Selam arkadaþlar,
60*40*45 ölçülerinde malawi akvaryumumu az bitkili sazansýgiller veya tetra akvaryumuna dönüþtürmeye karar verdim.
Öncelikler bitki türleri olarak zeytin, limon, tütün, anubias, gibi fazla ihtiyacý olmayan bitkilerle baþlayacaðým.
Iþýklandýrma için baþlangýçta 2*15 watt kullanacaðým, daha sonra florasan sayýsýný üçe çýkarmayý düþünüyorum.
Taban malzemesi olarak elimde az miktarda (3-4 kilo kadar) lav kýrýðý vardý. 10 litre kadar bitki kumunu bir arkadaþým hediye etti, sanýrým markasý aquaclay. Ayrýca bulabilirsem en alta dere kumu kullanacaðým. Eðer doðaya açýlabilirsem istediðim kadar dere kumu temin edebilirim. Yada dere kumu yerine en alta bahçe bitkisi torfuda kullanabilirim. Bu konuyu size danýþmak istiyorum.
Sorular
1- Az ihtiyacý olan, bakýmý kolay olan, baþlangýç için uygun olan bitkilerden hangilerini önerirsiniz?
2- Baþlangýç için 2*15 waat florasan yeter mi?
3- Taban malzemesini nasýl kullanmalýyým. Bahçe bitkisi torfunun artýlarý ve eksileri nelerdir? Kullanmalý mýyým?
1.Anubias türleri,saz, limon, eledoa vb. bitkiler olabilir.Aslýnda baþlangýç için bitki yoktur.Sadece bu bitkilerin gereksimleri azdýr.Siz bütün ihtiyaçlarýný doðru karþýladýktan sonra çoðu bitki kolaydýr.
2.Öncelikle eðer akvaryumunuzun yüksekliði 45 cm ise kesinlikle yeterli olayacaktýr.45 cm ise 4 veya 5 tane florasan kullanmalýsýnýz.Eðer 40 cm ise 3 tane ile az ýþýk isteyen türleri bakabilirsiniz.Ama gene yüksek ýþýk isteyen türler için 4 tane florasan kullanmanýz gerekecektir.
3.Taban mazemesi olarak sonradan deðiþtirmek zor olacaðýndan bilinçli bir taban hazýrlamakta fayda var.En altta demir açýsýndan laterit kullanabilirsiniz.Üstüne dere kumu veya sera floredepot kullanabilirsiniz.Üstünede aquaclay kullanabilirsiniz.Bu þekilde yaparsanýz ileride sorun yaþamazsýnýz.Dere kumu bulamayanlar için sera floredepot olabilir.
Ayrýca Co2 de önemli olan nasýl verildiði deðil suda ne kadar çözünebildiðidir.Tüplü sistem kullanýrsýnýz ama Co2 ti direk hava hortumunun ucuyla verirsiniz ve hiç verim elde edemezken mayalý sistem ile Co2 verirsiniz ama suda %100 çözünür.Tabiki kolaylýk ve ayarlanabilirlik için tüplü sistem iyidir ancak önemli olan Co2 suda çözünmesidir.Siz nasýl birþey düþünüyorsunuz?