Konu: Bitkilerde Uyum Sorunu ve Adaptasyon  (Okunma says 5226 defa)

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Bitkilerde Uyum Sorunu ve Adaptasyon
« : Ocak 28, 2008, 01:02:38 »
Bir çoðumuz yeni bitki sipariþi verirken veya görerek alýrken, aldýðýmýz bitkilerin kýsa bir süre sonra yapraklarýnda ve þekillerinde büyük deðiþiklikler olduðunu görürüz.  Acaba bizi kandýrdýlarmý diye þüpeye kapýlýrýz.  Yeni alýnan bitkilerimizin yapraklarý kýsa sürede çürür ve dökülür. Hemen yapraklarý çürüyen bitkimizi akvaryumdan çýkarýrýz.

 Bunlarý kýsaca açýklayalým. Bitki üreticilerinin büyük çoðunluðu, akvaryumumuzda'ki özenle baktýðýmýz bitkileri, doku kültürü ve birçok genetik oynamayla kýsa sürede satýþa sunulacak boya getirirler. Bu bitkiler kýsa sürede satýþa  sunulur.

Tabi bu aþamalarda bitki yetiþtirildiði ortamlara göre kendini adapte eder.  Bu þekilde yaþayabileceði ortama göre form belirleyen bitki asýl formuna dönebileceði adaptasyon süresinde alýcýlarý yanýlgýya düþürebilir.

Bitkilerin adaptasyonu hakkýnda yeterince bilgili olmayan biz  akvaristler, belkide bu yüzden bitkileri aldýðýmýz yerlerle bir çok kez gereksiz tartýþmalar  yaþamýþýzdýr. Satýcýlarda gördüðümüz ve þeklini beðendiðimiz bir bitkiyi, akvaryumumuza koyduktan kýsa bir süre sonra tamamen farklý bir form alýr.

NÝÇÝN BU BÖYLE OLMAKTADIR

1-Üretilen bitkileri kolayca büyüterek, en hýzlý þekilde piyasaya sürmek için  genetik destekli bitki'nin hormon takviyeli özel ortamlarda yetiþtirilmesi.

 Doku kültürü yoluyla genleriyle oynanan bitkiler, genelde satýþa sürülürken farklý formlar da olabilirler,  ve bu tür bitkiler akvaryumlara konulduklarýnda eski formlarýný kaybederek yeni ortamlarýna adapte olup asýl formlarýna dönerler.


2-Bazý bitkilerin aþýrý nemli ortamlarda su içinden daha hýzlý büyütülmeleri kýsa sürede satýþa sürülecek boya ulaþmalarý.

Bu tür bitkiler genellikle akvaryumlara girdiklerinde mevcut yapraklarýný dökerek, tamamen su içinde yaþamaya uygun yapraklar çýkarmalarý ve buna uygun formlara dönmeleri.


3-Bazý bitkilerin doðal yaþam alanlarýndaki iklim þartlarýndan dolayý, iklim þartlarýna uyum için ortama adaptasyonu.

Bazý bitkilerin hem suda hemde karada kolaylýkla yaþayabilmeleri için, bulunduklarý ortama göre formlarýnda deðiþiklikler olabilir.  Doðal ortamlarýn da yazýn sular çekildiðinde bitkiler  karasal ortama uygun formlara girerler. Sular yükseldiðinde ise suya uygun forma girerler.

Bu tür bitkiler, genellikle en hýzlý hangi form altýnda büyüyorsa, üreticilerde o yolla üretmeyi seçerek üretimlerini gerçekleþtirirler. Tabiki bu þekilde karasal ortamda daha hýzlý geliþtirilen bitkiler piyasaya sürüldüklerinde karasal formlarýnda olurlar. Akvaryumlara girdiklerinde ise formlarý deðiþerek su altý formlarýna dönerler.

Bu nedenle yeni aldýðýmýz bazý bitkilerin yapraklarýnýn çürümesi,  normal bir olay olabilir. Yada yeni aldýðýmýz bir bitkinin kýsa bir süre sonra tamamen baþka bir þekle girmesi, gayet normal bir deðiþim ve adaptasyon sonucu olabilir.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bitkilerde Uyum Sorunu ve Adaptasyon
« Yantla #1 : Ocak 28, 2008, 11:40:25 »
Çok deðerli bilgiler. Saðol Nuri Abi. En yakýn zamanda bu yazýyý makaleler bölümümüze de ekleriz.