Flüoresanlarýn bitkiler için uygun renk sýcaklýklarý yanýnda enerji tasarrufu nedeniyle önemi büyük. Elektronik balas ile bunlarýn daha verimli kullanýmý hakkýnda bir yazý buldum. Herþeyi hazýr kullanýp, bilgiyi öðrenmeden eksik ve yanlýþ uygulayanlar için deðil de, öðrenme özelliði olanlar için buraya ekliyorum.Ali ÇELÝK - Elektrik Mühendisi
Dünyadaki enerji kaynaklarýnýn tükenir olmasý, insanlarý yeni enerji kaynaklarý bulmaya ve eldeki rezervlerini de tasarruflu kullanmaya zorlamaktadýr. Elektrik enerjisinin en çok kullanýldýðý alanlardan biri de aydýnlatmadýr. Okul, büro ve iþyerlerinin aydýnlatmasýnda flüorsan lambalarýn kullanýlmasý, bu lambalarda nasýl enerji tasarrufu yapýlabileceðini gündeme getirmiþ ve bu konuda çalýþmalar yapýlmýþtýr. Bunun sonucunda endüktif balastýn yerini elektronik balastlar almaya baþlamýþtýr.
Bu çalýþmada, flüorsan lambalarda elektronik balast kullanýlmasý ile ne oranda enerji tasarrufu saðlanabileceði araþtýrýlmýþtýr. Bu amaçla endüktif balastlý ve elektronik balastlý flüorsan lambalarýn tasarruf açýsýndan karþýlaþtýrmasý yapýlmýþtýr. Yapýlan araþtýrmalar endüktif balast yerine elektronik balast kullanýlmasýnýn, yaklaþýk olarak yüzde 30 enerji tasarrufu saðlayabileceði göstermiþtir.
Elektrik enerjisi tüketiminin hýzlý bir biçimde artmasý ve bu artýþa karþý elektrik enerjisi üretimindeki artýþýn yavaþ olmasý, ülkemizde enerji sýkýntýsýný ortaya çýkarmýþ¬týr. Bunun sonucunda yeni enerji kaynaklarý aranmasýnýn yanýnda elektrik enerjisinin daha verimli kullanýlmasý gündeme gelmiþtir. Aydýnlatma tüketicilerinin artmasý sonucu, enerji tasarrufu saðlayan lambalarýn üretimi ve kullanýmý yaygýnlaþmaya baþlamýþtýr. Ülkemizde büro, okul ve iþyerlerinin aydýnlatýlmasýnda, çoðunlukla flüoresan lambalar kullanýlmaktadýr. Flüoresan lambalar, cýva buharlý deþarj lambalarý olup, etkinlik faktörlerinin yüksek, iþletme giderlerinin düþük, ömürlerinin uzun olmasý gibi özellikleri ile verimli ve kaliteli bir aydýnlatma için vazgeçilmez ýþýk kaynaðýdýr. Flüoresan lambalarda endüktif balast kaybýnýn fazla olmasý nedeniyle, bu balastýn yerine elektronik balastlarýn kullanýmý hýzla yaygýnlaþmaya baþlamýþtýr.
Balast, flüoresan lambaya gerilim uygulandýðýnda ark olayý baþla¬madan önce tüpe uygulanmasý gereken gerilim deðeri yüksek, çekilen akým ise düþüktür. Tüp ateþlendikten sonra tüpten geçen akým þiddeti büyür, iletkenlik de eþ zamanlý büyüdüðünde tüpün uç¬larý arasýndaki gerilim azalýr. Tüp negatif empedans karakteristiði göstermeye baþlar. Bu yüzden flüoresan lambalarýn beslenmesinde akým sýnýrlayýcý eleman olan balastlara gerek duyulur. Genel olarak ideal bir flüoresan lamba balast, üç temel görevi yerine getirir. Bunlar; elektron yayýlýmýný saðlamak için flamanlarý ýsýtmak, deþarjý baþlatmak için gerekli olan baþlama gerilimini saðlamak ve çalýþma anýnda çalýþma akýmýný doðru deðerinde sýnýrlamaktýr.
Flüoresan Lambalar
Iþýným elde etme biçimi ýsýl ýþýma olan flüoresan lambalarda, ýþýk üretimi iki aþamada ortaya çýkar. Birinci aþama, alçak basýnçlý cýva buharý ortamýndan, lambanýn iç yüzeyine flüoresan madde sürülerek elektrik akýmý geçirilmesi ile gerçekleþtirilen “elektrik deþarj” olayý ile ýþýným oluþturulmasýdýr. Flüoresan lambalarýn verimi, temelde lamba gücü arttýk¬ça artmaktadýr. Ancak, ayný güçteki lambalar ele alýndýðýnda, verim deðiþimi doðrudan doðruya flüorýþýl tozun yapýsýna baðlý olmaktadýr.
Iþýk kaynaklarýnýn enerji tasarruflu üretilmesi doðrultusunda yapýlan çalýþmalar sonucunda tüp þek¬lindeki flüoresan lambalarda da büyük geliþmeler gerçekleþtiril¬miþtir. 38 mm çaplý 20W, 40W, 65W’lýk lambalar yerine, 26mm çaplý sýrasýyla 18W, 36W ve 58W’lýk flüoresan lambalar kullanýma su¬nulmuþtur. Lambalarýn çaplarý küçültülüp ýþýk akýlarý artýrýlmýþ, çok deðiþik renk sýcaklýklý ve renk ayýrým özellikli lambalar üretilmeye baþlanmýþtýr. Küçük çaplý lambalar daha ekonomiktir.
Kompakt Flüoresan Lambalar
Kompakt flüoresan lambalar ko¬nutlar ve ofisler için uygun olup, akkor lambalarý kompakt flüoresan aydýnlatmaya dönüþtürmek kolaydýr. Akkor lamba kullanýlan hemen hemen her yerde kompakt flüoresan lambalar kullanýlabilir. Örneðin 75W’lýk akkor lamba yerine, 15W’lýk bir kompakt flüoresan lamba kullanarak, ayný aydýnlatma yüzde 80 daha az enerji tüketerek elde edilir.
Ülkemizde, bu lambalar, pahalý ol¬masý nedeniyle geliþmiþ ülkelere oranla yaygýnlaþamamýþtýr. Verimli lamba fiyatlarýnda oldukça fiyat farký görülmektedir. Fakat toplam maliyetleri göz önüne aldýðýmýzda, kompakt flüoresan lambalarýn kullaným ömrü süresince maliyetinin daha az olduðunu görülmektedir. Ýki faktör bunu doðrulamaktadýr. Bunlardan birincisi kullaným ömrünün akkor lambaya göre 8 kat uzun olmasý; ikincisi ise, akkor lambanýn yüzde 20’si kadar enerji kullanmalarýdýr.
Endüktif Balast ve Starter
Balastlar, flüoresan tüpleri ve kom¬pakt flüoresan lambalara ilk çalýþ¬ma komutunu verir ve çalýþtýrýrlar. Flüoresan lambalar cýva ve argon gazý ile doludurlar. Balasttan güç alan lambanýn ucundaki elektrotlar, gazý iyonize etmek için elektrik deþarjý meydana getirirler. Cýva atomlarý normal enerji seviyesine geri dönerken, ültraviyole fotonlar yayarlar. Lambanýn fosfor kaplamasý fotonlarý, flüoresanlarý absorbe eder ve görünür ýþýk üretir.
Manyetik veya elektromanyetik olarak da adlandýrýlan endüktif balastlarda, bir demir cevheri etrafýnda alüminyum veya bakýr tel vardýr. Bakýr tel balastlar, alüminyum olanlara göre yüzde 10 daha verimlidir. Manyetik balastlar, AC standart frekansta (50Hz) çalýþýrlar. Elektrik tüketicilerinin ekstra düþük kayýplý balastlarý kullanmalarý tavsi¬ye edilmektedir.
Endüktif balastla çalýþan bir devreye 220V’luk þebeke ge¬rilimi uygulandýðý anda lamba yanmaya baþlamaz. Tüpün tutuþma gerilimi 300V civarýn¬dadýr. Bu yüzden lambanýn ça¬lýþabilmesi için ek bir elemana ihtiyaç duyulur. Starter bu gö¬revi yerine getiren otomatik bir anahtardýr. Ýçi argon veya neon gazý ile doldurulmuþ cam bir balon içinde iki elektrotu bulunan silindir þeklinde bimetal þeritten oluþmuþtur. Starterin uçlarýna þebeke gerilimi uygulandýðý zaman birbirine yakýn bulunan starter elektronlarý arasýnda ýþýltýlý bir deþarj baþlar. Bu sýrada deþarj akýmý artar ve elektronlar ýsýnýp birbirine deðerler. Starte¬rin kýsa devre olmasý ile birlikte devreden flüorsan lambanýn flamanlarýný kýzgýn hale getiren yüksek bir akým geçer. Starter elektronlarýnýn kapanmasý ile birlikte ark kesilir ve starterin elektrotlarý soðumaya baþlar. Soðuyan elektrotlar açýlarak, ilk hallerine dönerler. Starter devre¬sinin açýlmasý ile birlikte balastta indüklenen gerilimden dolayý lamba tutuþur. Eðer lamba yan¬maz ise lamba yanana kadar bu iþlem tekrarlanýr. Deþarj bir kez baþladýktan sora sönmez ve balast lamba gerilimini ve akýmýný belli bir seviyede tutar. Lamba¬nýn çalýþma akýmý flamanlardan aktýðý için, flamanlar devamlý olarak sýcak kalýp elektron yaymaya devam ederler. Lambanýn çalýþma gerilimi starterin çalýþ¬ma geriliminden daha küçük olduðundan starter açýk devre olarak kalýr.
Elektronik Balast
Elektronik balastlar, lambanýn titre¬me ve gürültüsünü azaltan endüktif balastlara göre daha yüksek frekansta çalýþýrlar. Elektronik balast¬lar, endüktif balastlardan yüzde 25 daha az elektrik kullanýrlar. Birçok elektronik balastýn lambayý kýsma olanaðý saðlamasý ile daha fazla enerji tasarrufu mümkündür. Daha verimli aydýnlatma sistemleri, daha az ýsý üretirler. Elektronik balastla¬rýn, IEC 928 ve 929 uluslararasý standartlar ile uyumlu ve yüksek güç faktörüne sahip olduðundan emin olunmalýdýr.Þekil 1: 55 W gücündeki flüorsan lambalarda çeþitli balastlarda meydana gelen güç kaybý
Ekonomik olmasý nedeniyle yaygýn olarak kullanýlan flüorsan lambalar¬da endüktif balast yerine elektronik balast kullanýmý sonucu enerji ta¬sarrufu saðlanmaktadýr. Lamba sayýsýnýn çok fazla olduðu yerlerde, bu tasarruf küçümsenemeyecek kadar büyük olmaktadýr. Endüktif balastlara göre daha pahalý olan elektronik balastlarýn aþaðýda be¬lirtilen üstünlükleri vardýr.
• Lambanýn ve tüm aydýnlatma sisteminin etkinlik faktörünü artýrýr.
• Iþýk titreþimini ve stroboskopik olaylarý önler.
• Startersiz olmasý nedeniyle 150V’dan daha düþük gerilimlerde dahi lambanýn ani ateþ¬lenmesini saðlar.
• Güç faktörünü yükseltir ve kompanzasyona gerek yoktur.
• Iþýk akýsýnýn istenilen oranda azaltýlýp çoðaltýlmasýna imkân tanýr.
• Sýcaklýk yükselmesi az oldu¬ðundan ýsý kayýplarý da azalýr.
• Uðultu ve výzýltý gibi gürültüleri olmaz.
• Bir balastla iki lamba çalýþtýrýlabilir.
• Doðru gerilimle beslenebi¬lirler.Tablo 1: Klasik ve Elektronik Balastlý Lambalarýn parametreleri