Burak selam,
Geçen sene büyük bitkili tankýmda (380 litre) siyah sakal yosunlarýndan baþým fena halde derte girmiþti hatýrlarsýn. Ne yaptýysam kurtulamamýþtým. Çareyi Hidrojen peroksit kullanarak giderdim. Hepimizin bildiði ve eczanelerde satýlan %3 Hidrojen Peroksit çözeltili Oksijenli Su (100 ml) bu konuda çok fayda saðlamaktadýr.
Nasýl uyguladýðýma gelince, ilk önce aþaðýda resimde 60ml olarak tarif edilen miktarý, 1 litre'lik kapta su ile karýþtýrdým, sonra þýrýnga yardýmý ile direk sakal alglerin üzerine uyguladým, bu iþlem kaptaki su bitene kadar tatbik edildi. Yaklaþýk 10-15 dakika içerisinde muazzam bir þekilde bitkiler ve algler üzerinden fotosentez çýktýðý göründü. Bu fotosentez olayý yaklaþýk 7-8 saat sürdü.
24 saat sonra, siyah algler pembeleþmeye baþladý, kalan 40 ml'lik Oksijenli suyuda tekrar tatbik ettim ve 3. günden sonra alglerin beyazlaþýp öldüðünü gözlemledim.
Oksijenli su kesinlikle %3 çözeltili olmalý ve su ile karýþtýrýlarak uygulanmaldýr.
Sorunlara gelince, geniþ yapraklý bitkilerin bazý yapraklarý bozuldu, bozulan yapraklar kopartýlarak bitkiye zarar vermesi engellendi. 1 adet kiraz karides ölüsü buldum (tankta 20 adet civarý vardý), balýklarda ise anormallik gözlemlemedim.
Yinede çok dikkatli kullanýn derim.