamadým, biraz daha ayrýntýlý yazar mýsýn.

1) Akvaryumun arkasýna kenarlara suntalarý silikon yardýmý ile yapýþtýrdýk ...

Suntalarý yapýþtýrýrsan tekrar çýkarmak istediðinde  tahribatlý bir iþlem olmaz mý? Sunta su çektiðinde zamanla daðýlacaktýr.

2) Suntaya L þekilli demirleri çaktýk ( ama bu arada bütün suntalarý siyaha boyadýk )

Siyah renk üzerine ampulden gelen tüm ýþýðý tutar, yansýtmaz. Böylece akvaryuma çok az ýþýk ulaþýr.
L profili suntaya çakarken camlara yapýþýk olduðundan akvaryumu kýrma riskin var, dikkatli ol. L profilin malzemesi büyük olasýlýkla demir. Bunu çakmak için çivinin geçeceði delikleri de önceden delmen gerekiyor. Bana kalýrsa çivi ile çakma vidala.  Hem çivi hem profil boyasan da kýsa sürede paslanmaya baþlayacaktýr. Bunu önlemek için özel astarlar var. Ve ambalajlarý 1 kg, oldukça pahalý.

Açýkladýðýn çalýþmayý ben bilmiyorum, bu nedenle  anlamamýþ olabilirim. Sonuçta güzel bir þey ortaya çýkýyorsa, ýþýk kaynaðýnýn bulunduðu bölgeyi beyaz yap. Dýþý siyah olabilir. Kullanacaðýn boya çok kaliteli olsun, demir ve suntaya su buharý geçmesin. Ýki sunta birleþme yerlerini de baþlangýçta en az iki kat boya. Birleþtirme iþleminden sonra komple boya.

40 balasa 2 adet 20wattlýk ampul baðlayabilirsin. Fiyatý sanýrým 10 YTL. Starter gerektirmeyen,inden seç. Balas kapaðýn dýþýnda olsun su buharý ile temas etmesin, flüoresanlarýn soketleri sýzdýrmaz contalý olsun ve tabanlarýndaki contalý kýsmý suntaya dýþardan sokacaðýn vida ile çektirerek çok sýký vidala.   

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #7 : Kasm 24, 2007, 08:49:48 »
Teþekkürler Bülent abi , ben suntalarý sökmeye çalýþacaðým ...