Konu: BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA IÞIKLANRIRMA  (Okunma says 16350 defa)

sedatceyhun

• Üye
  • **
  • leti: 29
Ynt: BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA IÞIKLANRIRMA
« Yantla #15 : Haziran 16, 2007, 10:14:02 »
benim akvaryumun altý üstü 40 lt akvaryum için koyabileceðim en fazla 2 veya 3 tane bitki olabilir bence, ben japonlarýmýn doðal ortamlarýna yakýn ortamlar yaratmaya çalýþýyorum elimden geldiði kadar yani bitkili japon balýðý akvaryumu yapmaya çalýþýyorum. bu arada ýþýklandýrmayla ilgili bilgi verirseniz sevinirim baðlamasý olan bir ýþýklandýrma türü olursa iyi olur

ibrahimkayabasi

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #16 : Austos 15, 2007, 12:49:06 s »
Akvaryumun ýþýgýný belirli aralýklarla açýp kapatmak alg oluþumunu önler.

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
« Yantla #17 : Austos 15, 2007, 16:57:51 s »
Peki bunun bitkiler üzerinde olumsuz bir etkisi olmuyor mu?

ibrahimkayabasi

• Yeni üye
  • *
« Yantla #18 : Austos 15, 2007, 18:18:48 s »
Gülay Haným ben 2 aydan beri bunu gözlemliyorum bitkilerin geliþiminde bir deðiþiklik yok.Algler yavaþ yavaþ kayboldu.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #19 : Austos 15, 2007, 18:43:19 s »
Sizin gibi bu konuda baþarýlý olan pek çok kiþi var okuduðum kadarýyla. Benim merak ettiðim ise hangi tür alglerin bu fasýlalý aydýnlatmadan zarar gördüðü. 2 ay çok uzun olmasa da bence alglerin geliþimini gözlemek için yeterli sayýlabilir, sizin gözleminiz ne oldu?

ibrahimkayabasi

• Yeni üye
  • *
« Yantla #20 : Austos 16, 2007, 00:01:58 »
Gülay haným bende bir arkadaþýmdan duydum ve uyguladým amacým onlarý incelemek deðil yok etmek olduðu için bilgi sahibi deðilim.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #21 : Austos 16, 2007, 11:02:08 »
Yok etmeden önce basitçe þekillerini/renklerini/boyutlarýný gördünüz ama deðil mi ;D? Benim demek istediðim zaten akvaryumlarda çoðunlukla rastlanan birkaç tür yosun var - yeþil nokta yosunu, sakal yosunu, suda serbest gezen yosunlar vs. - bunlardan hangisinde fayda saðladýðýydý yoksa ben de yosunlarý çýkarýp mikroskopta incelemiyorum...

ibrahimkayabasi

• Yeni üye
  • *
« Yantla #22 : Austos 16, 2007, 15:43:21 s »
Benim akvaryumda nokta halinde olanlar vardý silecek ile her hafta temziliyordum baþa çýkamadým en sonunda bu yöntemi uyguladým kurtuldum.Baþka sorunuz varmý Gülay Haným?

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #23 : Austos 16, 2007, 16:38:34 s »
Nokta yosunu temizlenmesi zor, birkaç hafta kendi haline býrakýldýðýnda görünümü çok bozan ve benim þahsen en nefret ettiðim yosun türü. Bu yöntemle yokolmasý gerçekten iyi...

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #24 : Austos 16, 2007, 17:55:32 s »
 Bazý konular bilimsel olarak ele alýnmalýdýr , bilimsel olarak ele aldýðýmýzda:

1-Bitkiler doðal ortamlarýnda, tropik olarak ortalama  12 saat sürekli  ýþýk altýndadýr.
2-Bitkiler ýþýk almaya baþladýktan yaklaþýk 4-6 saat sonra, tam olarak fotosentez olayýna baþlar.( Samuel E. WERNER  Botanik bilimi ýþýðýnda)
3-Bu þartlar altýnda, fasýlalý ýþýk bitki geliþimini büyük oranda sekteye uðratacaktýr.
4-Belkide bu nedenle yosun sorununa fasýlalý aydýnlatma deðilde baþka bir þekilde yaklaþmak gerekir.
5-Bence yeterince bitki bulunan akvaryumlarda, yosun sorunu yok denecek kadar az olur.

Yeterli miktarda bitki bulunan bir akvaryumda, aþýrý oranlarda balýk yoksa, ýþýk þiddeti öngörülen deðerlerdeyse, kolay geliþen bitkiler alglerin besin kaynaklarýný tüketeceði için algler geliþemeyecektir. Þayet bitkil ve balýklý bir akvaryumda, yosun sorunu bulunuyorsa kesinlile  canlý uyumunda sorun var demektir. Buda:

1-Balýklar çok fazladýr, ve bitkilerin gübre olarak kullandýðý miktardan çok daha fazla nitrat oluþumlarý suya salýnmaktadýr.
2-Bitkiler çok azdýr, balýklarýn ürettiði nitrat türevlerini tüketemezler
3-Iþýk þiddeti öngörülen deðerlerin çok altýnda, veya çok üstünde olabilir.  aydýnlatma süresinde sorun olabilir.
4-Akvaryumda olmasý istenen BÝYOLOJÝK DÖNÜÞÜM BAKTERÝ kolonizasyonu oluþumunda sorun olabilir.
5-Su deðerleri  bitki geliþimini saðlayan deðerlerin altýnda  veya  üstünde   olabilir.
6-Bitkilerin besin olarak kullandýðý  makro elementler, (Nitrojen, Fosfor, Sülfür, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum)yada, mikro elementler(Demir, Bakýr, Manganez, Çinko, Bor, Molibden, Vanadyum) den  bir kaçýnýn olmamasý durumunda bitki diðer elementler,  ýþýk ve co2  den de istediði oranlarda istifade edemeyeceði için,

AKVARYUMUNUZDA  %80 YOSUN SORUNU OLUÞACAKTIR.

Akvaryumunuzdaki  balýk- bitki  oranýný, su deðerlerini, gerekli makro, mikro gübre ihtiyacýný,uygun ýþýk ve gerekli aydýnlatma süresi   VEEE biyolojik döngüyü saðladýðýnýzda akvaryumunuzda göreceðiniz tek yosun   akvaryumunuzun camlarýnda oluþan ve kolayca temizlenen cam yosunudur.

Akvaryumunuzdaki canlýlarýn tek ihtiyacý, doðal ortamlarýndaki  deðerleri maksimum oranlarda saðlamanýzdýr. Buda ancak doðayý taklit etmeyle baþarýlýr.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #25 : Austos 17, 2007, 11:31:55 »
Yosuna yol açan etmenler konusundaki maddelerinize sonuna kadar katýlýyorum Nuri Bey... Aþýrý balýk/sýk yemleme yapýlan yavru balýklarýn olduðu bir tankta da yosun artar, çok az sayýda balýðýn olduðu tankta da... Önceki bir mesajýmda "bitkileri olumsuz etkilemiyor mu" diye sorarken þöyle düþünmüþtüm:Fasýlalý aydýnlatmada ýþýklar genelde sabah açýlýyor, 12.00-13.00 veya 12.00-14.00 arasý kapatýlýp yeniden açýlýyor. Halbuki güneþin olduðu bu saatler kanýmca bitkilerin en çok ýþýk almasý gereken zamanlar. Bu saatlerde kesilince bence de muhakkak bitki geliþimi sekteye uðruyor ama tabii bitkiler ölmüyor (yoðun ýþýk isteyen kýrmýzý bitkilerin uzun vadedeki cevabýný bilemem).