Konu: 12 saat mi?24 saat mi???  (Okunma says 11754 defa)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
12 saat mi?24 saat mi???
« : Ocak 25, 2009, 19:20:06 s »
Arkadaþlar bitkili tanklara 24 saat boyunca C02 verilirmi? verilmez mi? 24 saat verildiði taktirde artýlarý ve eksileri nelerdir?24 saat boyunca veren arkadaþlarýmýz var mý?Hakkýnýzý helal edin ahiret sorusu gibi oldu ama deðerli fikirleriniz balýklarým ve bitkilerim için gerekli. ???

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: 12 saat mi?24 saat mi???
« Yantla #1 : Ocak 25, 2009, 20:02:53 s »
Ben iki akvaryumumdan birisine tüple 24 saat diðerine mayalý sistemle 24 saat co2 veriyorum. Tüplü sistemdeki saniyede 2-3 kabarcýk civarý mayalý dakini bilmiyorum. Uzun süredir böyle kullanýyorum baþýma herhangi birþey gelmedi.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #2 : Ocak 25, 2009, 21:21:58 s »
Barýþbey verdiðiniz bilgiler için teþekkürler.Evet baþka yorumlarda bekliyorum anket gibi olsun.

cihanevitan

• Üye
  • **
  • leti: 114
« Yantla #3 : Ocak 25, 2009, 22:58:54 s »
Ben co2 diy sistem veriyorum,24 saat açýk.Balýklarda herhangi bir sorun olmadý.Ama tüplü sistemlerde genelde akþamlarý kapatýyorlar.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #4 : Ocak 25, 2009, 23:31:19 s »
ben tuplu sistemde 10-11 saat co2 veriyorum. bende cok dusundum zamaninda 24 mu 12 mi diye ama bazý akvaristlerin ýþýkla paralel kullanmanýn ph dalgalanmasýnýn onledigini okudum. cok bitki yukumde yok su an acikcasi.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Ocak 26, 2009, 09:32:12 »
Mayalýda elimiz mahkum. Aslýnda basit þeylerle çözülebilir elbette. Mesela hortumu difizörden çýkartýp suyun içine öylece býrakmak gibi. Ancak tüplüde 24 saat kullaným sadece israf gibi geliyor bana. Bir de dalgalanmalardan bahsetmiþ Harun abi, mantýklý.

radenko

• Yeni üye
  • *
  • leti: 13
« Yantla #6 : ubat 28, 2009, 23:07:15 s »
ben mayalý sistemde gece çekvalfin önünden hortumu çýkartýp dýþarý koyuyorum.

leaf21

• Üye
  • **
  • leti: 77
« Yantla #7 : Mart 01, 2009, 00:35:35 »
bildiðim kadarýyla ýþýklandýrma esnasýnda çünkü bitkilerin fotosentezi için yani gece devam etmesi bi anlam teþkil etmez gündüz karbondioksit alýr oksijen verir gecede oksijen alýp karbondioksit verir yani gece veya karanlýk ortamdaki tankýnýz karanlýkta diðer canlýlar için tehlike yaratýr hem bitkiler karbondioksit vrecek hemde üp veya maya yani tankta okijen kalmayacak tabi kalmamasý bitkilere tekrar zarar çünkü onlarda arbon çýkaracak oksijen bulamayacak bence benim fikrim bu iþ saatle alakalý deðil ýþýkla alakalý þýðý 12 saat açýk tut ve 12 saat karbon ver ama her ikiside dengeli olmalý

cihanevitan

• Üye
  • **
  • leti: 114
« Yantla #8 : Mart 05, 2009, 20:11:21 s »
Þu anda co2 tüple veriyorum ve akþamlarý kapatýyorum.

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
« Yantla #9 : Mart 27, 2009, 16:49:06 s »
CO2 enjeksiyonunun en güvenli yolu pH-controller olmakla beraber; eðer el ile kontrol edilecekse tüplü sistem bir selenoid vana yardýmý ile aydýnlatmanýn zamanlayýcýsýna baðlamak en doðrusu.
Özellikle kuvvetli bir aydýnlatmaya sahip tanklarda ciddi anlamda CO2 vermekteyiz tanka, hatta bu sayede neredeyse izleyebileceðimiz oranda (bitkilerden O2 çýkýþý) fotosentez gerçekleþmekte.
Böylesi hýzlý tanklarda ýþýklar kapanýp fotosentez durduktan sonra CO2 vermeye devam etmek sakýncalý olur diye düþünüyorum. KH deðerine baðlý olmakla beraber pH deðerince ciddi düþüdler meydana gelebilir, artan CO2 konsantrasyonu balýklar için tehlikeli seviyelere ulaþabilir. Ayrý bir zamanlayýcýya baðlanmýþ hava motoru ýþýklar kapandýktan sonra devreye sokularak sorun giderilir fakat bu durumdada CO2 israfý söz konusudur.
Mayalý sistemler, açýkcasý ip üzerinde yürümek gibi, ideal CO2 enjeksyonunu saðlamak gerçekten güç. Iþýklar kapandýktan sonra, arkadaþlarýn da dediði gibi hortumu sökmek en mantýklýsý. Ya da geceleri akvaryumun bulunduðu ortam soðuyor ise (ki genelde öyle olur), sýcaklýk düþüþü ile fermantasyon yavaþlayacaðýndan CO2 salýnýmýnýn azalmasý umulabilir. Bitkili akvaryumda yeterli tebrübeye sahip olmayanlarýn mayalý sistem kullanmamasý daha bile faydalý olur diye düþünüyorum. Mayalý sistem ile baþarý saðlamýþ tecrübeli hoibicilere saygý duymak gerekir.:)