Konu: Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus)  (Okunma says 19486 defa)

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus)
« : Mays 12, 2007, 11:40:29 »
Her ne kadar barışcıl olsalarda bölge tuttuklarında daha agresif oluyorlar.Bitkili akvaryumlarda bulunması gerektiğini düşündüğüm türlerden biridir.

Üretimleri kolaydır.Çünkü erkek vatoz yumurtalara dikkatli bir biçimde bakıcılık edecektir.Yavrular bir süre sonra ebeveynlerinden ayrılmalıdır.

Akvaryumda oluşan yosunları, artıkları tüketirler.

« Son Dzenleme: Mays 12, 2007, 11:42:44 Gnderen: halit2 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Cüce vatoz (Ancistrus dolichopterus)
« Yantla #1 : Mays 19, 2007, 09:46:28 »
Kimi yosun türlerini güzel temizler. Camýnýzýn parýldamasýnda katkýlarý olacaktýr.

darkeetar

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • leti: 8
  • Günlük Yazarý
« Yantla #2 : Eyll 04, 2007, 16:28:50 s »
Cüce vatoz ile cüce olmayan vatozun yavrusunu nasýl ayýrabiliriz? ???

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Eyll 04, 2007, 17:21:50 s »
Normal vatozu Türkiye'de pek üretmezler sanýrým. Ben baþka bir tüyo bilmiyorum  :-\

darkfreez

• Üye
  • **
  • leti: 23
« Yantla #4 : Ekim 14, 2007, 00:53:45 »
Yanak kýsýmlarýna bakýn cüce vatozlarýn yanaklarýnda yanlara doðru açýlabilen bir kýsým var ve büyüdüklerinde buradada dikenleri oluyor. Hatta 2. resimde dikkatli bakarsanýz yanaklarýnda þeffaf gibi çýkýntýlarý görebilirsiniz;)

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
« Yantla #5 : Aralk 19, 2007, 12:46:45 s »
3 tanesi 1 gecede 100 litrelik akvaryumun tüm camlarýný parlattýlar. Çok çalýþkan hayvanlar. Kesinlikle bitkili akvaryumlarda bulunmalýlar.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #6 : Aralk 19, 2007, 21:28:31 s »
Normal vatozla cüce vatoz arasýnda gözle görülür birkaç fark var ama nasýl anlatacaðýmý bilmiyorum. :)

darkeetar

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • Günlük Yazarý
« Yantla #7 : ubat 21, 2008, 15:22:32 s »

Bu Aslan. Benim ilk cüce vatozum. 1,5 cm iken aldým. Ben bu boyutta iken sýradan vatozdan ayýredemedim, akvaryumcuma güvendim. Vatoz alýrken akvaryumcuda 1-2 gün izliyorum. çalýþkan ve hareketli balýk alýndýktan sonra da bu þekilde devam ediyor. Balýklar arasýnda belirgin davranýþ farklýlýklarý var. Yosuna aðzýný sürmeyen, diðer balýk yemleriyle beslenen, adam gördümü saklanan vatozlarým oldu. O yüzden alým öncesi izlem bence çok önemli.
Aslan þimdi 5 cm. Yaklaþýk 6 ayda bu boya ulaþtý, 2 aydýr daha da büyümedi. cüce vatoz için belirleyici olabilecek kafa yaný dikenlerini ilk defa 4. ayda seçebildim. Bir tür ergenlik iþareti olabilir. Bu aydan sonra balýðýn türü için özellikleri çok daha seçilebilir oldu= yassý bir vücut, kafada yuvarlak benekler......
Aslan saldýrgan deðil ama sinirli. Köprüde karþýlaþýrsanýz kesinlikle yol vermeyecektir. 2. resimde aslanýn üstünde pusuya yattýðý kabuðu 4 adet chain loach(kabuðun önünde) in olarak kullanýyor. Aslan bazen ine girip ortalýðý bir daðýtýr. Glowlight tetralar aslanla sýrtlanlar arasýndaki mücadeleyi endiþeli gözlerle izliyorlar J.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : ubat 21, 2008, 16:05:29 s »
Aslan Eren'i (discus) rahatsýz etmiyor mu ? Teknik olarak ayrý beslenmeleri gerekir de.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #9 : ubat 21, 2008, 16:48:54 s »
Selamlar bu balýklarý inanýlmaz seviyorum ve almak istiyorum acaba benim bol bitkili akvaryumumda(180 lt.) rahatça yaþayabilirlermi ... Rasbora , corydoras , barbus , otocinclus , sae , karides var onlar için hindistan cevizi yuvalar yaptým 1e 2d düþünüyorum 4-5 cm alacaðým sizce rahatça üretebilirmiyim birde normal vatozdan nasýl ayýrt edebileceðim ...

darkeetar

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • Günlük Yazarý
« Yantla #10 : ubat 22, 2008, 10:30:55 »
Sevgili Birkan;
Akvaryumda þiddete kesinlikle izin vermiyorum. Ýlke olarak da 3 uyarýdan sonra þiddeti yaratan gidiyor. Çok sevdiðim yalancý(false) SAE'ler bu nedenle sürgün edildiler. Aslan'la Eren arasýnda hiçbir münasebete þahit olmadým. Aslan kesinlikle yortýcý deðil, sadece sert mizaçlý bir balýk.
4 adet de chain loach barýndýrýyorum. Bunlar da diskus akvaryumu için riskli balýklar, ama çok güzel olduklarýndan bu riski aldým. Eren'e bulaþtýklarýný görmedim. Hatta çok sevdikleri kuru kurtlarý birlikte keyifle yiyorlar.
Tabii bu uyumda balýklarýn mizaçlarý ve öðrenilmiþ davranýþlarý çok belirleyici. SAE'lerde balýklardan biri diskusu týrtýklamayý öðrendi, bunu alýþkanlýk haline getirdi ve diðerlerine de öðretti. Bu süreci takip edebildim.
Eren çok efendi bir balýk ve tam bir takým kaptaný. Akvaryumu çok iyi yönetiyor. Ýyi bir 10 numara :-).   

darkeetar

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • Günlük Yazarý
« Yantla #11 : ubat 22, 2008, 10:42:53 »
Cenk;
bu balýðý alýrken çok tereddütlüydüm ve netekim burada da nasýl ayrýlýr diye sordum. Benim þahsi fikrim eriþkin olmayan balýðý gözü çok alýþkýn olmayan ayýramaz. Eriþkin balýk bana artýk kolay geliyor. Yanak dikenleri iyi bir iþaret ama diþide oluyor mu bilmiyorum. Dediðim gibi bu balýk yassý, genelde yuvarlak benekleri veya daha pahalýlarýnda daha deðiþik figürleri var. Pratik olabilecek bir yöntem her akvaryumcuda her an en az bir tane bulunmasý çok muhtemel sýradan vatozla karþýlaþtýrmak.   

goldmr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #12 : Temmuz 15, 2009, 16:06:26 s »
Cüce vatozun vücudunda üzerinde, açýk sarýmtýrak, toplu iðne baþý gibi, noktacýklar vardýr, normal vatozlarda bu olmaz, erkek cüce vatozun çenelerinde, býyýk gýbý çok belirgin sarkýklar vardýr, diþide olmaz, cüce vatozlarlarda diþi, 8,9 cm büyürken, erkekler en fazla 11-13 cm büyürler. Normal vatozlar ise 20-25 cm  uzunluða çýkarlar. Yavrulama zamanýnda erkek vatoz, diþiyi testiye doðru kovalar sokar yumurtlamaya zorlar, yada magara gibi seçtikleri bir yere, diþi yumurtalarýný buraya döker, daha sonra yumurtalarla hiç ilgilenmez, erkek vatoz, yavrular yumurtadan çýkana kadar, testiyi savunur, hiçbir balýðý buraya yaklaþtýrmak, kanatlarýyla yumurtalarý havalandýrýr, mantarlaþmalarýný önler, yavrular yumurtadan çýktýktan sonrada, belli bir eriþkinliði gelmeden, erkek vatoz, yavrularýn yuvadan dýþarýya çýkmasýna müsade etmez, kollar kimseyide o bölgeye yaklaþtýrmaz, yavrularý büyütür, sonra yavaþ yavaþ akvaryuma yayýlmaya baþlarlar, yavrular doðduklarýnda karýnlarýnda beslenme keseleri vardýr, birkaç gün yem yemeden bu keseden beslenirler, sizin ekstadan beslemenize gerek yoktur, bu kese kaybolunca yem aramaya baþlarlar, yavru zamaný, bir salatalýðý hýyarý ortadan kesip, testinin yakýnýna bir yere batmasýný saðlarsanýz, salýným yapmayan bir taþa baðlayarak bunu yapabilirsini. v.b. yavrular bunun üzerine çýkýp yerler babalarýyla birlikte, salatalýðý akþama sudan alýp atýp yerine yenisini koymak zorundasýnýz, suyu bozmamasý açýsýndan, yavrular çýkmýyorlar diye üzülmeyin, çünkü vatozlar genelde gece, loþ ortamlarda, beslenmeyi severler. onlarýn iç güdülerine güvenin ve zorlamayýn aksi takdirde onlarý.

üstteki býyýklý erkek, alttaki diþi

erkek cüce vatoz, býyýklarýna ve üzerindeki sarýmtýrak noktalara dikkat edin
« Son Dzenleme: Temmuz 15, 2009, 17:07:55 s Gnderen: Devletabi »

miyaw33

• Üye
  • **
  • leti: 38
« Yantla #13 : Temmuz 15, 2009, 17:31:30 s »
Bende geçen gün cüce oldugunu düþündüðüm vatoz aldým 1 adet,ilk gün haricinde hiç hareket ettiðini görmüyorum,aþýklar açýldýgýnda neredeyse ýþýklar sönene kadar ayný yerde kýpýrdamadan duruyor.Ama inanýlmaz çalýþkan tüm ludwiga ve çýnarlarýmý sýrayla temizliyor ki neredeyse hiç alg kalmadý ustlerýnde o geldýgýnden beri.