Konu: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..  (Okunma says 9073 defa)

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« : Mays 07, 2008, 14:13:21 s »
120*45*50 ölçülerinde low tech bitkili bir tank kurma arefesindeyim..Þu anki tankýmda da baktýðým crinum,crypto,amazon,java,saz gibi bakýmý kolay 29-30 dereceye yakýn sýcaklýkta bakýlabilecek türler düþünüyorum..

Ýyi bir kurulumla bitki çeþidini arttýrabilirim diye düþünmekteyim..Belki sýcaklýðý da bir 2 derece düþürüp farklý türler bulundurabilmeyi planlýyorum..Mesela mümkün olursa zemin için þartlara uygun bir bitki çok isterim..

Taban:

Þu anda akvaryumumda quartz kum var..Ama hiç memnun deðilim..Zaten yeni bir kurulum yapmama sebep olan etkenlerden biri de o..Bitki geliþimi için daha uygun olan bir taban hazýrlamak..Bir diðeri de filtre sýzýntýsý yüzünden mobilyamda oluþan deformasyon..

Tabanda kullanýlabilecek kumlar olarak;

Dere kumu,
Aquaclay
JBl aquabasis,
Seachem flourite red
Hagen siyah kum gibi kumlarý tesbit etmiþ bulunmaktayým..

Genelde belli bir sýrlamayla bu kumlar kullanýlýyor..Ancak ben 2 ya da 3 kat kum kullanma taraftarý deðilim..Bitki ekimi ya da çýkarma sýrasýnda kumlarýn birbirine karýþmasý beni rahatsýz eder..Ama "olmazsa olmaz" sa düþünebilirim..

Sormak istediðim kafamda bir türlü cevaplandýrmadýðým sorular var..

Mesela;

*Tek baþýna Hagen siyah kum kullanýlabilir mi?
Kullanýrsam acaba çok mu kapkara olur zemin

*Tek baþýna Seachem Flourite kullanýlabilir mi?

*Seachem Flourite ile Aquaclay karýþýmý nasýl olur?
Ayný renkte olmasý ve aquaclaydaki dikim zorluðunu hafifletmesi açýsýndan iyi mi olur ki..

*Seachem Flourite ile Aquaclay kat kat mý kullanýlmalý? Seachem en altta üstte Aquaclay gibi..
En üstte aquaclay olmasý dikim zorluðu yaþatýr diye düþünmekteyim..

*Ya da JBL aqua basis Seachem ve Aquaclay karýþým yapýlsa çok mu absürd olur?

JBL en altta ince bir katman,üstüne Seachem Flourite ve Aquaclay karýþýmý ortaya karýþýk bir salata tarzýnda..

---------------------------------------------------------------------

Aydýnlatma:

Tankým RS çin malý beðenerek kullandýðým ve bende güven kazanmýþ bir tank..Ancak kapak hazýr olduðu için 2 adet floresan yeri var 90 cmlik..Þu anda 2 adet 30 watt grolüx var..Ancak bir þekilde bir floresan yeri daha ayarlamayý düþünüyorum..Tankýn üstünde en arka kýsma doðru hazýr filtre sisteminin bir kapaðý var..Ben onu çýkardýðým için kullanmýyorum tabi..

Oraya 1 adet daha floresan ekletip aydýnlatmayý 90 watt a çýkarmam gerekir mi..?

Þu anda litre baþýna 0.24 aydýnlatma var ekleme yaparsam 0.36 ya çýkarmýþ olacaðým..Sanýrým bu daha uygun..

Evet arkadaþlar..Kafamdaki cevaplandýramadýðým,cevaplandýrmak için araþtýrma aþamasýnda oluðum sorular þimdilik bunlar..

Ýlgilenen,fikirlerini paylaþan arkadaþlarýma þimdiden teþekkür ederim..Daha yolun baþýndayým çok baþýnýzý aðrýtacaðým..


Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« Yantla #1 : Mays 07, 2008, 18:47:58 s »
Yeterinden fazla bilginiz var zaten baþkalarýnýn da fikrini almak için veya kararsýzlýkla soruyorsunuz sanýrým. Zaman buldukça ben de düþündüklerimi parçalar halinde yazarým.

Alnt
Seachem Flourite ile Aquaclay kat kat mý kullanýlmalý? Seachem en altta üstte Aquaclay gibi..
En üstte aquaclay olmasý dikim zorluðu yaþatýr diye düþünmekteyim..




Seachem Flourite red 7 kg lýk torbalarda 40 YTL dolaylarýnda. 2 paket almalýsýnýz. Aþýrý kök geliþtirenlerin yerlerini zaman zaman deðiþtirecekseniz ve bu renk hoþunuza gidiyorsa zemini 2 cm daha yüksetmek ve zemin yoðunluðunu sýkýlýðýný düþürmek amacýyla aquaclay ile karýþýmý yeterli bir zemin olur. Ama yine de en alta ince de olsa torf tabakasýnýn önemli yararý olacak. Fazla karýþýk malzeme kullanmak istemediðiniz için torf koymasanýz da bu karýþýmla hazýrlanacak zemin olarak yeterli diyebilirim.  En altta torf kullanýmý, araya tekstil seperatör koysanýz da bitkilerin yerlerini deðiþtirirken suyun bulanmasýna neden oluyor. Koyacaðýnýz ayýraç nedeniyle kökler kopuyor. Bulanýklýk kýsa sürede düzelse de zemindeki çok küçük yapraklýlarýn üzerine çöküyor. Aslýnda bu da önemli sorun deðil.
Flourite red’ metal bir süzgeçe koyup çok az yýkayarak tabana dökün ve üzerine aquaclay koyun. Zamanla bunlar birbirine karýþtýðýnda daha iyi olacak. Bunun üzerine biraz daha iyi yýkanmýþ flourite koyabilirsiniz. Ne kadar iyi yýkarsanýz yýkayýn flourite suda bulanmaya neden olur. Ama bu da sorun deðil 2 saat içerisinde bulanýklýk çöker ve fitre temizler.  Baþlangýçta en alta florite koyun dememin nedeni bulanýklýk moralinizi bozup suyu boþaltýp yeniden kum yýkamaya kalkmamanýz için. Bulanýklýðý oluþturan görünmez tozlarý bitkileriniz çok sevecek. Ve florite red süper bir substrat. Tek malzeme olarak ta kullanmak mümkün ama üste sereceklerinizi bulanýklýk oluþturacak tozlarý nedeniyle biraz daha iyi yýkayýn. En fazla 12 saat sonra hiçbir bulanýklýk kalmayacaktýr. Bunun 1 kilogramý 200 cmkare alaný 5 cm yüksekliðinde kapatýyor denilse de ben ölçmedim ama böyle sanmýyorum. Bu durumda 45x50=2250 cm kare alan için 7 þer kiloluk iki torba alsanýz yetecek gibi görünüyor ama ben yine de sanmýyorum. Sadece bunu kullanmanýz durumunda bana göre size 4 torba gerekli.   
 


Alnt
*Tek baþýna Hagen siyah kum kullanýlabilir mi?
Kullanýrsam acaba çok mu kapkara olur zemin

Flourite red için tek malzeme olabilir yazdým ama bunun için aynýný öneremem. Substrat özelliði yetersiz kalabilir veya substrate özelliði yok bu ürünün. Bunu da görünüme göre söylüyorum. Simsiyah zemin kötü olabilir diye de düþünmeyin üzeri zaten bitki dolacak, açýkta olan yerler de bence siyah renk olarak kötü durmuyor. Bunu da aquaclay’de olduðu gibi, tek renk olsun istiyorsanýz flourite black ile karýþtýrýn. Flourite black ta demir, alüminyum, bor, kobalt, mangan vs içeren sadece renk farký olan ve suyun iyon yapýsýna etkisi olmayan bir ürün.  Siyah zemin üzerinde kardinal tetra veya discus çok güzel duruyor.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« Yantla #2 : Mays 07, 2008, 22:31:30 s »
Siyah zemin en iyisidir. Ben de siyah kum alýyorum tekrardan yakýnda.

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« Yantla #3 : Mays 08, 2008, 08:49:59 »
Bülent bey ve Birkan bey yanýtlarýnýz ve ilginiz için teþekkür ederim..

Birkan bey aslýnda hem discuslarýn renklerini daha ön plana çýkarmasý açýsýndan hem de yeþille uyumu açýsýndan ben de siyah hagen i düþünüyorum..Ancak altýna sereceðim diðer kiremit rengi substrat katmanýn bitki ekimi ya da çýkarýmý sýrasýnda üste çýkýp siyahýn içinde görüntü açýsýndan sýkýntý yaratmasýndan endiþe ediyorum..Aslýnda bu malzemeleri daha önce yakýndan görmüþ olsam ya da þimdi görebiliyor olsam bu konuda fikir yürütebilirim belki..Ama Denizli'de bu mümkün deðil..Belki o zaman "karýþýrsa karýþsýn karýþýk haliyle de çirkin durmuyor" diyebilirim .. Ýnternetten malzemenin fotosunu görme dýþýnda þu aþamada malzemeyi tanýma açýsýndan baþka imkaným yok..Kararsýzlýðým da bu yüzden zaten..


Þu anda kafam oluþan taban

JBL Aqua Basis-Seachem Flourite Red-Dere kumu ya da
JBL Aqua Basis-Seachem Flourite-Hagen siyah

Bu katmanlarýn arasýna zeolit,sechem tablet gübre gibi ilaveler de düþünüyorum..



Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« Yantla #4 : Mays 08, 2008, 08:56:51 »
 Bülent abininde dediði gibi siz zaten hemen herþeyi çözmüþsünüz. Sadece en uygun kombinasyonu oluþturmak kalmýþ. Tabandaki kurulum ve seçim çok önemli o yüzden iyi karar vermek lazým. Ben þuan tek katman olarak Aquaclay kullanýyorum ama üþenmesem en az 3 katmanlý bir taban kurarým ve rahat ederim. Muhtemelen kuracaðým katmanda en alta ince tabaka torf yada Coco Peat (hindistan cevizi torfu) üstüne Seachem Flourish red onun üstünede masraf etmemek için elimdeki aquaclay'ý yada para ya kýyýp hagen siyah kum þeklinde olur. Siyah kum discus akvaryumunda bence de çok güzel duracaktýr hemde bitki dikiminde çokça fayda saðlayacak bir kum.



Þu anda kafam oluþan taban

JBL Aqua Basis-Seachem Flourite Red-Dere kumu ya da
JBL Aqua Basis-Seachem Flourite-Hagen siyah

Bu katmanlarýn arasýna zeolit,sechem tablet gübre gibi ilaveler de düþünüyorum..




Seçimler gayet güzel ikiside kullanýlabilir. Bu iki tabandan birini kurduðunuzda uzunca bir süre tablet gübre kullanmanýza gerek kalmayacaktýr o yüzden Seachem tablet gübreyi ilerki zamanlarda en az 5-6 ay sonrasýna düþünün.
« Son Dzenleme: Mays 08, 2008, 09:00:40 Gnderen: Devletabi »

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« Yantla #5 : Mays 08, 2008, 09:11:10 »
Teþekkür ederim..Sayenizde kafamdaki sor iþaretleri kalkýyor.. :)

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: 250 lt.Low Tech Discus Akvaryumu Kuruyorum..
« Yantla #6 : Mays 08, 2008, 20:48:21 s »
--------------------------------------------------------------------------------
JBL Aqua basis hakkýnda hiç kullanmadýðým için bir þey yazmadým. Mutlaka iyidir. Bu zemin malzemeleri ile hadi ben de 2 sene diyeyim tablet, çubuk vs zeminde kulanmaya gerek olmaz. Bitkiler çekecekleri bileþikleri bu zeminden çeke çeke bitiremez. sudan hemen demir vs alýnýp yok oluyor ama kilolarca kumu bitiremezler. Ayrýca florite red'te arsenik te bulunduðunu ekleyip biraz kafa karýþtýrayým. ;D