Konu: Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?  (Okunma sayýsý 21786 defa)

Bammbamm

• Ãœye
  • **
  • Ýleti: 41
Ynt: Hangi Testler Öncelikli Edinilmelidir?
« Yanýtla #15 : Mart 29, 2009, 19:14:27 ös »
Su da çözünmüþ CO2 miktarýný ölçümleyebilecek testler mevcut fakat pek yaygýn deðillerdir.
Akvaryumlarýmýz da genelde pH-KH deðerini ölçüp, CO2-pH-KH tablosu yardýmýyla CO2 miktarý tayini yaparýz.

Örneðin KH= 4 , pH= 6.9 olduðu bir durumda akvaryumumuzda çözünmüþ CO2 miktarý 16ppm'dir.
            KH= 9 , pH= 6.9 olduðu bir durumda ise akvaryumdaki çözünmüþ CO2 miktarý 36ppm'dir.
Bu tablodan ayrýca KH'ýn pH üzerinkedi tamponlayýcý ektisi kolayca görülmektedir.

KH bu kadar ciddi farklar yaratabildiði için bence testlerimiz arasýnda KH testi bulundurmamýz gerekmektedir.

Saygýlar.

Bvarisli

• Baðýmlý Ãœye
  • Süper Moderatör
  • Ýleti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yanýtla #16 : Mart 29, 2009, 20:00:51 ös »
Bende Nitrat, Fosfat, Gh, Kh, Demir, Ph ve Merck Ph indicator (5,4-7,0) mevcut. Bu testleri belli periyotlarla yaparak hem gübreleme miktarýmýn doðruluðunu test ediyorum hemde olasý problemlere karþý (ph, kh yüksekliði yada alçaklýðý) bilgi edinmiþ oluyorum. Ph testini iki tane tutmamýn amacý ise iki testi karþýlaþtýrarak doðruluk payýný ve kesin'e yakýn ph sonucunu elde etmek. Onun haricinde Yýldýrým abi'nin dediði gibi amonyak, nitrit tarzý testleri hiç almadým almamda. Elimin altýndaki test'ler gayet yeterli. Ayrýyetten ebay'den aldýðým drop checker ile de sürekli olarak sudaki co2 konsantrasyonunu izleyebiliyorum. Renk sarý olduðunda hava motorunu açýp renk mavi'ye döndüðünde co2 kaçýracak etmenleri ortadan kaldýrýyorum. Bu test'lerin çoðunu acemilik zamanlarýmda ve bir yosun problemi esnasýnda almýþtým. Bundan sonrasý için bu testler bittiðinde bir daha alacaðýmý zannetmiyorum. Elimdeki test'lerle gözlemlerimi karþýlaþtýrýyorum ve bundan sonrasýnda da tecrübe ve gözlemlerime göre gübrelemelere devam edeceðim.

soners

• Baðýmlý Ãœye
  • Özel Ãœye
  • Ýleti: 315
« Yanýtla #17 : Mart 30, 2009, 10:54:49 öö »
Yaklaþýk 20 yýldýr akvaryumlarla haþýr neþirim hiç bir test kullanmadým :-\ Ne diyeyim bir testim bile yok ;D

admin

• Baðýmlý Ãœye
  • Kurucu Ãœye
  • Ýleti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yanýtla #18 : Mart 30, 2009, 10:58:01 öö »
Ben pH'ý bile gözünden anlar oldum. Maya bitince 7.5 maya varken 6.5 ;D Olaðanüstü haller dýþýnda rutin test yapmak bir süre sonra gerekmiyor ama akvaryum deðerleriniz hakkýnda bilgi sahibi olmak ve hangi olaylarla ne gibi deðiþimlere uðradýðýný öðrenebilmek için bir süre de olsa kullanmak gerekiyor bazý testleri.