Konu: Dýþ filtre olmazsa olmaz mýdýr ?  (Okunma says 11681 defa)

Crebain

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
Dýþ filtre olmazsa olmaz mýdýr ?
« : Nisan 05, 2008, 16:11:58 s »
Herkese merhaba. Bitkili akvaryum konusunda gerçekten de deðerli bir site/forum. Hizmeti sunan herkese teþekkürler. Sayenizde çok þey öðreniyorum.

Bitkili bir akvaryum yapmayý düþündüðüm þu günlerde özellikle maliyeti düþürmek için bazý arayýþlar içerisindeyim. Bunlardan ilki dýþ filtre yerine bir iç filtre koymak ve bu iç filtrenin çýkýþ basýncýndan yararlanýp, girdap CO2 reaktörüne su basmak. Böylece ekstra bir dýþ filtreden ve bir kafa motorundan (çýkaracaklarý gürültüde var elbette) tasarruf etmek.

Akvaryum ölçüsü olarak 80x40x40 (128 lt) düþünüyorum.

Þimdi soracaksýnýz ki balýk durumu ne olacak. Öncelikle kiraz karides, 2-3 vatoz ve çöpçü ile baþlayacaðým. Sonrasýnda canlý doðuran veya cesaret edebilirsem tetra, olmadý gökkuþaðýn türlerinden birini seçeceðim. Ýç filtre olacaðý için sayýlarýný fazla abartmamak kaidesiyle...

Ayrýca akvaryumuma yetecek CO2'e ulaþmak için reaktöre su basacak kafa motorunun lt/s oraný ne olmadýr. Bu reaktörü bulan arkadaþ sanýrým 450lt/s'lik bir kafa motoru kullanmýþ. Fazla veya eksik bir debi sorun çýkartýr mý ?

Eðer iç filtre olur derseniz bu debinin iç filtre tahliye oraný olacaðýný da belirtmeme gere yok sanýrým. Bitkili bir akvaryumda suyun kaç saatte bir tehliye olmasý gerekiyor. Kimi saatte 2 defadan fazla iyi deðil diyor, kimi 4 defa suyu çevirmeli diyor.

Olmaz kardeþim derseniz, Ekol 15 dýþ filtre 400lt/s ve Atman AT-101 Power Kafa Motoru 350Lt/s alýp,  birini filtrelemede, diðerini ise reaktörde kullanacaðým.

Þimdiden teþekkürler.

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
Ynt: Dýþ filtre olmazsa olmaz mýdýr ?
« Yantla #1 : Nisan 05, 2008, 16:30:06 s »
Karidesler yeni baþlayanlara önerilmiyor. Tankýn oturmuþ olmasý, ph, nitrit ve nitratýn düzenli kontrol edilmesi lazým. Su þartlarýnýn deðiþiminde oldukca çabuk etkilenebiliyorlarmýþ.
« Son Dzenleme: Nisan 05, 2008, 16:30:43 s Gnderen: quipu »

BurakONAL

« Yantla #2 : Nisan 05, 2008, 20:21:25 s »
Herkese merhaba. Bitkili akvaryum konusunda gerçekten de deðerli bir site/forum. Hizmeti sunan herkese teþekkürler. Sayenizde çok þey öðreniyorum.

Bitkili bir akvaryum yapmayý düþündüðüm þu günlerde özellikle maliyeti düþürmek için bazý arayýþlar içerisindeyim. Bunlardan ilki dýþ filtre yerine bir iç filtre koymak ve bu iç filtrenin çýkýþ basýncýndan yararlanýp, girdap CO2 reaktörüne su basmak. Böylece ekstra bir dýþ filtreden ve bir kafa motorundan (çýkaracaklarý gürültüde var elbette) tasarruf etmek.

Akvaryum ölçüsü olarak 80x40x40 (128 lt) düþünüyorum.

Þimdi soracaksýnýz ki balýk durumu ne olacak. Öncelikle kiraz karides, 2-3 vatoz ve çöpçü ile baþlayacaðým. Sonrasýnda canlý doðuran veya cesaret edebilirsem tetra, olmadý gökkuþaðýn türlerinden birini seçeceðim. Ýç filtre olacaðý için sayýlarýný fazla abartmamak kaidesiyle...

Ayrýca akvaryumuma yetecek CO2'e ulaþmak için reaktöre su basacak kafa motorunun lt/s oraný ne olmadýr. Bu reaktörü bulan arkadaþ sanýrým 450lt/s'lik bir kafa motoru kullanmýþ. Fazla veya eksik bir debi sorun çýkartýr mý ?

Eðer iç filtre olur derseniz bu debinin iç filtre tahliye oraný olacaðýný da belirtmeme gere yok sanýrým. Bitkili bir akvaryumda suyun kaç saatte bir tehliye olmasý gerekiyor. Kimi saatte 2 defadan fazla iyi deðil diyor, kimi 4 defa suyu çevirmeli diyor.

Olmaz kardeþim derseniz, Ekol 15 dýþ filtre 400lt/s ve Atman AT-101 Power Kafa Motoru 350Lt/s alýp,  birini filtrelemede, diðerini ise reaktörde kullanacaðým.

Þimdiden teþekkürler.
iç ve dýþ filtre konusunda bastan sona bende sýzýn gýbý dusunuyorum. Eðer dýþ filtre alacaksam 70-80 ylt atman veya 50 ytl ye jebo marka dýs fýltre alýrým. Ben yeni kuracagým akvaryumuma dýger býtkýlý tankýmdaký suyu bosaltacagým bakterý acýsýndan dýs fýltre kullanmasam býle býtkýlý akvaryum olacagý ýcýn yeterýnce zengýn olacakdýr. herhalde.

Crebain

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Nisan 05, 2008, 21:03:36 s »
Akif bey, elbetteki içine ne koyarsam koyayým akvaryumun oturmasýný bekleyeceðim. Yalnýz sizin bu açýklamanýzdan sonra kafamda bir soru daha oluþtu. Bitkili akvaryumlarda bitikiler nitrit/nitratý nasýl oluþturuyorlar ? Balýk pisliklerinin, bazý gübreler vs. nitratý tetiklediðini ve bitkilerin ise bu nitratý kullandýklarýný sanýyordum ! Ben mi yanlýþ biliyorum acaba ?

Burak bey, Midyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan da olmayalým. Ucuz bir dýþ filtre alýrsak -ki olmazsa olmaz diyen daha çýkmadý ama- saatlik kw harcamasýna dikkat edelim !

Üstatlarým bilgiye aç ve muhtaç bir þekilde cevaplarýnýzý bekliyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : Nisan 06, 2008, 01:07:10 »
Ýlk mesajdan sonraki mesajlarý kapsamlý inceleyemedim ama benim önerim: çöpçü ve vatoza hiç bulaþmayýn. Çöpçü dip balýðý. Akvaryumu bol bitkilendirmeye kalkýþýnca hayvanlar üzülüyor zaten. Vatoz ise ayrý bir dert. Bu hayvanlarýn temizliðe hiç bir katkýsý olduðunu görmedim hatta çok fazla kirlenmesine sebep olur bilhassa çöpçüler. Sadece granül yem yiyen balýklarýn yemedikleri dipte birikmesin diye çöpçü alýrsan alýrým þahsen. Bence siz önce canlý doðuran atýn, akvaryum biraz oturunca da karideslerinizi eklersiniz. Ýç filreye de basit bir reaktör yapýn. En basiti benim kuþ suluðu ve mayalý sistem.

Crebain

• Yeni üye
  • *
« Yantla #5 : Nisan 06, 2008, 10:16:36 »
Teþekkürler Birkan bey.
Yalnýz ilk kurulum ve kiraz karideslerin tanka dahiline kadar algler sorunumu nasýl  çözebilirim. Amatörlükten, ilk kurulumda boylu poslu alglerler yetiþtirmemi kaçýnýlmaz olarak görüyorum. Bir canlý türü vb. bir þey önerebilir misiniz ?

Filtre olarak da Boyu SP-602F Ýç Filtre 400 Lt.'yi listeme ekledim. Suluk ve mayalý sistem ile CO2 iþi de tamam...

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #6 : Nisan 06, 2008, 14:53:44 s »
Akif bey, elbetteki içine ne koyarsam koyayým akvaryumun oturmasýný bekleyeceðim. Yalnýz sizin bu açýklamanýzdan sonra kafamda bir soru daha oluþtu. Bitkili akvaryumlarda bitikiler nitrit/nitratý nasýl oluþturuyorlar ? Balýk pisliklerinin, bazý gübreler vs. nitratý tetiklediðini ve bitkilerin ise bu nitratý kullandýklarýný sanýyordum ! Ben mi yanlýþ biliyorum acaba ?

Bitkilerin nitrit, nitrat oluþturmasý hakkýnda pek biþey bilmiyorum ve öyle bir þey de söylemedim.(ama çürümüþ bitkiler tarafýndan oluþabilir sanýrým?) Sizin bildiðinizi yani balýk pislikleri biyolojik artýklardan nitritin ve amonyaðýn oluþtuðunu bununda bakteriler tarafýndan nitrata çevrilip bitkiler tarafýndan kullanýldýðýný biliyorum.
« Son Dzenleme: Nisan 06, 2008, 14:54:29 s Gnderen: quipu »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #7 : Nisan 06, 2008, 16:01:45 s »
Bitkiler nitratý tüketir, oluþturmaz ama dendiði gibi ölen yapraklar tabii ki bu maddeleri oluþturuyor. Fakat bunlar kaydadeðer miktarlarda olmaz. Ýlla ki yosunlanma olacak diye bir kaide yok, yosun akvaryumunuzu týkabasa balýkla doldurursanýz olacaktýr. Akvaryumunuzu bir süre boþ çalýþtýrmanýz gerekecek, daha sonra canlý doðuranlarý eklersiniz. Kurulumdan birkaç hafta sonra karidesleri eklemenizde sorun olmaz. Yeter ki akvaryum dengeye gelmeye baþlasýn.

Crebain

• Yeni üye
  • *
« Yantla #8 : Nisan 07, 2008, 09:10:36 »
Akif bey, ben böyle söylediniz demedim. Karideslerde nitrata dikkat edin deyince, acaba bitkili akvaryumda nitratý bitkiler de oluþturabilir mi diye merak ettim.

Bilgiler için teþekkürler.