Konu: Yaprak Mesafelerinde ki Açýlmalar  (Okunma says 8578 defa)

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Yaprak Mesafelerinde ki Açýlmalar
« : Aralk 27, 2010, 15:34:23 s »
Merhaba arkadaþlar

Baþlýktanda anlaþýlacaðý üzerine low tech'te baþýma gelmeyen fakat high tech'te baþýma gelen kimi bitkilerde ki bu yaprak mesafesi arasýnda ki orantýsýz boþluklar hakkýnda bilginizi almak istiyorum..

Bu bitkiler cabomba türleri ve sessiflora'lar.. Bu bitkilere low tech'te bakarken lt/w oranýnda aydýnlatma yapmama raðmen haliyle gübrelemede yapýp co2 takviyesi yapmýyordum.Ve bitkilerin yaprak mesafeleri çok sýk sýktý.. Fakat high tech'e geçtikten sonra aydýnlatmam gene lt/w oranýnda olmasýna raðmen cabombalarýn kýrmýzý varyetesinde bile yaprak arasý boþluklar çok fazla açýlmakta ve göz zevkini katletmektedir. Bu konuda florasanlar üzerine çok araþtýrmalar çok yorumlar yaptýk.Yýldýrým beyin florasanlar hakkýnda ki yazýsýný defalarca hatim indirdik acaba biþey kaçýrdýk mý diye.. Acaba buna grolüx'mü yoksa aquastar'mý sebep oluyorda bitkiler saðlýklý fakat yaprak arasý mesafeler çok uzun oluyor diye çok kafa patlattýk. Ayný bitkileri satýn alýrken yaprak aralýklarý tok tok geliyor.Bitkileri araþtýrýyoruz high tech tankta bakýlmasý öneriliyor deniyor bizde herþeyini tam yapýyoruz (yada yaptýðýmýzý zannediyoruz) da bu bitkiler alýyor baþýný gidiyorda yaprak arasý mesafeler neredeyse 5 cm'i buluyor.. Iþýðý kesen hiçbiþey yok türlü türlü florasan kombinasyonlarý denedik yok yani olmuyor.. Artýk bildiklerimle çeliþir hale geldim.. Ýçimde ki bu cabomba aþký olmasa diðer bitkilerle bir alýp veremediðim yok ama cabombalarý sýk yapraklý olarak nasýl high tech tankta barýndýrabilirim bir fikir verebilirseniz çok memnun olurum..

Herkese þimdiden teþekkürler , saygýlar

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Yaprak Mesafelerinde ki Açýlmalar
« Yantla #1 : Ocak 09, 2011, 21:22:59 s »
Benim gözlemlediðim kadarýyla bu tip türler ne kadar hýzlý büyüyorsa yapraklar arasý mesafe o kadar fazla oluyor, sanki sabit bir yaprak çýkarma hýzý varmýþ da gövde büyüme hýzýnýn deðiþiminden etkilenmiyormuþ gibi. Bütün koþullar iyi olunca bitki çok hýzlý büyüyor ama ayný hýzda yaprak çýkarmýyor. Bence böyle bir büyüme orantýsýzlýðý var. Lowtechte gövde yavaþ büyüdüðü için yapraklar sýk oluyor bence.

antebi

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
  • Ad Soyad: Þükrü Yýldýzdal
« Yantla #2 : Ocak 20, 2011, 10:57:35 »
Benim gözlemlediðim kadarýyla bu tip türler ne kadar hýzlý büyüyorsa yapraklar arasý mesafe o kadar fazla oluyor, sanki sabit bir yaprak çýkarma hýzý varmýþ da gövde büyüme hýzýnýn deðiþiminden etkilenmiyormuþ gibi. Bütün koþullar iyi olunca bitki çok hýzlý büyüyor ama ayný hýzda yaprak çýkarmýyor. Bence böyle bir büyüme orantýsýzlýðý var. Lowtechte gövde yavaþ büyüdüðü için yapraklar sýk oluyor bence.

Bende sizin gibi düþünüyorum

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yantla #3 : Ocak 24, 2011, 11:47:52 »
Teþekkür ederim Birkan bey yorumunuz için.. Heralde öyle bir durum var.. Yediði önünde yemediði arkasýnda olunca ne yapacaðýný þaþýrýyor sanýrým... :) 

Ümit Birkol

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 57
  • Ad Soyad: Ümit BÝRKOL
« Yantla #4 : Ocak 25, 2011, 12:01:40 s »
Birkan Bey'in görüþlerine katýlmakla beraber benim þöyle bir düþüncem var. Bitkiler ihtiyaçlarýný karþýlamakta güçlük çektiklerinde daha büyük yapraklar veya daha sýk yapraklar çýkartarak mevcut kýt kaynklardan olabildiðince çok yararlanmaya çalýþýrlar. Yani low-tech tanklarda daha sýk ve daha büyük yapraklar görülür genellikle. Ýhtiyaçlarý sürekli karþýlandýðýnda ise hýzlý büyürler fakat fotosentez için gerekli olan yaprak sayýsýný azaltmaya ve küçültmeye baþlarlar. Ben bunlarý anubiaslarýmda çok net gözlemledim yýllarca. Aldýðýmda 15cm olan yaprak çapý benim akvaryumuma geldiðinde 7-8cmlere düþtü. Hatta bir de CO2 kullanýyorsam o dönemde 5cm olanlarý biliyorum. Veya yerinden kopup da su yüzeyine çýkan anubias nanamýn yapraklarý normalde 3-4 cm çapýndayken, su yüzeyinde yoðun ýþýk altýndaki yapraklarý 1-2 cm civarýnda oluyor.

Tr-Merces Letifer-Tr

• Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
« Yantla #5 : Aralk 03, 2011, 13:04:16 s »
Ümit Bey e sonsuza kadar katýlýyorum, çok doðru söyledikleri.