Konu: 1 aylýk bitkili akvaryum geliþim ve problemler  (Okunma says 7954 defa)

path_finder

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
1 aylýk bitkili akvaryum geliþim ve problemler
« : Mays 05, 2009, 23:10:56 s »
Öncesi http://img513.imageshack.us/img513/9577/oncesi.jpg
sonrasý http://img162.imageshack.us/my.php?image=sonras.jpg

akvaryum 50x40x40, 2 adet 15 wattlýk sylvania lamba, ithal dere kumu, ýsý 24 derece, bitkiler micranthemum-heterantra-bakoba-glosso- kýrmýzý gül-limnophila ya benzer bir bitki- rotala
akvaryumu ilk kurduðumda bitkiler oldukça saðlýklýydýlar sonralarý rotalalarýn hiç geliþmediðini fark ettim kararmýþlardý akvaryumdan çýkardým, 2 defa aþýrý alg geliþdi sývý demir fazla eklemiþdim, sürekli karbondioksit veriyorum, micro ve NPK (20+20+20 ME) ilave ediyorum, sývý demir ekliyorum, buharlaþan suyu ilave ediyorum, haftalýk 15-20 litre su deðiþimi yapýyorum test kit im sadece PH, ölçüm 6-7 gibi görünüyor, micrantheralar çok iyi geliþdi, ilk 15 günde birçok kere yeni çýkan sürgünleri keserek yan yana ekdim sýklaþtýrdým, 1 aylýk bir sürede bitkiler epey geliþmiþler baþlangýçda 20 kök kadardý (micranthera) þimdi 100-150 kök vardýr. 80-100 kökü de baþka akvaryuma aktardým. 
Problem þu, bitkiler hergün farklýlar, yeni çýkan yapraklar açýk yeþil, hiç kök çýkarmýyorlar, oksijen baloncuklarýný yalnýz akvaryum üzerine 70 watlýk spot ýþýk koyduðumda az miktarda görüyorum, spot ýþýgý çok seyrek kullanýyorum algler geliþmesin diye, sonraki isimli resim spot ýþýk ile çekildiðinden yapraklar parlamýþdýr, micrantheralar geliþrken kýrmýzý heterantalar 1 ay önce ekdiðim gibi, bakobalar çok yavaþ büyüyorlar, sað kýsýmdaki karbondioksit difüzörü üzeri yeþil alglerle kaplý, yayýlmýyorlar sadece ordalar, sakal yosunu bitkiler üzerinde çok seyrek, glossolar ýn keyfi yerinde hýzla yayýlýyorlar, micro element eksikliðinde ancak büyümeleri duruyor
Balýklar yani neonlar öldü :( yerine yavru balýklar ekledim birçok yosun çöpçüsü ve corydoras lar var (panda-albino-komando) sürekli su yüzeyindeler hýzlý solunum yapýyorlar, akvaryumdaki minerallerden birinin veya birkaçýnýn fazla biriktiðini düþünüyorum, kullandýðým NPK  mavi renkli deterjan gibi taneli bir toz suda hemen eriyor, geliþim NPK  ekledikten sonra arttý ama su kalitesindeki bozuldu neredeyse balýklar için yaþanmaz bir durum oluþdu, ayný gübreleri eklediðim bir baþka akvaryumda ise 5 dak. fazla balýk yaþayamýyor ama cennet balýklarýna hiç birþey olmuyor

NPK içeriði þöyle, sizce akvaryum için kullanýþlý mý?

toplam azot (N)  %20
    amonyak tozu %5.2
    nitrat azotu %6
    üre azotu  %8.8
fosfor pentaoksit %20
potasyum oksit %20
bor %0.02
bakýr (þelatlý) %0.005
demir þelatlý %0.1
manganez %0.05
molibden %0.001
çinko % 0.005

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
Ynt: 1 aylýk bitkili akvaryum geliþim ve problemler
« Yantla #1 : Mays 06, 2009, 09:52:15 »
Bildiðim kadarýyla cevaplamaya çalýþýcam. Bence öncelikle NPK gübrenizi vermeyi býrakýn. O gübreyi bundan sonra sadece saksýda yetiþtirdiðiniz bitkilere verin. Hemen su deðiþimlerine baþlayýn ve suyunuzda birikmiþ zararlý maddelerden kurtulun. Suyunuzun mümkünse her seferinde %30'unu, 2 günde 1 sýklýkla deðiþtirin. Bundan sonra da akvaryum için üretilmiþ, markalý bir gübre alýn ve sadece bunu kullanýn. Bitkili akvaryumunuza bu kadar emek ve para harcadýktan sonra, gübreye verdiðiniz para kesinlikle çok deðildir emin olun.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #2 : Mays 06, 2009, 16:57:40 s »
Ben yeni kurduðum akvaryumlarým da hemen hemen 1 ay boyunca doðru düzgün gübreleme yapmam. Zaten daha baþlangýçta bitkiler adaptasyon sürecinde olduðundan verilen gübreler bitkilerden çok alg'lere yarar. Kullandýðýnýz NPK çok fazla içeriðe sahip. Adý üzerinde N (Nitrat) P (Fosfat) K (Potasyum) gübreleri yeterli. Ali beye katýlýyorum o gübreyi kullanmayýn. Su deðiþimlerini sýklaþtýrýn ki sudaki besin fazlasý azalsýn.

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
« Yantla #3 : Mays 08, 2009, 17:39:00 s »
O gübreyi akvaryum da kullanabileceðiniz fikrine nasýl kapýldýnýz? Yazýk gerçekten balýklarýnýza yazýk.

path_finder

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
« Yantla #4 : Haziran 22, 2009, 02:48:53 »
önerileriniz için teþekkürler, gübreyi artýk kullanmýyorum, sýk su deðþimleri yaptým akvaryum suyu daha berrak þimdi.