Konu: Dýþ filtre su çýkýþý  (Okunma says 15508 defa)

zafer

• Üye
  • **
  • leti: 23
Dýþ filtre su çýkýþý
« : Kasm 13, 2009, 17:35:31 s »
Merhaba,

Bende Tetratec EX700 dýþ filtre var. Akvaryuma dönen suyu delikli bir borudan akvaryuma atýyor. ben bu boruyu komple çýkartmak ve filtreden gelen suyun sakince akvaryuma dökülmesini istiyorum. Diðer türlü hem dalgalanma hemde küçük hava kabarcýklarý oluþur. Suyun sadece borunun ucundan sakince akmasýnda bir sakýnca olurmu, akvaryum veya filtre için ?

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Dýþ filtre su çýkýþý
« Yantla #1 : Kasm 14, 2009, 21:37:05 s »
Delikli boruyu arka cama yapýþtýrýp su seviyesinin altýna, hatta tabana yakýn bir yere vantuzlayýp delikler arka camdan yukarý bakacak þekilde su dönüþünü vermeniz daha saðlýklý olacaktýr.

zafer

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Kasm 16, 2009, 11:02:07 »
Delikli boruyu çok mecburen yüzeye yakýn oluyor çünkü bu boruya baðlantý yapýlan boru çok kýsa en azýndan benim filtremde böyle (EX700) diðer bazý filtrelerde bu delikli boru dibe kadar indirilebiliyormuþ? Delikli boruyu çýkarmanýn ne gibi bir dezvantajý olabilir. Filtre edilen suyu direk akvaryuma versem daha iyi olmaz mý?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Kasm 16, 2009, 12:15:26 s »
Direk akvaryuma vermenizin bir sakýncasý yok, tabii debisi fazlaysa dekorasyona zarar verebilir veya balýklarý rahatsýz edebilir buna dikkat etmelisiniz. Bunun dýþýnda bir sorun olmayacaktýr. Bir de o þelale borularý su yüzeyini dalgalandýrarak oksijen seviyesini artýrýr, eðer balýk yoðunluðunuz fazlaysa bu boruyu kullanmanýzý tavsiye ederim. Ben aþýrý bitki ve balýk yüküm olan bir zamanda ses yapmasýn diye gece filtre borusunu suya iyice sokuþturmuþtum, hava motoruna da kapatýnca sabaha yüzeyde 2 ölü 2 can çekiþen diskus buldum. Balýk ve bitki yoðunluðuna göre dikkatli olarak böyle bir sürprize uðramamaya dikkat etmenizi öneririm.

zafer

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Aralk 17, 2009, 17:45:10 s »
Birkan, cevap için teþekkürler, hayýr balýk yoðunluðum yok hatta hiç yok :) ben hala bitkilerim için en konforlu ortamý yaratmak için deneysel çalýþmalarýma devam ediyorum. Bu arada floresanlarýmýn balastlarý yine bozuldu iki tane daha aldým yanýnda bir tanede dijital zaman ayarlý priz aldým. balastlarý bu sefer kapaðýn üzerine monte etmeyi düþünüyorum.

Aslýnda tavaný delip kapaðý tavana asma fikrimde var ama bunun için gerekili motivasyonu hala yakalayamadým. Þelalemidir nedir çýkardým borunun ucu açýk filtreden gelen su direk akvaryuma akýyor, daha bir neþeli oldu gibi.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #5 : Aralk 18, 2009, 17:59:36 s »
 Zafer bey bende de EX600 modeli var ve bende çýkýþý bir süre sizin dediðiniz gibi kullandým. Yani fýskiye aparatý olmadan. Sakýncasýný görmediðim gibi yüzeyde saðladýðý hareketlenme ile hem bitkiler daha hoþ gözüktü hemde yüzeyde oluþan yaðýmsý tabakayý engelledi. Fýskiye aparatýný kullandýðým zamanlarda da arka cama delikleri dönük þekilde takýyordum ama þimdi yüzeyde daha fazla hareket için yan cama zar zor monte ettim ve delikler boylamasýna bakýyor. Yani akvaryumun bir ucundan diðer ucuna doðru su çýkýþý var. Tetra Tec filtreler gerçekten güzel filtreler ama su çýkýþ kýsýmlarýnýn biraz kýsa olmasý can sýkabiliyor. Birde doluyken ve akvaryum mesafesinde maalesef debi düþüyor.

zafer

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Aralk 18, 2009, 18:07:15 s »
Öncelikle ben genelde isimlerle hitap etmeyi daha çok seviyorum. Sende bana kýsaca zafer diyebilirsin, bir yanlýþ yaptýysam þimdiden affola.

Aslýnda bende fýskýye aparatýný uzunlamasýna koymayý düþündüm ama suyun devir daimi için kötü bir düþünce gibi geldi özellikle fýskiyenin altýnda kalan alan için. Þimdi fýdkiyeyi çýkardým bir sorun yok gayet güzel :)

Bende EX700 var çok detaylý takip etmedim ama debisi iyi gibi görünüyor. Benim sorunum hortumlarý þeffaf hortumlar çok çabuk kirleniyor ve hemen kendini gösteriyor. Neredeyse ayda bir yeni hortum alýyorum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Aralk 19, 2009, 14:55:35 s »
 Bende bey takýsýný pek sevmem o yüzden Zafer demek benim içinde iyi olur :)

Nasýl kullanýldýðý pekde önemli deðil aslýnda fýskiye aparatýnýn, yada kullanýlmamasýnýn. Sadece çok akýntý yapýp balýklarý ve bitkileri rahatsýz etmesin ve dekorasyonu bozmasýn yeter.

Ben benim ex600'ü test etmiþtim yaklaþýk olarak saatte 480-500 arasý bir debi oluyor dolu halde çalýþýrken. Firmalarýn verdiði deðerler maalesefki sadece motorun su içindeykenki debisi. Yani iç malzemeler göz ardý edilerek hesaplanan deðer. Tabi Eheim'da böyle deðil. Hortumlar konusunda haklýsýn. Þeffaf olduklarý için çirkin gözüküyorlar ama benimkiler dolabýn içinde o yüzden göze batmýyor. Arada bir içlerinden çamaþýr suyu+su karýþýmý geçiriyorum ve ucuna ufak bez parçasý baðladýðým uzun bir telle temizliyorum. Renk tamamen açýlmýyor ama iþ görüyor.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #8 : Aralk 28, 2009, 14:00:29 s »
Benim hortum temizleme tekniðim, son çamaþýr suyu ilavesiyle þu þekilde. Önce lateks eldivenlerimi geçiriyorum, sonra hortumlarý uç aparatlarýndan ayýrýyorum, içine biraz çamaþýr suyu koyup çalkalýyorum hortumu iki ucundan tutarak bir süre. Daha sonra çamaþýr suyunu döküp hortumun ucuna pamuk týkýþtýrýyorum, daha sonra çeþmeye geçirip suyu basýyorum, yosundan eser kalmýyor. Eskiden çamaþýr suyu kullanmazdým, artýk büyük akvaryumu bodruma kaldýrdýðýmýz için dýþ filtre kullanmýyorum ama Yýldýrým Abi'nin tavsiyesiyle çamaþýr suyu da uygulamaya baþladým bu þekilde, metilen mavisine bir kez bulaþýnca renkten kurtulmak zaten imkansýz ama çamaþýr suyuyla yýkadýðýnýzda sanýrým bütün canlý kalýntýlarý öldürdüðünüz için uzun süre yosun oluþmuyor, sadece pamukla temizlediðinizde yosunlar çok kýsa sürede tekrar týkýyor hortumunuzu.

zafer

• Üye
  • **
« Yantla #9 : Ocak 02, 2010, 18:47:08 s »
Birkan, doðruyu söylemek gerekirse ben kimyasal maddelerden özellikle uzak durmaya çalýþýyorum. Güzel bir þekilde durulanýrsa sorun yok diyorlar ama ben yinede cesaret edip yapamýyorum. Ankaradayým TetraTec hortumlarýnýn benzerini Forum Ankaradaki bauhousedan temin ediyorum fiyatlarda çok pahallý deðil, ama çamaþýr suyunuda bir ara denesem fena olmaz aslýnda... bakalým.

Þimdilik hortumlardaki yosunlara çok takýlmýyorum amacým bitkilerimi (henüz bir bitkim var ama :)) nasýl çoðaltýrým sorusuna yanýt bulmak.