Iþýk olayýna kýsa bir açýklamak getirmek gerekirse;
Bildiðiniz üzere fotosentez bitki yapraklarý üzerinde bulunan hücrelerdeki klorofil pigmentinde gerçekleþir. Klorofil pigmenti ve dolayýsý ile yapraklar yeþildir.
Doðada her cisim ýþýða karþý üç þey gerçekleþtirir.
1-Soðurma (emme)
2-Geçirme
3-Yansýtma
Her cismin yapýsýna ve rengine göre bu tepkiler deðiþiklik gösterir. Mesela siyah cisimler Güneþ'te aþýrý ýsýnýr çünkü bütün dalga boyundaki ýþýklarý ýsý olarak soðurur. Beyaz cisimler ise bütün ýþýklarý yansýtýr. Örneðin bu nedenle LPG tanklarý beyaza boyanýr. Kýþýn koyu renk giyinlmesi tavsiye edilir. Sanýrým kamera merceklerinin çevresi de bu nedenle siyah.
Klorofilde de bunlar geçerlidir. Klorofil pigmenti yeþil renkli olduðundan yeþil dalga boyundaki ýþýðý soðuramaz, yasýtýr. Bu nedenle fotosentezde kullanamaz.
Ayrýca bitkilerin her dalga boyunda fotosentez hýzý farklýdýr. Yeþil ýþýkta çok düþük olduðunu öðrendik. Sarý ýþýkta da nispeten düþüktür. En yüksek fotosentez hýzý kýrmýzý ve mavi dalga boyunda olur.
Özet olarak floresanlarda þuna bakýlmalý, yeþil ýþýk oraný ? kýrmýzý ýþýk oraný ? Tatlýsu'da mavi tercih edilmiyor, sebebini ise açýklayabilecek yetkinlikte deðilim. Sebebini açýkçasý bilmiyorum
Gro-lüx dediðimiz floresanlarýn kýrmýzý ýþýk dalga boyu oranýnýn yüksek olduðunu kendi gözümüzle bile anlayabiliyoruz. Bu floresanlar bu sebepten ötürü bitkiler için en ideal ürünlerdendir. Daylight dediðimiz floresanlar ise beyaz ýþýk verir, az-çok her ýþýk rengi var galiba çok yetkin deðilim
Düþük kelvinli lambalar ise (sarý floresan dediklerimiz mesela) Sarý-turuncu dalga boyunu çok içeriyor. Sarý da grafiklerde yeþilin hemen yanýnda yer alýyor. Yeþil ile kýrmýzý arasý. Bu nedenle grolüxler kadar verimli olduðunu söyleyemeyiz sanýrým.
Tabii bunlar verim açýsýndan söylenen þeyler. Eðer sarý lambanýz 40w ve grolüx lambanýz 20w ise elbette sarý olanda fotosentez daha fazla olacaktýr
Ayrýca bitkilerin hangi ýþýða nasýl tepki verdiði, yosunlarýn nasýl tepki verdiði falaný filaný bir sürü faktörü var. Mavi lamba verimlidir ama bitkiden çok yosunu coçturduðu için de kullanýlmýyor olabilir örneðin. Bunlar benim varsayýmlarým elbette. Tekrar söylyorum bu konuda çok yetkin deðilim
Bülent Abi'nin(JOKER) Aydýnlatmada Ekonomiklik baþlýðýnda sanýyorum yararlý bilgiler vardý. Bir göz atýlmasý taraftarýyým. Konu baþka bir kategorideymiþ, þimdi Aydýnlatma alanýna taþýyorum.
Ekte 2700k bir floresana ait bulduðum dalga boyu grafiðini koyuyorum.
Saygýlarýmla...