Karidesler
Eklembacaklılar şubesinin kabuklular altşubesine bağlı karideslerin vücutları kalsiyum karbonattan oluşan bir kabukla kaplıdır.
Genellikle 5 çift ayakları ve iki çift duyargaları vardır.Ayrıca ayaklarının bir yada iki çiftinde kıskaçları bulunur.Arka tarafta yüzgeç görevi gören kuyruk gelişmiştir.Kuyrukla gövdenin altında karınaltı bacakları bulunur, bunu yüzerken kullanırlar.Karidesler yumurtalarınıda belli bir süre burada taşırlar.
Türler yaşadıkları bölgelere göre yapısal olarak farklılıklar gösterebilir.Özellikle ayakları ve kıskaçlarında değişiklikler gözlenebilir.
Tatlı ve tuzlu suda yaşayan türleri bulunmaktadır.Genel olarak temizlikçi vasfında yaşarlar.Ölmüş balıklar, yosunlarla, artıklarla beslenirler.Tabi avcı olan türlerde vardır.Küçük balıkları vs. avlayarak beslenirler.Avcı olan türlerin kıskaçları otçul beslenenlere göre daha gelişmiştir.
Ayrıca suyu süzerek içindeki mikroorganizmalarla beslenen süzücü türlerde karideslerde mevcuttur.Bunların akvaryumlara uygun türler olmadığını düşünüyorum.
Çok küçük boyutlarda olabilen bu şirin yaratıkların bazı türleri 30 cm boya kadar ulaşabilir.
Çeşitli karideslerin resimleri;
Süzücü karideslerden
Atya gabonensisCaridina tipi alg yiyici karideslerden
Neocaridina palmata "Nectarine shrimp"Uzun kolu karideslerden
Macrobrachium sp. "Opium"Akvaryumda karides;
Akvaryumlara girdiği günden bugüne, karidesler bitkili akvaryumların vazgeçilmezi haline geldiler.Benimde sağ kolum olarak gördüğüm karideslerin, bitkili akvaryumlarda mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum.
Bilindiği gibi akvaryumda oluşan yosunlar hem göz zevkini bozacak hemde bitkilere uzun süreçte zarar vereceklerdir.Karidesler oluşan yosunları afiyetle yiyecek ve farkında olmadan bize yararları olacaktır.
Ayrıca gayet barışcıl türlerdir.Asla balıklara zararları dokunmaz.Balıklarla hiçbir ilişkileri yok zaten, sanki onlar yokmuş gibi davranıyorlar.Tüm dertleri etrafı karıştırıp, yiyecek bir şeyler bulabilmek.(Tüm otçullar gibi karideslerinde gayet obur olduklarını söyleyebilirim)Karideslerin avcı balıklara yem olabileceklerini de söylemeliyim.Onun için akvaryumda besleneceği türlerin, karideslere zarar vermeyecek türler olmasına dikkat edelim.
Aslında su değerleri sabit olduktan sonra çokta nazlı türler değillerdir.Ph’ ın nötre yakın (6.5-7.5 aralığında)olduğu sularda yaşarlar.Su sıcaklığı da optimum 23-24 C civarlarındadır.Fakat karideslerin hepsi ağır metallere, amonyak ve nitrata duyarlıdır.Fazla olduğu durumlarda ölümler yaşanması kaçınılmazdır.
Geçelim bilindik karides türlerine;