Konu: Siyah Sakal Yosunu Problemi  (Okunma says 24899 defa)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Siyah Sakal Yosunu Problemi
« Yantla #15 : ubat 11, 2009, 11:47:40 »
Bu alglerin en büyük oluþma nedenlerinden birisi düzensiz CO2verilmesinden kaynaklanýr. Bu sorun özellikle mayalý sistem yada tüp dýþýndaki diðer sistemlerle CO2 takviyesinde yaþanan bir sorundur. Öncelikle bu sorunu halledip ardýndan aþýrý kirlenmiþ olan yapraklarýn kesilip atýlmasý ve düzenli ve sýk su deðiþimleri ile çoðalmasýnýn yavaþlatýlmasý gerekir. Bir aylýk bir mücadelenin ardýndan bu yosundan tamamen kurtulabilirsiniz. Ýþi hýzlandýrmak için excell de bir çözüm saðlayacaktýr. Ancak sazlarýnýza zarar verebilir bu yöntem. Bahsettiðiniz gübre hakkýnda bir bilgim olmadýðýndan içerik yada dozajý hakkýnda birþey söyleyemeyeceðim. Sorunu ýþýkta aramak ise bakýlacak en son konudur ve sizin durumunuzda pek etkisi bulunduðunu sanmýyorum (tabi düzensiz ve çok uzun süreler açýk tutmuyorsanýz).

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
« Yantla #16 : ubat 11, 2009, 20:54:56 s »
Teþekkürler uzun zamandýr  aldýðým en tatmin edici ve en açýklayýcý mesaj oldu tekrar teþekkürler.Daha önceleri düzensiz co2 veriyordum fakat bu 1 aydýr düzenli bir þekilde ve dozajý arttýrarak veriyorum.2günde bir 10lt lik su deyiþimleri yapacaðým.Iþýklarda zamanlayýcý kullanýyorum sabah 8de açýlýp 13 de kapanýyor 18 de açýlýp 24te kapanýyor.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #17 : ubat 12, 2009, 01:04:46 »
11 saat ýþýklandýrma süresi sorunlu bir akvaryum için oldukça fazla. Gün ortasý (siesta) karartma pek iyi birþey de deðil, artýk cazibesini kaybeden eski bir uygulama. Size tavsiyem tek seferde 8 saati aþmayan bir ýþýklandýrmaya geçmeniz. Bunun akabinde düzenli su deðiþimleri ve CO2 ile 1-2 aya kadar sizin baþka bir müdaheleniz olmaksýzýn alg derdinden kurtulabilirsiniz.

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
« Yantla #18 : ubat 13, 2009, 22:28:00 s »
Biraz önce dediðinizi yaptým tek seferde toplam 8saat olarak ýþýklarýmý ayarladým.ÝÞallah kurtulurum hocam verdiðin deðerli ve çok önemli bilgiler için çok teþekkür ederim.Sizlerden çok þeyler öðreniyoruz.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
« Yantla #19 : ubat 16, 2009, 15:07:25 s »
11 saat ýþýklandýrma süresi sorunlu bir akvaryum için oldukça fazla. Gün ortasý (siesta) karartma pek iyi birþey de deðil, artýk cazibesini kaybeden eski bir uygulama. Size tavsiyem tek seferde 8 saati aþmayan bir ýþýklandýrmaya geçmeniz. Bunun akabinde düzenli su deðiþimleri ve CO2 ile 1-2 aya kadar sizin baþka bir müdaheleniz olmaksýzýn alg derdinden kurtulabilirsiniz.
Ne yalan söyliyim, yosun oluþmasýn diye Ben de forumlardan öðrendiðim siestalý aydýnlatmayý uyguluyorum (5-3-5) ve bu yöntemi en iyi aydýnlatma yöntemi diye biliyordum. Doðrusu bu yazýnýz Beni þaþýrttý Yýldýrým Hocam. Bu konuyu biraz açarmýsýnýz?

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #20 : ubat 16, 2009, 16:18:07 s »
Algler bitkilerle karþýlaþtýrýldýðýnda son derece basit anatomik yapýya sahiptirler ve bu özellikleri sayesinde ortamdaki her türlü deðiþikliðe bitkilere göre çok daha hýzlý reaksiyon gösterirler ve çok daha azýyla yetinebilirler. Bitkilerde ise durum biraz daha farklýdýr. Ýhtiyaçlarý daha makro düzeydedir ve genelleme yapýlýrsa bir bitkinin peak fotosentez faaliyetine ulaþmasý 40-60 dakika kadar sürebilmektedir. Alglerde ise bu süre 0,5-3 saniye arasýndadýr. Dolayýsýyla siesta alglerden çok bitkilerin fotosentez faaliyetlerini kesintiye uðratmaktadýr. Bu kesinti elbette bitkilere herhangi bir zarar vermemektedir. Siesta yönteminin muhtemel tek faydasý hem sabah evden çýkarken hem de akþam eve geldiðinde ýþýklarý yanýk görmek isteyen akvaristler için olacaktýr.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #21 : ubat 17, 2009, 09:35:53 »
Teþekkürler Yýldýrým Bey. Yarýndan itibaren aydýnlatmayý tek seferde yapýcam. Zaten siestalý sistemde de sabah evden çýkarken akvaryumun aydýnlatmasý çalýþmýyor :( Peki aydýnlatma süresi konusunda tavsiyeniz nedir? Mesela tek seferde 10 saat yeterlimidir?   

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #22 : ubat 17, 2009, 15:51:13 s »
Sorunlu akvaryumlar için 7-8 saat, oturmuþ akvaryumlar için 9 saat ve çok daha saðlýklý akvaryumlar için 10 saat uygundur. Ben bu þekilde uyguluyorum.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #23 : ubat 17, 2009, 16:29:28 s »
Teþekkürler Yýldýrým Bey.