Toggle navigation
BiTAK Forum
login
Anasayfa
Forum
Bitki Trleri
Yardm
Hakkmzda
Giri Yap
Kayt Ol
BiTAK Forum
Genel Kategori
Genel
GRÝNDAL KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ (RESÝMLÝ)
« nceki
sonraki »
Sayfa: [
1
]
Aa git
Konu: GRÝNDAL KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ (RESÝMLÝ) (Okunma says 4089 defa)
akvaryumvakti
Yeni üye
leti: 13
GRÝNDAL KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ (RESÝMLÝ)
«
:
Austos 27, 2008, 15:28:18 s »
GRÝNDAL KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ (RESÝMLÝ)
Grindal kurt üretimi yapmak isteyen arkadaþlara yol göstermesi amacý ile Grindal Kurt Üretim Teknikleri ve Grindal Kurt Ýle Ýlgili Genel Bilgiler baþlýklarý altýndaki makalemi sizlerle paylaþmaya karar verdim.
Gerekli Malzemeler;
1- Grindal Kurt Kültürü (Resim-1)
2- Grindal Kurt Üretim Kabý (15x20x10), ilk baþlangýçta (12x12x6)’lýk kapta iþinizi görecektir. (Resim-2)
3- Grindal Kurt Yataklýk Topraðý (Resim-3)
4- Grindal Kurt Ýçin Mama (Resim-4)
5- Grindal Kurt Toplama Pensi (Resim-5)
Bu malzemelerin tamamýný forum’daki ilanlardan temin edebilirsiniz. Temin etmekte zorluk çektiðiniz malzemeler için öm veya msn’den iletiþim kurduðunuz takdirde tarafýnýza gönderilecektir.
RESÝM-1
RESÝM-2
RESÝM-3
RESÝM-4
RESÝM-5
Grindal kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüðü gibi grindal kurt kültürüne, resim-2’de görülen 12x12x6 ebatýnda 1 adet aðzý kapaklý baþlangýç üretim kabýna, resim-3’de görülen özel grindal kurt yataklýk topraðýna, resim-4’de görülen grindal kurtlarýn temel besin kaynaðý olan grindal kurt mamasýna ve resim-5’de görülen grindal kurtlarý toplayabilmeniz için özel olarak imal edilmiþ grindal kurt toplama pensine ihtiyacýmýz bulunmaktadýr
Üretime baþlayabilmek için öncelikle aðzý kapaklý bir baþlangýç üretim kabýna (12x12x6) ihtiyacýmýz var demiþtik. (Resim-2) Ýlerleyen zamanlarda (grindal kurtlarýnýz çoðaldýðýnda) Resim-6’da görülen üretim kaplarýna (15x20x10) geçiþ yapabilirsiniz.
RESÝM-6
Bu kabýn içerisine resim-3’de görülen grindal kurt yataklýk topraðý dökülür. Burada önemli olan; yataklýk topraðý 4-5 cm’den fazla konulmamalýdýr. Kaba aþýrý miktarda yataklýk topraðý konulmasý üretimi yavaþlatacaktýr.
Bu aþamadan sonra topraða su serpiþtirilerek toprak nemlendirilir. Unutmayýnýz ki; grindal kurtlar yaþamlarýný sürdürebilmeleri için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yataklýk topraðý ne kuru, ne de çok ýslak olmalýdýr.
Daha sonra Resim-7’de görülen beyaz kurt kültürünü üretim kabýmýza aþýlamamýz gerekir.
RESÝM-7
Resim-7’de görüldüðü gibi grindal kurt kültürümüzü dökerek aþýlama iþlemini gerçekleþtirmiþ oluruz.
Þimdi sýra geldi yem konusuna. Grindal kurt üretimi için þimdiye kadar deðiþik yöntemler denedim. Genel olarak mýsýr unu ve bebekler için kullanýlan bebelac mama beyaz kurtlar için faydalý bir besin kaynaðýdýr. Bunun yaný sýra özel olarak imal edilmiþ ve vitamin ile desteklenmiþ grindal kurt mamasýnýn (Resim-4), grindal kurtlarýn üremesini olumlu bir þekilde etkilediðini ve üremelerini hýzlandýrdýðýný gözlemledim.
Mýsýr unu / bebelac mama’dan veya üretimin daha hýzlý olmasýný istiyorsanýz grindal kurt mamasýndan haftada 1 tatlý kaþýðý kadar vermeniz yeterli olacaktýr. Kabýnýzdaki kurtlarýn yoðunluðuna göre bu oran arttýrýlabilir / azaltýlabilir. Vermiþ olduðunuz mama toprak altýnda ve de nemli olmalýdýr. Yani mamayý toprak içerisine koyduktan sonra su ile ýslatmanýz gerekmektedir. Kurtlar genelde bu yemin altýna gelecek ve buradan besleneceklerdir. Mamayý ýslatma iþlemini yapmazsanýz yem kuru olacaðýndan kurtlar bu yemi uzun süre yiyemeyeceklerdir. Vermiþ olduðunuz yem kurtlara normalde yaklaþýk 1 hafta yetecektir. 1 hafta sonra ayný þekilde yem vermeniz gerekmektedir. Bazen vermiþ olduðunuz yemlerde tüylenme,pamukçuk oluþabilir. Bu durumda kurtlarýn daha iyi üremeleri açýsýndan yemi yenilemeniz gerekmektedir.
Grindal kurtlarý aþýlama yapýldýktan yaklaþýk 10 gün sonra grindal kurt toplama pensi (Resim-5) ile balýklarýnýza vermeye baþlayabilirsiniz. Resim-8’de grindal kurtlarýn yakýndan çekilmiþ görüntüsü bulunmaktadýr.
RESÝM-8
Kurtlar hava almak için kapaða kadar týrmanýrlar. Grindal kurtlarýn oksijen almalarý açýsýndan kabýn kapaðýný günde 1 kez açýp kapatmanýz yeterli olacaktýr.
Grindal kurtlarýn en iyi üredikleri sýcaklýk 19-24 derece arasýndadýr.
GRÝNDAL KURT ÝLE ÝLGÝLÝ GENEL BÝLGÝLER
1- Grindal kurtlar 0,5 cm -1 cm arasýndadýrlar.
2- Grindal kurtlar 15 gün – 2 aylýk arasý balýklarýmýz için ideal bir canlý yemdir.
3- Yavrular 15 gün olduktan sonra artemia vermek zahmetli ve külfetli olacaðýndan grindal kurt verilmesi daha yararlý olacaktýr.
4- Grindal kurtlar tatlý su içerisinde birkaç gün, tuzlu suda ise birkaç saat kadar canlý kalabilmektedirler. Su içerisindeki hareketleri ve kendilerine has kokularý ile balýklarý cezbetmekte ve en iþtahsýz balýk bile grindal kurtlara hayýr diyememektedir.
5- Grindal kurtlarda yaþamlarýný sürdürebilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Toprak ne kuru ne de çok ýslak olmalýdýr.
6- Grindal kurtlar ýþýktan hoþlanmazlar ve karanlýk yerleri tercih ederler.
7- Grindal kurtlar birçok besini iþtahla tüketirler. Ezilmiþ patates, süt ile ýslatýlmýþ bir dilim ekmek, süt ile ýslatýlmýþ kuru kedi-köpek mamalarý, balýk yemleri, sebze-meyve artýklarý, tahýllar, çeþitli hububat unlarý kullanýlabilecek besinler arasýndadýr. Süt toprak içerisinde zamanla koku yapacaðý için tavsiye etmiyorum. Grindal kurt üretiminde genel olarak mýsýr unu / bebelac kullanýlmaktadýr. Daha hýzlý üretim yapmak isteyenler için özel olarak imal edilmiþ beyaz kurt mamasý (Resim-4) tavsiye edilir.
8- Grindal kurtlar sadece nemli besinleri tüketebilirler. Eðer besini kuru olarak verirseniz yem yumuþayana kadar bekleyeceklerdir. Besinleri yeteri kadar nemlendirip vermeniz bu durumun önüne geçecektir.
Sonuç olarak grindal kurtlar 15 gün – 2 aylýk balýklarýmýz için ideal bir yemdir. Son derece besleyicidir. Balýklarýn geliþimini olumlu yönde etkilemekte ve böylelikle balýklar yanýk kalmamaktadýrlar. Üretimi basit olmakla beraber, toplayýp balýklara vermesi de çok kolaydýr. Grindal kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalýk riski içermezler. Son derece sterildir. Ev ortamýnda kapalý kaplarda kolaylýkla yetiþtirilebilir.
Saygýlarýmla…
Koray KARAGÖZ
msn / mail :
akvaryumvakti@hotmail.com
Cep: 0543 494 47 70
Bu makale ve fotoðraflarýn tamamý Koray KARAGÖZ'e ait olup, izin alýnmaksýzýn baþka sitelerde yayýnlanmasý ve kullanýlmasý yasaktýr.
Kaytl
Koray KARAGÖZ ÝSTANBUL
www.canliyemler.com
akvaryumvakti@hotmail.com
0543 494 47 70
Sayfa: [
1
]
Yukar git
« nceki
sonraki »
BiTAK Forum
Genel Kategori
Genel
GRÝNDAL KURT ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ (RESÝMLÝ)