Konu: Kurulumla ilgili birkaç soru  (Okunma says 8558 defa)

muratulper

• Üye
  • **
  • leti: 23
Kurulumla ilgili birkaç soru
« : Aralk 20, 2007, 22:35:06 s »
Arkadaþlar merhaba, öncelikle kurban bayramýnýz mübarek olsun. Ben akvaryumuma bitki koymayý düþünüyorum. Burada ço profosyonel arkadaþlar var, açýkçasý çoðu þeyi anlamakta güçlük çektim  :-\ Akvaryumum 85lik bombeli taymurun akvaryumu, iyi bir hava motoru ve ýsýtýcým var. beyaz kum zemin ( deðiþtirebilirim, bitki alýnca altýna dere kumu koymayý düþünüyorum ) . Almak isdeiðim bitkiler þunlar:
  - Alternantheera, saz, amazonicus, Egeria Densa ve doðal yavruluk denen Karvelehdi Demersum. Belki bir de taban için riccia veya weeping moss.
    Sizce abartmýþ mýyým? Sazý bir bað alýp arka camýn hizasýna ve sað yan cama dikmeyi düþündüm. Önlerine ise amazonicus ve egeria denca dikmeyi düþündüm. Tam ortaya (biraz arkaya doðru) iki-üç adet orta büyüklükte taþ-kaya ve ortasýna mango düþündüm, burada kuma tepe þeklini verip yine yukarýda saydýðým bitkilerden birini koymayý düþündüm ve son olarakta sað arka köþeye doðru doðal yavruluk denen bitkiyi dikmeyi planladým.
   Lütfen yarýmcý olunuz, her türlü fikre açýðým ve desteðe ihtiyacým var.
   Ayrýca akvaryumda canlý doðuranlardan besliyorum. Bir de bitkileri dikince pet þiþe-maya-þeker olayý bi co2 takviyesi olabilir ( okuduðum kadarýyla lazýmmýþ co2,, öðrenci olduðum için pek param yok  ::) )
   Cevaplarýnýzý dört gözle bekliyorum. Not olarak, bitkileri  hasan beyden alacaðým (buradan buldum onun internet sitesini)  bað ve tane olayýný da anlayamadým :)
    Uzun oldu biraz kusura bakmayýn lütfen. Þimdiden saðolun!

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Kurulumla ilgili birkaç soru
« Yantla #1 : Aralk 21, 2007, 22:00:37 s »
Merhaba Murat Bey.
Tabana dere kumu ideal.Hatta bulabilirseniz lav taþý falanda ilave edin.
Seçtiðiniz bitkiler genel olarak baþlangýç için ideal sayýlabilir türden.Fakat tabana riccia kaplamak zor, hatta tabaný kaplamak zor.Önce kolay bitkileri çoðaltmaya bakýn.
Bitkileri dikmek size kalmýþ.Uzun boylu, büyük yapraklýlar arkada, küçükler önde olacak þekilde yerleþtirirseniz iyi olur.Tabi birde ayný bitkileri birbirine yakýn dikin ki düzgün bir görünüm yakalayabilin.Bitki çeþitini çok fazla tutmayýn.En fazla 4-5 çeþit bitki alýn derim.Sadece bir öneri, yine de siz daha iyisini bilirsiniz. ;)
Bitkilerde CO2 ve sývý gübre takviyesi önemli.Co2 basit iþ onu hallederiz.Forumda ararsanýz bulabilirsiniz.Sývý gübre konusunda ise uygun fiyatlý Aqua marka gübre kullanabilirsiniz.
Aydýnlatma hakkýnda birþey yazmamýþsýnýz.Akvaryumun tam ölçülerini yazýn, o konuda da yardýmcý olmaya çalýþalým.
Bende ilk bitkilerimi Hasan abimizden almýþtým.Hasan abi de uygun fiyatlý bitki bulabilirsiniz.

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Aralk 24, 2007, 22:24:48 s »
Halit bey,mehaba. Çok teþekkür ederim ilginiz için.
Bitkileri bugün sipariþ ettim,tabandan da vazgeçtim. Aldýklarým þöyle:
 saz,egeria densa, çam ve Crinum thaianum
 Dere kumunu bulamadým yalnýz. Ýnþaatta kullanýlan kum ile ayný olduðunu okudum burada. Onun için bir þantiyeden mýcýr büyüklüðünde almaya karar verdim. ne dersiniz? fark olmaz heralde?!?  ???
 Akvaryumum taymurun 85lik bombeli, aydýnlatma için ise 2 tane akvartum florasaný aldým: biri mavi diðer beyaz-pembe.
 Korbondioksit ve gübreye gelince, gübreyide hasan beyden 250ml lik aldým,karbondioksiti ise pet þiþe maya vs. öðrendim nasýl yapýldýðýný fakat ne sýklýkta açýk kalmasý gerekiyor bilemiyorum. yardýmcý olursanýz sevinirim. Teþekkür ederim.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Aralk 25, 2007, 15:49:23 s »
Maya sistemi kapatýlamaz zaten 24 saat açýk kalacak. Mavi floresaný ise deðiþtirmeniz gerekir çünkü bitkilere uygun deðildir. Uygun kumu inþaatta bulabilirseniz gönül rahatlýðýyla kullanabilirsiniz.

alpinho

« Yantla #4 : Aralk 25, 2007, 17:25:26 s »
Size tavsiye edebileceðim fermante sistemde olsa vortex difizör yapmanýz.Mayalý sistemde de fevkalede çalýþan bir sistem ve %100 çözünürlük saðlýyor.Akþam ýþýklarý kapattýðýnýzda difizörde kullanacaðýnýz içfiltrenin fiþini çekmeniz kafidir.Tekrar çalýþtýrýrken tepeden verdiðiniz co2 filtre motoruna hava yaptýracaðý için ilk startta mayalý sistemden gelen hortumu çekip fazla co2 yi almanýz ki buda 2 snlik bir iþ.

Saygýlarýmla

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #5 : Aralk 25, 2007, 19:30:17 s »
       Teþekkür ederim bilgiler için. Kumu buldum ardiyeden, bedavaya verdiler saðolsunlar. Yýkadým güzelce,yarýn bitkiler gelecek, heyecanlýyým gerçekten  ;D
         Alphino beyi anlamadým, kusurabakmasýn. Difizör nedir, ne iþe yarýyor bilmiyorum  :-[    Wortex'e forumda göz attým ama zamaným olmadýðý için okuyamayacaðým þimdi,kýsaca baktým dedim ve ne iþe yaradýðýný da anlayamadým.
         Sevgili admin mavi ýþýðý deðiþtirmemi tavsiye etmiþ. Iþýklandýrmayada burada kýsaca deðinsem iyi olacak sanýrým, akvaryumcudan almýþtým, iki tane, 20w yazýyor üzerlerinde, 20w, 220V 50 Hz yazýyor. 7 lira vermiþtim tanesine. Bugün elektirkçide ise daylight denen ampulü sordum, 2 ytl dedi, 18w imiþ bu. Sizce benim akvaryum için yeterli olur mu ýþýklandýrma?
        Þimdilik genel bir cevap verin lütfen, sonra bu konuya ýþýklandýrma kýsmýnda deðineceðim tekrar. 
        Dere kumunu ilave ettikten sonra üstünü beyaz kumla kapatcam, ilk aldýðým kum. Ýþim bitince resim koyar fikirlerinizi sorarým..
      teþekkürler

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Aralk 27, 2007, 18:26:57 s »
Daylight olur elbette. Grolüx de olur. 18 watt Lýk floresanlar akvaryumcu dýþýnda elektrikçilerde de bulunur hem de daha ucuza ve kaliteli markalarla. Bir göz atýn derim. 20watt floresan 18 ile aynýdýr. Japon markalarý falan 20 yazabiliyor. Balastlar ise 20 watt olur genelde.

cgr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #7 : Ocak 30, 2008, 00:04:57 »
Bir sorunum var,yeni konu açmadan sorayým dedim. Ýki gündür akvaryumda canlý olmadan musluk suyunu dinlendiriyordum. Tabanda hagen siyah kum var,baþtan itibaren su çok berraktý. Ama bugün filtreyi takýp çalýþtýrdýðýmda suyun beyaz bir sis gibi bulandýðýný gördüm. Aslýnda bundan önce tabana bitki torfu ve üstüne dere kumu kullanmýþtým ve su aynen böyle bulanmýþtý,kýsa süre o suda bu filtreyi çalýþtýrmýþtým.Bulanýklýðýn sebebi filtre  olabilir mi? Ve nasýl çözebilirim durumu?

Bir de bekletilmemiþ musluk suyunun balýklara zararý vardýr elbet de bitkilere zararý olur mu acaba?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #8 : Ocak 30, 2008, 01:27:36 »
Bir sorunum var,yeni konu açmadan sorayým dedim. Ýki gündür akvaryumda canlý olmadan musluk suyunu dinlendiriyordum. Tabanda hagen siyah kum var,baþtan itibaren su çok berraktý. Ama bugün filtreyi takýp çalýþtýrdýðýmda suyun beyaz bir sis gibi bulandýðýný gördüm. Aslýnda bundan önce tabana bitki torfu ve üstüne dere kumu kullanmýþtým ve su aynen böyle bulanmýþtý,kýsa süre o suda bu filtreyi çalýþtýrmýþtým.Bulanýklýðýn sebebi filtre  olabilir mi? Ve nasýl çözebilirim durumu?

Bir de bekletilmemiþ musluk suyunun balýklara zararý vardýr elbet de bitkilere zararý olur mu acaba?

Filtreniz suda sirkülasyon yarattýðý için berrak olan su bulanýklaþabilir, fakat kýsa süre sonra herþey normale dönecektir. Taze musluk suyunu kullanmanýn, akvaryumda balýk  veya herhangi bir canlý yoksa, bitkiler açýsýndan ýsý farký haricinde olumsuzluk yaratmaz.

lepto

• Üye
  • **
« Yantla #9 : Ocak 30, 2008, 10:38:23 »

Su deðerleriz oturmaya baþlayana kadar sabýrla beklemeniz gerekir.Bunlarýn olmasý gayet doðal..Bitki torfu filtrenin sirkülasyonu ile suya karýþýr,Su üstüne çýkan parçacýklarý toplamýnýz gerkecek.Bakteri kültürüne baþlamanýzý tavsiye ederim..Yaklaþýk 1 ay sonra da balýk eklemeye baþlayýn..

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Ocak 30, 2008, 13:05:39 s »
Bildiðim kadarýyla klor bitkilere de zararlý.