Güzel sorular.
Bitkileri dikerken dikkat etmemiz gerekenler;
*Bitkiyi dikeceðimiz bölgeyi önceden seçmeliyiz.Bu bölgeyi seçerken bitkinin ýþýk gereksinimi, max. boyu, geliþme(uzama ve yayýlma) hýzý vs. göz önünde bulundurulmalýdýr.
*Bölge seçildikten sonra bitkinin köklerini zarar vermeden gömebilmek için bir çukur açýlmalý.Bitki kökleriyle buraya yerleþtirildikten sonra çukur kapatýlmalýdýr.Bitki asla direk kuma gömülmemeli.Kökleri zarar görebilir.Hatta gövdeden bile kýrýlabilir.
*Bitki maþalarý ve benzeri gereçleri kullanmadým.Glossotigma türü bitki dikimi yapýlacaksa mutlaka ihtiyaç duyuluyor
.Fakat çoðu tür bitkiyi elimizle dikebiliriz.Buna raðmen elimizi akvaryuma sokamayacaðýmýz durumlar olabiliyor.Korkak balýklar besliyorsak akvaryuma el sokmak balýklarýn strese girmesine neden olabiliyor.Maþa þart deðil, olsa fena olmaz.
*Bitki dikildiðinde etrafýndaki bitkilerden belli bir uzaklýkta olmasý gerek diye birþey varmý, ben bilmiyorum.Elbette ýþýk, yayýlma hýzý vs. faktörler bu durumda göz önüne alýnmalý.
*"Ekilen bitkiler ne kadar geniþleyip, yayýlabilir?" diye sormuþsunuz.Bu da deðiþken bir durum.Sazlarýn bütün akvaryumumu kapladýðýný hatýrlýyorum da, gerçekten kötü bir durum.Yapýlabilecek þeyler, fazla yayýlan türleri bir kap içerisinde akvaryuma dikmek yada belli bir alana taþlarla vs. sýkýþtýrmak olabilir.
*
*Bitkilerin kökünden kesilmesini önerenlerde var, karþý çýkanlarda...Kesilmesini söyleyenler,sanýrým kesilen bölgeden besinin daha kolay alýnabileceðini düþünüyorlar.Bu biraz ilkel bir görüþ.Karþý çýkanlarýn öne sürdükleri fikir daha doðru görünüyor.Bitkilerin köklerinde, uç kýsýmda bulunan (koruyucu)kaliptra bölgesi ve gerisinde bulunan asýl önemli bölge (köküne büyümeyi saðlayan)uç meristemi.Bu bölgenin zedelenmesi bitki için sorun teþkil ediyor.Bitki birde bu bölgeyi onarmak için vakit harcýyor.Tabi dikildikten sonra, akvaryuma daha geç adapte oluyor.Ben çok kök salan bitkilerin köklerini keserim.Bazýlarýna ise dokunmam.
*Dikilen bitkinin kökünün en dibe kadar inmesi diye birþey yok.Kök dipte kaldýktan sonra 1-2 cm'lik bölgeyi daha dibe gömmek, bitkinin kumdan fýrtmamasý için uygun olacaktýr.