Cryptocoryne cordata
« : Ocak 23, 2008, 21:43:05 s »
Konunun adýyla hiçbir ilgisi yoktur. Ama bu bitkinin sadece bir resmini ekliyorum. Canlýlarýn taksonomisi henüz tamamlanmadý. Hedef tarih belirlenmiþ olsa da sürekli yeni bulunan canlýlar, bilinen türlerin alt türlerinin yeni keþifleri nedeniyle bu iþ insanlýðýn sonuna dek süreceðe benziyor. Cryptocoryne cordata’nýn varyasyonlarý hakkýnda yazýlar ve resimler ararken rastladýðým çeþitlilik karþýsýnda þimdi aklýma bunlar geldi. Dünyada her izole ortam, kendi aralarýnda üreme nedeniyle milyonlarca türü oluþturdu. Bunlar yok olmakta deðiþen koþullara uyum saðlayan biçimler ortaya çýkmakta.
Bu doðal deðiþimin dýþýnda, dünyanýn son yüzyýlda insan yaþamý kaynaklý hýzlý deðiþimine çevremizde gördüðümüz canlý türlerinin ayak uyduramayýp yok olacaðý ve deðiþecek koþullara; var olanlar içinde uyum saðlayacak farklý özellikleri olan canlýlarýn ortaya çýkacaðý da kesin. Bunlara da isimler bulunmasý gerekiyor. Tabi isim verecek insan kalýrsa. Bu düþüncemin destekleyecek örnek Afrika’da açlýk nedeniyle insan ölümleri, sürekli yok olan bildiðimiz türler, (her gün 20 kuþ türünün nesli tükenmekte), kuþ gribinin insan vücudunda yaþayabilecek mutasyon geçirmesi gibi olaylarý söyleyebilirim.
6 sene önce ekim ayýnýn bir günü tüm dünya ajanslarý “bugün insan nüfusu 6 milyara ulaþtý” müjdesini(!) vermelerinin üzerine, þimdi 6.7 milyar olduk. NASA’nýn kestirimlerine göre de 40 yýl sonra 18 milyar deðil, en fazla 500 milyon insan kalacak. Yani yaþama þansý en yüksek canlý türü, geliþtirdiði teknolojiler ve birikimleri nedeniyle ÝNSAN.
200 milyon yýldýr varlýklarýný sürdüren timsahlar, köpek balýklarý gibi canlýlar için dahi deðiþen dünya tehlikeli ve var olup olmayacaklarý belirsiz. Güneydoðu Asya’da sadece Hindistan’da kalmýþ soyu tehlikede olan gaviallerden 80 tanesinin oradaki bir nehirde ölüsünü bulmuþlar. 2 saat önce radyoda dinledim. Bunlar boyu en uzun, aðýzlarý testere balýðýný gibi ince uzun bir timsah türü. Köpek balýklarý dahi artýk varlýklarýný sürdürebilmek için insan korumasý altýnda. Besin zincirinin alt kademelerindeki planktonlar bir ortaya çýkmakta sonra yok olmakta. Yazdýklarýmdan korktuysanýz, beni karamsar olarak deðerlendirip 10 sene kadar avunma süreniz var. Bu süre içerisinde yaþayanlar, çok þeylere þahit olacaðý hýzla dünyamýz deðiþmekte.
Ýnsan içinde bulunduðu koþullarý, eskilerden beri var olduðunu ve sürekli böyle gideceðini sanýr. Ama böyle deðil. 10.000 sene önce 8 milyon olan insan sayýsý 1900 de 1,1 milyara ulaþýp son yüz yýlda ise 6 kattan fazla çoðaldý. Bu hýzla giderse ( bu olanaksýzdýr, tüm kaynaklarý yenilenemeyecek hýzla tüketmek üzereyiz) 2900 yýlýnda insanýn kütlesi dünya kütlesine, 3500 yýlýnda ise güneþ sistemi kütlesine eþitlenecek.
Ortaya çýkan veba salgýnlarýndan 14. Avrupa nüfusunun %60 ýný yok etmiþti. 18. yüzyýlda sadece Marsilya çevresinde 87.000 kiþiyi öldürmüþ. Eskilerde, 10 ile 15 arasýnda doðum yapan kadýnlarýn 1-2 çocuðu yaþarken þimdi neredeyse tüm doðanlar yaþamakta. Bizde büyük þehirlere göçün nedeni de bu. Eskiden çocuklar baba topraðýnda yaþamlarýný sürdürüp köylülüðe devam edebilirken, artýk bir ailenin takým kuracak sayýdaki çocuklar için bu olanaksýz. Öðrenilen en küçük saðlýk, temizlik bilgisi ile bebeklerin çoðunluðu yaþamakta, teknolojinin tarýma büyük etkisi ve kendi gücümüzü kullanmayýp fosillerden elde ettiðimiz enerjiyi kullanarak besinlerimizi bol miktarda üretmemiz sonucu insan yaþ ortalamasýnýn artmasý ile nüfus hýzla artýyor.
Dünyanýn 50 milyar insan nüfusunu besleyebileceði tahmini ise çoktan boþa çýktý. Þu an yaþamakta olan herkesin neslini sürdürmesi, üremesi bitti artýk. Geriye dönüþ baþlamak üzere. Hep birlikte bunu yaþayacaðýz. Kendi derdimizden Cryptocoryne varyasyonlarýnýn yok oluþunu fark edemeden.
Bizim de bol su harcadýðýmýz bu hobimiz sonu ilk gelecek uðraþlarýmýzdan olacak galiba.

« Son Dzenleme: Ocak 23, 2008, 21:43:54 s Gnderen: Joker »