Daha önce de forumumuzda belirtmiþtim ben tam bu aþamada takýlýp kalmýþ bir durumdayým. 100x50x50 cm ebatlarýnda bir akvaryumum ; 7x 30W floresan, 1200lt/saat filtre, 11W UV, Ista maxmix Co2 reaktör vb donanýmým var. Vivipara, parvula ve Blyxia ve baþka türler üzerine bitkili bir tank kurmayý planlýyorum.Lav kayasý kullanmaya karar vermiþtim ama salýnýmsýz, uygun fiyatlý baþka bir kaya da olabilir. Bitki türlerive taban konusunda örnek aldýðým uygulamalarý incelediðimde çok katmanlý ama ince bir þekilde dizilmiþ olanlar dikkatimi çekti. Ben de buradan ve okuduðum diðer yazýlardan sonuç çýkararak bir karara varmaya çalýþýyorum. Önceleri Aquaclay en üstte olacak diye düþünmüþtüm.
Aquaclay hafif ama geniþ hacimli olduðundan akvaryumumda daha az aðýrlýk ve gözenekli yapýsý olmasý, kök geliþimine kolaylýk saðlamasý, ýsý iletiminin ve su dolaþýmýnýn kolay olmasý, ayrýca bir çok kaynakta besin içerikli olduðu yazmasý ( en önemlisi 3 kuruþ fazla olsun kýrmýzý olsun
) nedeniyle aradýðým iþte bu diye düþünürken; bitki dikiminin problemli olmasý beni caydýrdý!
Artýk siyah quartz, salýnýmsýz bir kum kullanmaya karar verdim, üstelik fiyatý da çok uygun (1kg 1TL, çuvalý 40 TL) Aquaclay gibi çok hafif ve büyük deðil, Hagen siyah kadar parlak ve pahalý deðil! Ancak ayný hagen siyah ölçülerinde.
Benim listem
Sera superpeat (0,5 cm) - listeden çýkarlýdý!
PRODAC FERTIL PLATES (1 cm)
Laterit hjs-50 (1lt)
PRODAC FONDO VIVO (1lt)
Azoo misket gübre (1 kutu)
Siyah Quartz kum 3mm (40 kg)
Ayrýca her katman arasýna quartz kum ince tabakalar halinde serilecek.