Konu: Bitkili akvaryumların vazgeçilmezi karidesler  (Okunma says 25806 defa)

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Bitkili akvaryumların vazgeçilmezi karidesler
« : Haziran 21, 2007, 10:50:38 »
Karidesler

Eklembacaklılar şubesinin kabuklular altşubesine bağlı karideslerin vücutları kalsiyum karbonattan oluşan bir kabukla kaplıdır.
Genellikle 5 çift ayakları ve iki çift duyargaları vardır.Ayrıca ayaklarının bir yada iki çiftinde kıskaçları bulunur.Arka tarafta yüzgeç görevi gören kuyruk gelişmiştir.Kuyrukla gövdenin altında karınaltı bacakları bulunur, bunu yüzerken kullanırlar.Karidesler yumurtalarınıda belli bir süre burada taşırlar.
Türler yaşadıkları bölgelere göre yapısal olarak farklılıklar gösterebilir.Özellikle ayakları ve kıskaçlarında değişiklikler gözlenebilir.
   Tatlı ve tuzlu suda yaşayan türleri bulunmaktadır.Genel olarak temizlikçi vasfında yaşarlar.Ölmüş balıklar, yosunlarla, artıklarla beslenirler.Tabi avcı olan türlerde vardır.Küçük balıkları vs. avlayarak beslenirler.Avcı olan türlerin kıskaçları otçul beslenenlere  göre daha gelişmiştir.
  Ayrıca suyu süzerek içindeki mikroorganizmalarla beslenen süzücü türlerde karideslerde mevcuttur.Bunların akvaryumlara uygun türler olmadığını düşünüyorum.

Çok küçük boyutlarda olabilen bu şirin yaratıkların bazı türleri 30 cm boya kadar ulaşabilir.

Çeşitli karideslerin resimleri;
Süzücü karideslerden Atya gabonensis


Caridina tipi alg yiyici karideslerden Neocaridina palmata "Nectarine shrimp"


Uzun kolu karideslerden Macrobrachium sp. "Opium"



Akvaryumda karides;
Akvaryumlara girdiği günden bugüne, karidesler bitkili  akvaryumların vazgeçilmezi haline geldiler.Benimde sağ kolum olarak gördüğüm karideslerin, bitkili akvaryumlarda mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum.
Bilindiği gibi akvaryumda oluşan yosunlar hem göz zevkini bozacak hemde bitkilere uzun süreçte zarar vereceklerdir.Karidesler oluşan yosunları afiyetle yiyecek ve farkında olmadan bize yararları olacaktır.

Ayrıca gayet barışcıl türlerdir.Asla balıklara zararları dokunmaz.Balıklarla hiçbir ilişkileri yok zaten, sanki onlar yokmuş gibi davranıyorlar.Tüm dertleri etrafı karıştırıp, yiyecek bir şeyler bulabilmek.(Tüm otçullar gibi karideslerinde gayet obur olduklarını söyleyebilirim)Karideslerin avcı balıklara yem olabileceklerini de söylemeliyim.Onun için akvaryumda besleneceği türlerin, karideslere zarar vermeyecek türler olmasına dikkat edelim.


Aslında su değerleri sabit olduktan sonra çokta nazlı türler değillerdir.Ph’ ın nötre yakın (6.5-7.5 aralığında)olduğu sularda yaşarlar.Su sıcaklığı da optimum 23-24 C civarlarındadır.Fakat karideslerin hepsi ağır metallere, amonyak ve nitrata duyarlıdır.Fazla olduğu durumlarda ölümler yaşanması kaçınılmazdır.


Geçelim bilindik karides türlerine;
« Son Dzenleme: Haziran 21, 2007, 16:15:46 s Gnderen: admin »

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #1 : Haziran 21, 2007, 17:53:59 s »
Çim karidesi(Caridina Japonica):

Büyüklük: Erkekler 3.5 cm, diþiler 4 cm civarý.
Su þartlarý:Sýcaklýk 25 C civarý, ph:5.8-8 olduðu sularda yaþarlar.
Beslenme:Çeþitli yosunlar, sebze, meyve, akvaryumda kullandýðýmýz her türlü akvaryum yemi(pul yemleri, dip yemleri) ve ölmüþ balýklarý yiyebilirler.Açýkçasý yiyebilecekleri ne varsa yerler.Eðer akvaryumda yiyecek bir þey bulamazlarsa bitkilerin de tadýna bakabilirler.Riccia gibi yumuþak olan bitkileri yiyebilirler.

Üreme:Gerçekten çok garip bir üreme sistemleri var, yavrularýn geliþmeside ibretlik verici ayrý bir konu...
Diþi 2000 kadar yumurtayý 6 hafta civarýnda taþýyor.Yumurtalarýn yýrtýlmasýyla larval dönem baþlýyor.Bu dönemde larvalar beslenebilmek için planktonlara ve alglere ihtiyaç duyuyorlar.Deniz suyunda oluþan planktonlar ve alglerle beslendikleri için yavrular tuzlu suya alýnmalýdýr.

Larval dönemi atlattýktan sonra karidesler yavaþ yavaþ tatlý suya alýnabilir.Fakat bu dönemi atlatmak, yavru karidesleri beslemek yetiþkin hale getirmek epeyi zordur.Yavrular gerçekten çok sayýda ve küçüktür.Düþünün 4 cm lik bir diþinin karnýndan 2000 e yakýn yumurta çýkýyor.Bu inanýlmaz büyük bir rakam.
Açýkcasý akvaryumlarda üretimi de imkansýz gibi birþey.Dünya üzerinde üretebilen kiþi sayýsý çok az.

Neyse yavrularýn geliþim sürecine bi göz atalým.

Yavrular ilk çýktýklarý andan itibaren aþaðýdaki yolu izliyorlar.
Bu dönemde karides yavrularý bir artemia kadar.



Giderek bir karidese benzemeye baþladý...




Daha sonrada tam anlamýyla bir karidese dönüþüyorlar.



Not: Bazý kaynaklarda bu türün adý  Caridina multidentata olarakta geçiyor.Ýnternet ortamýnda Japanese shrimp, Yamamoto shrimp gibi isimlerde kullanýlmýþ.Tabi birde ilk akvaryuma alan kiþinin ismi de kullanýlýyor Amano shrimp.

Resimler http://www.akwaria.pl/krewetki/rozmnazanie-en.html adresinden alýntýdýr.
« Son Dzenleme: Haziran 21, 2007, 17:55:18 s Gnderen: halit2 »

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #2 : Haziran 21, 2007, 20:44:01 s »
Kiraz karidesi(Neocaridina denticulata sinensis “Red”):

Büyüklük:Erkekler 2 cm diþiler 3 cm
Su þartlarý:Sýcaklýk 25 C ph:6.8-7.5
Beslenme:Çeþitli yosunlar, artemia gibi küçük canlý yemlerin yaný sýra salatalýk, muz gibi yiyecekleri de severek tüketirler.Fakat çeþitli yemler verirsek yosunlardan soðumalarý muhtemeldir.En iyisi karidesleri bol bitkili akvaryumlarda kendi hallerine býrakmak.
Genel bilgi:Boylarý birçok karidese göre küçük olmasýna raðmen yosunla savaþta en önemli silahlardan birisi kirazlardýr.
Bu küçük karideslerin strese kapýlýp ölmeleri gibi bir konu muhtemeldir.Bunu önlemek için akvaryum bol bitkili olmalýdýr

Üreme:Bol bitkili akvaryumlarda kirazlarý üretmekte mümkündür.Java moss gibi yosun türevi bitkilerin bulunduðu, pipo filtreyle filtre edilen akvaryumlarda yavrular mosslarda ve filtrede oluþan canlýlarla beslenerek hayatta kalabilirler.

 Kiraz yavrularý ilk yumurtadan çýktýklarýnda 2 mm civarýndadýrlar.Yalnýz birkaç ay içerisinde eriþkin olurlar.Zaten yaþam süreleride oldukça kýsa.Yaklaþýk 1.5 sene yaþarlar.

 Kiraz karidesleri her zaman renkli deðillerdir.Taþýnma esnasýnda yada korktuklarýnda(stres) renklerini kaybederler.Tabi keyifleri yerinde olduðu sürece renkleri kýrmýzýdýr.Özellikle üreme dönemlerinde renklerini tamamen koyulaþtýrarak aþaðýdaki gibi koyu kýrmýzý bir hal alýrlar.



Not: Neocaridina heteropoda var. “Red” olarakta adlandýrýlýr.

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #3 : Temmuz 02, 2007, 11:58:53 »
Cam karidesi(Natantia gen sp.)
Büyüklük: 4- 4.5 cm maximum
Su þartlarý: 22-25 derece optimum sýcaklýk
Beslenme: Bitkisel aðýrlýklý olarak beslenirler.Yosunlar, yem artýklarýyla beslenirler.Balýklarý beslerken aradan yem kapmayý da seviyorlar. :)Yani balýklarýn yediði her tür balýk yeminide yiyebiliyorlar.
Genel bilgi-Üreme:Geldik benim karideslerime….Bu tür hakkýnda tecrübeli olduðum için bir þeyler yazmak çok daha kolay olacak.
Türkiye piyasasýna zaman zaman sunulan bu karidesler gerçekten dayanýklý türler.Kiraz ve çim karidesleri kadar olmasada iyi alg yiyicilerdir.Akvaryumumda uzun süredir cam karidesi besliyorum.Bitkili akvaryumlarýmdaki çoðu yosun türünü yiyorlar.Fakat hair algae problemime çare olamadýlar.Zaman zaman saç yosunlarýna sulanýp yemeðe uðraþsalar da aðýzlarý bu yosunu yiyebilmek için uygun olmadýðýndan giriþimleri sonuçsuz kalýyor.

 Beslediðim zaman zarfýnda pek çok kez yumurtlama giriþimleri oldu.Fakat ayrý bir tank kurmadýðým için üretmeyi baþaramadým.Yumurtalar belli bir süre sonunda kaybolup gittiler.Gerçekten mükemmel canlýlar.Karýnaltý bacaklarýna sakladýklarý yumurtalarý belli sürelerle filtre yakýnlarýnda akýntýnýn olduðu bir yerde havalandýrýyorlar.Bacaklarýyla yumurtalarýn yerini deðiþtiren anne, yavrularýný aksatmadan bu görevi üreme dönemi boyunca yerine getiriyor.Harika bir olay.Yavrularýn anne karnýnda gün gün geliþimlerini izlemek kadar güzel birþey olamaz.
Üreme dönemindeki karideslerimden birisi, karnýndaki yumurtalarýn yerini deðiþtiriyor ve filtrenin yaptýðý akýntýyla yavrularýný havalandýrýyor;

« Son Dzenleme: Temmuz 02, 2007, 12:21:54 s Gnderen: halit2 »

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #4 : Temmuz 19, 2007, 13:33:52 s »
Caridina sp. "Tiger"
Büyüklük: Erkekler 2.5 cm, diþiler 3.5 cm maximum
Su þartlarý: Sýcaklýk 25 C civarý, ph:6-7 arasý
Beslenme: Algler, yem artýklarý
Üreme: Diþi 50 kadar yumurtayý karnýnda taþýr.Bu dönem yaklaþýk 4 hafta sürecektir.Yavrular 3-4 ayda eriþkin olacaklardýr.
Ayrýca bu tür arý, kristal kýrmýzý gibi karides türleriyle de çiftleþebilir.Bu karideslerin bir arada tutulmamasýnda fayda var.

« Son Dzenleme: Temmuz 19, 2007, 13:35:38 s Gnderen: halit2 »

WhiteEvil

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 16
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #5 : Temmuz 19, 2007, 19:27:45 s »
Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi olmasýna raðmen deneyipte yaþatamadýðým tek hayvan ; çim karidesi. Sebebini gübrede bulunan aðýr metaller olarak düþünüyorum. Ýlk deneyimimde 1 taneyi sývý gübre kullandýðým akvaryumumda 1 günde ölü buldum. Ýkinci deneyimimde 2 taneyi katý gübre kullandýðým akvaryumumda 2 gün sonra ölü olarak buldum. Gübreler demir içerikli olduðundan öldüklerini düþünüyorum.

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #6 : Temmuz 19, 2007, 23:18:12 s »
Hayýr bence sorun gübre deðil.Ben aylardýr besliyorum, yumurta bile yaptý karideslerim.Yani keyifleri yerinde.
Sývý ve tablet gübre kullanýyorum.Zaten bitkili bir akvaryumda gübre ve karides olmadan olmaz. :)

Sorun ya suyunuzun tam oturmamasý yada karideslerinizin saðlýklý olmamasý ve uyum saðlayamamalarý olabilir.

abdullahdogan

  • Üye
  • **
  • leti: 57
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #7 : Austos 08, 2007, 18:06:44 s »
akvaryuma almamak lazým bunlarý

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #8 : Austos 08, 2007, 18:37:37 s »

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #9 : Austos 08, 2007, 20:54:45 s »
Pazar günü, Ýstanbulda ki bildiðim bir çok akvaryumcuyu dolaþmama raðmen,  hiç birinde karides bulamadým. Onlýne satýþ yapan yerlerdende pek almak istemiyorum. Ýstanbul Avrupa Yakasýn da satýldýðý yerler varsa bana bildirebilirseniz sevinirim

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #10 : Austos 09, 2007, 00:08:49 »
Karidesler ýsýya karþý hassaslýklarýndan ötürü (sanýrým) sadece belli aylarda bulunabiliyor. Ben de bu aylarý tam olarak bilmiyorum. Fakat ben kýþ-ilkbahar gibi almýþtým.

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #11 : Austos 09, 2007, 09:25:10 »
Evet sonbaharda bende kiraz karidesi alacaðým inþallah.

gulay

  • Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #12 : Austos 09, 2007, 11:47:05 »
Ben de ilkbahar sonlarýnda almýþtým...

abdullahdogan

  • Üye
  • **
  • leti: 57
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #13 : Austos 09, 2007, 23:59:58 s »
Ben bitkileri yiyiyorlar diye biliyordum karidesleri ama yanlýsmýs.

halit2

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: Bitkili akvaryumlarýn vazgeçilmezi karidesler
« Yantla #14 : Austos 10, 2007, 09:29:40 »
Hayýr karidesler yemez, kerevitler yer.Daha doðrusu bitkilere söker, parçalar.
« Son Dzenleme: Austos 10, 2007, 09:30:08 Gnderen: halit2 »