Konu: Bitkili Tanklarda zeloid Kullanýmý  (Okunma says 11210 defa)

toslunba

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
Bitkili Tanklarda zeloid Kullanýmý
« : Aralk 17, 2008, 12:25:46 s »
Arkadaþlar bitkili tanklarda dýþ filtre içerisinde zeloid kullanýmý sakýncalýmýdýr sizce. Bir yerde zeloid bitkilere zarar vermez çünkü sadece büyük parçacýklarý tutar, diye duydum. Baþka yerlerdede tam tersini. Doðru ve yanlýþ biri birine girdi. Sizin fikriniz nedir? Sanýrým Birkan ve Devletabiden daha tecrübeli az kiþi vardýr.
Þimdiden Teþekkürler...

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Bitkili Tanklarda zeloid Kullanýmý
« Yantla #1 : Aralk 17, 2008, 13:24:06 s »
Zeolit pekçok farklý akvaryumlarda gerek filtre malzemesi gerekse taban malzemesi olarak kullanýlabilen bir üründür. Ancak bu ürünün özellikle bitki akvaryumlarýnda her iki amaç için de kullanýlmasýný pek uygun bulmuyorum. Zeolit çok kuvvetli bir NH3/NH4/NO2/NO3 emicisi malzemedir ve bu özelliði itibariyle akvaryumlardaki nitrifikasyon bakteri çevrimini olumsuz olarak etkilemektedir. Söz konusu bakterilerin besin ihtiyaçlarýný karþýlayabilmek için bitkilerden sonra bir de zeolit ile yarýþ içine girmesi bu çevrimin ilk baþlarda son derece yavaþ ilerlemesine neden olacaktýr. Ancak bir süre sonra zeolit doyuma ulaþacaðýndan bu maddeleri abzorbe edebilme özelliðini kaybedeceðinden bu aþamadan sonra standart bir lav kýrýðý özelliðinde olacak, istediðimiz bir özellik olan pürüzlü yüzeyi çok fazda bakterinin kolonileþmesinde yardýmcý olacak ve bakteri döngüsü hýzlanacaktýr. Akvaryumunuzda ciddi bir NH3/NH4/NO2/NO3 fazlasý olmadýðý takdirde ayný filtre karbonu gibi bu malzemeyi de sürekli kullanmamanýz daha doðru olacaktýr. Zeolit malzemesi belli bir doyun noktasýna ulaþtýktan sonra yüksek konsantrasyonlu tuzlu su ile yýkanarak sýfýrlanabilir ve bu sayede tekrar kullanýlabilir. Ayrýca doyum noktasýna ulaþmýþ zeolitin bu aþamadan sonra yüksek miktarlarda olmasa da bir miktar tutmuþ olduðu malzemeleri tekrar saldýðý da ayrý bir tartýþma konusudur. Bu durumda akvaryumunuza kontrolünüz dýþý bir kimyasal salýným gerçekleþmiþ olacak ve bu da akabinde su kirliliði (göze görünen kirlilikten bahsetmiyorum) ve alg oluþum riskini ortaya çýkaracaktýr. Bu ürünün akvaryum tabanýnda kullanýmý da zamanla görülen bir uygulamadýr. Ancak çabuk doyuma ulaþmasý ve tekrar çýkarýlýp sýfýrlanmasýnýn  imkansýzlýðý ve doyumdan sonra istenmeyen salgýlama yapýyor olmasý gibi nedenlerle uygun bir ürün deðildir. Ayrýca tuttuðu kimyasallarý bitkilerin kökleri vasýtasýyla zeolitten abzorbe edebilmesi oldukça güçtür. Çünkü zeolit süngerin suyu emdiði ve tuttuðu gibi bir iþlemle bu kimyasallarý tutmamakta, onlarý bir takým kimyasal reaksiyonlarýn ardýndan formlarýný da deðiþtirerek depolamaktadýr. Dolayýsýyla benim bu ürüne yönelik söyleyeceklerim sadece filtre içinde belli bir dönem (iyileþtirme dönemi) için ayný karbon kullanýmý gibi tutulmasýnýn uygun olacaðý þeklindedir.

toslunba

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
« Yantla #2 : Aralk 18, 2008, 15:52:53 s »
Teþekkür ederim..Boþuna bi sürü para harcamýþým anlaþýlan..

goldmr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #3 : Temmuz 14, 2009, 14:22:12 s »
zeolitin 6 ayda doyuma ulaþtýðýný duymuþtum, 6 ay dan sonra salýnýma baþlýyormuþ, altý ayýn sonunda 10 dakika kadar kaya tuzu eritilmiþ suda bekletilmesi sonra, tuzdanda arýndýrmak için bir, iki gün kadar, temiz suda bekletilmesini gerektiðini duymuþtum, bunun en saðlýklýsýnýn ne olduðunu bilen varmýdýr, kaya tuzunda iyot yoktur, bunun için akvaryumda kullanýlýr, balýklara zararý daha az olduðu için, zeolitide arýndýrmakiçin kaya tuzumu, kullanýlmalý sizece, yoksa iyotlu yemek tuzumu ?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #4 : Temmuz 15, 2009, 02:33:20 »
Ýyotlu yemek tuzu tuzun yanýnda birçok mineral, karýþým içerir. Bu tip þeylerde genellikle kaya tuzu kullanýlmalý. Yalnýz o boþaltma iþleminin saðlýklýlýðý konusunda pek emin deðilim þahsen.