120*45*50 ölçülerinde low tech bitkili bir tank kurma arefesindeyim..Þu anki tankýmda da baktýðým crinum,crypto,amazon,java,saz gibi bakýmý kolay 29-30 dereceye yakýn sýcaklýkta bakýlabilecek türler düþünüyorum..
Ýyi bir kurulumla bitki çeþidini arttýrabilirim diye düþünmekteyim..Belki sýcaklýðý da bir 2 derece düþürüp farklý türler bulundurabilmeyi planlýyorum..Mesela mümkün olursa zemin için þartlara uygun bir bitki çok isterim..
Taban:
Þu anda akvaryumumda quartz kum var..Ama hiç memnun deðilim..Zaten yeni bir kurulum yapmama sebep olan etkenlerden biri de o..Bitki geliþimi için daha uygun olan bir taban hazýrlamak..Bir diðeri de filtre sýzýntýsý yüzünden mobilyamda oluþan deformasyon..
Tabanda kullanýlabilecek kumlar olarak;
Dere kumu,
Aquaclay
JBl aquabasis,
Seachem flourite red
Hagen siyah kum gibi kumlarý tesbit etmiþ bulunmaktayým..
Genelde belli bir sýrlamayla bu kumlar kullanýlýyor..Ancak ben 2 ya da 3 kat kum kullanma taraftarý deðilim..Bitki ekimi ya da çýkarma sýrasýnda kumlarýn birbirine karýþmasý beni rahatsýz eder..Ama "olmazsa olmaz" sa düþünebilirim..
Sormak istediðim kafamda bir türlü cevaplandýrmadýðým sorular var..
Mesela;
*Tek baþýna Hagen siyah kum kullanýlabilir mi?
Kullanýrsam acaba çok mu kapkara olur zemin
*Tek baþýna Seachem Flourite kullanýlabilir mi?
*Seachem Flourite ile Aquaclay karýþýmý nasýl olur?
Ayný renkte olmasý ve aquaclaydaki dikim zorluðunu hafifletmesi açýsýndan iyi mi olur ki..
*Seachem Flourite ile Aquaclay kat kat mý kullanýlmalý? Seachem en altta üstte Aquaclay gibi..
En üstte aquaclay olmasý dikim zorluðu yaþatýr diye düþünmekteyim..
*Ya da JBL aqua basis Seachem ve Aquaclay karýþým yapýlsa çok mu absürd olur?
JBL en altta ince bir katman,üstüne Seachem Flourite ve Aquaclay karýþýmý ortaya karýþýk bir salata tarzýnda..
---------------------------------------------------------------------
Aydýnlatma:
Tankým RS çin malý beðenerek kullandýðým ve bende güven kazanmýþ bir tank..Ancak kapak hazýr olduðu için 2 adet floresan yeri var 90 cmlik..Þu anda 2 adet 30 watt grolüx var..Ancak bir þekilde bir floresan yeri daha ayarlamayý düþünüyorum..Tankýn üstünde en arka kýsma doðru hazýr filtre sisteminin bir kapaðý var..Ben onu çýkardýðým için kullanmýyorum tabi..
Oraya 1 adet daha floresan ekletip aydýnlatmayý 90 watt a çýkarmam gerekir mi..?
Þu anda litre baþýna 0.24 aydýnlatma var ekleme yaparsam 0.36 ya çýkarmýþ olacaðým..Sanýrým bu daha uygun..
Evet arkadaþlar..Kafamdaki cevaplandýramadýðým,cevaplandýrmak için araþtýrma aþamasýnda oluðum sorular þimdilik bunlar..
Ýlgilenen,fikirlerini paylaþan arkadaþlarýma þimdiden teþekkür ederim..Daha yolun baþýndayým çok baþýnýzý aðrýtacaðým..