Konu: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar  (Okunma says 9631 defa)

volkantr34

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« : Ekim 04, 2009, 01:47:53 »
Herkese Merhabalar

Uzun süredir tankýma co2 takviyesi yaparak bir kademe daha ilerlemeyi düþünüyordum.Sonunda mayalý sistemde co2'yi aktif hale getirdim.Bir kaç denemeden sonra saniyede 1 baloncuk olarak tankýma vermeye baþladým.Önceleri balýklarý gözlemlemek için hava taþý ile bu co2'yi tanka enjekte ettim..
Balýklarda ilk gün pek bir rahatsýzlýk görünmedi.
2. gün 3 kök tütün bitkimden sadece bir tanesinde seri þekilde ufak baloncuklar çýkmaya baþladý.Diðerlerinde hiçbir baloncuk çýkmadý.Tankýmda bundan baþka 5-6 kök cabomba , bolca subulata , 1 kök crypto balancea , 1 kök 4 yapraktan oluþan anubias , 6-7 kök rotala wallichi , 50 kök saz ve 1 kökte çýnar var..

Co2'yi sabah akþam veriyorum geceleride o2 vermeye baþladým.Çünki balýklarýmýn hepsi çok hýzlý soluk alýp veriyorlar ve su yüzeyinde yüzüyorlardý. 4. güne kadar yukardaki durumlarda bir deðiþiklik olmadý. 5. gün iç filtreye gene baþka bir sitede gördüðüm vortex jeneratörünü yaptým.Ýlk etapta vortex oluþtu sonra kayboldu ama nedeninin teknik bazý þeyleri tam yapamamamdan kaynaklandýðýný biliyorum.Buna raðmen jeneratöre gelen co2'de hiçbir kaçak yok (test ettim) ve vortex olmaksýzýn gazýn þiþenin üstünde döndüðünü görüyorum.

Durumlar bu þekildeyken yukarýdan aþaðýya sormak istediklerimi sorayým.

1. Tabanda misket gübrelerim bol miktarda var , düzenli þekilde mikro element , demir ve fosfat gübrelerimi ekliyorum.Diðer bitkilerimdede düzenli o2 çýkýþýný görebilmem için daha neler yapmam gerekir ? Bitkilerimde birkaç günde muazzam bir geliþme baþladý.(yeni yapraklar, hýzlý büyüme , rotala wallichi'lerde gözle görülür bir kýzarma.) Ama ben çoðu co2'li akvaryumda görmeye alýþtýðým ve bayýldýðým fotosentezi görmek ve o2'yi tümüyle kesmek istiyor ve görüþlerinizi rica ediyorum.

2. Ph test çubuklarým var.2 farklý 5 li ve 6'lý test kitlerim var.Ph hepsinde ayný çýkýyor.Gündüz ve gece olmak üzere kontrol ettim.ph 6-6,5 arasýnda.Diðer deðerlerde ideal ölçülerde.Balýklarda hýzlý solumanýn yanýnda kuyrukta mantar gibi çürüme ve tek tük beneklenmeler çýktý , co2'yi fazla mý kaçýrdým acaba ?

3. Vortex jeneratörümde , vortexi oluþturamasam içerde ki co2'yi çözünerek akvaryuma karýþmýyor mudur ? Çünki içerde döndüklerini görüyorum illa ki çözünmesi lazým diye düþünüyorum.Þiþenin altýndan hiçbir baloncuk çýkýþý yok ama gayet güzel bir þekilde tabana doðru üflüyor ? Yani demek istediðim vortex þart mý ?

4. Son soru :) Tütün bitkimin 1-2 yapraðýnda kýzarýklýk gibi görünen bir çürüme ve alt yapraklarda algler görünmeye baþladý ve önceden seri þekilde o2 verdiði halde þimdi baþka yapraktan seyrek seyrek o2 baloncuklarý çýkýyor.. Hepsinden çýkmasý gerekmiyor mu ? Yani gördüðüm diðer tanklarda hep böyleydi.Acaba çokmu erken beklenti içine girdim yoksa istediðim duruma gelmeleri için daha süre geçmesi mi gerekiyor ? Eðer evetse tahmini ne kadardýr acaba ?

Daha uzatmadan tankým hakkýnda bilgilerimi vererek konumu sonlandýrýyorum , uzunluðu için kusura bakmayýn.Ama takdir edersiniz ki konu bitkili akvaryum ve co2 olunca yazacak þey çok oluyor. :)

Tank : 80-40-50(y) takribi 130 lt.
Deðiþim : Ayda 1 % 50 su deðiþimi , haftada 1 10 lt'lik tazeleme.
Aydýnlatma : Atman marka 2 tane 2 li armatür. 2 * Philips 965 + 1 Philips Aquarella + 1 Sylvania Grolüx. ( 4 x 18 watt ) 12 saat aydýnlatma.Tankýn ve armatürün boyutlarý sebebiyle baþka ekleme yapamýyorum  :'(
Gübre : Tamamý Tunç Sönmezoðlu'ndan tabanda 100 tane misket gübre , mikro element , demir ve fosfat sývý gübre.
Taban : 7-12 cm arasý aquaclay ve jagler ince kum.
Canlý yükü : 30 endler's , 9 vatoz , 10 corydoras , 7 plati , 3 moli bir sürü yavru moli.. 10'larca moli yavrusu yarýn baþka bir tanka yolcu ve canlý yükünü azaltacaðým.

Resim yarýn ekleyeceðim.Þimdiden ilgilenen ve sýkýlmadan konuyu okuyan tüm herkese teþekkür eder , konu uzunluðu yüzünden kusura bakmamanýzý dilerim.

Saygýlar
« Son Dzenleme: Ekim 04, 2009, 01:49:19 Gnderen: volkantr34 »

volkantr34

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #1 : Ekim 05, 2009, 01:52:15 »
3 Eylül'de ki hali - Co2 yok sadece sývý gübreleme ve yukarda anlattýðým müdahaleler var.



Bugün ki hali - Yaklaþýk 1 haftalýk dýy co2 takviyesi ile.

soners

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 315
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #2 : Ekim 05, 2009, 14:32:49 s »
Volkan bey akvaryumunuz ileriki günlerde daha güzel olacaða benziyor.Yaklaþýk 30 yýldýr akvaryumlarla haþýr neþirim þu güne kadar þunu öðrendim ;D akvaryuma ne kadar dýþarýdan müdahale edilirse o kadar sorunlarý artýyor >:(ana tankýmda ben tamamen CO2 yi kestim sadece arada bir maden suyu ve azar azarda sývý gübre eklemesi yapýyorum ve gayet memnunum.CO2 yi fazla veriyoruz balýklar etkileniyor azaltýyoruz algler çoþuyor bir türlü tutturamýyoruz bende 3-4 aydýr karar verdim kesinlikle CO2 takviyesi falan yapmýyorum yapmadýðým haldede az da olsa fotosentezi gözlemliyorum balýklarýmda bitkilerimde 3-4 aydýr gayet mutlu ve saðlýklýlar.Yorum sizin.

volkantr34

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #3 : Ekim 05, 2009, 14:50:39 s »
Yani aslýnda bir bakýma doðru söylüyorsunuz Soner bey.Dýþardan müdahale bütün düzeni alt üst edebiliyor.Þekil A. :) Ben bu fotosentez olayýna balýk almak için gittiðim bir abinin akvaryumunda gördüm ve hasta oldum resmen.O gün bugündür yapýcam diye týrmalýyorum.Aslýna bakarsanýz hýrs yaptýmda denilebilir.Ama konulara bakýyorum bu iþi çok güzel idame ettiren arkadaþlarda var.Ve ben bir iþe girdim mi onu yapmadan býrakmamak gibide bir hastalýðým var ne yazýk ki :) Yani o ince hassas dengeyi yakalamak istiyor o kabarcýklarýn düzenli bir þekilde bitkilerimden çýkmasýný istiyorum.Ayný zamanda tankýmda renkte istiyorum hep yeþil yerine birazda kýrmýzýlýklar deðiþik bitkiler bakmak istiyorum.Askerde nasýl hep yeþil görmekten sýkýldýk çarþý iznine çýkýpta renkli renkli insanlarý görünce gözümüz gönlümüz açýlýyor o mantýk yani.. Mesela güllerim kýzarmaya baþladý , rotala wallichi'ler kýzarmaya gürleþmeye baþladý ama karantina tankýma 15 tane balýk ayýrmak zorunda kaldým.Ya beneklendiler yada mantara dönüþtüler.Düþük destekle balýklarým gayet mutluydu þimdi su üstünde yada keyifsizler.Bitkiler mi balýklar mý diye seçim yapmam gerekirse tabii ki balýklarý seçicem ama bu dengeyide saðlamak için bu iþi öðrenmeyi çok istiyorum.Yapan çok kiþi varken ve elimde her türlü imkan varken ben niye yapamýyorum diye açýkçasý kendi kendimi yiyorum. :) co2 yapýmý , bitki bakýmý , eksikler ile ilgili çok yazý okudum.Bu paylaþýmlarý yapan herkesin emeði çok iþime yaradý ama bu sorunu nasýl alt ettiler ben onuda öðrenmek istiyorum o yüzden bayaðý detaylý yazdým.Sizde sýkýlmadan okumuþ ve yorum yazmýþsýnýz sizede çok teþekkür ederim.

soners

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 315
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #4 : Ekim 05, 2009, 15:14:58 s »
Eveeet maalesef kýrmýzý bitki yetiþtireceðim diyorsanýz karbondioksitsiz olmuyor,ama ben karbondioksitten çok ýþýða önem veriyorum ýþýk fotosentez üzerinde daha etkili gibi geliyor siz neden fotosentezi gözlemleyemiyorsunuz onu anlayamadým ýþýklandýrmayýda üstelik 12 saat yapýyormuþunuz acaba su yüzeyinde aþýrý bir akýntýmý oluþturuyorsunuz.Normalde ýþýklar açýldýktan yaklaþýk 2 saat sonra fotosentez olayýný görebiliyorum baþka bir yerlerde sorun olabilirmi ?

volkantr34

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #5 : Ekim 05, 2009, 15:39:54 s »
Valla Soner bey bende onu anlamadým florasanlarýmda ideal florasanlardan ve süreleride daha yeni halbuki... Birtek grolüx'ün süresi geçmiþse geçmiþtir.Fakat her ne hikmetse gece 10'a kadar fotosentez olmuyor.Tek fotosentez yapanda limon bitkimin tek yapraðýndan boncuk boncuk çýkan o2 kabarcýðý hepsi bu.. Potasyum gübresi eklemeniz gerekiyor diyorlar bende birtek potasyum gübresi eklemedim tankýma.. Gözlemlerime göre diðer tankýmda ne zaman potasyum gübresini verilen ölçülerde kullansam moli ve çöpçü ölümü gözlemliyordum.Bende dip balýðý hastasý olduðum için kesmiþtim.Fakat 6'da 1'i kadar falan verdiðimde sorun çýkmýyor.Birde potasyum eklemesi yapmayý deneyeceðim.Çünki limon bitkisinde kimi yapraklarda delinmeler baþladý buda potasyum eksikliðindne olurmuþ.Bakalým çabalamam devam edecek.Çözmem lazým bu iþi çok kötü takmýþ durumdayým. Baþka yerde ne gibi sorun olabilir ne gözümden kaçtý bilemiyorum sizler gibi dostlarýn yardýmýný bekliyorum.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #6 : Ekim 05, 2009, 17:58:22 s »
Ayný cevabý burayada kopyalýorum:

Bildiðim kadarýyla cevap vereyim.
1-Ýlk olarak muazzam fotosentez her zaman görülemeyebilir. Bu sizinde bildiðiniz gibi bitkilerin fotosentez yapmadýðýný göstermez. Tank o2'ye doyduðu zaman o2 kabarcýklarý görmek muhtemel. Bir diðer yöntem ise kýsmi su deðiþimidir. Kýsa sürede kabarcýk çýkar. Ama muazzam o2 çýkýþý o2 vermeyi kesmenizi gerektirmez. Gece de co2 verdiðiniz için gündüz bolca görülebilir fotosentez olsa bile akþam co2 ph seviyesini çok düþürüp balýklarý kaybetmenize neden olabilir.

2-Test'lerin kalitesi ne derecede? gece ve gündüz ayný ph seviyesini tutturmak oldukça zordur. Tabi verdiðiniz co2'nin yüksek oranda çözüldüðünü varsayarsak. Ben Prodac'ýn ph testini ve Merck ph kaðýdý kullanýyorum kesine yakýn sonuç veriyor. Mantarýmsý çürüme ve beneklenmeler büyük ihtimalle co2'den deðildir.

3-Ýlla vortex þart deðil. Vortex olursa çok yüksek oranda çözünür ama olmazsa da çözünecektir co2.

4-Co2 vermeye baþlayalý 5 gün oldu demiþsiniz. Bitkilerin bu yeni duruma alýþmalarý bitki türüne ve bitkinin durumuna göre zaman alacaktýr. Kimi hemen adapte olurken kimi daha geç olabilir. Bu durumda her bitkiden ayný tepkiyi beklemeyin.

Ýzninizle bir iki de öneride ve uyarýda bulunmak istiyorum. Tanka co2 vermekle bitkileride besin tüketmeleri konusunda uyarýyorsunuz. Özellikle cabomba co2'li ortamda kolayca coþabilen ve çok besin tüketen bir bitkidir. Hatta zamanla cabomba'larý o2 kabarcýðýndan avize gibi bile görmeniz mümkün. Bu besin rekabetinde Walichii'ler zararlý çýkabilir. Aydýnlatmanýz gübreleme ve co2 takviyenize oranla biraz düþük kalýyor. Floresan takamýyorsanýz Plc (kompakt floresan) yada tasarruflu ampul'lerle arttýrma yapabilirsiniz. 4. madde de belirttiðiniz yosunlanma belirtileri fazla tüketilmeye baþlayan besinlerden dolayý bir besinin az diðerinin fazla olmasý gibi duruyor. Son sorunuzdaki zaman için ise kesin birþey demek oldukça güç.

Elde ettiðiniz 28 ppm co2 deðeri ideal co2 seviyesinde bir deðerdir.

Ek olarak su deðiþiminizi haftada bir %20-25 civarýnda yapabilirsiniz.

volkantr34

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #7 : Ekim 06, 2009, 00:27:33 »
Ýlginize teþekkür ederim Barýþ bey. Gene madde madde cevap vereyimde yazacaklarým karýþmasýn. :)

1. Açýkçasý balýklarýn durumuna bakýlýrsa O2 vermem gerekiyor sanýrým.. Durumlarý pek iç açýcý deðil. Kaþ yaparken göz çýkarmak istemiyorum ama bu durumu atlatmamýz lazým.. Diðer tankýmda su deðiþimi yaptýðýmda fotosenteze tanýk oluyordum 2-3 saat gibi bir süre ama bu tankýmda çok kýsa bir süre gördüm ve saat bu saat oldu tek tük biraz gördüm gene kesildi.. Gece co2 iþini iptal etmem gerek sanýrým.. Karantinaya ayýrdýðým balýklar nerdeyse tanktakilerin tamamý olacak  :'(

2. Test'lerim 3 adet.. Biri Tetra'nýn 6 in 1 diðeri API'nin 5 in 1'i diðeride merck ph testi.. Ph'larýda ayný çýkýyor diðer deðerlerde kendi arasýnda hemen hemen ayný çýkýyorlar.. Mantar ve benek eðer ph'tan ve co2'den deðil ise benim acele ile koyduðum ve bekletmediðim 10 lt musluk suyu olma ihtimali yüksek o zaman.. Millet direk musluktan koyuyorum diyince bende bir kez deneyeyim dedim.. Tamda bu zamana denk geldi bende co2'ye baðlamýþtým.. Birisi daha demiþti co2 verdim benek oldu balýklarým diye dedim benimkilerde mi acaba ondan oldular derken siz öyle deyince kafama takýldý  ???

3. Valla hýrs yaptým vortex'ide hallettim.Herþey silikon tabancasýna bakýyormuþ.Sýcak silikon tabancasýyla sistemin eksiklerini kapatýp düzelttim.Þimdi süper bir vortex jeneratörüm oldu.Tek baloncuk kaçmýyor.Sanýrým baþardým. :)

4. Gübrelemeyi artýrayým biraz o zaman , onu mu demek istediniz ? Cabombalar evet çok sýk yapraklý olurlardý þimdi boyuna uzamaya baþladýlar ve her boðum arasý açýlmaya baþladý bu güzel bir iþaret deðil.Eskiden sýk sýktý aralýklar ama bulunduðu yerde ýþýðý az alýyor sanýrým ondan.. Eskiden farklý yerdeydi ve deli gibi büyüyorlardý.Ýnþallah o dediðiniz avize halini görürüm.Onun için uðraþýyorum..

Aydýnlatma olayýna gelirsek eðer evet haklýsýnýz.Aydýnlatmam yetersiz kalýyor zannedersem.O zaman kapak yaptýrmak için ölçü ve kafamda ki þekli çýkarmaya baþlýyim. 6 florasan yeter heralde ? 6 x 18 watt = 108 watt. 40 cm ene 7 florasan sýðdýrmak sorun olur heralde.. Ama sýðacak gibiyse onuda deneriz.. Þu fotosentez olayýný görene kadar bu iþi býrakmýycam. :)

Yosunla ilgili söylediðiniz þey sanýrým demir olabilir.Demiri son 2 eklememde normalinden fazla eklemiþtim. Fosfat ve mikro elementi gene normal ölçülerde kullanýyordum.Belki dediðiniz ondan dolayý olabilir.

Peki ph / kh tablosunda karþýma çýkan deðerden düþük yada yüksek olamaz mý acaba ? Artýk en son birde tank içinde duran co2 testlerinden alýcam çok fena hýrs yaptým.. Su deðiþimini çarþamba yapabilirim anca 4'te birini deðiþtiriyim dediðiniz gibi..

Çok teþekkür ederim Barýþ bey ilginize gerçekten.. Her türlü katýlýma fikre ve teklife açýðým arkadaþlar..

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #8 : Ekim 06, 2009, 22:55:44 s »
1- Fotosentezi kafanýza takmayýn pek. Siz tanktaki eksikleri giderin birde bakmýþsýnýz bir gün süpriz bir þekilde fotosentez var. Vortex'de olduðuna göre akþamlarý gazý kesmek yada o2 vermek farz olmuþ.

2-Çoklu testler genelde çok hatalý sonuçlar veriyormuþ. Hiç birini kullanmadým ama kullananlar genelde böyle diyor. En iyisi her testi tek tek edinmek ama o da çok maaliyetli. Bende bir kere direk çeþmeden su eklemiþtim ve akibetimiz ayný olmuþ.

3-Tebrik ederim :)

4-Gübrelemeyi arttýrmakta fayda var ama azar azar yada bir süre ayný devam edip daha sonra arttýrabilirsiniz. Bitkiler co2 ye tamamen adapte olup besin kullanýmýný arttýrdýklarýnda zaten eksikler kendini gösterecektir. En basitinden GSA (Green Spot Alg-Yeþil Nokta alg'i) fosfat ihtiyacýný belli edecektir.

Aydýnlatmada alternatif olarak kompakt floresanlarý düþünebilirsiniz. Çok homojen ýþýk elde edilmez belki ama en iyi konumlandýrma ile bunun bir nebze önüne geçilebiliniz.

Genelde tablodaki deðerde yada yakýn bir deðerdedir çok büyük oynamalar olmaz. Tank içinde duran co2 testleri yani drop checker ise size sadece düþük-normal-yüksek co2 seviyesini gösterir yani rakamsal bir deðer vermez. Tabi benim bilmediðim baþka bir test varsa orasý baþka.

Yardýmcý olabildiysem ne mutlu bana :)

volkantr34

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: Co2'li Tankým Hakkýnda Kafama Takýlanlar
« Yantla #9 : Ekim 07, 2009, 10:00:42 »
Maddeli yazýþmak sanýrým daha iyi oldu.. :) Vereceðim cevaplar bu þekilde eksikte olmuyor gözdende kaçmýyor. :) Aynen devam..

1. Öneri ve görüþlerinizi aynen tankýma yansýtacaðým.Vortex'im 10 numara oldu valla.Bu konuda yapýlan paylaþýmlarýn çok faydasý oldu.Bu paylaþýmlarý yapan herkesten Allah razý olsun.

2. Çoklu testler için hatalý diyorlar bende okudum ama hatalý diyenlerin çoðuda laboratuvar sonuçlarý ile kýyaslýyorlar yanlýz. Bu bana göre yanlýþ Tetra firmasýnýn internette ve youtube'ta laboratuvarlarýný gördüm.Milyon dolarlýk ve çok eski bir firma bu týpký sera gibi.. Yani bu adamlar böyle büyük yatýrýmlar yapýp yýllardýr piyasada olup bu tip detaylarda güvensiz ürünlerle piyasada kalabileceklerine ben pek ihtimal vermiyorum.Bu tabii benim kendi görüþüm.. Yani bu tip ürünler tüm dünyadada kullanýlýyor bilemiyorum yani.. API 5 in 1'ide yurt dýþýndan almýþtým büyük bir petshoptan ve adamlar ordada bu ürünü kullanýyorlar ve muazzam deðerli canlýlar satýyorlar. Yani onlar güvenip kullanýyorlarsa ben neden kullanmayayým diyede insan düþünmeden edemiyor.

3. :) Teþekkür ederim.

4. GSA gözlemlediðim üzere sadece limon bitkimin yapraklarýnda var diðerlerinde yok.Ýnþallah dengeyi tutturabilirimde yosunla uðraþmak zorunda kalmam.Oda bir nevi doðallýk ama fazlasý can sýkýyor.

Kompakt florasanlarda kullanýlan lambalarýn lümen ve kelvin deðerleri ihtiyaç duyduðum deðerlerde olmadýðý için kullanmýyorum.Bide olmuþken gözede hoþ gözükmeli :)

Co2 testlerinin sayýsal deðer vereni olup olmadýðýný bende bilmiyorum.Geneli renk deðiþimi ile sonuç veriyor.3 aþaðý 5 yukarý birþeyler söylese o bile bana yeter.Gerisini ayarlamak bize kalsýn. :)

Ýlginiz için teþekkür ederim Barýþ bey çok yardýmý dokunacak bilgiler verdiniz.Ýþten sonra eve gider gitmez önce gece gözüme çarpan hasta balýklarýda ayrý ayrý karantina kovalarýna ayýracaðým.5 - 10 lt'lik pet þiþeler çok iþe yarýyor.Ýþ yerimdede ayný þekilde bir çok balýðýmý iyileþtirdim.Balýk kaybýna tahammülüm yok. % 50 su deðiþimi yapýp yeni suya aqua safe ekleyerek gene tankýma ilave yapýcam.Direk musluk suyuna aqua safe katarak verdiðim bunca zamandýr tek hastalýk olmuyordu onu bir býrakýp direk 1 kere su verdim çok sayýda balýðým hastalandý. Doðal ortamdan gelmiþ lepisteslerim ve hybrid endler'slerimi kaybetmeyi göze alamam.

Tekrar çok teþekkür ederim. Geliþmeleri aynen aktaracaðým.. Belki baþkalarýda faydalanýr.

Saygýlar