merhaba,
benim baþýma gelenlerin baþka hobicilerin baþýna gelmemesi dileði ile sorunumla ilgili kesin çözümü olan arkadaþlarýn yardýmlarýný rica ediyorum.
100*40*60 cm den oluþan 4*30W grolux ve 4*30W 10000k daylight aydýnlatma kullandýðým, düzenli micro ve macro gübre takviyesi yaptýðým 2.5 litrelik tüple CO2 saðladýðým, quarts ve derekumu karýþýk taban malzemesi olan içinde yaklaþýk 400-450 kök bitki bulunan bir akvaryumum vardý, Vardý diyorum çünkü sorunuma çözüm bulamamam ve uyguladýðým yanlýþ teknikler sistemimin tamamen çökmesine sebep oldu.
Bundan 1 ay kadar önce günlük akvaryumun kontrolünü yaparken içinde 4-5 tane siyah salyangoz dikkatimi çekti. Yarýn 4-5 tane Macracanta alýrým sorunu çözerim diye düþündüm. Ertesi gün iþten çýkýnca akvaryumcuma uðrayýp, 8 tane Macracanta aldým. eve gelip akvaryumumuma ilave ettim. Ýlk gün adapte olamazlar ama 1-2 güne salyangozlarý yemeye baþlarlar diye düþündüm. 4 gün sonra macrakantalar bitkilerin arkasýna saklanmaktan baþka bir iþe yaramadýklarýný ve (tabirimi caiz görün) bu sefil yaratýklarýn 50-60 kadar olduðunu gördüm. Ýlaç kullanmam hassas bitkilerim için tehlikeliydi. Bir gün daha bekledim. Ýnternetten konu ile ilgili araþtýrma yaptým ama önüme çýkan her cevap Macracanta ile çözülür diyordu.
Macralarýn fayda etmeyeceðini anladým ve o gün iþten stresli gelmem o caným bitkilerin üzerinde yüzlerce siyah ucube yaratýðý görmem sinirlerimin dahada gerilmesine sebebiyet verdi. Tüm bitkilerimi akvaryumumdan çýkardým. tüm bitkilerimi tek tek yýkadým. %50 su deðiþimi yaptým. Kepçe ile toplayabildiðim kadar salyangozu akvaryumdan çýkardým. ve bitkilerimi geri akvaryuma aldým. Sorun çözülmüþ gibi görünüyordu.
Ýþim gereði 3 günlüðüne þehir dýþýna çýkmam gerekti. 3 gün süre ile eþim akvaryumun ýþýklarýný açýp karpýyor gübre takviyesi yapýyordu. Eve geri döndüðümde merakla akvaryumun baþýna geçtim. Aklýma gelen baþýma gelmiþti. En azýndan 200 rane irili ufaklý salyangoz bitkilerimin ve akvaryumumun camýnda geziniyordu. Gerçekten moralim bozulmuþtu. Düþünsenize 1.5 senedir týkýr týkýr iþleyen sistem bir anda göze hiçte hoþ gelmeyen istilacýlarla iðrenç bir hale gelmiþti. Aslýna bakarsanýz gözle görülen akvaryuma zararlarý yoktu. Ama Bitki akvaryumu bildiðiniz üzere görsel olmasý için kurulur. Ve artýk gözüme hiçte görsel gelmiyordu.
Biliyorum çok yanlýþ bir uygulama ama Dinsizin hakkýndan imamsýz gelir düþüncesi içerisinde tüm bitkilerimi akvaryumdan tekrar çýkardým. Tüm akvaryum suyunu boþalttým. Kumu iyice yýkadýktan sonra akvaryumuma 50 litre kaynamýþ su ilave ettim. tüm salyangozlarýn haþlanmýþ olduðunu düþünüp, bitkilerimi tekrar yýkayýp akvaryuma geri ilave ettim. tüm sistemin deðiþmesi bitkilerimde ve balýklarýmda %40 kayýba neden olmuþtu. Ama o istilacýlardan kurtulmuþtum.
Þu anda akvaryumumda 150 kök bitki kaldý.ve hala bu salyangozlar ara sýra akvaryumumumda görünmeye devam ediyor. Bu yazýyý yazdýðým sýrada 4-5 tanesi ön camda geziniyordu. hergün elimle hepsini toplamama ramen bir sonuç alamýyorum.
Arkadaþlar eðer konu ile ilgili kesin çözümünüz varsa tavsiyelerinizi yazýn.
Teþekkür ederim.
Saygýlarýma