Konu: 390 lt bitki tanký kuruyorum  (Okunma says 59168 defa)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #75 : Haziran 20, 2008, 18:07:37 s »
Bence Nitrat oraný o kadarda iyi deðil. Nitrat ve Demir 0 olduðuna göre ve Fosfat'ta 2 olduðuna göre bir dengesizlik var ve fosfat fazlasý baþa bela olabilir. Kh'da çok yüksek çýkmýþ. Ben en fazla 13 leri görmüþtüm nano'da yeni kurdum iznik gölü biyotop'unun gölden getirdiðim suyunda ancak 23 kh ölçmüþtüm. Kh testinin markasý ne?

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 414
« Yantla #76 : Haziran 20, 2008, 18:57:52 s »
Kh sera nýn testi.Bir tek nitrat red sea.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #77 : Haziran 21, 2008, 00:01:16 »
Eðer testte bir problem yoksa ve doðru ölçüyorsa kh ý aþýrý arttýran bir etken var tankta. Bu kadar yüksek çýkmasý bana normal gibi gelmiyor kh'ýn. Bende Tetra'nýn kh sera'nýn da gh testi var nanoda yaptýðým her testte ayný sonuçlar çýktý. Ph 7.4 civarý kh 13 gh'da 11 hep. Yakýnlarýnda elinde kh testi olan da yoktur herhalde adaþ ondan ödünç alýp eþ zamanlý test yapsan o zaman anlaþýlýr test sonucu doðrumu deðilmi.

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #78 : Haziran 21, 2008, 01:33:36 »
Bunu deneyeceðim, iyi fikir.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #79 : Haziran 21, 2008, 02:09:55 »

Su deðerlerine þimdi ben de baktým, çok garip. Gariplik bu kadar yüksek KH ile pH'ýn 6.5 olmasý ve nitratýn 0 olmasý. Nitratýn bitkili tankta 10-20mg/lt olmasýnýn yararý var. Birçok bitki katkýsý bu nedenle organik nitrojen içeriyor. Demirin 0 ve fosfatýn 2mg/lt olmasý da bitkilier ve diðer canlýlar için iyi deðil. Ýsmini tam hatýrlamýyorum PP olabilir böyle bir katkýyý kullanan arkadaþýmda ilk aldýðýnda demir vardý son aldýðýnda demir hiç yokmuþ. Hatta bardaða su doldurup yüksek oranda karýþým yapýp ölçmüþ bol fosfat var demir yok demiþti. Yapan asýl koymasý gerekeni unutmuþ veya ucuza maletmek için koymamýþ olabilir. Fosfat ise birkaç balýk olduðunda zaten tankta gereðinden fazla oluþuyor. Bu nedenle Sera, Tetra bitki katýkýlarýna þu anda fosfat koymamakla övünmekte. 0.5mg /lt tatlý su tankýnda riskli de olsa mecburen kabul edilebilir deðer. 0.5 mg/l nin altýna inmek balýk sayýsýný azaltmak, az yemleme ve haftalýk su deðiþimlerini %50 ye çýkarmakla mümkün oluyor. Çünkü bitki aþýrý da olsa bu kadar fosfata gereksinimleri olmadýðýndan tüketemiyorlar. Tuzlu suda ise 0.1mg/lt yi asla geçmemeli. Doðal sularda ise neredeyse fosfat yok. 0.01mg/lt olan sular fosfatça zengin kabul edilen tatlý su. Denizlerde ise çok daha az. Bizim tanklarda ne yazýk ki aþýrý yükselebiliyor. Bir ara benim bir tankta 4mg/lt ye yükselmiþ. Yosun basýnca ölçüp farkýna vardým. Yosunu yok edene kadar oldukça uðraþtým. Þimdi 0,2mg/lt ve bu tankta algisid kullanmadan fosfatý yok ederek yosun yok oldu. Demir ise daima 0.5mg/litreden fazla olmalý. Demir fotosentezin en önemli bileþiði. Seyahate çýkacaðýmda 1mg/lt yi geçiyorum. CO2 yi aþýrý basýnca da bitkiler demiri 2 günde yutup sýfýrlýyor. Demirin 1mg/l yi geçmesi ise hayvanlar için risk ve sakal yosununa davetiye.   
Tank çok güzel olmuþ bunu birden alg sorunu ile kaybetmeyin. Acele haftada 2 kez %50 su deðiþimi ve demir içeren bitki katkýsý. Gerçi yüksek KH ve düþük pH testlerinizde sorun olduðunu da düþündürüyor.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #80 : Haziran 21, 2008, 11:23:22 »
 Adaþ birde elindeki test'le þebeke suyunun gh ve fosfat'ýný ölç derim. Ben musluktan akan suyu test ettiðimde 13 gh ve 0.25 mg fosfat görmüþtüm. Ana tankýmý ölçtüðümde ise korkunç gerçekle karþýlaþtým. 5mg/l fosfat. Fosfat katmayý kestim ama ikinci haftaya yosunlar baþladý.

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #81 : Haziran 23, 2008, 15:51:07 s »
22.06.08 Test sonuçlarý
ph:6,49
kh:22
demir:0
nitrat:0
fosfat:gün ýþýðýnda baktým 1 mg

%25 su deðiþimi sonrasý
60ml mikro element,30 ml demir,25 ml potasyum gübrelemesi yapýldý.

Test sonuçlarý
ph:6,51
kh:16
demir:0,5-1 mg/l tam rengi ayýrt edemedim.
nitrat:Yatmadan evvel yapacaktým.Zor geldi sadece demiri yaptým.
fosfat:0,25-0,50 mg/lt civarlarýnda

Su deðiþimi sonrasý mikro elemnt gübresini yanlýþlýkla 60 ml eklemiþim.Tabi bu test sonuçlarýna gün ýþýðýnda bakamadýðým için bir takým hatalar olabilir.Kh ýn su deðiþiminden sonra düþük çýkmasý þehir suyunun kh ý yükseltmediðini gösteriyor.Daha önce eklediðim kuyu suyu kh ý yükselten faktör olabilir.Yada tankta bunu yükselten bir neden olabilir.En iyi ihtimal kalibre edemediðim için phmetrenin ph ý yanlýþ ölçmesidir diyebiliriz.

Bu arada tankta hydralarda çýktý.Nereden geldiðini bilmemekle birlikte varlar.Sanýrým apple snailler bunlarý tüketiyorlarmýþ.Tanka apple snail ekleyeceðim.

TnReFe

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
« Yantla #82 : Ekim 23, 2008, 17:21:15 s »
Barýþ bey merhaba...

Foruma henüz yeni üye oldum ve ilk gözgezdirdiðim konu bu,yazdýklarýnýzý ve yorumlarý baþtan sona okudum ve zaman içinde göstermiþ olduðunuz bilgi birikimine hayran kaldým,azim ve hýrs insana neler yaptýrýyor sizde gördüm.Yakýn zamanda 540 lt lik tankýmý bitkiye çevirmeyi düþünüyorum ve sizin yazdýklarýnýzdan örnekler alýp yeni tankýmda uygulayacaðým.
Saygýlar.

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #83 : Ekim 24, 2008, 12:42:58 s »
Takdiratýnýz için teþekkür ederim.Baþarýlý olmamda bence birçok neden var.Bunlardan en önemlisi mutlaka azim.Fakat azim edip doðru adýmlar atmak lazým.Birincisi forumlarda soracaðýnýz sorulardan çekinmeyin.Bilmemek deðil öðrenmemek ayýptýr deðilmi?Ýkincisi soru sorduðunuzda yapýlan olumlu, olumsuz eleþtirilere her zaman nazik olmalýsýnýz.3.cüsü kendinize hedef koyun.4.cüsü tüm forumlarý gezin ve bilgiye saldýrýn.Beþincisi baþarýlý tanklarýn kurulum topiclerini eksiksiz ve defalarca okuyun.Bu tank sahiplerini cevap vermeleri konusunda öm yolu ile rica ederek konuyla ilgilenmelerini talep edin.Altýncýsý kurulumdan itibaren eksiksiz fotoðraflayýn ve kendinize topic açarak bunu kayýt altýna alýn.Ýleride nerede hata yaptýðýnýzý tespit etmek açýsýndan çok faydalý oluyor.Kýsaca bu ve bunun gibi birçok doðru adým attým.Ustam diyebileceðim ilk üç insan  Refet Ali Yalçýn,Tunç Sönmezoðlu ve Yiðit Semerci'dir.Yazdýklarý ile ufkumu geniþlettiler ve geliþimimde kurulum topicleri makalelerinin katkýsý çoktur.Okumaktan sýkýlmayýn.

Saygýlarýmla

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #84 : ubat 02, 2010, 02:24:11 »
Bu fotoðrafta baþlýkta olsun diye ekliyorum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #85 : ubat 02, 2010, 08:31:10 »
 Adaþ bu tankýn son hali mi? Baya bir zaman geçmiþ üstünden konuyu güncellemeyeli.