Siyah sakal yosunun ortaya çýkýþýnda tetikleyici nedenlerin baþýnda düþük CO2 ve ya salýným yapan CO2 deðeri gelmektedir.
Bir kere görüldükten sonra tamamen kurtulmak oldukça güçtür.
Mümkünse, suda çözünmüþ CO2 miktarýný kademe kademe 30 ppm deðerine kadar yükseltin.
Su deðerlerinizi kontrol edip istenilen deðerler aralýðýnda tutmaya özen gösterin, özellikle demir (Fe) konsantrasyonuna dikkat edin.
Yosunlu yapraklarý , kum tanelerini, küçük taþ ve ya dekorlarý mümkün olduðunca akvaryumdan uzaklaþtýrýn ve yosunlu bölgelere akvaryum içerisinde fiziksel müdahelede bulunmamaya özen gösterin. Eðer yosun akvaryumdan çýkaramayacaðýnýz büyük dekorlar, filtre hortumlarý,camlar vb. yerlerde ise bölgesel tedavi uygulayabilirsiniz. Bir þýrýnga yardýmý ile 3%'lük H2O2 ve ya Flourish Excel yosunlu bölgeye püskürtülerek yosunlarý öldürmek mümkün. Ýþlem sýrasýnda kýsa süreliðine de olsa filtre durdurulup akýntý engellenmelidir, 5-10 dakika yeterli olacaktýr. Daha sonra filtre tekrar çalýþtýrýlmalýdýr. Yosunlardan kurtulana iþlem tekrar ettirilir.
H2O2 ve Flourish Excel doz aþýmý durumda akvaryum canlýlarý üzerinde de ölümcül sonuçlar doðurabilir, bu yüzden uygalama sonrasýnda su deðiþimi yapmak yerinde olacaktýr.
Bu bilgileri yabancý forumlarda hobicilerin yazdýklarý yazýlardan edindim, bir çok bilgi bunlarýn gibi doðruluðu kesin deðildir, kendi denememde baþarýlý olmuþ bir yöntem olduðýu için yazdým. Her uygulamada olduðu gibi bu yosun giderme yönteminde de risk uygulayan kiþiye aittir. Herhangi bir uygulama yapmadan önce iyice araþtýrmanýzý tavsiye ederim.
Saygýlar.