Hasan bey, ben de yeni bir akvaryum kuruyorum. Kullandýðým taban malzemesi çok ucuza geldi ve çok eskiden, yani yeni moda malzeme olmadýðý zamanda (1979 senesinden) kullandýðýmýz ve iyi sonuçlar aldýðýmýz tabanlardan pek farký da yok gibi. O zamanlar temiz derelerden, ki çoðu deremiz temizdi, bir miktar hafif çamurlu toprak alýrdýk, onu en alta 0,5-1 cm olacak þekilde koyardýk, üstüne kafes teli örtüp daha sonra diþli dere kumu koyardýk,7-10 cm kadar. Bu karýþým çok iyi olurdu ve iyi bitki ve az balýkla filtreye bile gerek kalmadan su cam gibi olurdu, akvaryum camýnda ayda bir oluþan koyu yeþil yosunlarýda temizledikmi tamamdý, öyle grolüxler, aquarelleler yokyu, bildiðimiz floresanlar iþ görürdü. Filtre olarak da, hava motoruna baðlý cam borudan akvaryumun üstüne asýlý tabaðin içindeki süngere akvaryum suyunu akýtýp filtre yapardýk.
Neyse þimdi kullandýðým malzemelere gelince;
Ben Ýzmir'de oturuyorum, sizde Ankara'da ayný malzemeleri bnulabilirsiniz.
1- Büyük marketlerin bahçe bitkileri bölümünde cocopeat var (hindistan cevizi torfu % 100 doðal) ben Dünya bitki diye bir firmanýnkini aldým 5 kg'si 2,9 ytl kdv dahil sizin akvaryuma yeter.
2- plastik sinek teli nalburlarda 50 cm'si 50 kuruþ
3- dere kumu, yeni yapýlan inþaatlarda sývacý ustalarýndan rica edin bir kovasý bedava, yalnýz eve gelince artan sinek teli ile ince malzemeyi eleyin.
4- 1-3 mm kuvars kumu; su arýtma sistemi yapan veya yüzme havuzu yapan veya yapý kimyasallarý satan bir dükkanda 25 kilosu 9.90 ytl kdv dahil.
En alta kokopeati serýn, üstüne sinek telini koyun veya sinek telinden torba dikin içine torfu koyun, sonra isterseniz kuvars ile kumu karýþtýrýp koyun, isterseniz önce elediðiniz kalýn diþli dere kumunu koyup üstüne kuvarsý koyun, bu size kalmýþ. Bitkilerinizi dikin , suyunuzu tamamlayýn, filtrenizi 2- 3 gün aktif karbonlu olarak çalýþtýrýn, sonra aktif karbonu çýkartýp çalýþtýrmaya devam edin. Akvaryumda balýk varmýþ gibi hergün biraz yem atýn, sanýrým bir ay sonra akvaryum oturmaya baþlar ve biyolojik döngüyü tamamlar. Sonra test kitleriyle suyun durumuna bakýp az miktarda balýk eklyebilirsiniz. 80 X 35 herhalde yüksekliði de 40-45 cm dir. Bu akvaryuma bir adet grolüx ve bir adette 6500-10000 kelvinlik floresanlar yeterli olu sanýrým.
Saygýlarýmla,