Konu: Low tech paludaryum  (Okunma says 13403 defa)

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 137
Low tech paludaryum
« : Temmuz 04, 2009, 23:00:34 s »
Benzer bir low tech hatta no-tech paludaryum planlýyorum. Toplam 70 litrede 20-25 litre su ortamý olacak. suyun içinde mini bir maðara olacaðýndan ýþýk gereksinimi hemen hemen hiç olmayan bitkiler istiyorum, java fern, java moss, cuba ve bazý Cryptocoryne türleri. Iþýðý su üstünden alacaðýndan minyatür bir nilüfer. Su üstü kesimi için alan dar olduðundan seçeceðim bitkiler de ufak türler olacak. Bitkili akvaryumda canlý doðuranlardan (çok ürüyorlar ve kepçeyle yakalamaya çalýþýrken bitkiler mahvoluyor) ve tetralardan (bitki bakýmý yapmak gerektiðinde telef oluyorlar) dilim yandý. Anual (yýlda bir doðurduktan sonra ölen) killileri tercih edeceðim. Yapýlarý itibariyle akýntýsýz ve çok oksijen içermeyen suda yaþayabiliyorlar. Ayrýca karanlýkta renklerinin daha iyi göründüðü söyleniyor. Maðaranýn içine kafa motorundan çýkan hortumu maðaranýn su üstündeki kýsmýna çýkaracaðým. Bu hem bataklýk kýsmýný ýslak tutacak hem de akvaryum kýsmýna kýsmi oksijen dönüþü saðlayacak.
Maðara yapýmýnda sorun yaþýyorum. Traverten görüntüsü versin ve kayalarý tuttursun diye kullandýðým derz travertendenden çok pasta üzerinde krem þanti gibi durdu ve tüm hevesimi kýrdý :'(
Bu nedenle kumtaþý veya taþkömürü arýyorum. Baþka önerisi olan var mý?

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
Low tech paludaryum
« Yantla #1 : Temmuz 04, 2009, 23:26:05 s »

Ýþte düðün pastasý

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
Ynt: Low tech paludaryum
« Yantla #2 : Temmuz 05, 2009, 16:28:17 s »
Bu konuyu açtýðým baþka bir forumla buradaki üyelerin çoðu ayný olduðundan bu projeyi buraya da koymakta sakýnca görmüyorum.

Tepeden çýkan hortum maðara içerisindeki kafa motoruna baðlanacak. Çýktýðý yerde 12 cm x 10 cm kadar havuz veya substrat cebi oluþturabilecek bir çukur var. Bu oluþumu kullanmaya karar verirsem kaya ve akvaryum camý arasýnda kara bölümü oluþturmanýn yollarýný arayacaðým.
Satýlan derz bileþenleri deðiþik içerikte. Kireç içerikli olmayaný seçmek gerekiyor. Bunu bulmak için derz paketlerinin üstünü okumak yeterli (tabi lüp kullanmanýn faydasý büyük bu konuda).
Þimdi derzli yerlerin bazýlarýný falçata ile oyarak þekillendirmeyi ve üstüne daha akýcý-sulu derz dökmeyi de bir deneyeceðim.
Olmadý bizim buradaki Mado'nun önüne harika kumtaþlarý koymuþlar. Karanlýkta gidip çalsam mý diye düþünüyorum. ;D

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #3 : Temmuz 06, 2009, 16:06:59 s »
Çiziminiz oldukça güzel ve gerçekleþtirebilirseniz çok güzel bir proje olacak. Bence traverten görüntüsünden vazgeçip derz'i uygun bir boya ile kahverengi tonlarýnda boyayýn. Dediðiniz gibi düðün pastasýna benzemiþ bu hali :) Karasal alanlar için içini oyacaðýnýz kalýn straforlar kullanabilirsiniz. Kaya ile cam arasýna sabitleyip içerisine substratý koyup bitkileri bunlarýn içine dikebilirsiniz. Hemde sanýrým en az uðraþý bunlarda olur. Paludaryum kurulumu ve bitki seçimi konusunda çok bilgim yok ama yine de elimden geldiðince yardýmcý olmaya çalýþýrým.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Temmuz 06, 2009, 17:45:16 s »
Wikipedia'dan anladýðýma göre Çimento(kireç) esasý kullanmayan derz tipi Portland Pozzolan. Pozzolan lav külü demekmiþ. Bu derz seramik granit ve terra cotto için kullanýlabiliyor. Bir reaksiyonla camsý silikat kristali oluþturuyormuþ. Terra cotta bildiðimiz piþmiþ toprak. Ben de keyfime göre kýracaðým toprak saksý kullanmaya karar verdim. Saksýnýn çevresine kaya yapýþtýrýrým artýk.
Kalekim'in Ultra Fuga isimli bir ürünü var. Bu da silikon esaslý olmakla beraber en reklamý yapýlan özelliði banyo fayanslarýnda yosunlaþma oluþumunu önlemesiymiþ  ;D
Fayans demiþken, artan fayanslarla da toprak alan cepleri yapýlabilir belki  ::)
Bitkilerin çoðunun zaten genel listesi 1 aydýr elimde dolaþýyordu. Araþtýrmasýna baþladým. Aþaðýdakilerden bulduklarýmdan seçeceðim:
Anubias (ucuz ve dayanýklý, Anubias Nana Gold, Marsilea Hirsuta, Nuphar Japonica, Cryptocoryne (lutea/afinis/Walkeri/),
Cuba (Hemianthus callitrichoides)/ marsilia hirsuta), Hygrophila corymbosa, Kyoto dwarf, Bolbilis heudelotii (Afrika ferni), Pogostemon helferi (az iþik için ise), Proserpinaca palustris, Cyperus helferi, Juncus repens, Bir bacopa türü (bataklýk ortamýnda da yaþayan çiçek açan), Sphugnum moss
Peat-turba
Java fern

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Temmuz 08, 2009, 18:00:51 s »
Öncelikle ikinci aþama genel görüntü:

Üstten genel plan ve hesaplamalar :-\

Yardýmýnýzý rica ettiðim konular:
Bitki seçiminde yardým ederseniz sevinirim. Bir de karar veremediðim bazý dekorasyon unsurlarý var. Sizin tecrübelerinizle üstesinden geleceðimi sanýyorum. Ve tabii ki çorba olmasýn diye bazý öðelerin elenmesi gerekecek. Rakamlar aþaðýdaki taramalarda var.  ::) ::)Tüm resim kaðýdý tarayýcýya sýðmadý ama boyutlarýný sýkýþtýrdým.
BÝTKÝLER:
1-   Bacopa Caroliana
2-   Minyatür bir nilüfer (Nymphoides Indica)veya mercimek gibi azmayacak çiçekli bir su üstü bitkisi
3-   Zeminde perspektif saðlayacak kesimi oluþturacak ýþýk istemeyen bitki. Cuba olabilir.
4-   Kýrmýzý bir bitki Cryptocoryne undulata olabilir. Bataklýk ortamdaki kýrmýzý bitkileri dengelemek için
5-   Java fern
6-   Japon yelpazesi veya bir saz türü
7-   Bambu (Maðara içindeki kafa motorundan su çýkýþýný kuru bir bambu içerisinden saðlayacaðým. O bambuyu gizlemek için bir grup canlý bambu düþündüm. Bu yarý çeþmeden 9 numaradaki göl içine su akacak ve ayrýca bataklýk bitkilerinin nemli kalmasýný saðlayacak.
8-   Kýrmýzý yapraklý bir bataklýk bitkisi ???????
9-   Gölet, göletin suyu maðaranýn önünden akacak.
10-    Altýn noktaya konacak ince uzun bir taþ (dikit). Karþýtý olan sarkýt maðara tavanýndan aþaðýya sarkacak. Taþ kömürü mü beyaz kumtaþý mý?,
11-   Bacopa ile tezat oluþturacak koyu yeþil bir su üstü bitkisi. Bir nevi fern olabilir. Hatta çiðdem bile olabilir.
12-    Yerdeki derinliði saðlayacak ikinci kesim. Beyaz kum býrakýlabilir.

MAÐARA ÝÇÝ:
Killi yumurtalarý için bir nevi yavruluk olarak peat ve spugnum moss, java moss, ve karanlýkta görülebilecek beyaz taþ.

« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 18:16:49 s Gnderen: admin »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #6 : Temmuz 08, 2009, 18:17:39 s »
Deniz haným kod ekelrken bir kayma yaþanmýþ, sýðmadýðýnda deðil, düzeltip son mesajýnýzý kaldýrdým ayný resimleri yukarýda düzeltip.

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Temmuz 08, 2009, 18:33:17 s »
Çok teşekkürler. Böyle anlaşılması daha kolay olmuş.
« Son Dzenleme: Temmuz 08, 2009, 18:33:55 s Gnderen: denizboro »

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Temmuz 09, 2009, 16:22:53 s »
Ýlk road test. Kafa motoru ile havuz içi/bambu içi su sistemi çalýþýyor :)

Þu an akvaryum içindeki su 20 lt.

Telefonum ancak bu kadar çekti. Umarým anlaþýlabiliyordur.
Þimdi kayalarýn üzerine 110 litrelik akvaryumumdan biraz sakal yosun koyup (umarým vardýr) kaya yapýsýnýn bitkilere zarar verip vermeyeceðine bakacaðým.

Lütfen bitki seçiminde yardýmcý olun :-\

denizboro

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Temmuz 09, 2009, 18:49:10 s »
Bitki planı ve bitki seçimleri:
Şimdi ben malzeme alımı tahsilatıyla uğraşırken ve kayalar güvenlik testinden geçerken bu proje bu aşamada birkaç gün bekliyecek. Lütfen uyarı ve önerilerinizi yazın.

1-Kyoto dwarf
2-Proserpinaca palustris
3- Bacopa
4- Anubias nana gold
5-Pogostemon Helferi
6-Cryptocoryne willisiii
7-Crypyocoryne wendittii
8- Sphagnum moss

Planlamada ufkumuzu açan ve akvaryum bitkisi meraklısı az olsa da bu bitkileri Türkiye'ye getiren ve bizi anında ve doğru bilgilendiren MALTEPE AKVARYUM!a teşekkürlerimle
Bir de killi olsaydı ;D

Sizin önerileriniz dışında bundan sonraki resimler ekilmiş bir paludaryum olacak
« Son Dzenleme: Temmuz 09, 2009, 18:50:34 s Gnderen: denizboro »