Konu: Potasyum ve Mikroelement  (Okunma says 11442 defa)

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
Potasyum ve Mikroelement
« : Ocak 30, 2010, 12:49:52 s »
Merhaba arkadaþlar,

Bitkili akvaryumunda sadece potasyum ve mikroelement gübresi ile yosunsuz bitki yetiþtirmeyi tecrübe eden arkadaþ varmý? Buna demir gübresini de dahil edebiliriz. Yani nitrat ve fosfat hiç kullanmadan, sadece potasyum, mikroelement ve belkide demir kullanarak gübreleme yapan arkadaþlar tecrübelerini yazarlarsa memnun olurum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Potasyum ve Mikroelement
« Yantla #1 : Ocak 30, 2010, 22:25:53 s »
Ali Ýlker bey tam dediðiniz gibi bir tanka sahibim. Low tech olarak kurduðum tank'ta Seachem Flourish, Tunç bey'in Potasyum ve Demir gübrelerini kullanýyorum. Tank tanýtýmý low tech baþlýðýnda vardý sanýrým. Toplamda 55 litre brüt kapasite tabanda dere kumu ve bir miktar dazs soil. Bazý bitkilerin tabanýnda elimde kalmýþ olan Sera tablet gübre, co2 yok. Aydýnlatma 2*Sylavania Grolux, 1*Sylavania Daylight star. Bitki olarak da bolca demersum, bir kök crypto willisi, hemianthus callitrichoides, lilaeopsis brasilines, 4 kök cabomba furcata, bir yada iki kök blyxa aubertii, iki tane de cinsi belirsiz bitki var. Kahverengi alg'i birkaç hafta önce atlattým þuanda da tabanda az miktarda alg mevcut.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : ubat 01, 2010, 11:27:05 »
Barýþ Bey teþekkür ederim.

Peki CO2 ilaveli bir tankta, bu þekilde gübreleme ile yosunsuz bitki yetiþtirmeyi tecrübe etmiþ arkadaþ varmýdýr?

Bazý forumlarda bu þekilde gübreleme öneren kiþiler var. Bu þekilde gübreleme yaptýðýný söyleyen arkadaþlar da var. Ama sonuçlarýný bilmiyorum. 

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #3 : ubat 02, 2010, 08:33:22 »
O dediðinizi de denemiþtim ve bir süre sonra aþýrý Nitrat ve Fosfat düþüþü ortaya çýkýyor. Bu iki tank'ta da canlý yükleri oldukça azdý. Sanýrým en büyük etken bu. Hatta diðer co2'li ve potasyum+mikro element gübrelemeli akvaryumda en son test yaptýðýmda Nitrat ve Fosfat 0 çýkmýþtý. Þimdiki tank'ta hiç test yapmadým ama eminim yapsam oldukça düþük çýkacaktýr deðerler. Bende o yüzden ufak ufak ortalama deðerler de Nitrat ve Fosfat eklemeye baþladým akvaryuma.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : ubat 02, 2010, 09:43:23 »
Barýþ Bey þimdi dediklerinizi teyid edecek birkaç resim ekliycem. Tank benim tankým, deneyerek öðrenme zamanlarým  :)

Tanka sadece potasyum ve mikroelement gübrelemesi yapýlýyor.

Bir süre sonra nitrat ta fosfat ta 0 oluyor.

Tanktan genel görünüm;

Glossolardan bir kesit,

Tankta fosfat olmadýðýna kanýt. Camdaki yeþil nokta alglerine dikkatle bakýnýz,

Anlatmak istediðim eðer CO2 destekli ve iyi aydýnlatýlmýþ bir akvaryumunuz varsa sadece potasyum ve mikroelement ilavesi ile sonuca ulaþmak biraz uðraþtýrýcý. Ya az miktarda potasyum katarak nitratýn ve fosfatýn sýfýrlanmasý engellenmeli, yada gübrelemede nitrat ve fosfat ta düzenli olarak kullanýlmalý.

Acemi arkadaþlar, forumdaki bazý yazýlarý okuyarak, nitrat ve fosfat zaten tankta fazlasýyla var, sadece potasyum ve mikroelement kullanayým, tankýmda yosun olmasýn fikrine kapýlmasýnlar diye bu resimleri ekledim. Ben zamanýnda denemiþtim. Sonuç bu olmuþtu.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #5 : ubat 03, 2010, 00:00:39 »
 Resimlerle çok daha açýklayýcý olmuþ. Dediðiniz gibi yüksek destekli bir tank'ta hele de canlý yoðunluðu düþükse düzenli gübreleme kaçýnýlmaz. En emin yol test kitleri, biraz daha risk'li ama masrafsýz yol ise içerik tahmin yöntemi. Yani bütün besinleri yeterli düzeyde vermek ve haftada en az bir kere %50 su deðiþimi. Maalesef ki Y.D'li bir tank'ta gübreden cimrilik yapmak iyi sonuçlar doðurmuyor. Birde þöyle birþey var. Mesela ben Fosfat ve Nitrat'ý bir kimya firmasýndan toz olarak aldým ve kendim hazýrlayacaðým. Kutulardaki etikelerde dikkatimi çeken þey son kullanma tarihleri oldu. Ýki üründe de 11/2011 tarihi konulmuþ. Sanýrým bir kere fazlaca alýp sürekli onu kullanmakta etkili bir yöntem deðil. Gübrelerin de son kullanma tarihi var gibi.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : ubat 03, 2010, 13:31:52 s »
Evet Barýþ Bey gübreleme konusunda söylediklerinize katýlmakla birlikte, kankta o dönemde canlý doðuran beslediðimi ve balýk nüfusunun aþýrý denebilecek kadar fazla olduðunu belirtmek isterim. Yani nitrat ve fosfatsýz, sadecepotasyum ile yapýlan gübreleme, özellikle CO2 destekli tanklarda yetersiz kalýyor.
Ben de NPK ve demir gübrelerimi kendim hazýrlýyorum. Daha önce Tunç Bey'den alýyordum. Bir dönem oranlar konusunda çok kararsýzdým ve bir sürü þey denedim. Yukarýdaki resimler o dönemden  :) Þimdi Tunç Bey'in oranlarý ile kullanýyorum ve yosum sorunum kalmadý. 

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #7 : ubat 06, 2010, 12:19:41 s »
NO3, PO4 ve Fe ölçümleri yaparak bitkilerimizin besin ihtiyaçlarýna göre gübre vermek bence daha ucuza gelir.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : ubat 06, 2010, 14:54:03 s »
NO3, PO4 ve Fe ölçümleri yaparak bitkilerimizin besin ihtiyaçlarýna göre gübre vermek bence daha ucuza gelir.
Ýsminiz yazmadýðý için isminizle hitap edemiyorum kusura bakmayýn.
Aslýnda dediðiniz þey çok doðru fakat test kitlerine de her zaman güvenilemiyor. Bazen de benim gibi renk körü olunca çok yakýn olan renkleri ayýrmak daha da zor oluyor. Ama gerek Tunç Bey'in gübreleme metodu gerekse içerik tahmini yöntemi ile yapýlan gübrelemede tankta her zaman her besinden yeteri kadar olmasý saðlandýðý için tankta yosun problemi kalmýyor.   
Sonuçta bu gübreleri (mikroelement hariç tutulursa) DIY olarak hazýrlamakta aslýna bakarsanýz hem ucuz hem de kolay.