Herkese Merhabalar
Uzun süredir tankýma co2 takviyesi yaparak bir kademe daha ilerlemeyi düþünüyordum.Sonunda mayalý sistemde co2'yi aktif hale getirdim.Bir kaç denemeden sonra saniyede 1 baloncuk olarak tankýma vermeye baþladým.Önceleri balýklarý gözlemlemek için hava taþý ile bu co2'yi tanka enjekte ettim..
Balýklarda ilk gün pek bir rahatsýzlýk görünmedi.
2. gün 3 kök tütün bitkimden sadece bir tanesinde seri þekilde ufak baloncuklar çýkmaya baþladý.Diðerlerinde hiçbir baloncuk çýkmadý.Tankýmda bundan baþka 5-6 kök cabomba , bolca subulata , 1 kök crypto balancea , 1 kök 4 yapraktan oluþan anubias , 6-7 kök rotala wallichi , 50 kök saz ve 1 kökte çýnar var..
Co2'yi sabah akþam veriyorum geceleride o2 vermeye baþladým.Çünki balýklarýmýn hepsi çok hýzlý soluk alýp veriyorlar ve su yüzeyinde yüzüyorlardý. 4. güne kadar yukardaki durumlarda bir deðiþiklik olmadý. 5. gün iç filtreye gene baþka bir sitede gördüðüm vortex jeneratörünü yaptým.Ýlk etapta vortex oluþtu sonra kayboldu ama nedeninin teknik bazý þeyleri tam yapamamamdan kaynaklandýðýný biliyorum.Buna raðmen jeneratöre gelen co2'de hiçbir kaçak yok (test ettim) ve vortex olmaksýzýn gazýn þiþenin üstünde döndüðünü görüyorum.
Durumlar bu þekildeyken yukarýdan aþaðýya sormak istediklerimi sorayým.
1. Tabanda misket gübrelerim bol miktarda var , düzenli þekilde mikro element , demir ve fosfat gübrelerimi ekliyorum.Diðer bitkilerimdede düzenli o2 çýkýþýný görebilmem için daha neler yapmam gerekir ? Bitkilerimde birkaç günde muazzam bir geliþme baþladý.(yeni yapraklar, hýzlý büyüme , rotala wallichi'lerde gözle görülür bir kýzarma.) Ama ben çoðu co2'li akvaryumda görmeye alýþtýðým ve bayýldýðým fotosentezi görmek ve o2'yi tümüyle kesmek istiyor ve görüþlerinizi rica ediyorum.
2. Ph test çubuklarým var.2 farklý 5 li ve 6'lý test kitlerim var.Ph hepsinde ayný çýkýyor.Gündüz ve gece olmak üzere kontrol ettim.ph 6-6,5 arasýnda.Diðer deðerlerde ideal ölçülerde.Balýklarda hýzlý solumanýn yanýnda kuyrukta mantar gibi çürüme ve tek tük beneklenmeler çýktý , co2'yi fazla mý kaçýrdým acaba ?
3. Vortex jeneratörümde , vortexi oluþturamasam içerde ki co2'yi çözünerek akvaryuma karýþmýyor mudur ? Çünki içerde döndüklerini görüyorum illa ki çözünmesi lazým diye düþünüyorum.Þiþenin altýndan hiçbir baloncuk çýkýþý yok ama gayet güzel bir þekilde tabana doðru üflüyor ? Yani demek istediðim vortex þart mý ?
4. Son soru
Tütün bitkimin 1-2 yapraðýnda kýzarýklýk gibi görünen bir çürüme ve alt yapraklarda algler görünmeye baþladý ve önceden seri þekilde o2 verdiði halde þimdi baþka yapraktan seyrek seyrek o2 baloncuklarý çýkýyor.. Hepsinden çýkmasý gerekmiyor mu ? Yani gördüðüm diðer tanklarda hep böyleydi.Acaba çokmu erken beklenti içine girdim yoksa istediðim duruma gelmeleri için daha süre geçmesi mi gerekiyor ? Eðer evetse tahmini ne kadardýr acaba ?
Daha uzatmadan tankým hakkýnda bilgilerimi vererek konumu sonlandýrýyorum , uzunluðu için kusura bakmayýn.Ama takdir edersiniz ki konu bitkili akvaryum ve co2 olunca yazacak þey çok oluyor.
Tank : 80-40-50(y) takribi 130 lt.
Deðiþim : Ayda 1 % 50 su deðiþimi , haftada 1 10 lt'lik tazeleme.
Aydýnlatma : Atman marka 2 tane 2 li armatür. 2 * Philips 965 + 1 Philips Aquarella + 1 Sylvania Grolüx. ( 4 x 18 watt ) 12 saat aydýnlatma.Tankýn ve armatürün boyutlarý sebebiyle baþka ekleme yapamýyorum
Gübre : Tamamý Tunç Sönmezoðlu'ndan tabanda 100 tane misket gübre , mikro element , demir ve fosfat sývý gübre.
Taban : 7-12 cm arasý aquaclay ve jagler ince kum.
Canlý yükü : 30 endler's , 9 vatoz , 10 corydoras , 7 plati , 3 moli bir sürü yavru moli.. 10'larca moli yavrusu yarýn baþka bir tanka yolcu ve canlý yükünü azaltacaðým.
Resim yarýn ekleyeceðim.Þimdiden ilgilenen ve sýkýlmadan konuyu okuyan tüm herkese teþekkür eder , konu uzunluðu yüzünden kusura bakmamanýzý dilerim.
Saygýlar