Konu: bitki tanklarýnda görünen salyangoz istilasý için yadým  (Okunma says 8169 defa)

Ýsmail DOÐANLAR

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 1
merhaba,
benim baþýma gelenlerin baþka hobicilerin baþýna gelmemesi dileði ile sorunumla ilgili kesin çözümü olan arkadaþlarýn yardýmlarýný rica ediyorum.


   100*40*60 cm den oluþan 4*30W grolux ve 4*30W 10000k daylight aydýnlatma kullandýðým, düzenli micro ve macro gübre takviyesi yaptýðým 2.5 litrelik tüple CO2 saðladýðým, quarts ve derekumu karýþýk taban malzemesi olan içinde yaklaþýk 400-450 kök bitki bulunan bir akvaryumum vardý, Vardý diyorum çünkü sorunuma çözüm bulamamam ve uyguladýðým yanlýþ teknikler sistemimin tamamen çökmesine sebep oldu.

   Bundan 1 ay kadar önce günlük akvaryumun kontrolünü yaparken içinde 4-5 tane siyah salyangoz dikkatimi çekti. Yarýn 4-5 tane Macracanta alýrým sorunu çözerim diye düþündüm. Ertesi gün iþten çýkýnca akvaryumcuma uðrayýp, 8 tane Macracanta aldým. eve gelip akvaryumumuma ilave ettim. Ýlk gün adapte olamazlar ama 1-2 güne salyangozlarý yemeye baþlarlar diye düþündüm. 4 gün sonra macrakantalar bitkilerin arkasýna saklanmaktan baþka bir iþe yaramadýklarýný ve (tabirimi caiz görün) bu sefil yaratýklarýn 50-60 kadar olduðunu gördüm. Ýlaç kullanmam hassas bitkilerim için tehlikeliydi. Bir gün daha bekledim. Ýnternetten konu ile ilgili araþtýrma yaptým ama önüme çýkan her cevap Macracanta ile çözülür diyordu.
   
   Macralarýn fayda etmeyeceðini anladým ve o gün iþten stresli gelmem o caným bitkilerin üzerinde yüzlerce siyah ucube yaratýðý görmem sinirlerimin dahada gerilmesine sebebiyet verdi. Tüm bitkilerimi akvaryumumdan çýkardým. tüm bitkilerimi tek tek yýkadým. %50 su deðiþimi yaptým. Kepçe ile toplayabildiðim kadar salyangozu akvaryumdan çýkardým. ve bitkilerimi geri akvaryuma aldým. Sorun çözülmüþ gibi görünüyordu.
   
   Ýþim gereði 3 günlüðüne þehir dýþýna çýkmam gerekti. 3 gün süre ile eþim akvaryumun ýþýklarýný açýp karpýyor gübre takviyesi yapýyordu. Eve geri döndüðümde merakla akvaryumun baþýna geçtim. Aklýma gelen baþýma gelmiþti. En azýndan 200 rane irili ufaklý salyangoz bitkilerimin ve akvaryumumun camýnda geziniyordu. Gerçekten moralim bozulmuþtu. Düþünsenize 1.5 senedir týkýr týkýr iþleyen sistem bir anda göze hiçte hoþ gelmeyen istilacýlarla iðrenç bir hale gelmiþti. Aslýna bakarsanýz gözle görülen akvaryuma zararlarý yoktu. Ama Bitki akvaryumu bildiðiniz üzere görsel olmasý için kurulur. Ve artýk gözüme hiçte görsel gelmiyordu. 
   
   Biliyorum çok yanlýþ bir uygulama ama Dinsizin hakkýndan imamsýz gelir düþüncesi içerisinde tüm bitkilerimi akvaryumdan tekrar çýkardým. Tüm akvaryum suyunu boþalttým. Kumu iyice yýkadýktan sonra akvaryumuma 50 litre kaynamýþ su ilave ettim. tüm salyangozlarýn haþlanmýþ olduðunu düþünüp, bitkilerimi tekrar yýkayýp akvaryuma geri ilave ettim. tüm sistemin deðiþmesi bitkilerimde ve balýklarýmda %40 kayýba neden olmuþtu. Ama o istilacýlardan kurtulmuþtum.

   Þu anda akvaryumumda 150 kök bitki kaldý.ve hala bu salyangozlar ara sýra akvaryumumumda görünmeye devam ediyor. Bu yazýyý yazdýðým sýrada 4-5 tanesi ön camda geziniyordu. hergün elimle hepsini toplamama ramen bir sonuç alamýyorum.

   Arkadaþlar eðer konu ile ilgili kesin çözümünüz varsa tavsiyelerinizi yazýn.

Teþekkür ederim.


Saygýlarýma

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: bitki tanklarýnda görünen salyangoz istilasý için yadým
« Yantla #1 : Austos 21, 2008, 00:40:56 »
:) Yazýyý okurken beni bir gülümseme aldý. Zira ayný yollardan ben de geçtim ;D FAkat þu an ne hikmetse minare salyangozlarýnýn nesli tükendi, diðer salyangozlarýn sayýsý da göze batmýyor. Sanýrým sebebi az balýk, az yem, az pislik. Akvaryumumda da sadece neredeyse hiç yaprak dökmeyen Rotala ve Glossogtima bitkilerinin olmasý. Salyangozlar benim de bir ara çok gözüme battý ve taþýnýnca boþ olan akvaryumun kumuna bir güzel kaynar su döktüm, hem de camýn çatlama riskini unutarak (Allah'tan çatlamadý:D) Daha sonra bakýr sülfat ekledim akvaryuma ama biraz abartmýþ olacaðým ki olan bitkilere oldu, ilerleyen haftalarda dýþ filtrede ilaçsýz olarak kurtulan salyangozlar üreyerek eskilerinin yerini doldurdu.

Benim size tavsiyem þudur: Salyangzolar o kadar rahatsýz edici sayýlara geldiyse benim gibi bakteri kültürü bozulacak diye korkarak dýþ filtrenizi de çýkarmadan uygun dozda Bakýr Sülfat uygulayýn. Bakýr Sülfatýn uygun dozu salyangozlarýnýzý öldürür. Ama aþýrý dozlara kaçarsanýz(benim gibi 10-100 kat;D) bitkileriniz de zarar görebilir. Sakýn bitkilerinizi çýkarak ilaç uygulamayýn, bitkielrinizde salyangoz yumurtasý kalýr ve tekrar ürer. Yani bütün sistemi ilaçlayýn derim ben.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: bitki tanklarýnda görünen salyangoz istilasý için yadým
« Yantla #2 : Austos 24, 2008, 19:12:12 s »
Benim içinde kiraz karides olan tankýmda da bir ara almýþ baþýný yürümüþtü salyangozlar. Nereye baksam salyangoz görüyordum ve çýldýracaktým. Elle toplayabildiðimi topladým attým ama nafile. Karideslerden dolayý makrakanta ekleyemedim. Ama uzun bir süre sonra iyice azaldýlar. Þuanda yok denecek kadar azlar. Kendi kendine yok oldular. Sanýrým hiç yemleme yapmadýðýmdan kaynaklanýyor bu.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: bitki tanklarýnda görünen salyangoz istilasý için yadým
« Yantla #3 : Austos 25, 2008, 00:02:40 »
Bir de ben kendiminkini uygun CO2 düzeyine baðlýyorum. Benim akvaryum CO2'siz pH 7.5, CO2 ile pH 6.0 oluyor

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: bitki tanklarýnda görünen salyangoz istilasý için yadým
« Yantla #4 : Eyll 23, 2008, 17:41:36 s »
Bu konuyla ilgili biraz önce az buçuk kapsamlý bir yazý yazdým. Merak edenler anasayfadan ulaþabilir.