Büyük Echinodorus türlerini yetiþtirmek için hazýrlýk yapýyorum. Önce bir denemem oldu fakat sadece güneþ ýþýðýyla denediðim için su, yeþil su haline geldi. Ama ilk on gün içinde su berrak olduðu zaman fotosentez gerçekten çok güzel oluyordu ve her iki bitkimde her hafta yeni bir yaprak çýkartýyordu. Kýþa girince hem güneþ ýþýðý azaldý zamanla hem de azalmasaydý bile, yeþil su büyük sorun olacaktý.
Ben de tekrar yeni bir kurulum yapmaya karar verdim yeni bir zemin ve yeni bir aydýnlatma þeklinde. Esas amacým büyük tür sevdiðim bazý echinodoruslarý sudan çýkmasýný saðlayarak evdeki süs bitkileri gibi yetiþtirmek. Bunun için, aydýnlatmanýn en az kökten beslenen echinodoruslar için taban seçiminin önemli olduðu kadar önemli olduðunu düþünüyorum.
Bu konuda benim fikrim, forumdan ve internetten okuduðum bilgiler ýþýðýnda þöyle.
Akvaryum 100*50*50 olmak üzere: 2*Sylvania grolux veya 2*Philips aquasky. Yanlarýna da bir 4000K lýk veya 5000K lýk floresan ile beraber bir 6500K lýk floresan. Toplam 4 adet olacak; reflektörlü olarak tabiki. "yüksek verimli" veya "çok yüksek verimli" (HO veya VHO galiba) bulabilirsem daha hýzlý sonuca ulaþabilir diye düþünüyorum. Sizce nasýl olmuþ arkadaþlar?
Görüntü benim için önemli olmadýðý için philips aquarelle(10000k) ve slyvania aquastar(10000k) gibi floresanlarý koymayacaðým. Bu bitki geliþimlerini etkiler mi? Fikirlerinizi öðrenmek isterim. Çünkü bazý yabancý forumlarda da tecrübeli bitkiciler 6700K, 5000K lýk floresanlar üzerinde daha çok duruyorlar. Bu forumda okuduklarýma göre de daha çok tam tayf ýþýnýmý yapan (yani sadece kýrmýzý ve mavide deðil) floresanlarýn daha faydalý olduðu yönünde.
Bir de önce High Power LED düþündüm. Ama hala her forumda, yabancý forumlarda bile, tartýþýldýðý için garanti olan yolu seçtim yani floresanlarý ... Zaten sudan dýþarý yaprak çýkardýktan sonra geri kalan iþi güneþ ýþýðý yapacaðý için floresanlar yeterli olacaktýr diye düþünüyorum. Bu konuda da fikirlerinizi duymak ve öðrenmek isterim.
Yetiþtirmeyi düþündüðüm türler:
Echinodorus Grandiflorus
Echinodorus Grandiflorus ssp aureus (yeni tescil edilmiþ adý Echinodorus Floridundus)
Echinodorus Argentensis
Echinodorus Muricatus
Taban seçimimi de daha sonra anlatmak ve bu konuda da fikirlerinizi ilgili bölümde almak isterim. Teþekkürler.