Konu: Bitkilerim neden bu halde?? (Fotoðraflý)  (Okunma says 9368 defa)

apuu

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
Bitkilerim neden bu halde?? (Fotoðraflý)
« : Aralk 01, 2007, 00:31:27 »
Akvaryumu 4 hafta önce kurdum. Tankta 4 adet Phantom Tetra (Hyphessobrycon sweglesi) 2 vatoz beslemekteyim. Ayrýca bol miktarda bitki var.
Sorunum : Bitkilerin yapraklarýnda yosunlar, çürümeler ve delinmeler var.Fotoðraflarda sorunlar gözükmekte.
Bunlar neden meydana gelmekte? Çözüm için önerileriniz nedir?

- 80cm 120Lt akvaryum (yükseklik 40cm)
- 2x20w Grolux + 1x20w Phlps DayLight Aydýnlatma
- Haftada bir %30 su deðiþimi  (dinlendirilmis su deðil Deep marka su hazýrlayýcýsý ile)
- Aquaclay toprak + Kurulumda köklere yakýn yerleþtirilmiþ 'Sera Florenette' tabletler
- Haftada 2 kez Deep marka Sývý gübre
- DIY CO2 (Mayalý Sistem , ayrýca baðlý olduðu iç filtre az da olsa sirkülasyon saðlamakta)
- Þelale Filtre
- Sýcaklýk ~24 derece

Fotoðraflar:

« Son Dzenleme: Aralk 01, 2007, 00:42:47 Gnderen: apuu »

alpinho

Ynt: Bitkilerim neden bu halde?? (Fotoðraflý)
« Yantla #1 : Aralk 01, 2007, 02:41:54 »
Sisteminizde þelale filtre ile suyu bolca oksijenlendiriyorsunuz.Yaptýðýnýz dýy fermante sistem ile verdiðiniz co2 yi þelale filtre sayesinde etkisiz hale getiriyorsunuz.Bir baþka dikkatimi çeken konuda her su deðiþiminde su hazýrlayýcýsý konmaz.Zaten suyunuz bir kere hazýrsa sonradan eklediðiniz su bu sisteme dahil olur.Birde aydýnlatma süreniz nedir?Ayrýca bitkiler size ulaþýrken zedelenmiþ ezilmiþolabilir.Bu ilk yapraklarý bitki birþekilde atar ve dipten yenileri gelir.Eðer bitkileriniz fotosentez yapýyorsa ki yaptýðýný sanmýyorum sorun yoktur demektir.Ýlk iþolarak þelale filtreden vazgeçmelisiniz daha sonrada her su deðiþiminde su hazýrlayýcýsýný býrakýn.Iþýklandýrmayýda önerilen þekillerde yapýn.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #2 : Aralk 01, 2007, 11:44:32 »
Büyük olasýlýkla kullandýðýnýz Deep marka gübrede fosfat oraný yüksek. Fosfat bitkiler için gerekli fakat alg üremesinin en önemli nedenidir.
Fosfat testi yapýn litrede 0.1 mg ýn altýnda olmasý gerekir. Diðer bitki besinlerinin oraný yükseltilince bitkiler var olan fosfatý kullanmaya baþlýyor
ve fosfat oraný düþüyormuþ. Bitkilerin görünümünden besin yetersizliði olduðu belli. Deep sývý gübresinde fosfat yüksek, ve diðer elementler
düþük ise kesinlikle kullanmayýn. Demir katkýlý sývý gübre kullanýn. Yeni dikilmiþ bitkilerde kök oluþumu ve zemine adaptasyonu beklenmeli
daha sonra sadece cryptocorine gibi aþýrý kök oluþturan bitkiler için tablet kullanýlmalýdýr.
Iþýk yetersizliði olduðunu sanmýyorum. Yoksa bu kadar bkýsa sürede böylesine alg oluþmazdý. Sorun besin yetersizliði ve yüksek fosfat oraný olabilir.     

apuu

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Aralk 01, 2007, 14:27:02 s »
Bülent bey ve Barýþ bey cevaplarýnýz için teþekkürler.
Sanýrým bir dýþ filtre ve daha kaliteli sývý gübre edinmem gerekiyor.
Bitkileri kendim aldým. Kargo ile gelmedi ve taþýma sýrasýnda zedelenme hemen hemen yoktu.
Iþýklandýrmayý günde 14-15 saat yapýyorum. Bitkilerin kökleri iyi durumda ama yapraklar resimlerde görüldüðü gibi.
Su hazýrlayýcýsý ile ilgili önerinizi dikkate alacaðým.

Alg için satýlan ilaçlar (var mý?) kullanmam iyi sonuç verir mi?

alpinho

« Yantla #4 : Aralk 01, 2007, 15:09:47 s »
Bence ilaç yerine forumdaki en iyi 5 alg yiyici topiðini okuyarak bu alg yiyicilerden edinmenizi öneririm.

Gübre konusuna gelince bende deep kullanýyorum.Ne prospektüs var içinde ne olduðu da belli deðil.Fakat bende bir sorun olmadý.Memnun sayýlýrým.Þu anda deðiþtirme kararý aldým ve canlýbitki.com dan özel hazýrlanmýþ sývý gübre alacaðým.

Þu kesin yapraklarda dlik oluþmasý fazla fosfatýn habercisidir.Fosfat toplayýcý kullanabilirsiniz.
« Son Dzenleme: Aralk 01, 2007, 16:02:35 s Gnderen: alpinho »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Aralk 01, 2007, 15:59:23 s »
Ben de deep marka gübreden veya þebeke suyundandýr diye düþünüyorum. Balýk sayýsý ve kirlilik de etkili olabilir elbette.

Suyun daha da durgunlaþtýrýlýp (dýþ filtre alarak ya da su seviyesini þelale filtre çýkýþýna iyice yakýnlaþtýrarak vesaire) CO2 çözünmesini artýrmanýz elbette bitkileriniz için çok çok büyük bir artý olur.

Su hazýrlayýcýlarýna gelince; akvaryuma su eklerken su hazýrlayýcý kullanmak bence gayet doðru. Sadece kurulumda kullanýlmasý gereken su hazýrlayýcý deðil bakteri kültürleridir. Su hazýrlayýcýlar kloru ve aðýr metalleri absorbe eder. Ben asla akvaryuma dinlendirilmiþ su dökmem mesela. Aqutan ile hazýrlayýp direk aktarýrým. Taze taze...

Ýlaç iþi gerçekten sakat. Kaþ yapayým derken göz çýkarýr. Bence kullanmayýn. Biyolojik mücadeleyi giriþin ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Aralk 01, 2007, 17:01:34 s »
Bugün bitki yetiþtiricisi biriyle konuþtum. Söylediklerine hayret ettim. Fosfat nedeniyle alg olmaz, algin nedeni demir ve nitrattýr dedi.
Benim bildiðimin tam tersini söyledi yani. Kimin bildikleri doðru þüpheye düþtüm. Benim bilgi, birkaç deneme ve sudaki maddelerin ölçümleri
sonucu bir Kanada sitesinden aklýmda kalanlar. Bu konuda bilgisi olanlar yazabilirse iyi olacak.
Bitkilerin en ilkel türlerinden olan algler, demir kullanýr mý bilemem ama ben fosfat olarak biliyorum.

Alg yiyicilerin mutlaka yararý var ama çözüm deðil. Çözüm doðru bilgi ve su deðerlerinin ölçülerek kontrol altýnda tutulmasý ile olur. Ortalýðý alg
sardýðýnda ne siyam alg yiyiciler ne de cüce vatozlar becerebiliyor.  Zaten Aptullah beyde 2 vatoz varmýþ. Ve balýk sayýsý az. Akvaryum yeni
kurulmuþ, nitratýn da yüksek olduðunu sanmam. Bu nedenle sorunun ucuz Deep gübreden oluþmasý büyük olasýlýk. Bunda da demir bulunduðunu
sanmýyorum. En ucuz gübre olan fosfattan yapýlmýþ bir ürün bence.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Ynt: Bitkilerim neden bu halde?? (Fotoğraflı)
« Yantla #7 : Aralk 01, 2007, 17:04:29 s »
Şimdi deep sıvı gübre'yi aradım, akvaryum forum com'da karşıma ilk çıkan yazı "deep yosun üretir" oldu.
Ve çok ucuzmuş. Para ver yosun üret.  :'(
« Son Dzenleme: Aralk 01, 2007, 17:06:20 s Gnderen: Joker »

alpinho

« Yantla #8 : Aralk 01, 2007, 17:42:16 s »
Siz doðru biliyorsunuz aþýrý fosfat alg üretir.Bendeki aþýrý olmayan alg olusumunun nedenide bu olabilir.Bu yüzden gübremi deðiþtireceðim.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #9 : Aralk 07, 2007, 16:40:24 s »
Suda hiç akýntý yok, filtre lazým.Aþýrý nitrat birikmesi olduðu için bu yosunlar ortaya çýkýyor bence.Filtreniz saatte 400 ila 600 lt arasý su döndürmeli.

maussollos

• Yeni üye
  • *
« Yantla #10 : Haziran 01, 2008, 18:54:47 s »
Fazla demir ve nitrat içeriði tabiiki algleri tetikler arkadaþlarý, algler üremesinde yalnýzca fosfat etkili deðildir anlayacaðýnýz.
Deep marka gibreye gelince, daha önce kullandým, ancak kullanmýþým ya da kullanmamýþým pek bir þey farketmedi.Sera'nýn
ürünlerini tavsiye ediyorum.Gübre konusunda ucuza kaçmamalý.

Saygýlarýmla