Konu: 11 lt nano akvaryum  (Okunma says 16988 defa)

dufpanla

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
11 lt nano akvaryum
« : Eyll 07, 2008, 12:22:24 s »
herkese merhaba. yaklaþýk 2 aydýr akvaryumlar ve su canlýlarý hakkýnda araþtýrma yapýyorum. Ne besleyebilirim bana ne uyar diye arastýrýyorum. sonunda kararýmý verdim. Ama akvaryumlar hakkýnda bir bilgim olmadýðý için sizlerden yardým bekliyorum. þimdi size listemi yazacaðým. Bunlar hakkýnda fikir, görüþ veya baþka birþey düþünürseniz yorumlarýnýzý bekliyorum.
Akvaryum boyutu: 34x14x25
Filtre: Atman HF-100 þelale
Taban: Dere kumu+lav kýrýðý
Bitkiler: Java moss, minyatür eledoa, mossball, anibias, greensock, su mercimeði
Canlýlar: 2xKiraz karides, 2xAmano karides, 2xGhost karides, 2xMavi karides, 2xÇöpçü, 2xCüce vatoz, 3xElma salyongoz, 2xMidye ( balýk türü düþünmüyorum)
Gübreleme Seachem Flowrish Excel ile yapýlacak.

1) Arkadaslar bu malzemeler yeterli mi?
2) Bitkiler bu akvaryum için uygun mu? Sayýlarý fazla mý? Fazlaysa sadece neleri koymalýyým? sizin tavsiye ettiðiniz bitki varmý?
3) Canlýlar bu akvaryum için uygun mu? Sayýlarý fazla mý? Fazlaysa sadece neleri koymalýyým? sizin tavsiye ettiðiniz canlý nedir?
4) Canlýlar ile bitkiler arasýndaki uyum nasýl olur?
5) Eklemem gereken baþka akvaryum malzemesi varmýdýr?

Þimdiden çok teþekkðr ederim herkese

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: 11 lt nano akvaryum
« Yantla #1 : Eyll 07, 2008, 13:55:34 s »
Size de merhaba. Profil ayarlarý kýsmýndan isminizi yazarsanýz size hitap daha kolay olacaktýr. Gelelim sorularýnýza. Kurulumdan önce araþtýrma yapmanýz çok iyi. Bilinçli bir þekilde akvaryumu kurmak her zaman iyidir.
 Akvaryumun boyutunuz bir nano için ideal seçtiðiniz bitkiler de güzel ama bir süre sonra mercimekler baþýnýza bela olabilir. Sorulara gelince
1- Malzemeler þuan için yeterli. Tabi gübreleme içinde elinizde Sera Florena yada Seachem Flourish bulunmasý iyi olur. Çok ihtiyaç olmayacaktýr ama haftada bir iki damla iþinizi görür. Birde aydýnlatma için bir masa lambasý ve ampul olarak ta Kompakt Floresan yada Tasarufflu ampullerden 6500 Kelvinlik bir model iyi olacaktýr. X65 kodlu lambalar bu iþ için ideal. 5-6 Watt yada en fazla 8-9 watt iþinizi görür ve oldukça ucuza temin edebilirsiniz yapý marketlerden.
2-Bitkiler güzel. Özellikle moss'larý kaya kütük gibi þeylere misina ile baðlarsanýz hoþ bir görüntü olacaktýr. Taban bitkisi düþünüyorsanýz Glossostigma yada Hemianthus callitrichoides güzel olacaktýr ama ikiside yüksek ihtiyaçlý bitkiler o yüzden baþlarda pek bulaþmayýn.
3-Canlýlar uygun ama çok fazla tür ve sayýdalar. Bence karideslerden bir tanesini seçip sayýsýný arttýrýn. Mesela 5-10 arasý kiraz karides görsellik olarak en iyisidir hemde en kolay üreyenlerinden. Çöpçüye hiç bulaþmayýn ilerde oldukça büyüyecekler ve sorun olacaklardýr. Balýk almanýzý bende tavsiye etmem zaten. Onun yerine dediðim gibi karides ekleyin. Cüce vatoz yerine de oto cat'lerden Otocinclus Affinis yada Otocinclus Vestitus alabilirsiniz ama bunlar hassas canlýlardýr ve tam oturmuþ suya eklemeniz gerekli.
4-Özellikle karidesler le moss'lar çok uyumlu ve sevdikleri bitkilerden. Anubias'ý küçük ve fazla büyümeyen bir türden seçin.
5-Dediðim gibi aydýnlatma iyi olur onun haricinde akvaryumunuz low tech'e yakýn olduðu için fazlacada birþeye gerek yok.

Bitkilerin Excel'e adapte olmasý 3-4 haftayý bulacaktýr bu sürede doz da deðiþiklik yapmadan devam edin. Alýþma süresinden sonra dozu yeniden ayarlayabilirsiniz. Þimdiden baþarýlar dilerim.

gelpcpccik

• Üye
  • **
  • leti: 28
« Yantla #2 : Eyll 07, 2008, 14:05:51 s »
su mercimegine hiç gerek yok çok nalet bi bitki türü ve ýþýgý kesiyor eger su mercimegine ihtiyaci olan varsa göndere bilirim yaklaþik 1 ton civari elimde mevcut yanliþ yazmadim 1 ton veya fazlasi :P

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Eyll 07, 2008, 15:05:35 s »
Su mercimeði akvaryumlara uygun bir bitki deðildir. Ben kullanýrsanzý havuzlarda kullanýn baþka bir yerde de kullanmayýn, býrakýn derelerde gezinsinler diyorum.

Araþtýrma yapmanýz çok güzel ama Nanolar akvaryuma yeni baþlayan kiþiler için uygun deðildir. Güzel bir dizayn oluþturmanýz baþlangýçta çok zordur. Akvaryum epeyce tecrübe isteyen bir uðraþ. Ayrýca karidesler çok çok hassas canlýlar ve nanolarýn su deðerleri de hacimlerinin azlýðýndan dolayý çok deðiþkendir. Ayrýca Çim karides alacaksanýz hayalet karides almayýn zira etçildir. Kiraz karides üretme gibi bir imkanýnýz olursa ilerde hayaletler bunu baltalayacaktýr.

Seçtiðiniz bitkiler nanolarda pek tercih edilmeyecek bitkiler. Þýk bir dizayn oluþturmak için pek tercih edilen bitkiler deðil. bu arada Minyatür elodeanýn latince adýný bilen varsa lütfen söylesin, sanýrým sadece Hasan Bey satýyor ne olduðunu anlaamadým bir türlü bu bitkinin. Bir de aydýnlatmanýz hakkýnda bilgi vermemiþsiniz. Bence nanoda en önemli iki þey aydýnlatma ve CO2 düzeneði. Bunlar nanonun incelik isteyen konularý.

Nanolar her ne kadar küçük olduklarý için baþlangýç için iyidir, kolay idame ettiririz dedirtse de aslýdna durum tam tersidir. Nanolarýn küçük olmasý peyzajda çok büyük kýsýtlama getirir, fazla esnek olmazsýnýz. Ayrýca bakýmlarý da çok hassas ve inceliklidir. Sýk sýk budamalar, ufak ufak yapýlan hassas su deðiþimleri gerekebilir.

CO2 için ben de Seachem Excel diyorum ama filtrenize bir reaktör uydurabilecekseniz Mayalý sistem de kurabilirsiniz, akvaryum uygun görünüyor. Aydýnlatma için ben bir adet 20w ya da þu ufak duylu 13w'lýk Philips 6500k tasarruf ampulü alýn keyfinize bakýn diyorum.

dufpanla

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Eyll 10, 2008, 23:16:50 s »
Herkese iyi akþamlar. Kuracaðým akvaryumda co2 kullanmazsam ne olur. Çünkü makinalar pahalý, manual yapýlan sistemide ben beceremem sanýrým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : Eyll 11, 2008, 16:46:17 s »
CO2'siz akvaryumda adam akýllý bitki besleyemezsiniz. Yani saðda solda seyrek bitkiler olsun, figüran niyetine diyorsanýz sorun olmaz ama bitkili nano ise hedefimiz, CO2 þart. CO2 sistemi kurma imkanýnýz yoksa yapay sývý karbon takiyesi Seachem Florish Excel kullanmanýz gerekiyor. Nanolar için CO2'nin yerini tutmaktadýr.

dufpanla

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Eyll 14, 2008, 21:48:29 s »
herkese merhaba tekrarda. akvaryumun parçalarýný sipariþ ettim bir bakar ve  yorum yazarsanýz sevinirim
1 atman hf-0100 þelale filtre
2 35x22x28 akvaryum
3 TÝ-SERT 16 CM HAVA TAÞI
4 AKVARYUM HORTUMU 1 mt
5 PEAK CAM DERECE VANTUZLU CÝVALI
6 DÝP ÇEKME SÝFONU
7 SERA AGUATAN 100 ML 400LT SU DÜZENLEYÝCÝ
8 kum olarak lav kýrýgý. (kaç lt kullanmalýyým)
9 SHARK SB-2800 HAVA MOTORU

arkadaþlar bu akvaryumda sadece karides besleyeceðim. Tabi bitkili olacak o konular hakkýnda konuþmuþtuk biliyorsunuz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #7 : Eyll 15, 2008, 16:29:57 s »
Hava taþý ve hava motoru gereksizdir. Ayrýca olan karbondioksitin de uçmasýna sebep olur.

dufpanla

• Yeni üye
  • *
« Yantla #8 : Eyll 20, 2008, 22:45:43 s »
Herkese merhaba yaklaþýk 3 aylýk araþtýrmalarým sonucu bugun nihayet akvaryumumu kurdum. Yalnýz yeni olduðum için sanýrým bazý þeyleri yanlýþ yaptým yardýmlarýnýzý bekliyorum.

Akvaryumun Özellikleri:
Boyut: 35x15x25y
Filtre: atman hf-100 þelale
Aydýnlatma: daylight ampul
Taban: midye kýrýðý ile kýzýl renkli bir kum (lav kýrýðý deð

Yapým: Arkadaþlar en alta midye kýrýðý üstüne de o kýzýl kumu koydum sonra bunlar kariþtý. Sonra sera aquatan su düzenleyici kullandým. Ardýndan Deep fix berraklaþtýrýcý. Bitkilerimi diktim bitkiler eladoa, çýnar, Bacopa monieri. Bitkiler için bir çorba kaþýðý Deep Torf sývý gübre kullandým.

Akvaryumdan son görünüm:

http://img225.imageshack.us/my.php?image=20092008113fw9.jpg

Arkadaþlar akvuryumda sadece karides besleyeceðim.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #9 : Eyll 21, 2008, 16:15:25 s »
Bu akvaryum karidesler için kesinlikle uygun deðil. Karidesler zaten hassas canlýlardýr. Nanolarda beslemek özveri ve tecrübe gerektirir.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #10 : Eyll 21, 2008, 21:12:06 s »
 Ýlla ki karides besleyecekseniz de uzunca bir süre bekleyin suyun iyice oturmasý için. Tecrübesizlik te atýlacak yanlýþ adýmlar hüsran la sonuçlanabilir. Elodea'lar þuanda bile yeterince uzunki ilerde baþýnýza daha büyük dert olacaklardýr. Bence onlarýn yerine Micranthemun Micranthemoides yada Umbrossum tercih edebilirsiniz.